Football Manager 2023 teszt

Link másolása
Az évenkénti megjelenés előbb-utóbb rányomja a bélyegét az adott franchise-ra... Lássuk, hogy a Football Manager 2023 rászolgál-e az árcédulájára.

A Football Manager 2023 tesztelése előtt mindenképp szót kell ejteni az évenként megjelenő, teljes árú játékokról, melyek közül különösen a sportjátékokat emelném ki, hisz ezekben fedezhető fel a legkevesebb újítás az egyes részek között. Az ilyen játékoknál az évenkénti teljes áras megjelenés egy letűnt korból hátramaradt, egyáltalán nem játékosbarát üzleti modell, mely hosszútávon megpecsételi az egész franchise-t. A legrosszabb az egészben az, hogy az adott sport szerelmeseinek nincs választásuk, mint hogy megvásárolják az aktuális részt, hogy teljes pompájában élvezzék a játékot. Ez a jelenség tavaly a Football Manager-sorozatot is elérte, így kicsit ódzkodva kezdtem neki a Football Manager 2023-nak.

Szerencsére kellemes csalódást okozott a Sports Interactive csapata, a Football Manager 2023 ugyanazt az aprólékosan kidolgozott, nagyszerű menedzsment élményt nyújtja, mint az elődjei, viszont a számos hasznos újítással még jobbá sikerült tenniük a már jól bevált formulát. Az alapfelállás maradt a régi: egy menedzser bőrébe bújva kell egyengetnünk a választott csapatunk útját a felső vezetés által megszabott elvárásoknak megfelelően.

Mindeközben persze nemcsak a pályán látható taktikákat kell megszerveznünk, hanem a pályán kívüli csapatot érintő ügyekben is helyt kell állnunk, jó viszonyt kell ápolnunk a játékosokkal, valamint a médiával. Egy végletekig kidolgozott, meglepően mély menedzsment játékról beszélünk, mely sok száz órányi élményt nyújt azoknak, akiket elkap a varázsa. Ez ugyan sajnos azzal jár, hogy az új belépők számára talán minden eddiginél nehezebb lesz felvenni a fonalat, ám megéri belefektetni az időt.

Természetesen a játék igyekszik hasznos tanácsokkal ellátni minket, mindeközben rengeteg terhet levehet a vállunkról a személyi asszisztensünk, aki számos területen helytállhat helyettünk. Kicsit intuitívabb lett a menü is, bekerült az úgynevezett Experience Matrix rendszer, melynek segítségével minden eddiginél kényelmesebben tudjuk menedzselni a csapatunkat, illetve egyértelmű visszajelzést kapunk a moráljukról, valamint a visszajelzéseikről. A másik lényeges újítás a Supporter Confidence rendszer, melyben a szurkolókkal kapcsolatos ügyeinket intézhetjük. Itt átfogó képet kapunk arról, hogy mennyire elhivatott rajongók támogatják a csapatunkat, hányan járnak ki meccsekre stb. Mivel ez alapvetően befolyásolja a felső vezetőség által kitűzött célokat, így érdemes kellő mennyiségű időt eltöltenünk a rajongókkal, illetve a csapat közösségi oldalainak karbantartásával. 

Szembetűnő ráncfelvarráson esett át a grafikus játékmotor, sokkal szebb animációk kerültek a játékba, valamint a teljesítményen is sikerült optimalizálniuk a fejlesztőknek. A mesterséges intelligencia is sokat fejlődött, ami nemcsak a pályán lévő ellenség taktikáján, hanem a pályán kívül is megfigyelhető. Sokkal nagyobb behatása van a pályán kívüli aktivitásunknak a játékosok és a szurkolók moráljára, és minden eddiginél szorosabb az egyes alrendszerek közti kapcsolat. Szót kell még ejteni az UEFA-licence-ek meglétéről is. Egy régóta várt újítás ez, ami tényleg hozzájárul a lehető legjobb fociélményhez. Végtére is ki ne szeretne egy nap Bajnokok Ligája döntőt játszani az ötöd osztályból feljutott csapatával?

A Football Manager 2023-at egyszerűen nem lehet nem ajánlani a műfaj szerelmeseinek. Kétség nem fér hozzá, hogy a széria egyeduralkodó a piac ezen területén, és az aktuális része szolgáltatja a vala volt legjobb focimenedzsment-élményt. Az apró újítások jól működnek, és hosszútávon mind a játék javát szolgálják. Ugyanakkor a bevezetésben taglalt játékipari trendekről alkotott véleményemen nem változtat ez a játék sem. Viszont azért az összképen sokat javít, hogy az előző évhez képest egy fokkal több újdonságot fedezhetünk fel benne, valamint azt se szabad elfelejteni, hogy a játék elérhető az Xbox Game Pass kínálatában is.

A Football Manager 2023 már elérhető PC-re, valamint Xbox One-ra, Xbox Series X/S-re, Nintendo Switchre, valamint mobilra. Valamikor a jövőben PlayStation 5-re is megjelenik majd. Mi PC-n teszteltük.

1.
1.
crytek
Aki szeretné megkaparintani a játékot. Prime gaming adja szeptemberben epic szarjába..(ingyenes primeal is be lehet húzni a címeket)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...