Star Wars - minden, amit látnod kell 2024-ben és azután!

  • Írta: szlav
  • 2024. május 5.
Link másolása
May the 4th be with you! Tegnap lezajlott a 2024-es Star Wars-nap, friss látnivalókból pedig ezúttal sincs hiány. A jeles ünnep alkalmából összeszedtünk mindent, amit filmek, sorozatok és persze videojátékok terén várható a messzi-messzi galaxisból.

Habár a 2024-es Star Wars Celebration hivatalos rendezvénye elmaradt, idén is poharat (vagy fénykardot!) emelhetnek jedik és sithek egyaránt. Gyűljön össze a peremvidék leghitványabb söpredéke, kiáltsanak győzelemért a lázadók, sorakozzanak fel a birodalmi lojalisták és csapjanak mellvértükre Mandalore gyermekei is! Van mit ünnepelnünk, hiszen 2024-ben és azután is el leszünk halmozva minden jóval, ami Star Wars. Mi pedig a Gamekapocsnál most egy nagyobbacska gyűjtőcikkel érkeztünk, hogy listába szedjünk minden olyan friss tévés, mozis és videojátékos produkciót, amire érdemes lesz odafigyelnünk idén és a következő pár évben. Kezdjük a 2024-es felhozatallal! 

ÉLŐSZEREPLŐS SOROZATOK 2024-BEN

Star Wars: The Acolyte (2024. június 4.) 

Az elmúlt néhány évben a Disney+ sorozatai szolgáltak a Star Wars zászlóshajóiként, a következő ilyen nagy dobás pedig alig egy hónap múlva debütál a streamingszolgáltató kínálatában! A Star Wars: The Acolyte a galaxis legsötétebb titkait pedzegeti, mégpedig az eddig csak könyvek és képregények lapjain látott High Republic korában, több mint száz évvel a Baljós árnyak eseményeit megelőzve. 

Az előzetes anyagok szerint egy akciódús nyomozóthrillert várhatunk, amiben a letűnt kor jedijei a sötét oldal eltűntnek hitt titkai után erednek. Senki előtt nem titok, hogy George Lucas eredeti ötleteire komoly hatást gyakoroltak Akira Kurosawa klasszikus szamurájfilmjei, a The Acolyte pedig a látványvilágával és koreográfiáival jól láthatóan ezekre a stílusjegyekre építi az alapjait. A nyolc epizóddal érkező, duplarésszel debütáló sorozat tehát új, ismeretlen utakat tör, de azok bármerre is vezessenek, egy dolog biztosan változatlan marad: a sötét oldal csábításának szörnyen nehéz ellenállni.

 

Star Wars: Skeleton Crew (2024 év vége) 

A tavalyi Star Wars Celebrationön, kizárólag az expón résztvevők számára már levetítették a Skeleton Crew első, korai teaserét, ezért kissé kiábrándító, hogy az idei Star Wars-napon nem leptek meg minket egy trailerrel vagy bármi másféle előzetessel. Az alapok szerencsére már ismertek, így nagyjából tudhatjuk, hogy milyen jellegű történetre számíthatunk. Ha az Andor a messzi-messzi galaxis lehető legkomolyabb, felnőttes arcát mutatta be, akkor a Jude Law arcával fémjelzett Skeleton Crew ennek a szöges ellentéte lehet. 

Ugyanis egy könnyedebb, a Star Wars gyermeki varázsát elcsípő coming-of-age sztorit kapunk, négy gyerkőccel a főszerepben, egy gazdátlan űrhajó fedélzetén sodródva az űr kalandokkal teli végtelenjében. Az idővonalon a The Mandalorian és az Ahsoka cselekményével párhuzamosan futó sztori egy igazi családbarát mese lesz, de ahogy az animációs sorozatok, úgy biztos, hogy ez a sorozat sem fogja elpocsékolni a kánon idővonalán kiérdemelt helyét. Az ilyen történetek azok, amik igazán megragadhatják a fiatal rajongónövendékek képzeletét, de mosolyt csalhatnak az őszhajú veterán fanok arcára is. Kíváncsiak vagyunk!

