Far Cry 3: Blood Dragon teszt

  • Írta: Daks
  • 2013. május 15.
  • far cry 3: blood dragon, teszt, x360
Link másolása
2007-et írunk. Ez a jövő. Civilizációnkat nukleáris háború söpörte el, a sötétségből azonban új hős lépett elő. Ő Rex Power Colt őrmester. Az Amerikai Hadsereg négyes számú kibernetikus szuperkatonája.

A béke elérhetetlen álom csupán. A radioaktív fennsíkot, melyet korábban Egyesült Államoknak neveztünk, most a félelem uralja, a Föld lakhatatlanná vált, a túlélők között étel- és vízhiány pusztít. Mi bukunk el, vagy ők, a háború egy napon véget ér. Félig ember, félig gép katonák harcolnak túlélésünkért, közeleg a második csapás, a rettegett Sloan ezredes újabb pusztító rakétát készül kilőni Amerikára. Rex és Spider az utolsó reményünk.


A UbiSoft Montréal legújabb játéka a 80-as évek VHS filmjeinek komor disztópiáját kelti életre. A Blood Dragon önálló és független kiegészítőlemeze a Far Cry 3-nak, a futtatáshoz nincs szükség az eredeti játékra, és a történet se függ össze szervesen. Rex bőrébe bújva a feladatunk azonban nem könnyű. Be kell hatolnunk Sloan főhadiszállására, társunk Spider lesz mellettünk a bajban, a csapatjáték azonban hamar egyszemélyes háborúvá válik, egyedül maradunk a sárkányok és robotkatonák uralta szigeten. Vajon képes lesz egyetlen ember megállítani egy fél világot elpusztító, gyilkos sereget? Ez csak rajtad múlik.


Retro hangulat, neonfények, lézerharc. Különc tréfának hitte mindenki a Blood Dragont, mikor a UbiSoft idén április elsején kiadta a játék leleplező videóját, nevettünk, pedig a dolog komoly volt. Sorra jöttek a képek, a trailerek és az egyre több részletet leleplező sajtóközlemények, alig egy hónappal később a játék digitális kliense pedig már ott figyelt mindhárom platformon. Életem hibáját követtem volna el, ha nem veszem meg.


A történet szeretni valóan bárgyú és sablonos. Hősünk megállíthatatlan szuperkatonaként halad előre a gonosz fészke felé, néha megbújva a sötétben, lesve az alkalmat, hogy észrevétlenül csapjon le áldozatára, néha pedig üvöltve, hörögve rohamoz meg egy egész bázist, egymillió golyót zúdítva az ellenségre. Arzenálunk a szokásos, van pisztolyunk, shotgununk, gépfegyverünk, és mesterlövész puskánk, de nem hiányozhat a felhozatalból az íj sem, mint csendestárs. Apró, de nem elhanyagolható apróság pedig, hogy hősünk tud vezetni is. Elköthetjük Sloan katonáinak terepjáróit, átszáguldva vele mindenkin, ki elénk mer lépni, a Far Cry játékosok szíve merenghet az emlékekben, a műszerfalon fűszoknyás baba rázza a fenekét, emlékeztetve minket az előd hangulatára.


A játékmenet szabályok közé van szorítva, mégis kellő szabadságot ad. Hatalmas, szabadon bejárható terek vesznek minket körbe, lehet vadászni, gyűjtögetni, fejleszteni és taktikázni, sőt lehetőségünk van a sárkányok erejét a saját hasznunkra fordítani. A lézerszemű dögök ugyanis mindenre támadnak, ami él és mozog, tépjük ki az elesett ellenségek szívét, hajítsuk el messzire, a sárkány pedig úgy be fog vadulni a szagától, hogy kapukat tör be, embereket öl meg maga körül, csak ne felejtsünk el biztonságos távolságba vonulni előle. 


A Blood Dragon stílusa lehengerlő, a 80-as évek szelleme átjárja testünk minden porcikáját, az egész szándékosan gagyi és klisés, a ZS-kategóriás régi akciófilmeket akarták megidézni vele, s ez maradéktalanul sikerült is. Talán egy kicsit túl jól is. Ami pedig az átvezetőket illeti, szintén elképesztőek. Commodore 64 színvonalú, pár színből álló, pixeles képsorok kötik össze egymással a történet részeit, rádióklasszikusok üvöltenek alatta, tökéletes körítés.


A Dunia Engine kettes változata a Far Cry 3 alatt már bizonyított, a jelek szerint a motornak azonban csak a trópusi környezet fekszik, a retro science fiction világ annyira nem. Az összkép nem valami jó, a színpaletta zavaróan extrém, és látványosan gyengék a textúrák is, a grafika lehúzza a játékot, még ha együtt is lehet élni vele. Mindezért kárpótol viszont a hangzás. A játék szintetizátorra épülő betétdalait a Power Glove nevű ausztrál elektronikus zenei duó készítette, a zenék egy része fent van a SoundCloudon is, míg a főszereplő hangját nem más kölcsönözte, mint a 80-as évek akciófilmjeinek sztárja, Michael Biehn. Ha annyit mondok, hogy Kyle Reese, vagy Dwayne Hicks, akkor máris tudjátok, kiről van szó, ugye?


