Alan Wake Remastered teszt

  • Írta: Shifty
  • 2021. október 17.
Link másolása
Több mint egy évtized után ismét visszatérünk Bright Falls rémálomba illő kisvárosába. Ez a visszatérés azonban egyszerre nosztalgikus és keserédes, mert ugyan a külcsín megszépült, a belbecs érintetlen maradt.

Hiába számít elismert írónak, Alan Wake egy jó ideje komoly alkotói válsággal küzd, így felesége, Alice javaslatára maguk mögött hagyják a nagyváros zaját, és útnak indulnak, hogy kikapcsolódjanak a csendes, festői kisvárosban, Bright Fallsban. Annak reménye, hogy a hétköznapok nyüzsgésétől való távolmaradás inspirációt adhat főhősünknek, sajnos hamar elillan, Alan és Alice első estéje ugyanis vitába torkollik, miután kiderül, hogy a nő időpontot intézett egy orvoshoz, aki talán segíthet Alannek túllendülni a problémáin. Wake viszont úgy véli, nem ez a jó megoldás, majd nem túl elegánsan, dühtől fortyogva, de faképnél hagyja a niktofóbiában szenvedő feleségét. Amíg mi kint duzzogunk, addig az éjszaka csendjét az asszony kétségbeesett sikoltozása töri meg. Mire felérünk a Cauldron Lake-en található rusztikus kunyhó hálószobájába, addigra Alice-nek csak a hűlt helyét találjuk, főhősünk pedig írógép helyett zseblámpát ragad, és a nyakába veszi Bright Falls ködös erdejét, hogy kiderítse, mi is történhetett a szerelmével.

Az Alan Wake születése nem volt zökkenőmentes, hiszen az eredetileg 2005-ben bejelentett játék egy kifejezetten ambiciózus ígéret volt a Remedy részéről. Végül ötéves várakozást követően kapták csak meg a rajongók a népszerű író kalandját, de addigra alaposan vissza kellett vennie az eredeti tervekből a finn stúdiónak. A játék nyitott világú felfedezést ígért, elképesztően pazar látvány kíséretében. Ebből végül nem sok maradt meg, az Alan Wake ugyanis egy csőjáték, az Xbox 360-exkluzivitás pedig annak esélyét is hazavágta, hogy a házon belül fejlesztett engine, a Northlight elődje megvillantsa méregfogait. A konzol hardvere gúzsba kötötte a Remedy fejlesztőinek kezét, így nem csoda, hogy 2012-ben a PC-s tábor is megkapta a maga változatát, ahol már a kornak megfelelően, de alaposan szabadjára lehetett engedni a motorban rejlő potenciált.

Ez annyira jól sikerült, hogy a most bemutatott Alan Wake Remastered PC-s megjelenését kicsit okafogyottá is tette, hiszen ha egymás mellé tesszük a két változatot, akkor hiába látványos a különbség, a kilencéves verziónak sincs oka a szégyenkezésre. Vagyis ha játszottál az eredeti PC-s változattal, esetleg korábban meg is vásároltad, akkor nem biztos, hogy számodra a felmelegített kiadás újbóli megvétele a legjobb befektetés. Mert igen, kapunk 4K-s támogatást, átdolgozott, de még mindig csak 30 fps-en pörgő átvezetőket, finomhangolt arcjátékot, végre viszonylag a beszéddel szinkronban lévő szájmozgást, megújult effekteket, modern bevilágítási rendszert, meg alaposan felhizlalt textúrákat, de az igazi ugrást nem ezen a platformon fogjuk megtapasztalni. 

De még csak nem is az Xbox 360-at váltó Xbox One-on, ahol az eredeti 540p-s felbontását mindössze csak 900 pixelig tudták feltornázni a d3t stúdiójának szakemberei - és így is csak 30 fps-t képes kipréselni magából a játéknak ez a változata. Ha valódi előrelépést szeretnél tapasztalni, akkor kénytelen vagy a jelenlegi masinákra fókuszálni, vagy a már említett PC-s változatra. Ez esetben viszont adódik a kérdés, pontosan kinek is készült a mindössze inkább csak látványvilágban újrahangszerelt kiadás?

Egyrészt annak a generációnak, akinek ez a játék eddig kimaradt, nekik ugyanis tényleg fantasztikus élményt fognak nyújtani a látottak. Illetve azoknak a PlayStation-tulajdonosoknak, akiknek sem Xbox 360-on, sem PC-n nem volt még lehetőségük megismerni Alan Wake pszichológiai horror hullámvasútját, ahol a cselekmény alapjait történetesen épp főhősünk befejezetlen regényének lapjai szolgáltatják. És persze az egész újrázás tökéletes alkalom arra, hogy felvezesse a sokat pletykált, állítólag most már tényleg készülő Alan Wake-folytatást. 

