Forza Horizon 3 teszt

  • Írta: Daks
  • 2016. szeptember 21.
Link másolása
Kenguruk ugrálnak békésen az út szélén, miközben háromszázzal húznak el mellettük a világ legjobb sportautói, a mocsárból krokodilok figyelik az esőerdőt átszelő terepjárókat. A Horizon Fesztivál megérkezett Ausztráliába.

A Microsoft Studios és a Playground Games ezúttal se okozott csalódást. Kedvenc autós sorozatomat Amerika és Európa után idén a messzi Ausztráliába vitték el, a Forza Horizon 3 itt van végre, a demót bárki kipróbálhatta, mi pedig abban a szerencsés helyzetben lehetünk, hogy polcunkon pihenhet már a teljes verzió is. A szeptember 27-én megjelenő játékot két héttel mindenki más előtt kaptuk meg, hogy az elsők között tudjunk nektek mesélni róla, tőlem megszokhattátok már, hogy Xbox One-on nyomok mindent, de a Forza Motorsport 6: Apex után a Horizon 3 is megérkezett PC-re. Úgyhogy ha nincs konzolod, az outback akkor is vár - csak válaszolnod kell a hívásra.

Autók, zene, szabadság. A Forza Horizon a száguldásról szól, a lóerőkről, a gyönyörű tájakról, és arról, hogy bármit megtehetsz benne, határok nélkül. A hivatalos versenypályákat messze elkerülve a Horizon Fesztivál a világ közútjait változtatja őrületünk helyszínéül, egy olyan észvesztően pörgős stílust képviselve, amit kevesen tudnak csak utána csinálni. A játékmenet teljesen árkád, nekünk szinte le se kell vennünk a gázról az ujjunkat, csak élvezni a sebességet és a fantasztikus autókat, melyekből aztán ezúttal is kapunk rendesen. A játékban több mint háromszázötven jármű érhető el, majdnem minden versenyen új szerzeménnyel állhatunk rajthoz, ami pedig a legjobb az egészben, de tényleg a legjobb, hogy ahány futam van, annyi élmény vár ránk.

Száguldozhatunk méregdrága szuperautókkal ausztrál autópályákon, driftelhetünk a nagyvárosi éjszakában klasszikus japán sportkocsik volánja mögött ülve, offroadozhatunk az őserdőben, meghódíthatjuk az outback sivatagos tájait, vagy lemehetünk a tengerpartra nézni a szörfösöket egy igazi Holden pickupot vezetve. A játékban a Horizon Fesztivál főnökét alakítva mi visszük el a rendezvényt a kontinens minden pontjára, dönthetünk róla, hogy hol legyen a következő helyszín, és amellett, hogy sorra nyerjük is meg a futamokat, még a mi kezünkben van a választás is, hogy melyik verseny milyen autókategóriával rajtoljon. Így indíthatunk sárdagasztós mocsárfutamot méregdrága Rolls Royce-okkal, vagy kihozhatjuk a garázsból a tökéletesen restaurált 50-es évekbeli klasszikusainkat is. Az ellenfelek mindig hozzánk igazodnak, ugyanolyan vagy hasonló autókkal indulnak, mint mi, nem kell félni tőle, ha egy régebbi, lassabb autót választunk. Nem leszünk hátrányban.

A harmadik részre visszatértek a játék egyik legnagyobb izgalmát jelentő showcase eventek is. Már az egyik első futam is teljes őrület, egy öreg Willys Jeep ellen kell mennünk, amit egy katonai szállítóhelikopter húz felettünk a magasban, és a tempóból később se vesznek vissza. Kell indulnunk vonat, zeppelin, vadászrepülő és speedboat ellen, a régi jó Top Gear-epizódok jutnak róla az eszembe, amikor Clarkson, Hammond és May különböző járművel hívta ki egymást versenyre - milyen szép idők voltak! A futamok között szabadon járhatjuk a teljesen nyílt világot, mely ezúttal is valódi helyszínek alapján lett lemodellezve, nem Google Maps részletességgel autózhatjuk keresztül benne Ausztrália útjait, de minden nagyobb város és főbb útvonal képviselteti magát benne, így vagy úgy. És ami a legbrutálisabb, hogy a térkép kétszer akkora, mint a második részben volt. Pedig már azt is legalább egy óra volt jól bejárni.

