UEFA Euro 2008 Demó teszt Xbox 360 konzolon!

  • Írta: Daks
  • 2008. április 6.
Link másolása
Az éves FIFA tesztek alkalmával mindig elmondjuk, hogy jó-jó, nem rossz a játék, csak kevés az újítás, satöbbi, de belegondolva ez nagy baromság. A grafikán és pár apróságon kívül mi mást tudnának ugyanis újítani egy focijátékban, elvégre nagy változásnak nincs helye, a stílus megköti a fejlesztők kezét.
Az UEFA Euro 2008 demóját ezen gondolatsort nyugtázva töltöttem le az Xbox Marketplace-ről, beletörődve, hogy úgysem kapunk nagyon semmi újat, csak a cím változik. A pár száz megás csomag ripsz-ropsz megérkezett, indulhat hát a játék!


Láss csodát, beigazolódott az, amiről az előbb beszéltem. Az UEFA Euro 2008 ugyanolyan, mint a FIFA 08, elvégre EA Sports termék ez is, csak ugye egy kicsit szebb, egy kicsit más, egy kicsit jobb az előzőnél. A FIFA 09-ben is biztos lesz egy-két új dolog, de most nézzük, mit nyújt az UEFA 2008.


Az indítás után megszemlélhetjük az idei labdarúgó Európa-bajnokságnak otthont adó Ausztria és Svájc havas hegyeit, majd megjelenik a hivatalos logó, aztán máris a főmenüben találjuk magunkat. Demó lévén a legtöbb menü most nem él, de a szürke pontokat megszemlélve jó pár érdekességre fény derül. A lehetőségeket gyorsan átnézve rájöttünk, hogy a teljes verzióban nem csak magát az Európa-bajnokságot játszhatjuk majd le, hanem annak selejtezőit is, sőt készíthetünk majd saját csapatot, hogy azzal éljük át a teljes ilyenkor szokásos hercehurcát. Remek dolgoknak ígérkeznek ezek, ha máshogy nem is, virtuálisan így tán még a magyarok is lehetnek bajnokok – már ha a selejtező tényleg igazi selejtező lesz a játékban.


A demóban a francia és a német válogatottat eresztették egymásnak, velük nyomhatunk le kétszer 45 percet egy késői, esős időpontban. Indul a meccs, felsorakoznak a játékosok, a grafika pedig már az első képkockák alatt elvarázsol. Határozottan állíthatom, hogy az UEFA 2008 sokkal szebb lett, mint a FIFA 08, a részletek minden eddiginél jobban ki vannak dolgozva, látszik rajta az igényesség. Nézzük most ezeket sorjában.


Esős meccs lévén minden csupa mocsok, még a kamerán is megtelepszik pár kisebb vízfolt, szélei bepárosodtak, látszik, hogy dolgoztatják a technikát. A játékosok a közeli close-up kameranézetekben fantasztikusan néznek ki, és bár a Fight Night 3 harcosait még nem érték utol, azért jó úton haladnak. Testükre ráragad az átázott mez, a ruhán látszódik minden apró gyűrődés, ha kitárják karukat, be lehet látni a pólójuk ujján, igazi ázott kutya kinézetük van, még a hajuk is csurom víz, nem beszélve az arcukról, ahol a lecsurdogáló esőcseppek egyenként lettek megrajzolva. Le a kalappal, nagyon frankón néznek ki, de azért a stadion se semmi!


A pálya füve teljesen fel van ázva, látszanak az óriási pocsolyák, a kapuk előtt ki van kopva a fű, a felfestés is több helyen hézagos, az összkép teljesen megfelel egy hosszú és kiadós esőzés által tönkretett pályának. Az egyetlen általam hiányolt részlet, hogy a játékosok nem rongálják a gyepet a becsúszások és elesések alkalmával. Viszont jópofa, hogy egy-egy kihagyott ziccer után a kamera mutatja a pálya szélén idegeskedő ballonkabátos edzőt, sőt nagy újdonság, hogy gól után mi táncoltathatjuk meg a játékost, méghozzá a kontroller gombjainak nyomogatásával! Klassz kis dolgok ezek, én legalábbis tudom értékelni az ilyen kis újításokat.


Hogy ne legyen fenékig tejfel az élet, és maradjon valami újítanivaló jövőre és az utánra is, a közönséget a régi papírmasés, kockásszélű csúfságnak hagyták a fejlesztők. Persze ha már új játék van, új bugok is kellenek, az UEFA 2008-ban a hirtelen eltűnő, majd újra megjelenő focisták borzolják a kedélyeket, ami bizony eléggé ki tud minket zökkenteni az amúgy teljesen jó hangulatból. És ha már a negatívok sorolására esett a sor ebben a bekezdésben, akkor gyorsan megemlíteném, hogy a PC-sek ismét más kiadást kaptak, a jó öreg személyi számítógépes verzió továbbra is a régi, 2002-ben rendszeresített motort használja, magát a játékot pedig még csak nem is az EA Sports fejleszti, hanem az UEFA Champions League 2006-2007 című rettenetért is felelős kanadai HB Studios. Egyszerűen nem hittem a szememnek mikor megláttam, hogy képesek voltak kiadni ezt a sok éve elavult technikára épült maszatos, életlen, szögletes borzalmat, és még ezért pénzt is akarnak. Döbbenetes és felfoghatatlan, hogy az EA képes egy erőművet igénylő Windows exkluzív Crysis-t támogatni, mellette pedig a focis játékának PC portjával annyira nem törődik, hogy az már a botrányos kategóriát súrolja.


Részletekbe tovább nem is mennék bele, a demó meghozta az első benyomást – ami a konzolosat illeti, az igencsak pozitív lett, ami pedig a PC-set, hát jobb nem is feszegetni a témát. Tipikus EA foci az UEFA Euro 2008 is, játékélményben még nem nőtt fel a Pro Evolution Soccer-hez, de nagyon sok dologban már régen lehagyta azt.

Nextgen Trailer:
 

PC Gameplay:
 

Kapcsolódó cikk

4.
4.
fojesz
Bízzunk benne, hogy ha már a FIFA PC-s verzióját nem törlik, akkor akarnak is kezdeni vele valamit végre...
3.
3.
Daks
most ugy nez ki, hogy a fifa09 már nextgen motoros lesz PC-n is... legalabbis ezt igerik, aztan remeljuk sikerul is betartani, mert kezd lassan turhetetlen lenni a dolog!
2.
2.
Mat00
Néztem egy kicsit a gépes gameplay videót, hát nem hiányzik, az biztos. Szenvedés az egész, utálatosan rossz. xD PS3-on azért "picit" más.
1.
1.
girgosz
az utolsó mondat sajnos igaz...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...