Soul Calibur IV

  • Írta: Daks
  • 2008. augusztus 7.
Link másolása
Pont a napokban lett tíz éves a Soul Calibur sorozat, mely ez idő alatt a játéktermi Arcade gépektől kezdve megjárta már a Dreamcast, majd a PS2, az Xbox, és a Wii konzolokat is. A negyedik résznek immáron újgenerációs gépeken van lehetősége domborítani, lássuk hát, hogy miként teszi mindezt.
A játék története a misztikus erejű Soul Calibur kard, és annak elátkozott párja, a Soul Edge körül forog. A 16. század végén járunk, hőseink pedig azért gyűltek össze a Föld – és a galaxis – minden tájáról, hogy egy epikus csatában megmérkőzzenek azért a természetfeletti erőért, melyet a kard kölcsönöz birtokosának. A tornára mi is benevezhetjük saját karakterünket, de akár egy már meglévő szereplő felett is átvehetjük az irányítást, az egyetlen cél, hogy megfelelő kézbe kerüljenek ezek a legendás fegyverek.


A negyedik nagy megmérettetésre visszatér az összes neves Soul Calibur sztár, név szerint Amy, Astaroth, Cassandra, Cervantes, Ivy, Kilik, Lizardman, Maxi, Mitsurugi, Nightmare, Raphael, Rock, Seong Mi-na, Setsuka, Siegfried, Sophitia, Taki, Talim, Tira, Voldo, Xianghua, Yoshimitsu, Yun-seong, és Zasalamel. Két új karakterként Algol és Hilde csatlakozik a csatába, míg bónusz szereplőként Algol Feart, Ashlottet, Kamikirimusit, Scheherazadet és Shurát köszönhetjük a ringben. A jó és a sötét oldalt két Csillagok Háborúja sztár, Darth Vader és Yoda képviseli, de feltűnik még a Force Unleashed játék főszereplője, a Sötét Nagyúr eddig rejtegetett tanítványa is. Érdekesség, hogy Darth Vader a PS3-as, míg Yoda az Xbox-os verzió exkluzív karaktere, ám hamarosan mindkettő letölthető lesz a konkurens gépekre.


Soul Calibur rajongóknak a Story, az Arcade, a Trainig és a Museum játékmódok nem jelenthetnek semmi meglepetést, a klasszikus lehetőségeket azonban feldobja még a Tower of Lost Souls opció, melyben mindenféle bónusz cuccokért megy a csata.


Saját szereplőnket a harmadik részhez igencsak hasonlító Character Creation menüben tudjuk megalkotni. Itt teljesen testre szabható a figura, kezdve a nemétől a súlyán és a testfelépítésén keresztül a ruházatáig. Lehet női, illetve férfi hősük, megadhatjuk bőrszínét, arcának kinézetét, és egy csúszka minden irányba való tologatásával dönthetünk, hogy nyegle, dagadt, izmos, vagy éppen átlagos legyen testfelépítése. A hölgy karaktert én személy szerint bikinibe öltöztettem volna, ám ereje, állóképessége, és minden egyéb tulajdonsága a rá aggatott kiegészítőktől függ. Az átlagos cuccokon kívül adhatunk rá sisakot, mellvértet, kesztyűt, csizmát, meg minden egyéb apróságot, melyeket a játék során megszerzett pénzből később erősebbre is cserélhetünk.


Kicsit ugyan, de megváltozott az Active Matching Battle Systemnek nevezett fícsör is, mely a többszereplős csatákat teszi lehetővé. A King of Fighters 2003-hoz hasonlóan ezúttal már bunyó közben is lecserélhetjük karakterünket, sőt KO után már azonnal színre lép a még ki nem ütött társunk. Jópofa érdekesség még, hogy a Star Wars szereplők a bunyók alatt az erőt is segítségül hívhatják. Darth Vader a gondolattal való ellökést, illetve a megfojtást tudja alkalmazni, Yoda a magasba ugorva mindenféle kombóra képes, míg a tanítvány villámokat tud szórni kezével.


A sorozatban elsőként on-line csatákat is vívhatunk, erre a Standart és a Special VS módok állnak rendelkezésünkre. Az előbbiben értelemszerűen a gyári karakterek, míg az utóbbiban az általunk létrehozottak küzdhetnek meg egymással.