ANIMÁCIÓS SOROZATOK 2024-BEN

Star Wars: The Bad Batch (utolsó epizód: 2024. május 1.) 

Május 1-jén mindössze három évad után véget ért Dave Filoni legutóbbi animációs sorozata. Hunter, Wrecker, Tech, Crosshair, Echo és Omega, avagy a 99-es osztag története hozta az animációs Star Wars-sztorik ívét: laza, könnyed kalandokkal vezette fel a defektív, de együtt nagyon is effektív klónkommandósok sztoriját, később azonban ez a matiné is egy, érzelmes, jelentőségteljes történetben csúcsosodott ki.

Ember legyen a talpán, akinek a finálé során nem szöktek könnyek a szemébe, az igazán megszállott rajongóknak pedig minden héten igazi csemege volt a Birodalom felemelkedését és a háború után leszerelt klónok történetét mélyebben kiveséző lore-mélyítés. Ha eddig lemaradtatok volna a mindössze 47 epizódot számláló teljes sorozatról, akkor eljött a pótlás ideje!

Star Wars: Tales of the Empire (2024. május 4.) 

Természetesen nem lenne igazi a Star Wars-nap, ha nem debütált volna valami igazán friss és ropogós néznivaló. Ezt ezúttal a 2022-es Tales of the Jedi minisorozat folytatásának is felfogható Tales of the Empire testesítette meg, amely két már eddig is ismert, a sötét oldallal kacérkodó karakterre, Morgan Elsbethre és Barriss Offee-ra fordította a reflektorfényt. A csupán hat negyedórás epizóddal operáló miniszéria szintén az eredeti- és az előzménytrilógia közt, vagyis a Birodalom felemelkedésének korában játszódik, s míg a Jedi Rendből kiábrándult padawan történetével elvarr egy, a Clone Wars animációs sorozat által hátrahagyott szálat, Morgan Elsbeth sztorijával jobban elmélyíti a The Mandalorianben és az Ahsoka-sorozatban megismert dathomiri boszorkány karakterét. 

Ha tehát egy új sorozattal szeretnétek ünnepelni mindenki kedvenc űroperáját, akkor ezt, az akár egy ültő helyben is ledarálható miniszériát meleg szívvel ajánljuk. Az pedig további ünneplésre adhat okot, hogy a Disney és a Lucasfilm ezzel gyakorlatilag tágra nyitotta a kapukat bármely más “Tales of...” sorozat előtt is. Fejvadászok, bűnszervezetek, lázadók, sithek vagy droidok? Bármi elképzelhető a jövőben, mi pedig bármelyik témában szívesen látnánk ehhez hasonló rövid szösszeneteket! 

 

VIDEOJÁTÉKOK 2024-BEN

Star Wars: Outlaws (2024. augusztus 30.) 

Nem is kérdés, hogy mi lesz az idei év nagy videojátékos dobása a Star Wars-univerzumban. A Ubisoft open world akciójátéka A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér közti hézagot tölti ki, előtérbe helyezve a sokoldalú galaxis züllött alvilágát. Főszereplőnk, Kay Vess egy minden hájjal megkent csempész és szerencsejátékos (afféle Han Solo típus), aki egy félresikerült meló után a bűnöző szindikátusok célkeresztjébe kerül. 

Az eddigi gameplay bemutatókat látva, illetve a Ubisoft és a Massive Entertainment (The Division, Avatar: Frontiers of Pandora) munkásságát ismerve okkal várhatunk színvonalas játékot, abba pedig szintén izgalmas belegondolnunk, hogy az 1996-os Shadows of the Empire óta nem kaptunk olyan Star Wars-játékot, amely ebben a korszakban a bűnszövetkezeteket és a csempészeket helyezte volna a rivaldafénybe. Akinek persze nem kenyere az ilyesmi, az több később érkező, szintén nagy kaliberű címre is fenheti a fogát, ám 2024-ben egyértelműen a Star Wars: Outlaws lesz az év nagybetűs Star Wars-játéka.