Ezért is csalódás, hogy ez a csomag nem a teljes Alan Wake-felhozatalt kínálja, hiszen az alapjáték mellett csak a két később megjelent DLC-t kapjuk meg, az Alan Wake's American Nightmare mellékszál sajnos már nem fért bele. De az is elkeserített, hogy a játék a külcsínen kívül semmi érdemi újdonságot nem képes felmutatni. Mert semmit nem javult például a vezetési modell, de még a harcrendszer is megmaradt annak a fapados, olykor idegtépő bénázásnak, amit megismertünk egy évtizede. Alan Wake továbbra is kifullad pár lépésnyi futás után, a dodge-olást soha nem éreztem ennyire elcseszettnek még játékban, de úgy az egész játékmeneten érezni, hogy nem áll jól neki a kor és nagyon ráfért volna némi modernizálás. Emellett hiányoltam a HDR-támogatást és a ray tracinget, amelyek garantáltan új szintre emelhették volna a játék látványvilágát is.

De az Alan Wake sosem a harcrendszere vagy a Bright Falls erdejében való, olykor unalmas bóklászása miatt volt emlékezetes élmény. Az Alan Wake-nek ugyanis páratlan atmoszférája van, ami tele van finom utalásokkal, legyen szó a Twin Peaksről vagy Stephen King munkásságáról, esetleg a játékbeli tévéműsor, a Night Springs félreérthetetlen The Twilight Zone-os kikacsintásáról. Közben a sztori elmesélése is a tévésorozatok formáit követi, az epizódokra bontott elbeszélésnek köszönhetően fordulatok egész sorát kapjuk a nyakunkba, miközben ilyen izgalmasan talán még sosem élhettük át a fény és sötétség kortalan küzdelmét.

Az Alan Wake Remastered árazása alapvetően nem rugaszkodik el a valóságtól, de azért a Remedy lehetett volna annyira jófej, hogy aki már rendelkezik a játék valamelyik korábbi változatával, az kap egy ingyenes upgrade-et. Már csak azért is, mert ha nagyon őszinték akarunk lenni, akkor a látvány felturbózásán kívül érdemi változtatások nem történtek a motorháztető alatt. Ha viszont még sosem bújtál Alan Wake bőrébe, akkor az érte elkért közel 9000 forint ne riasszon el, mert fantasztikus élményben lesz részed. Ehhez mondjuk nem árt, ha tisztában vagy a fentebb felsorolt ihletforrásokkal és azok popkultúrára gyakorolt hatásával, azok hiányában ugyanis csak egy fapados harcrendszert és nem túl mozgalmas és izgalmas A-ból B-be sétálgatást kapsz.

Az Alan Wake Remastered PC-re, PlayStation 4-re, PlayStation 5-re, Xbox One-ra és Xbox Series X/S-re jelent meg. Mi számítógépen próbáltuk ki, ami kizárólag az Epic Game Store-on keresztül szerezhető be.

Kapcsolódó cikkek

10.
10.
csongor1996
#5: A videókat elnézve a PC-s verzióban nem is lett nagy újítás, az arcanimációkon túl.
9.
9.
csongor1996
"nem árt, ha tisztában vagy a fentebb felsorolt ihletforrásokkal és azok popkultúrára gyakorolt hatásával, azok hiányában ugyanis csak egy fapados harcrendszert és nem túl mozgalmas és izgalmas A-ból B-be sétálgatást kapsz."
Nemtudom, szerintem mindenféle mellékismeret nélkül is mozgalmas és izgalmas a sztori.
7.
7.
Shifty
#5: Ebben igazad van, de ugye PlayStationön ez az első alkalom, hogy elérhető a játék, így nekik nem volt lehetőségük beszerezni.

A kuponhoz aktiválni kell a beállításokban, hogy kapni szeretnél marketing célú leveleket az Epictől.
6.
6.
#2: Hol van kupon? Nekem nincs. Mert akkor kéne nekem is a Kena 29-ért.
5.
5.
"Remedy lehetett volna annyira jófej, hogy aki már rendelkezik a játék valamelyik korábbi változatával, az kap egy ingyenes upgrade-et."

Megértem ezt a véleményt is, de ez a játék + az American Nightmare (legalábbis PC-n) Epic-en volt ingyen talán kétszer is, talán már Steam-en is volt ingyen és nem csak Humble, de más bundle oldalakon is kevesebb, mint 1 dolláros bundle részeként is "osztogatták" már, odaadták a Control-hoz is őket... Szóval annyira sok embernek meglehet, hogy akkor már szerintem nem érte volna meg elkészíteni.
3.
3.
hedzsooo
#2: +1 Köszi, úgyhogy lehet mégis beszerzem. :)
2.
2.
patryk91
Most van kupon epicen pluszban, így lehet 3000 forintot spórolni. Így 5280 forintért el is viheti, aki akarja.
1.
1.
logic5
Tegnap próbáltam pc-n, maxon, nincs annyira számottevő különbség. De azért Alan Wake, az Alan Wake. Aki még nem játszott vele, itt az alkalom. Hatalmas gém!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...