Resident Evil 7 demóteszt

  • Írta: zoenn
  • 2016. június 21.
Link másolása
Komoly változáson esik át a Resident Evil-sorozat legújabb darabja, az idei E3 apropóján már kaptunk is belőle egy rövid ízelítőt. Noha a játszható teaser nem a végleges játék része, mégis bemutatja nagyjából, mi vár ránk jövőre.

A Capcom alaposan megadta a módját az új iteráció bejelentésének: a nagyérdeműt alaposan felcsigázták a Sony konferenciáján látottak, ráadásul a show után máris elérhetővé tették a Resident Evil 7: Beginning Hour elnevezésű demót. Pontosabban egyfajta játszható teasert, amely csak lazán kapcsolódik a teljes verzióhoz, mégis kiváló kapaszkodót ad arra nézve, hogy miben változik a sorozat hetedik része, és milyen témákat boncolgat. Pont úgy, ahogy a P.T. tette volna két évvel ezelőtt a Silent Hillsszel, mikor a Konami inkább lemondott a projektről, mintsem megbékélt volna a játék atyjával, Hideo Kojimával. A Capcom viszont látott fantáziát a koncepcióban, rögvest le is csapott a P.T. fejlesztőire, a munkálatok 2014 januárjában indultak. A designeri feladatokat az a Jordan Amaro látja el, aki a Kojima Productionsnál húzta az igát a P.T.-n és a Metal Gear Solid V-ön.

A kiadó így két legyet üthetett egy csapásra: egyrészt új irányba viheti el a sorozatot, másrészt olyan szakembereket szerzett, akik végre értik a dolgukat. Tegyük hozzá, hogy azért a kreatív kontroll a Capconnál maradt, hiszen a rendező Nakanishi Koushi lett, aki már a Relevationsszel bizonyította, érti a dolgát. és nem utolsó sorban igazi túlélőhorrorként tekint a játékra. A történetet ráadásul Richard Pearsey vetette papírra, akinek a Spec Ops: The Line remek filozofálgatós scriptjét köszönhettük. De visszatérve a demóra, a japánok elérték azt, hogy mindenki a Resident Evil VII-ről beszéljen, teóriákat gyártson a témáról. Az anyag ugyanis tömve van utalásokkal és apró titkokkal, de eddig a percig senki sem tudta száz százalékosra teljesíteni, pedig a cél egyszerűnek tűnik: „juss ki a házból!”. Na, ez még senkinek sem sikerült.

Húsz év kellett ahhoz, hogy a készítők lecseréljék a harmadik személyű nézőpontot első személyűre (nem számítva a Survivor 2-t), amely sokkal közvetlenebb élményt jelent. Az új Resident Evil immáron egy pszichológiai horror, ráadásul a kipróbálható változatban inkább az idegeinket tették próbára, harc egyáltalán nincs benne. A hangulat viszont tényleg felemelő, uszkve két perc kellett ahhoz, hogy teljesen kiszolgáltatottnak érezzem magamat. Folyton füleltem, kaparászásokat és hörgéseket hallottam a falakon túlról, miközben alaposan átkutattam mindent. Annak kiváltképp örültem, hogy a Capcom végre elengedte Jill, Chris és Leon kezét, elvégre teljesen új szereplőket kaptunk. A sztori a Resident Evil 6 eseményei után játszódik az Egyesült Államok déli részén, egészen pontosan Louisianában. Ott ahol, az erdő és a mocsárvidék az úr, tehát maga fauna is igazán fojtogató.

A játékban egy székben ülve, megkötözve térünk magunkhoz egy koszos szobában. Velünk van egy társunk is, akinek valahogy sikerül kiszabadulnia, ám lépések közelednek az ajtón kívülről. Hiába oldoznak el minket is, hamarosan újra elvesztjük az eszméletünket, s mire ismét felocsúdunk, már teljesen egyedül leszünk. Maga az idegen ház tényleg ijesztő: mindent belep a mocsok, a hűtőben és lábasban megromlott az étel, az előtérben oszlásnak indult félmarhák hevernek. De ami a legrosszabb, furcsa zajokat hallunk - nagyon úgy tűnik, hogy a korábbi lakók valamiért gyorsan távoztak innen. Szép lassan felfedezünk mindent, a használható tárgyakat begyűjtve, miközben magunkban rekonstruáljuk a történteket. Egy dolog biztos: első nekifutásra képtelenek leszünk minden részletet felfedni, így hiába csak 15-20 perc egy végigjátszás, a demónak célszerű többször nekiesni, mire a puzzle-darabkák úgy-ahogy a helyükre kerülnek. Így pedig a címadó „első óra” nagyon is helytálló.

