Dead Space

  • Írta: Daks
  • 2007. december 19.
Mikor szeptemberben egy külföldi magazin címlaptervéről kiderült, hogy készül a Dead Space, mindenki azt gondolta, ez lesz az Electronic Arts-os srácok saját Bioshock-ja. A fémes védőruhán kívül a fickó kicsit sem hasonlított Big Daddy-re, szerintem sokkal inkább tűnt Star Wars klón katonának, ám mikor megtörtént a bejelentés, azonnal tudtuk, hogy butaság volt minden előzetes pletyka. A Dead Space ugyanis nem más lesz, mint az EA saját készítésű Doom 3 és Event Horizon keveréke, mindezt megdobva egy csipetnyi Silent Hill hangulattal.
A Dead Space egy sci-fi túlélő horror lesz, a bejelentéskor Glen Schofield producer pedig a következő szavakkal indított: „Célunk a valaha volt legfélelmetesebb játék megalkotása". Reméljük sikerül véghez vinni céljukat, ám mielőtt még belemennénk a játék részleteibe, gyorsan lessük meg, hogy pontosan miről is szól a története.


A távoli jövőben járunk, valamikor 2400 környékén, a galaxis különböző pontjain űrhajók tömkelege végez nyersanyagtermelést. Az egyik ilyen bányászhajóval, az Ishimura-val egyszer csak megszakad a kapcsolat, a cég pedig odaküldi az általunk irányított Isaac Clarke-ot, és űrmérnök csapatát, azzal a feladattal, hogy javítsák meg a hajó kommunikációs rendszerét, és ellenőrizzék, hogy minden rendben megy-e. Isaac kollégáival a helyszínre utazik, ám csak megérkezése után jön rá, hogy ez nem egy rutinfeladat lesz. A legénységnek nyoma veszett, az űrhajót valami oknál fogva vérszomjas alienek özönlötték el, hősünk pedig csapdába esik a fedélzeten – szinte teljesen védtelenül.


A helyzet nem is lehetne kilátástalanabb, a hajót elfoglaló szörnyek ugyanis imádják az emberhúst. Isaac barátunkból egy pillanat alatt űzött vad lesz, kinek a túlélésért kell harcolnia. Nem katona, nem vitt magával egy fegyvert sem, csupán egy pisztolyszerű lézeres bányászszerszáma van, az pedig noha hatásos a szörnyek ellen, nem egy életbiztosítás. A kis eszközbe ráadásul igen csekély szufla szorult, és sűrűn újra kell tölteni. Isaac legnagyobb kihívását az jelenti majd a játékban, hogy felfedezze, mik a különböző szörnyek gyenge pontjai, ha ugyanis vaktában kezd lövöldözni, hamar átválthat ökölharcra – az meg mint tudjuk, sosem volt erőssége az embereknek, főleg ha alienekkel állnak szemben.


Isaac kalandjait hátsó kameraállásból követhetjük majd nyomon, a modern játékok trendjének megfelelően pedig nem lesz HUD, az életenergia például a fickó hátán lévő kis ketyeréről lesz leolvasható. Az életünkre nagyon kell majd vigyázni, az ugyanis nem töltődik vissza automatikusan, így ha megsérülünk, ajánlatos keresni egy medpack-et, mielőtt késő lenne.


A ránk támadó szörnyek mind vadak és vérszomjasak, a sötét és szűk folyosók ráadásul esélyt se adnak majd nekünk, hogy kitérjünk előlük, vagy elfussunk. Ahogy a Bolygó Neve: Halál-ban, itt is bármelyik szellőzőn át bejöhet egy kis rohadék, ami azonnal nyakon is harap minket, ha nem vagyunk elég körültekintőek – az ilyen pókszerű lényeket ráadásul csak azután lehet majd megölni, ha leráztuk magunkról. A legtöbb szörny viszont simán nekünk esik majd éles karmaival, de lesznek, amik megvárják, míg alájuk sétálunk, és a plafonról ugranak majd hátunkra, sőt akad majd pár olyan monszter is, ami halottnak tetteti magát, elnyúlik a földön, és ha odaérünk, akkor csap le ránk.


Nem semmi kihívást ígér ezek alapján a játék, és ha szabad hinni a készítőknek, akkor bizony a játékmenet se lesz egyszerű. A fejlesztők kifejezetten nehézre akarják csinálni a Dead Space-t, itt nem lehet majd folyamatos géppuskatűz közepette átrohanni a pályákon – igaz, lényegében géppuskánk se lesz, csak ha megtaláljuk az alig néhány tárral felszerelt, épp ilyen helyzetekre félretett önvédelmi stukkereket. A játék főszereplője folyamatosan sétál majd, futni csak akkor tud egy kis időre, ha éppen menekülni kell. Ilyenkor egy sprint gomb nyomva tartása mellett iszkolhatunk el a helyszínről, és mivel ez csak az éles helyzetek átvészeléséről szól, hősünk ilyenkor lőni sem tud majd.


Kalandunkat tovább nehezíti majd, hogy nem lehet akárhol menteni, a játék checkpoint rendszert fog használni. Az űrhajót megszálló szörnyek nagyjából 20 órányi elfoglaltságot jelentenek majd nekünk, a készítők szerint ennyi kell ugyanis egy átlag játékosnak, hogy átküzdje magát az ellenségen, megfejtse a különböző rejtélyeket, és elpusztítsa az anyakirálynőt.


A többjátékos módról egyelőre nem sokat tudunk mondani, jelenleg még az EA emberei is azon agyalnak, hogyan lehetne olyan multiplayert ültetni a játékba, ami nem rontja el a kampány sétálgatós, sarkokon mindig benézős horror hangulatát. Egy hagyományos humans vs aliens csata nem lenne jó húzás, leginkább egy co-op mód illene a játékhoz, ami igen sanszos is, hősünket a pár fős biztonsági csapaton kívül ugyanis még egy Kendra becenévre hallgató informatikus is elkíséri – bár a történet szerint még a sztori elején elszakadnak egymástól. Akárhogy is legyen, ez néz ki a legjobb megoldásnak.


Ha minden igaz, és a Dead Space-t készítő programozó csapat be tudja váltani ígéretét, akkor igen kemény pszichológiai terrorban fognak részesülni azok, akik nekiülnek a játéknak. Schofield producer azt tanácsolja, hogy sötétedés után játszunk a Dead Space-szel, lekapcsolt lámpák mellett, lehetőleg sötét szobában, a játék által megteremtett szürreális hangulat így hozza meg ugyanis a kellő hatást.

Kapcsolódó cikkek

6.
6.
Optimus Prime
Egész jónak tűnik, kár hogy Xbox-os. :(

Bár a szörnyek inkább rondák, mint ilyesztőek. És miért kell madj a szoba sötétjében játszani vele? Ha valami rémisztő, akkor az rémisztő mindig, még fényes nappal is.A főszereplő neve szerintem nem véletlen Isaac (Asimov, Arthur C.) Clarke.
5.
5.
Guwrovsky
Igéretesnek tűnik...

remélem nem csak egy reklámjáték lesz a cégtől (amik az elmult években egyre gyakoriabbak az EAtól).
4.
4.
ios008
jó lesz ez :)

ha már a filmek szarok, akkor a játékok tudnak csak újat mutatni
3.
3.
Daks
bizony az jo lenne. egy kezemen meg tudom szamolni iden hany urhajos scifi volt a mozikban :(
2.
2.
milerik
SPACE !! végre jönnek a sci-fi-k, éljen - éljen !

bárcsak úgy felkapnák megint mint a 70 években !!
1.
1.
KD
sztem ez a játék kell nekem
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...