Star Wars: Hunters (2024. június 4.) 

Bevalljuk, sokáig mi sem vagyunk biztosak abban, hogy a Star Wars: Hunters valaha is meg fog jelenni, de íme! Milliószor eltolták a free-to-play hero shootert, úgy tűnt, hogy nem igazán akar összeállni a Zynga Nintendo Switchre és mobilkészülékekre szánt projektje, de néhány nappal ezelőtt minden eddigi kétségünkre rácáfoltak, mégpedig egy friss trailerrel és a napra pontos megjelenési dátummal. 

Az Overwatch, Paladins vagy a náluk is jóval klasszikusabb arénashooterek nyomvonalát követő csapatalapú lövölde egyáltalán nem veszi magát komolyan. A fura hősei közt találunk egy droidikában ülő ugnaughtot, egy magát jedinek képzelő robotot, egy wookie gladiátort, két, egymás nyakában ülő jawát, a csaták pedig egy galaxisszerte közvetített játékműsorban zajlanak. Így érdemes tehát hozzáállni a játékhoz is, utána pedig ki tudja, lehet, hogy jókora pozitív meglepetésben lesz részünk! A megjelenésre pedig csupán egyetlen hónapot kell várnunk.

 

MIT HOZ A JÖVŐ? - SOROZATOK ÉS FILMEK 2024 UTÁN

2024-ben tehát a fenti Star Wars-kalandokat várhatjuk, de számos olyan egyéb sorozatról, filmről és játékról is tudunk, amik a következő pár évben enyhítik majd a rajongók végtelen szomját. Lássuk tehát, hogy mit hoz a jövő... a réges-régi, messzi-messzi galaxisban! 

Star Wars: Andor - második évad

Korábban már felemlegettük Cassian Andor történetét, de mindenképp érdemes kihangsúlyoznunk: így néz ki a Star Wars, ha célzottan felnőtteknek szánják azt. A Rogue One-ból ismert lázadó eredettörténete papíron nem feltétlenül tűnt egy olyan sztorinak, ami külön sorozatot érdemelne, de sokak szemében a The Mandaloriant is lekörözte a morális kérdéseket pedzegető, sötét témákkal foglalkozó, rideg, de mégis emberi krimisorozat.

Tony Gilroy és a Lucasfilm csapata a kezdetektől csupán két évadosra szánta az Andort, és miután tapasztaltuk, hogy milyen nagyszerű lett az első évad, keserédes szájízzel kell várnunk a második, s egyben utolsó szezont. Az eredetileg még az idei évre várt új évad egyébként nem kapott új dátumot, a tavalyi év hollywoodi sztrájkjai miatt pedig jó eséllyel ez már átcsúszik a jövő évre.

Ahsoka - második évad 

Nemcsak az Andor esetében képlékeny a Disney+-ra szánt sorozatok pontos sorsa. Az egészen biztos, hogy az első évad pozitív fogadtatása után nem marad el az Ahsoka folytatása sem, a dátumról viszont egyelőre ne kérdezzetek! Jó esély van rá, hogy ez már 2026-os buli lesz.

A saját talpán is megálló sorozat egyébként igazi fanservice-zuhatagot hozott a rajongóknak. Nemcsak a Timothy Zahn legendás Thrawn admirálisát emelte az élőszereplős kánonba, de a Rebels közkedvelt hőseit is. Újra láthattuk Hayden Christensent, Rex kapitány is feltűnt egy röpke pillanatig, ráadásul a rajongóknak mostantól két galaxissal kell számolniuk - így már végképp elszabadulhat az írók kreativitása is!

Star Wars: The Mandalorian & Grogu (2026.05.22.) 