A játékmenet ismerős lehet számodra, ha már volt dolgod szobából kijutós, tárgykeresős alkotásokkal. A környezettel bizonyos fokig interakcióba léphetünk, megvizsgálhatjuk a képeket, szekrényeket nyitogathattuk és szövegeket olvashatunk. Minden apróság lényeges, csak elsőre nem tudjuk őket hova tenni. Itt nem találkozunk igazán nehéz fejtörőkkel, a stílus mégis kiváló táptalajt biztosít egy remek horrorjátékhoz. Az utóbbi években ezt számos stúdió felismerte már, ám kellően mély darabokból mégis kevés született. Csakis értő kezekben működik a formula - ha nem stimmelnek az arányok, akkor összedől a kártyavár, és repetitív végeredményt kapuk. A Resident Evil 7: Beginning Hour szerencsére nem ilyen, hihetetlen, hogy a srácok mennyi mindent ki tudtak hozni a szűkös játéktérből, mindezt olyan erőteljes tálalás mellett, hogy az ínyencek mind a tíz ujjukat megnyalják utána.

Maga a vidéki ház egyébként többszintes. Az emeleten érve furcsa próbababákba botlunk a fal mellett, majd nem sokkal ezután egy olyan hideglelős jelenetben lesz részünk, amire sokáig emlékezni fogunk. Egy ponton egy videokazettára bukkanunk egy zárt szekrényben, amit a nappaliban található videón játszhatunk le. Remek ötlet, hogy így átélhetjük a közelmúlt eseményeit is, megtudhatjuk, miként kerültünk a házba (persze csak ha a két idősík főszereplője egy és ugyanaz a személy). Egy forgatócsoport tagjaként szépen feltérképezzük az ismert terepet, ráadásul olyan rejtett ajtót fedezünk fel a felvételen, amit a jelenben már ki tudunk nyitni. És igen, amint megtaláljuk a pincébe vezető létrát, garantáltan összeugrik a gyomrod, mikor nagy nehezen rászánod magad, hogy lemássz.

Netszerte még mindig megy az agyalás, hogy az időközben meglelt tárgyakat pontosan mire is használhatjuk. Nyilván a hidegvágó felhasználása egyértelmű: egy láncot kell elcsípni vele, de mondjuk a próbababa ujja még máig rejtély. Eddig négyféle befejezést fedeztek fel a szemfülesek, én csak kettőt tudtam előcsalni magamtól. Ezek közül három egy-egy telefonos beszélgetéssel ér véget, nem pedig a gyomrosként felérő „meneküléssel”. Első nekifutásra bizonyára fel sem tűnik, hogy több titkos szoba van a házban – az egyik ilyet csak tolvajkulccsal tudjuk kinyitni a VHS-es idősíkban, jutalmunk pedig egy fejsze lesz, amit persze nem fegyverként fogunk bevetni. Ha zombik nem is, egy ijesztő kísértetlány véletlenszerűen feltűnik a demóban, persze pont akkor hozva ránk a frászt, amikor nem is számítanánk rá. Az egész kóstolóra csak ennyit tudok írni: ügyes!

A Capcom tényleg nem bíz semmit a véletlenre: kimondottan a Resident Evil 7 kedvéért egy saját motort készített, amit stílszerűen RE Engine-re keresztelt, ami ráadásul VR-kompatibilis. Noha a belső terekkel kiválóan megbirkózik a technológia, az még kérdéses, hogy a nyílt terepek esetén is megmarad-e a részletgazdagság. Oké, összességében nem a látvány fogja elvinni a hátán a játékot, már csak azért sem, mert a karaktermodellek és az animációk kicsit természetellenesek. Mindazonáltal, a váltás a körítésben is megmutatkozik: a sötétszürkés filternek hála olyan nyomasztó hangulattal bír a játék, amire a sorozat legutóbbi részei csak irigykedve tekinthetnek. Plusz pont jár azért is, hogy itt tényleg nem finomkodtak a nyelvezettel, mindamellett a szinkron is profi.

