Football Manager 2022 teszt

Link másolása
Az évenkénti folyamatos megjelenés egy idő után minden szériára rányomhatja a bélyegét, amikor is azt érezzük, hogy pár kevésbé fajsúlyos újdonság mellett ugyanazt a játékot vesszük meg újra és újra, méghozzá teljes áron.

Nos, azt hiszem, a Football Manager esetében most kezd látványos lenni a fenti eset, mert az idei epizód pár kisebb változtatást leszámítva szinte teljes egészében megegyezik a tavalyi kiadással, ami meg az azelőttire hajazott az átlagosnál jobban. Persze valamilyen szinten érthető, hogy a fejlesztők egy már meglévő masszív és működő alapot nem igazán akarnak megbolygatni, ráadásul erre nincsenek is igazán rákényszerítve, hiszen ebben a műfajban szinte egyeduralkodónak számítanak. Ugyan idén kaptunk már egy másik menedzserjátékot a We Are Football képében, viszont az se összetettségében, se pedig megvalósításában nem tudott felnőni a Sports Interactive sorozatához, szóval aki szeretné megnyerni a Bajnokok Ligáját egy másodosztálybeli magyar csapattal, annak nincs igazán választása.

A fenti, kissé negatívabb bevezető ellenére azt azonban szeretném leszögezni, hogy a Football Manager 2022 még mindig egy remek játék, ami könnyedén szippantja be az erre fogékony játékosokat. Megannyi liga várja azt, hogy választott, vagy éppen kreált csapatunkkal meghódítsuk a bajnokságot, aztán pedig kijutva a nemzetközi porondra borsot törjünk a nagy csapatok orra alá. Ehhez pedig szinte minden lehetőséget megkapunk, hiszen az irányított klubunkat teljesen a saját képünkre formálhatjuk. Megváltoztathatjuk a taktikát, újragondolhatjuk az edzéseket, átalakíthatjuk a csapatösszetételt, de még a különböző játékosok lelki világát is nekünk kell majd pátyolgatni. A számtalan teendő miatt egyáltalán nem lesz ritka, hogy két meccs között akár órákon keresztül bolyongunk a különféle adatok útvesztőjében, folyamatosan a tökéletes taktikát kutatva.

Természetesen ez a visszatérő menedzserek számára annyira nem lesz átláthatatlan, viszont az újonnan becsatlakozóknak könnyedén elveheti a kedvét a rengeteg adat, ami csak arra vár, hogy feldolgozzuk őket. A játékban helyett kapott ugyan egy tutorial, viszont ez nem igazán húzza ki a rászorulókat a mély vízből, ellenben a másodedzőnk segítsége már annál inkább. Ha ugyanis nincs kedvünk egy-egy területtel komolyabban foglalkozni, akkor rábízhatjuk azt, ezáltal könnyítve a feladataink listáján. Arra azonban érdemes felkészülni, hogy ha sikeresek szeretnénk lenni, akkor a lehető legtöbb dolgot magunknak kell lefedni, mert a gépi segítség nem mindig áll a helyzet magaslatán.

Ehhez pedig minden lehetőséget meg is kapunk, hiszen a korábbiaknál jóval több adat és fejlett statisztika várja, hogy kibogozzuk őket. Szerencsére nagyon keresni sem kell ezeket, mivel az újonnan bevezetett Data HUB menüben játszi könnyedséggel elérhetünk bármit, ami a csapatunkkal, az ellenféllel, vagy épp a játékosainkkal kapcsolatos. Ezeket használva aztán javíthatunk a taktikánkon, beállíthatunk egyedi módosítókat, sőt, az újonnan bevezetett Wide Centre Back pozíciónak hála akár a mostanság divatos három védős felállást is tökéletesre fejleszthetjük. Azt viszont érdemes észben tartani, hogy az ellenfelek irreálisan gyorsan reagálnak ránk, szóval a múlt héten még lehengerlő elképzelésünk pár meccs múlva könnyedén használhatatlan lehet. Ezen, remélem, javítanak a megjelenésig, mert egyelőre kész röhej, hogy amint begyakoroltunk egy taktikát, máris találhatunk ki valami újat, méghozzá teljesen a nulláról.