Az utakon több minijátékkal is találkozhatunk. Ha éppen nem vagyunk versenyben, akkor megmutathatjuk gumicsikorgatási képességeinket a drift zónákban, dolgozhatunk azon, hogy minél nagyobb sebességgel fényképezzen le minket a traffipax, vagy száguldozhatunk a speed zónák között is, ahol átlagsebességet mér a játék, és az alapján pontoz. Tudunk hirdetőtáblákat törni, lehet megint elhagyott garázsokban álló autóritkaságok után kutatni, illetve újdonság, hogy vannak a játékban danger sign jump pointok, melyek több tíz méteres, Hazárd megye lordjaiba illő ugratásokat biztosítanak nekünk. Ezen kívül a fotómód mellett idén helyet kapott egy drónmód, melyben egy kamerával felszerelt, távirányítós drónt irányítva tudjuk bejárni a környéket. És az érdekességek listája még mindig nem ért véget.

A játékban ezúttal is teljesen testre lehet szabni az autókat, átfesthetjük őket, rakhatunk rá matricákat, új felniket, spoilereket, küszöböket, új lökhárítókat, és a fene se tudja még, hogy mit, alkotásunkat pedig aztán megoszthatjuk a barátainkkal, vagy feltölthetjük egy aukciós felületre is. Ezen kívül finomhangolhatjuk a műszaki beállításokat, már-már szimulátoros részletességgel hozzányúlva autónkhoz, és ha még ez se lenne elég valakinek, az felrakhat rá egyéni rendszámtáblát, vagy építhet be saját dudát. Amit pedig a legjobban szeretek a Forza-játékokban, az a Drivavatar rendszer. A játékot ezúttal is nyomhatjuk online tizenkét játékossal közösen, vagy négyen co-opban, ha viszont a magányos versenyzést kedvelnénk, akkor se leszünk egyedül. Ellenfeleinket a játék az Xbox-ismerőseinkről nevezi el, így barátaink mindig velünk vannak, ha pedig ők maguk is Forza-játékosok, akkor a gép felveszi a stílusukat, agresszívek lesznek, vagy nyugodt, megfontolt vezetők, ez azon múlik, hogy ők mit csinálnak, ha nem vagyunk ott.

Izgalmas hír, hogy a játék Xbox One mellett nem csak PC-re jelent meg, de az Xbox Play Anywhere programnak köszönhetően támogatja a cross-platform playt is. Ez azt jelenti, hogy akkor is versenyezhetünk barátainkkal közösen, ha valaki konzolon, valaki meg gépen játszik a Forza Horizon 3-mal. És hogy még szebb legyen a Microsoft határok nélküli harmóniája, a játékba beleépítették a Groove Musicot is. Bill Gates saját Spotify-ához egy 14 napos trialt kapunk a játék mellé, csak egyetlen gombnyomással engedélyeznünk kell azt a játékon belül, és már szólnak is a legjobb számok. Calvin Harris, Justin Timberlake, Imagine Dragons, Clean Bandit - az ötlet fantasztikus, nem is értem, hogy miért nem volt még egyik játékban se ilyen szolgáltatás. Hiszen nem egy nagy dolog, és annyira fel tudja dobni a hangulatot, mint semmi más.

Ha a zenére azt mondom, hogy nagyon jó, akkor a grafika egyenesen elképesztő. A játék az egyik legszebb Xbox One-cím, amit valaha láttam, az autók valami fantasztikus részletességgel ki vannak dolgozva, gyönyörűen csillan meg rajtuk a nap, az esőben apró vízszemek ülnek ki a kasztnira, és kenődnek el a sebességtől. A környezet tízpontos, a táj valami elképesztően szuper, a Redditet olvasgatva láttam egy ausztrál gyereket, aki csak úgy ájuldozott arról, hogy milyen pontosan lemodellezték a városának minden fontos részét, úgyhogy panaszunk aztán biztosan nem lehet. Esetleg csak annyi, hogy konzolon 30fps-re lett limitálva a sebesség, de PC-n nyilván meglesz a 60 is, akinek van hardvere hozzá - a sebességérzés így is megvan. Tökéletes az irányítás, a játékélmény, egy szóval minden. A cikkhez egyébként még a demóból csináltam screenshotokat, mert a Microsoft nem engedte, hogy a teljes verzióból megjelenés előtt képeket és videókat töltsünk fel, nézzétek meg őket, annyira szép az egész, hogy az agyam eldobom tőle.