Mielőtt még valaki felróná a készítőknek, hogy ez már nem is Resident Evil, inkább megkérném, hogy nyissa ki a szemét. A zongora megvan? Az Umbrella Corps helikopterének fényképét megtaláltad? Na, ugye!  Én úgy látom, hogy az ilyen játszható teaserek sokkal jobban felkeltik a célközönség figyelmét, mint egy-egy semmitmondó videó, reméljük, a jövőben még több hasonló kezdeményezéssel találkozunk! A Beginning Hour elérte a célját, én már jobban várom a Resi 7-et, mint korábban bármelyik részt. Ami pedig a teljes változatot illeti, a játék nagyjából 65 százalékban elkészült, így simán a boltokba kerülhet a jövő év elején.

A Resident Evil 7: Biohazard 2017. január 27-én jelenik meg PC-re, Xbox One-ra és PS4-re. A demót a Sony konzoljára tölthetik a PlayStation Plus-előfizetők.

Kapcsolódó cikkek

20.
20.
Freed
#19: Totál egyet értek.Csak az a baj hogy szerintem már csak egy maroknyi ember van a Földön akit ez érdekel ill. zavar :-/ a régi idők szerelmeseinek meg odadobnak egy kis csontot "remaster" néven azt csá.
19.
19.
Hydro
Szép munka, ha az volt a céljuk, hogy azt a kevés megmaradt régi RE rajongót is elveszítsék.
Ez meg mi a fene?
Found footage-es kísértetes FPS mint Resident Evil?
Mégis ki a fenének készítik ezek a játékokat?
Ez még a gyerekes és buta hatosnál is gyengébbnek tűnik.
Esélyes, hogy csak egy újabb ócska pénznyelő lesz, amit a (igaz mára erősen megkopott) névvel próbálnak eladni a 10+ éves korosztálynak.
Követték volna a remek négyessel megkezdett vonalat...
Menjenek az "kedves alkotók" a jó...
Oda.
18.
18.
Freed
Amúgy lehet hogy csak én vagyok ezzel így de nekem olyan érzésem van évről évre hogy nem igazán érdeklik a kiadókat vagy fejlesztőket az hogy most pl már a Resi sorozat évek óta ellaposodott és zörög mindenki.Ezt az újítást sem azért csinálták mert na kedvezzünk az embereknek vagy újítsunk,hanem mert most ez a fajta stílus a trend és miért ne?!( de ez csak szerintem) Nagyban szarnak az emberre.Csak nem vágom hogy akkor kinek csinálják ezeket,talán maguknak? :-/
17.
17.
Freed
#9: Az inkább idegesítő volt mint szórakoztató vagy parás.Az is átment a végén tucat hentbe.Mi abban a jó?!
16.
16.
Freed
#11: Azért mert a dagi srác ordít minden kis szar momemntumnál!!!! :-D...de én is megugrottam.Mondjuk amikor csak "simán" néztem a demót akkor nem :-) :-/
15.
15.
Freed
Szerintem a Resi sorozatot meg kellett volna hagyni annak ami.Ezt a stílust meg inkább képzelem el egy Silent Hill atmoszférába,mint a Resi világába...kicsit kilóg ez a szellemesdi :-/
14.
14.
KopyAti
#7: Jáj, de oksi vagy! Már most sokat költöttek rá, mert külön motort írtak hozzá! ;)
13.
13.
GAMEROD
A Resident Evil 3.5 lett volna az igazi, nagyon jó gameplay videók voltak belőle csak kukázták, úgylátszik viszont mára mégis rájönnek hogy a kisérteties hangulatnak is van keresnivalója a piacon.
12.
12.
DON GONDOCS
#10: Már vagy 7 szer jelent meg a különböző platformokra, 2 generáción át, ebből 2 hd-sítést is megélt szerintem van miből válogatni. Minek még 1* kiadni.
11.
11.
kopic
Megneztem yt-n (thevr) es szerintem kibaxottul fosatos volt ! Egyszoval brutal jo lesz eddigiek alapján.
10.
10.
strike19
Én szerettem az összes Resident Evil-t.
Szerintem a sorozat ott romlott el hogy jött a futva lövés.
Érdekes a Resident Evil 6 jó játék lenne ha nem lenne örgő rúgás és futva lövés.
Meg mindenféle mutáns lény.
Resident Evil 4-et akarok PS4-re!
Már 7 éve nem játszottam lassan vele és hiányzik.
9.
9.
h.jozsa
Szerintem a jó horror irány az Evil Within!...olyan parával mint ami abban volt még nem találkoztam egy játékban sem!
azt ugyanezen a vonalon szebb grafikával....pici újitásal esetleg....de ez hát rendesen elakartam aludni a demó közben.
ez P.T koppintás....csak az parás is volt!
8.
8.
GAMEROD
Szerintem köze nincs a Resident Evil 7-hez, csak gyorsan összedobtak valamit hogy ne menjenek üres kézzel a show-ra. Tipikus indie játék közepes grafikával.
7.
7.
McDuff
Továbbá ugye sztem az mindenkinek egyértelmű, hogy egyrészt csak a PT-t lovagolja meg, másrészt pedig a VR vonatra akar ezzel felülni a Capcom (és ugye a Sony). Ezzel nem is lenne semmi gond, de mivel egyenlőre csak PS VR-ra van bejelentve, ha már ennyire a Sony seggét akarják nyalni, most kellett volna leporolni anno Wii-re és Move-ra is megjelent Resident evil Umbrella chronicles féle spin off részeket és abból a játék mechanikát felhasználva felőlem aztán egy olyan PS VR játékot csinálnak amilyet akarnak, de akkor azt hagyják meg a PS4 tulajoknak. Szerintem VR-ban és azzal a Gun-nal amit bemutattak az E3-n sokkal élvezetesebb játékot lehetett volna csinálni mint ez a tucat indie VR horror,de annyira körbe nyalják az emberek, hogy sztem ezzel egyedül vagyok.