Ez azonban nem az egyetlen olyan dolog, amire ráférne egy kis foltozgatás, ugyanis a megújítottnak mondott meccs motor szinte teljes egészében a korábbi játékok megoldásait juttatja eszünkbe, ami nem éppen jó ómen. A megjelenítés kezd már kissé idejétmúlt lenni, a játékosok animációja pedig még mindig túlságosan darabos, sokszor csúszkálnak ide-oda, beakadnak, egy helyben forognak össze-vissza, vagy épp minden ok nélkül elesnek a labdában. Azért javult valamicskét a helyzet, viszont érezhetően eljárt felette az idő, ha pedig már nem bírnánk ezt az olykor Benny Hill-showra emlékeztető szenvedést, akkor bármikor átválthatunk a régi, jó öreg 2D-s gombfoci nézetre, vagy épp a retró időket idéző szöveges megoldásra. Utóbbi érzést növelheti tovább bennünk a menedzserünk létrehozásának lehetősége is, melynek megvalósítása pár generációval korábbi szinteket idéz, ami legfőképp a különféle hajkoronák, illetve szakállak esetében érhető tetten.

Amit még mindenképp ki szeretnék emelni, azok a meglehetősen furcsa és irreális eredmények, amiknek hála sokszor fenekestül felfordulnak a bajnokságok, illetve a kupák. Persze az benne van, hogy egy-egy komolyabb csapatot elkap egy jóval gyengébb gárda, de sokszor olyan klubok vesztegelnek kieső helyeken, akiket nem feltétlen oda várnánk. A teszt alatt egyébként pár kisebb buggal is összefutottam, így bizonyos kattintásokat nem regisztrált a játék, vagy nem mentette el a felállást, de ezeket a korai változat számlájára írom, és remélem, hogy a végleges verzió megjelenéséig kijavítják őket. Amit viszont valószínűleg meghagynak, az az évek óta visszatérő probléma a mentések terén, ugyanis pár szezont követően iszonyat belassul a játékfájlok kezelése. Ennek tükrében ajánlott egy SSD-re telepíteni a játékot, ellenkező esetben készüljünk fel a több percig tartó betöltésekre és a tétlen szotyizásra.

Ez utóbbi nemcsak offline, de online is jellemző lesz, főleg, ha olyan ismeretlenekkel hoz minket össze a balsors, akik órákig gondolkodnak egy-egy adott döntésen. Ellenben ismerősökkel már egész jópofa a közös karrier kezdése, ha pedig megunnánk az előre betárolt adatbázist, akkor bármikor kezdhetünk egy Fantasy Draftot, ahol kedvünk, illetve a beállított lehetőségeink szerint készíthetünk teljesen új csapatokat. Szinte mindent beállíthatunk, az elérhető játékosoktól kezdve egészen az elkölthető büdzséig, így hozva létre teljesen új erőviszonyokat. A későbbiekben egyébként érkezni fog egy Versus mód is, ahol ugyancsak mások ellen küzdve bizonyíthatjuk rátermettségünket.  

A Football Manager 2022 ugyan nem hibátlan, de még mindig az elérhető legjobb menedzserjáték, ami viszont annyira kevés és forradalminak cseppet sem nevezhető újdonsággal igyekszik "elkápráztatni" minket, hogy a sorozat rajongói jogosan érezhetik magukat kissé átverve. Pontosan emiatt, ha valakinek megvolt a korábbi epizódok egyike, az nyugodtan kihagyhatja az ideit, mert semmi komolyról nem marad le. Ne köntörfalazzunk, ez bizony egy AAA-s árcédulával ellátott nagyobb javítás és adatbázisfrissítés, ami hiába hozza a kötelezőt, most már kicsit kevésnek érződik. Szerencsére a megjelenése napján rögtön bekerül a PC-s, illetve a konzolos Game Passbe, aminek hála bőven bekúszik az ajánlott kategóriába, de csak óvatosan, mert játszi könnyedséggel pusztítja el az ember szabadidejét!

A Football Manager 2022-t PC-n teszteltük, de emellett megjelenik még Xbox One-ra, Xbox Series X/S-re, iOS-re, Androidra, később pedig Nintendo Switchre is. 

1.
1.
Unknown
Én az FM20-al elvagyok, talán kibírom a 23-ig :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...