A kiadótól a Forza Horizon 3: Ultimate Edition kiadását kaptuk meg tesztelésre. A legdrágább változatban az alapjátékon kívül helyet kapott a Motorsport All-Stars Pack DLC, mely tíz új pályaautóval bővíti szerény kis garázsunkat, jár hozzá a VIP DLC Pack, mely megdupláz minden Wheelspin pörgetést, hozzáférést nyújt exkluzív online eseményekhez, és felvonultat még öt autót, benne a Koenigsegg Regerával, továbbá megkaptuk a Car Passt is. Utóbbi csomag ingyen elérhetővé teszi a következő fél év összes autós csomagját, nem kevesebb, mint negyvenkét új járgányhoz biztosítva mindig első napi hozzáférést. Szép kis csomag, mi?

A Forza Horizon 3 egy brutálisan tartalmas, és minden szempontból hibátlan autóverseny lett. A készítők tökéletes szórakoztatóipari termékké csiszolták a sorozatot, ami minden autórajongó szívét meg tudja dobogtatni, nem tudok róla úgy beszélni, hogy ne dicsérjem agyon. De nem is bánom. A játék megérdemli a szép szavakat, kevés olyan cím van, amit szinte ujjongva játszok végig, ámulva és álmodozva minden másodpercében - imádom az autókat, és imádok jó zenére szép helyeken vezetni. Ez pedig mind megvan a sorozatban, ha valamiért megéri konzolt cserélni, akkor ez az. Év játéka!

A Forza Horizon 3 szeptember 27-én (early access-szel szeptember 23-án) jelenik meg PC-re és Xbox One-ra. Mi Xbox One-on teszteltük.

Kapcsolódó cikk

85.
85.
delphijos
#84: A 4 biztos ( mondjuk én utálom mert ilyenek vannak benne hogy “nagyszerű hajszál híján” ami szerintem borzasztóan hangzik ) viszont kimondottan nagy szám volt hogy van benne.... én nem hiszem hogy a 3-ban lett volna.
84.
84.
crashpipi
#83: Akkor rosszul emlékeznék? :( Évek óta nem játszottam vele...
83.
83.
delphijos
#82: Én nem emlékszem hogy a 3 magyarítva lett volna. A 4 igen. De már régen indítottam el.
82.
82.
crashpipi
Létezik az, hogy amióta kikerült a Store-ból a Forza Horizon 3, már nem lesz magyar feliratos, ha valaki lemezen veszi meg?
Egy ismerősöm átvette kisfiának a régi One X-emet. Vett kéztől egy H3 játékot. De hiába van a gép maga magyar régióra, magyar nyelvre és Magyarországra állítva, nem magyar a játék. (a storeban a játék adatlapján sincs ott a támogatott nyelvek között a magyar)
81.
81.
semike
Nekem az a "vicces",h a tisztelt cikk iro leirja tobbszor is ,h a jatek kozepszeru,atlagos,semmi kiemelkedo. Ezenfelul kiter a bugokra,grafikai hianyossagok stb. Es akkor ad egy hetest!!!! Agyam leszakad.....
78.
78.
semike
Azt nem értem ,ha a Gravel egy közepes játék,(jóindulattal, mert szerintem egy kalap szar) az miként lehet 7(!!!) pont,ez meg 9.....
Ha ezt valaki egyszer elmagyarázná....:DDD
77.
77.
requiem1993
Sziasztok! Nekem olyan gondom lenne hogy nekem kibaszottul elment a kedvem az irányítástól. Pc-n játszom. Haverom xbox one-n nyomja és ott kurva jó az irányítás pedig én is controllerrel nyomom. Valaki segítsen beállítani a finomhangolást mert nem vágom.
75.
75.
Őrnagy
#45: Beszereztem egy one-t is a ps4 mellé, csak ezért a játékért :)
72.
72.
Caleon
20 ezerrel olcsóbban adta az egyik elég jó webshop. Még csak a Forza Horizon első részét húztam be, kedden jön az új fizu... :)