De persze érthető a Capcom is, majdnem belebuktak a 6. Resibe, állításuk szerint rohadt sok lóvét elvitt. Most rájöttek, hogy egy ilyet egy hobbi játékfejlesztő is megtud csinálni otthon, ezért ők is spórolni akarnak,hülyék lennének megint milliókat ölni egy új részbe.
6.
6.
McDuff
rinyáltok hogy kellett a Resinek a változás (hozzáteszem én nem, vagyis nem ekkora), erre tessék kaptunk megint egy tucat szart, hát azóta hány ilyen tetves rohadt "sétálok egy sötét házban, erdőben szimulátor, elnézek jobbra, nincs ott semmi, visszanézek, ott van vmi" szemét jött már ki az évek során? ettől kell várjuk az innovációt?

megjegyezném, amiket itt leírtam erre a tényleges demóra vonatkozik, nem a végleges játékot írom le vele, állításuk szerint ez nem is kerül bele (bár akkor nem tudom mi értelme van). ha a végleges játék más lesz, akkor lehet a véleményem is.
5.
5.
DollSyndrome
Az a kurva dummy finger. Vissza vissza csábítja az embert hátha rájön mire is jó.
4.
4.
Eleinte nagyon szkeptikus voltam a játékkal és az FPS nézet még mindig van bennem valami, sőt azt se tudom még körülbelül milyen hosszú lesz a játék.
De a demóteszt jól sikerült, köszönet érte mert élmény volt olvasni és úgy néz ki helyén lesznek a dolgok :)
3.
3.
h.jozsa
Altatónak jó!
remélem a végleges game-ben több minden fog történni!
2.
2.
shooter1234
Ez a demó valahol a P.T -re és az Outlast -ra hasonlított hangulatban és látványban. Ha jól vegyítik az elemeket, akkor lehet ebből egy tök jó játék, teljesen mindegy milyen névvel.
1.
1.
DON GONDOCS
Elég hirtelen jött ez a váltás, de ideje volt, még egy run and gun Resi már nem tett volna jót az amúgy is megcsúszott sorozatnak.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...