LG 48GQ900 OLED monitor teszt

Link másolása
Az OLED technológia minden eddiginél nagyobb térhódításba kezdett az utóbbi években a kijelzők piacán. Teszteltük az LG csúcskategóriás gamer monitorját.

Minden új technológiának idő kell, mire kiforrja magát, és elég iteráción megy keresztül ahhoz, hogy az előállítási és kutatási költségek olyan szintre csökkenjenek, hogy minél nagyobb tömegekhez juthasson el. Ezen az úton jár a panelek piacán az OLED technológia, mely a televíziókban már bizonyított, az utóbbi években pedig a monitorok között is megtalálhatjuk már. Tavaly teszteltük az LG egyik első próbálkozását a 32EP950 személyében, ám játékosként kissé hiányérzetünk volt utána. A mostani tesztalanyunk az LG 48GQ900-B egy játékosokat célzó kategóriát képvisel, és ezen a téren komoly előrelépést mutatott fel a tavaly tesztelt modellhez képest. Lássuk, hogy a dél-koreai vállalatnak sikerült-e megalkotnia a tökéletes OLED gamer monitort!

 

A 48GQ900 letisztult csomagolásban érkezik, benne megtalálhatjuk magán a monitoron kívül a használati utasítást, egy USB-B és egy DisplayPort kábelt, valamint egy HDMI kábelt is. Utóbbi természetesen 48Gbps sávszélességre képes Ultra High Speed szabványú, melynek köszönhetően kihasználhatjuk a HDMI 2.1 portokban rejlő lehetőségeket. Ezeken felül találunk még a dobozban egy távirányítót is, mellyel gyorsan változtathatunk beállításokat a monitoron, bekapcsolhatjuk azt, valamint képprofilok és bemenetek között válthatunk. Muszáj megjegyezni, hogy a használata nagyon kényelmetlen, egyrészt hatalmas egykezes használathoz, másrészt nagyon gagyi benyomást kelt. Borzasztó tapintású műanyagból készült, a gombok hangosan kattognak, maga a szerkezet recseg-ropog, a tekerőgomb használata egyáltalán nem komfortos, mindent összevetve szégyen, hogy ilyen kategóriájú és felszereltségű monitorhoz ilyen gyenge minőségű kiegészítőt adnak.

A monitor megjelenése kielégítő, ugyan a gyártó OLED televízióival szemben alulmarad anyaghasználatban, szerencsére masszív fémtalpat kapott, így stabilan el tudjuk helyezni. A kábelmenedzsmentet elősegítő, felhelyezhető műanyag burkolattal is ellátták talpat, ami igazán figyelmes a gyártótól. Ugyan nem dönthető, illetve a magassága sem állítható, ám egy ekkora monitornál ez nem is elvárt tulajdonság. Ha falra szeretnénk szerelni, akkor egy VESA-szabványú falikonzol segítségével pedig azt is megtehetjük. Csatlakozókat tekintve is elégedettek lehetünk, három darab HDMI 2.1 porttal találkozhatunk a monitor hátulján, továbbá egy DisplayPortot, két darab USB-A portot, valamint egy 3,5mm-es Jack-csatlakozót is találunk, egyedül az USB-C csatlakozó hiánya jelent fájó pontot.

Aki napi szinten használ OLED panellel ellátott megjelenítőt, azt nyilván nem éri meglepetés a 48GQ900 láttán. Egy LG C2 OLED televízióval közel azonos képi megjelenítésre képes, fantasztikus kontrasztaránnyal és korrekt betekintési szöggel. SDR tartalmak esetében monitorhoz képest korrektül van kalibrálva már a dobozból kivéve is, de a HDR tartalmak nézése előtt azért igényel egy kis finomhangolást. Ebben sajnos nem segít minket a készülék menürendszere, ugyanis a TV-khez képest lényegesen kevesebb beállítási lehetőség áll a rendelkezésünkre, továbbá az LG előszeretettel rejti a választható opciókat Mode1, Mode2, Mode3 stb. nevek mögé, így némi utánajárást igényel, hogy éppen mit is állítunk be.

A maximális fényerő szempontjából a készülék alulmarad az LG C2-vel szemben, ez pedig kihat mind az irodai használatra, mind pedig a játékra. Fényes környezetben az alacsonyabb fényerő miatt a bizonyos mértékű tükröződés elkerülhetetlen, játék közben pedig a HDR-tartalmak szenvednek csorbát. Természetesen így is átlag feletti a fényereje, azonban ilyen árkategóriában vannak ennél jobb alternatívák a TV-k és monitorok piacán is. Játék szempontjából egyébként megfelelő teljesítményt nyújt, maximális képfrissítési frekvenciája 138Hz, ezen felül támogatja a HDR10, VRR, G-Sync és FreeSync technológiákat is. A HDMI 2.1 portoknak hála ki tudjuk használni a PlayStation 5, valamint az Xbox Series X/S-konzolokban rejlő lehetőségeket, utóbbinál azonban le kell mondanunk a Dolby Vision-támogatásról. A monitor nagyon alacsony input laggal rendelkezik, motion blur és ghosting pedig nem tapasztalható a nézése közben, így ilyen szempontból szinte tökéletes játékélményt nyújt.