De még FH első része is nagyon adja a kompatibilitással.
71.
71.
DON GONDOCS
70.
70.
Ruuny
69.
69.
Ruuny
68.
68.
Caleon
66.
66.
PitBull
Ez nem szimulátor,sok ijigy, igyatok inkább kójasöjpöt! ✌
65.
65.
Ruuny
Mai nap kaptam meg es nagyon komoly stb e kategoriaban de..... es biztos nem vagyok egyedul azzal h a verseny vegen visszajatszast nezegeti a jatekos es megint a de.... hogy miert nincs egyetlen egy ertelmes pl tavoli-fix kamera allas.... nem hiszem el..... raadasul ilyen szep kornyezet mellett..... hihetetlen....?!?!?
64.
64.
Caleon
Megvan rá az esély, hogy ezért a játékért veszek egy boxot...
63.
63.
gegisz13
#57: Valóban kiváló játék (bár én a DiRT 2-t tartom a legjobbnak), de nem ugyanabban a kategóriában indulnak. Mindenesetre én mindig is túlértékeltnek tartottam kicsit a Forza szériát.
62.
62.
delphijos
#61: Tényleg nem kötözködés, mert nagyon tetszik a játék, és tisztában vagyok hogy arcade, de az azért tényleg illúzióromboló kicsit, amikor az ember egy Ferrerival 200-al repeszt a födúton, keresztül a bokrokon mindenen.
61.
61.
cikazz1994
#59: Komolyan ennyire nem lehet megérteni? Ez nem egy szimulátor! De leírtam már én is meg más is hogy mi a difi meg mi az elvárás egy full árkád, instant élményorientált verseny játéktól Nem is erőlködöm inkább. Joga van mindenkinek a véleményéhez még ha alaptalan is.
60.
60.
#59: :D https://gameclipscontent-d2010.xboxlive.com/asset-110e7e73-56c6-4782-bf01-9d5d155a4f03/GameClip-Original.MP4?sv=2014-02-14&sr=c&sig=mLAMB5uGEPXuRcKvTQC9R82Oy3NwrEirVxpvKUwPur4%3D&st=2016-09-27T07%3A32%3A42Z&se=2016-09-27T08%3A37%3A42Z&sp=r&__gda__=1474965462_e32e0472926cf062c34bef43b1120f92
59.
59.
sasncore
#58: Fizikának nevezitek ezt a szart? Lerepülsz x métert és mész tovább, utána pedig a tengerben csapatod? Ti ittatok vagy szívtatok valamit:)
58.
58.
cikazz1994
#49: Persze hogy kell de van is benne. Jó nem full realisztikus de kategóriában lévő más játékokhoz képest ígyis jónak mondható. Az új Nfs vagy a Dc érzésem szerint gyengébb fizikával operál. De még ha Netán ezt máshogy is gondolja valaki akkor se várható hogy az F6 fizikáját átültetik egy instant élményekre építő árkád játékba. Én így értettem azt a bizonyos mondatot.:)
57.
57.
logic5
A GRID első részét lehetetlen felülmúlni. Máig a legjobb a kategóriában!
54.
54.
Heldengeist
#40: Ezért gondoltam már kezdettől, hogy nem kellett volna Forza névvel kihozni. Csak simán Horizon néven is eladhatták volna és legalább az ilyen félreértéseket elkerülik.
49.
49.
delphijos
#40: "Ott megérteném ha fikáznád a fizikát."

Csak ezt a megjegyzést nem értem, egy arcade játékba is kell fizika. Amúgy tényleg szuper lett, már írtam sokszor hogy ha valamiért vennék boxot, az a Forza-k miatt lenne.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...