Miután a Star Wars: The Rise of Skywalker után a franchise ideiglenesen kivonult a mozikból, a The Mandalorian köré épült az elmúlt évek Star Wars-történeteinek a java - belőle sarjadt ki a The Book of Boba Fett és az Ahsoka is! A három fősordos évadban és több melléksztoriban megkezdett szálak pedig egy nagyszabású, klasszikus Star Wars-mozifilmben kulminálódnak majd.

Ehhez pedig dátumunk is van, ám nem túl közeli. Az animációs Star Wars-sorozatok atyja és Jon Favreau cowboykalapos tettestársa, Dave Filoni 2026 májusában viszi a gyöngyvászonra Din Djarin és az ötvenéves csecsemő következő nagy kalandját. Ez egyben azt is jelenti, hogy negyedik évadra nem érdemes számítanunk - ezt kénytelenek leszünk megbocsátani a beskarsisakos fejvadásznak.

Star Wars: New Jedi Order (2026) 

Rey Skywalker eltemette Tatooine homokdűnéi közt a fénykardját, de nem véglegesen. A The Rise of Skywalker után 15 évvel újra felemelkedik a jedik rendje, Daisy Ridley pedig ismét magára ölti a szerepét, ezúttal már mesterként. Egyelőre nem sokat tudunk a 2026-ban várható, Sharmeen Obaid-Chinoy által rendezésre kerülő filmről, ám ha a régi múlt történetei helyett inkább a jövőbe tekintenétek, akkor érdemes a New Jedi Order felé kacsingatnotok.

Star Wars: Rogue Squadron 

Halasztották, törölték, majd a rendező saját bevallása szerint feltámasztották Patty Jenkins Star Wars-filmjét - kissé ködös a helyzet, így hozzávetőleges dátumot sem merünk a cím mellé biggyeszteni. Annyit viszont biztosan elmondhatunk, hogy a Wonder Woman-filmek direktora a való életben is él-hal a vadászpilóták történeteiért, hiszen az édesapja is pilóta volt a vietnámi háborúban. Tőle várhatjuk tehát a lázadók elitpilótáira fókuszáló akciófilmet - és hát kit ne lehetne kilóra megvenni egy kis sci-fi Top Gunnal?

Taika Waititi, Donald Glover és Shawn Levy Star Wars-filmjei 

Ezt a három produkciót már egy kalap alá vesszük, hiszen egyelőre még címeink sincsenek, csupán rendezői megbízásokról van szó. Donald Glover esetében persze borítékolható, hogy Lando Calrissian saját standupjára számíthatunk majd, az őrült új-zélandi, vagyis Taika Waititi azonban egy totális “wild card”. Hasonlóképp, egyelőre csak találgathatunk arról, hogy miféle filmmel készül majd Shawn Levy, a Deadpool & Wolverine direktora, akit a korábbi pletykák szerint szintén megkörnyékezett a Disney és a Lucasfilm.

MIT HOZ A JÖVŐ? - VIDEOJÁTÉKOK 2024 UTÁN

Star Wars: Eclipse 

A Quantic Dream (Heavy Rain, Detroit: Become Human) játékai nem a féktelen akcióról, sokkal inkább az igazán erős narratíváról ismertek, erre érdemes tehát számítanunk a High Republic korában játszódó videojátékuktól is. 2021 decembere óta tudunk biztosan a Star Wars: Eclipse létezéséről, így a következő pár évben lassan aktuálissá válik a megjelenés is - habár az eddigi, hányattatottnak mondott fejlesztés ezt nem teszi betonbiztossá.

A korai infók szerint a Detroithoz hasonlóan több játszható karakterről és az eseményeket masszívan befolyásoló döntéshelyzetekről szól majd a zene, ráadásul David Cage azoknak is dob majd egy csontot, akik nem hőkölnek hátra a Star Wars-galaxis politikai intrikáitól. Mindenképpen érdemes lesz a későbbiekben is rajta tartanunk a szemünket az Eclipse-en! Ugyanezt nem ajánljuk, ha valódi napfogyatkozásról van szó.