A beépített hangszórók monitoros berkekben az átlagosnál jobbnak számít, ám a komolyabb tartalomfogyasztás esetében azért elengedhetetlen mellé a megfelelő hangtechnika. Televíziókhoz képest fájó pont, hogy nincs beépített okosrendszere, így a dedikált alkalmazásokról és egyéb kényelmi funkciókról is le kell mondanunk. Irodai használatra korrekt választás, ha a helyiség megfelelő sötétítése megoldható. A 48”-es méretnek hála rengeteg ablak elfér egyszerre a képernyőn, úgyhogy a munkaterülettől függően nagyban megkönnyítheti a mindennapjainkat. Sokan talán félnek az OLED panel permanens beégésétől, ha huzamosabb ideig statikus tartalmat jelenítenek meg rajta, ám a monitor szerencsére megfelelő időközönként kikapcsoláskor automatikus pixeltisztítást hajt végre magán, továbbá számos olyan beállítást találhatunk a menüben, melyeknek hála ennek a veszélye lényegesen csökkenthető.

Összegezve az elhangzottakat, az LG 48GQ900 egy korrekt Gamer monitor. A gyártó korábbi OLED paneles próbálkozásához képest lényeges előrelépés történt mind képfrissítési frekvencia, mind pedig a beégés elleni védelem területén. A baj csak az, hogy mindennek bizony szó szerint komoly ára van. A közel 500.000 Ft-tól induló árazással nem is feltétlenül lenne probléma, viszont ha szétnézünk a piacon, akkor más gyártótól ennél olcsóbban is találhatunk jobb alternatívát. Sőt, ha az LG háza táján maradunk, akkor ennél hatványozottan jobb választás lehet a C2 OLED TV, ami 42” és 48”-es kivitelben is elérhető, amit jobb anyaghasználat, magasabb maximális fényerő, több beállítási lehetőség, számtalan kényelmi funkció és alacsonyabb árcédula jellemez. Ha beérjük a DisplayPort hiányával, illetve a 120Hz-es maximális képfrissítési frekvenciával, akkor az a konzolos játékosok számára jobb monitorként tud szolgálni, így viszont tesztalanyunkat nehéz teljes szívből ajánlani. Azt mindenesetre öröm látni, hogy ilyen ütemben fejlődik az OLED-technológia, és végre sikerült megvetnie a lábát a monitorok piacán is. Remélhetőleg a jövőben egyre olcsóbbá és megbízhatóbbá válnak az ilyen megjelenítők, így egyre szélesebb körhöz juthatnak el.

9.
9.
hedzsooo
Persze, szep is + jo is, + van benne minden de hat ugye az arazas is megvan rendesen... :))) Akinem persze a penz nem szamit, akar ez is 1 jo vetel lehet.
8.
8.
delphijos
#6: Ez a komment meg egy nagy bullshit. Az egészet sanada kommentjéből másoltad. Az elsőben még arról beszéltél hogy ki használna ekkora monitort…..
6.
6.
crytek
#3: Elnézést ,bocsánat mindig elfelejtem hogy vannak olyan emberek akik szeretnek direkt egy mindenben gyengébb dologért mint pl egy LG OLED 48C1 vagy C2 tv helyett többet fizetni... Igazad van szánom magam és még egyszer elnézést..

Nem azért nincs létjogosultsága mert nekem nem kell hanem mert a már létező 48c1/c2-nél kb mindenben gyengébb tv drágább mert "monitor" plecsnit aggattak rá..
5.
5.
AfterLife
#1: Vezeték nélküli billentyűzetről és egérről hallottál már valaha?
4.
4.
sanada
#1: Én 2 évig egy LG 48"-os OLED-et használtam monitornak, kb 2-3 nap alatt megszoktam és nagyon jó élmény rajta dolgozni, vagy játszani. Viszont ez a cucc nekem is kicsit kakukktojás, már olcsóbban lehet kapni 42"-os vagy 48"-os C2-es OLED-et és nem hiszem, hogy az a 18Hz különbség fog zavarni valakit, főleg, hogy 4K-ban azért kell kártya alá, hogy meglegyen akárcsak a 100 fps is.
3.
3.
delphijos
#1: A szokásos komment tőled. “Nekem nem kell, szóval minek van egyáltalán ilyen termék”
2.
2.
RangerFox
#1: Monitornak nekem is 42" a maximum, ami még kényelmes, ettől már fájt a nyakam. De ha nem csak két hétig használtam volna, valószínűleg hozzászokok. Aztán pedig kisebbre nem tudnék már visszaszokni.
1.
1.
crytek
Ez az a termék aminek totál nincs létjogosultsága a létezésének.
Nem is értem ezt minek hozták létre.

Meg én nem tudom ki hogy tolja egérrel meg billel a pct de 48as tv monitornak.. Tuti nem ülnék ekkora batár tv előtt 70 centire..
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...