Blade Runner, Terminátor, Tökéletes katona. Ha ezeken nőttél fel, akkor neked való a Far Cry 3: Blood Dragon is, a játék lehengerlő és döbbenetes, imádni fogod minden percét. A játékidő mellékküldetések és szabad kóborlások nélkül nagyjából három-négy órát tesz ki, kellően hosszú tehát, hogy el lehessen merülni a régi idők sci-fi világában, de nem is fájdalmasan vontatott, a játékmenetet jól eltalálták. Nincsenek benne üresjáratok, se összecsapott részek. Megéri hát a pénzét.

20.
20.
metercsiken
#14: A zene tényleg a játékban van?
Akkor baromi jó! : )
19.
19.
metercsiken
Eddig úgy voltam vele, hogy kell a francnak.....de most kicsit kedvet kaptam hozzá!
Na persze nem teljes áron! Várok még egy kicsit. : )
18.
18.
Belerofon
#14: Haláli ez a jelenet..:DEgyfolytában megy a darálás a nagypapával,közben meg szól ez a vidám muzsika..:D
17.
17.
Daks
#16: Nekem az Apocalypse Now jutott róla eszembe, hasonló jelenet volt ott is.
http://www.youtube.com/watch?v=vHjWDCX1Bdw
14.
14.
Daks
A Blood Dragonban is van egy rohadt jó track, rögtön az elején:
http://www.youtube.com/watch?v=-ayzIQe6vvw
ATOOOM :)))
12.
12.
Januárban váltam meg a PSemtől. Eddig ez az egy game amit sajnálok, hogy nem tolhattam. Nagyon über brutál :D
11.
11.
KopyAti
Csak nem s Skrillex - Make it bun dem?
Óriási! :-D
9.
9.
Mr. Wagner
Olyan tesztoszteron túltengésem lett már az első fél óra játék után, hogy le kellett kötözni, mert félő volt, hogy egy repülőből kiugorva ejtőernyő nélkül, nyakamban két topmodellel, mindkét kezemben egy-egy minigunnal felrobbantom egész Oroszországot. Ez a játék pont azt adja amire az embernek szüksége van ha lazítani akar: puskák, robbanások, humor. Yippee-kai-yay motherf*cker!
8.
8.
eximmice
Szerintem a grafika renben van a maga módján.
Pozitívumként én még megelíteném,hogy nagyon jól van optimalizálva.
Negatívumként talán annyit,hogy a tárfelvételeknél pl pénz vagy ammo nem mindig megy elsőre..nemtudom miért a Fc3-nál ezzel nem volt gond.Amúgy Egyetértek a pontszámmal!
7.
7.
hedzsooo
#5: +1, bár nekem az alap FC3 is bejön, de a többiben egyetértek. :)
6.
6.
hedzsooo
#1: +1 és nálam 9.8 pontos minimum ez a játék, letojva a külföldi kiritikákat és pontozásokat (is)!^ :)
5.
5.
Drazhar
Az alapjáték számomra nagyon hamar monotonná fordult, dögunalom volt az egész. Ez már az Ubisoft logó kicsit agyontekert VHS-effektes kép/hang kombójánál megvett, pont kellő hosszúságú ahhoz, hogy ne fáradjon ki. Zseniális, hogy egy nagykiadó megengedhetett magának egy ilyen kísérletezős megoldást!

Viszont 2 kérdés más helyeken is folyamatosan felüti a fejét: ez egyik, hogy aki szerint nem vicces és szar, azok nincsenek 15 évesek, és semmit nem mond nekik egyik utalás, se a képi világ sem.
A másik, akik azt mondják "köze nincs a FC-hoz": hát sztoriban valóban nem, de aki nem látja, hogy annak a komplett vázára lett ráhúzva az vak :D
4.
4.
ribizly
#3: Én simán megelégednék egy mezei folytatással is... :)
3.
3.
DON GONDOCS
Na ez egy kifejezetten ötletes sub-brand a farcryon belül. Jó lenne egy ilyen jurrassic parkos vagy valami más bolygón játszódó történet is.
2.
2.
ribizly
Én minden egyes percét hihetetlenül élveztem. Komolyan mondom nem volt még ennyire szórakoztató játék, amivel játszottam (talán a No One Lives Forever első része). Mellesleg szerintem sincs semmi probléma a grafikájával, sokkal inkább DX11-ben a gépigényével. Illetve nagyon hiányzik nekem egy multi vagy a COOP mert lenne benne lehetőség bőven. Ami még hozzátartozik a hangulathoz: Mortal Kombat, némi CoD Zombi feeling, stb., de már ezekkel is kicsit spoilereztem :)

Kb. 17-18 óra alatt ki lehet pörgetni az egészet és akkor minden feladatot teljesítettél, minden Achievementet és Uplay Action-t megszereztél...

Mindenkinek jó szórakozást hozzá!
1.
1.
xICEMANx
Szerintem a grafikával nincsen semmi baj, nagyon szép és egyáltalán nem gyenge semmien téren... ennek a játéknak pont ez kell ilyen formában.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...