 

Star Wars: Knights of the Old Republic Remake 

Ha az Eclipse eddigi munkálatai zűrösek voltak, akkor a KotOR-remake fejlesztése egyenesen katasztrofális. Rengetegen várják, hogy modern formában születhessen újjá minden idők legjobb Star Wars-szerepjátéka, ám nemcsak a kezdeti fejlesztőbrigádját veszítette el a projekt, de azóta a túl kellett élnie a Saber Interactive és az Embracer Group válását is.

Kétségbe viszont ne essünk, mivel a legutóbbi értesüléseink szerint a korábban már ideiglenesen jégre tett projekt él, virul, vagy legalábbis készül valamilyen formában. Csak reménykedjünk benne, hogy jobb állapotban kerül majd elénk, mint az Aspyr legutóbbi “csodája”, a Star Wars: Battlefront Classic Collection. 

 

Star Wars Jedi III 

Az elmúlt pár évben Cal Kestis kalandjai jelentették azt a játékosoknak, mint amit a The Mandalorian a sorozatnézőknek. Sok olyan történetet kaptunk mostanában, ami az előzménytrilógia és az eredeti filmek közti űrt hivatott kitölteni valamilyen formában, de a 66-os parancsot túlélő padawan felemelkedéstörténete abszolút felsőpolcos anyag.

A Star Wars Jedi: Fallen Order és a Star Wars Jedi: Survivor után pedig egy harmadik epizód is várható a Respawn Entertainment csapatától, hiszen tudjuk, hogy a Csillagok háborúját általában trilógiákban mérik. A pontos címre, dátumra, illetve egyáltalán az első hivatalos bemutatóra még várunk, két nagyszerű akció-kalandjáték után pedig velünk vár többmillió játékostársunk is.

Névtelen Star Wars stratégiai játék 

A Firaxis egykori nagyágyúja és az XCOM művészeti rendezője, Greg Foertsch verbuválta össze a Bit Reactor csapatát, a stúdió első játékát pedig az EA támogatásával és a Respawn Entertainment közreműködésével készítik. Ha az Empire at War vagy a Galactic Battlegrounds hallatán nektek is összefut a nyál a szátokban, akkor van egy jó hírünk: az egyelőre névtelen projekt egy stratégiai játék lesz.

Lehet ez RTS, 4X, de akár körökre osztott taktikai játék is - bízzunk benne, hogy az egyik nyári konferencia során érkeznek újabb hírmorzsák! Addig is nyugtasson minket, hogy az EA biztosan lát fantáziát a játékban, hiszen amíg a Respawn harmadik nagy dobását, a mandalóri fejvadászos FPS-t az év elején törölték (ezt azóta sem hevertük ki), ez a projekt megúszta a kasza suhintását.

Amy Hennig Star Wars-játéka 

Az egykori Project Ragtag nem jött össze Amy Hennig számára, a Legacy of Kain és az Uncharted anyukája azonban kap egy második esélyt is George Lucas világában, mégpedig a Skydance New Media élén. Hivatalosan 2022 áprilisában jelentették be az egyelőre szintén cím nélkül futó játékot, ám ennek megjelenésére csak jóval a stúdió azt megelőző projektje, a 2025-ben várható Marvel 1943: Rise of Hydra után érdemes számítanunk.

Az veterán író-rendezőnő rezüméjéből és a Rise of Hydra eddigi promóciós anyagaiból ítélve egy erős narratívával rendelkező, látványos akciójátékot kapunk majd, ám egyelőre ez még részünkről sem sokkal több a találgatásnál. A potenciál viszont megvan a játékban, hogy akkora dobás legyen 2026-ban, 27-ben vagy 28-ban, mint tavaly a Jedi: Survivor vagy idén az Outlaws. Ha viszont ennél többet kell várnunk rá, akkor vasvillát ragadunk!

Kapcsolódó cikkek

2.
2.
delphijos
"Rey Skywalker eltemette Tatooine homokdűnéi közt a fénykardját"

Az Luke és Leia kardja volt, nem a sajátja. Pont hogy csinált magának újat...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...