Yakuza 3 Remastered teszt

  • Írta: Shifty
  • 2019. október 2.
Link másolása
Amíg a Yakuza Kiwami 2 esetében egy nagyon alapos renováláson átesett kiadásnak örülhettek a rajongók, addig a Yakuza Remastered Collection részeként visszatért Yakuza 3 Remasterednek már nemigen van mire büszkének lennie.

A Sega továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a Yakuza-sorozat teljes kínálata elérhető és játszható legyen a PlayStation még éppen futó generációján. Legutóbb a Yakuza Kiwami 2 gondoskodott róla, hogy a sorozat második része méltó újrázást kapjon, így az egyes epizódok közül már csak a Yakuza 3, a Yakuza 4 és a Yakuza 5 újrázása hiányzott. Az idei Gamescomon végül a japánok megerősítették, hogy egy nagy gyűjtemény alá terelve, de fokozatosan adagolva jelennek meg a felmelegített változatok, hogy aztán a Yakuza Remastered Collection jövőre dobozos kiadást is kapjon. Első körben a Yakuza 3 tért vissza, amit a hónap végén követ a negyedik rész, míg a Yakuza 5 felturbózott változata valamikor jövő februárban debütál.

Az augusztusi bejelentés szűkszavúsága még nem adott okot a gyanakodásra, hiszen a japánok a Yakuza Kiwami 2-vel már bizonyították, hogy kellő gonddal, odafigyeléssel és tisztelettel dolgozzák fel a korábbi felvonásokat. A Yakuza 3 Remastered viszont tényleg nem nyújt többet, mint amit előzetesen ígért. Vagyis a játékmenet teljesen érintetlen maradt ,és igazából a látvány terén sem történt óriási változás. Hiába van a Segának egy elképesztő dolgokra képes Dragon Engine-je, mivel nem pakolták a játék alá, semmi nem köszön vissza annak képességeiből.

Mindössze az 1080p-re felhúzott felbontást és a PlayStation 4 nyers teljesítménye jóvoltából könnyen kisajtolható 60 fps-t kapjuk meg. Mivel minden más érintetlen maradt, ezzel csak azt érte el a Sega, hogy hangsúlyt adott a játék idejétmúlt megjelenésének, a karakterek borzasztóan darabos animációinak. Azért viszont jár az elismerés, hogy a stúdió legalább arra vette a fáradtságot, hogy a PlayStation 3-ra sebtében összedobott harmadik epizód nyugati kiadásából kivágott tartalmakat ezúttal alapból hozzácsapja a csomaghoz, miközben végre kiküszöbölte a japán hangsáv és az angol feliratozás korábban bosszantó felületességét, félrefordításait.

A sorozat harmadik epizódja ettől függetlenül is megosztotta a rajongókat, hiszen ez az a felvonás, amiben Kiryu Kazuma hátat fordít a tokiói alvilágnak, és Kamurocho utcái helyett Okinawán találjuk magunkat, ahol a bűnözés helyett a Morning Glory árvaház vezetése tölti ki a mindennapjainkat. Természetesen nem ússzuk meg, hogy ne keveredjünk az egyes klánok és politikai csatározások kereszttűzébe, ez a történet mégis inkább arról szól, mi mindent vagyunk hajlandóak megtenni a családunkért, szeretteinkért. És nem biztos, hogy mindent ökölharccal kell megoldani. A harmadik rész képes volt egy addig teljesen ismeretlen aspektusból is bemutatni Kiryut, amiért igenis fontos szereplője a Yakuza-sorozatnak a harmadik rész, mert rengeteget tett hozzá a főhős jellemfejlődéséhez.

Lehet, hogy ez az éles váltás nem minden rajongó tetszését nyerte el, a játékmenet terén azért így is azt hozta a Yakuza 3, amit a sorozat addigi részeitől megszokhattunk. Nagy kár, hogy a Sega nem vette a fáradtságot, hogy változtatásokat eszközöljön, mert az egy évtized nem csak a küllemen, de a játékmenet minden egyes elemén is nyomot hagyott. Kezdve a harcrendszertől  a molyrágta fejlődési rendszerig, de így 2019-ben már a minijátékok is csak megmosolyogtatóak, miközben a fő cselekményszál mellett elképesztően tartalmas és szórakoztató mellékküldetéseket rejt a játék, így ha nem akarunk végigrohanni a sztorin, akkor simán 50-60 órát lehet belepakolni Kiryu újabb történetébe.

Viszont ennek ellenére sem vagyok biztos benne, hogy ha egyszer már végigjátszottad a játékot, akkor ez az a kiadás, amivel bővítened kellene a PlayStation 4-es Yakuza-gyűjteményedet. Bár kétségtelen, hogy fontos fejlesztés, a lokalizáció problémáinak elhárítását önmagában nem érzem olyan horderejű finomhangolásnak, amiért egy veterán Yakuza-rajongónak ismét meg kellene vásárolnia a játékot. Viszont ha a hangulatában bensőségesebb kalandot ígérő harmadik rész eddig kimaradt, akkor nem vitás, hogy érdemes pótolni, még ilyen minimális módosítások esetében is. Persze ha a Sega nem csapta volna össze az egészet, és a Yakuza Kiwami 2 színvonalához méltó felújítást készít, akkor most nem lenne miről beszélni. 

A Yakuza 3 Remastered PlayStation 4-re jelent meg. Mi PlayStation 4 Prón teszteltük.

Kapcsolódó cikk

2.
2.
crytek
Bubdlezva lett. Júliusi humble choiceba ott van
1.
1.
strike19
Ez az a játék amivel ha játszol az egyik részével ,akkor az összesel játszottál. :D
Nekem nagyon bejön ez a stílus.
Meg van 3 része is. Nagyon betud szippantani.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...