A grafika nagyszerű lett, a szereplők az utolsó részletig ki vannak dolgozva, és mindenkire szép, nagy felbontású textúra került. A pályák számával és kinézetével sincs gond, mindegyikről ki lehet ütni az ellenfelet, sőt rombolhatóak is – egy nagyobb esést követően például sokszor felreped a padló hősünk alatt. Az egyetlen bajom itt, hogy nem elég interaktívak, és egyik sem többszintű, mint mondjuk a Dead or Aliveban. A hangokkal viszont nincs semmi baj, sőt igencsak tetszik, hogy a Character Creationben vagy egy millió szinkronhang közül választhatunk. Ja és Darth Vader szuszogása fantasztikus, mint mindig!



Igencsak klassz és szórakoztató lett a játékmenet is. A csaták jó hosszúak, nem lehet öt másodperc alatt kiütni a másikat, mint mondjuk a DOA-ban, vagy a Virtua Fighterben. Gond igazán csak a Story móddal van, ez kiábrándítóan rövidre és unalmasra sikeredett. A Tower of Lost Souls mód viszont jó sok single player csatát nyújt, ezzel el lehet lenni egy darabig, bár mondjuk érdekes lett volna, ha nem csak két karaktert engednek egyszerre pályára lépni. Sőt, ezzel a megoldással a multiplayert is fel lehetett volna dobni.


Még ha nem is tökéletes a Soul Calibur IV, és kimaradt belőle pár klassz ötlet és lehetőség, azért jó időre le tudja kötni a bunyózni vágyó játékost. A Virtua Fighter 5-öt bealázza, és ha legalább olyan jó pályák lennének benne, mint a Dead or Alive 4-ben, akkor a fellegekben járnánk a boldogságtól. Így azonban épp, hogy eléri a 9-es értékelést, azt is Darth Vaderék miatt.

21.
21.
feher576
Hali
Szuper egy játék, legjobb kardos a piacon :) nálam 10/10 pont .Szépe grafika, az elődjei is szépek volta, itt még plusz star wars. Super
köszi
19.
19.
zsont
Hali all

Segítséget szeretnék kérni:

Melyik módban lehet ruhákat és fegyvereket szerezni?



Előre is köszi
18.
18.
The Sith
Hogy lehet megszerezni Yodát?
17.
17.
huszti
nekem is megvan a tower of lost souls tényleg baromi nehéz de elgalább jó kihívás
16.
16.
Pain
A cikkben nem találtam meg, ez támogatja már a Trophy rendszert?
15.
15.
Giga0509
jaja,a tower of lost souls télleg nehéz...és a versus a ljobb :D
14.
14.
jó stuff, nekem is megvan már.

ki is van lockolva szinte minden páncél, de a tower of souls baromi nehéz!

nem baj, ha vkinek nem megy, akkor a játékban 30db x360 achievement megszerzése is odaad szinte mindent!

egy-két cuccos marad igy is ami hiányzik, azt a fanatik playerek majd megszerzik, én jól vok igy is thx :) versusra tökéletes, és a karakter-készités is nagyon bejövős móka!
13.
13.
Giga0509
single playerben is lehet stb...szal megéri...
12.
12.
mgsboy
11:csak incs idöm elolvasni, csaklyen 2 percre jutok a géphez... de ha lesz idö megigérem h elolvasom!
11.
11.
Daks
cikkben mindenre van valasz :)
9.
9.
mgsboy
ez télleg megér 13.000 ftot? mert akkor kell, de megvan a virtua fighter 5 is, abba lehet öltöztetni,bajnokságra járni... mennyivel jobb ez? itt is lehet öltöztetni? gondolom van bajnokság...és nem csal a gép amikor pl nem hagy téged kardozni, hanem egy komboval megöl? mert akkor nem kell... mondjátok meg! elöre is köszi
9.
9.
mgsboy
ja és single plaerben is lehet embert csinálni vagy csak online?
7.
7.
Darth Razor
DLC-t nem nagyon szokás PC-re is letölthetővé tenni...

Szerintem biztosan nem.
6.
6.
Giga0509
Sztetek pc-re is le lehet majd szedni vader-t?és onnan kiírni cd-re és be a 360-ba,csak mer live-om nincs...
5.
5.
Darth Razor
Még a héten vettem meg a játékot, nekem nagyon tetszik. A grafika, a hangok, játékmódok, egyszóval minden, fantasztikus, a Star Wars karakterek pedig nekem (Star Wars rajongóként) a mennyországot jelentik :) Yodának és Jacobnak (a tanítvány "rendes" neve) nagyon látványos kombóik vannak, kellően erősek. Már csak Vader hiányzik, hogy teljes legyen a móka.
4.
4.
felegyi
Remek cikk lett! Sajnos a játékot még nem volt alkalmam kipróbálni, PC-s bejelentés meg akkor se fog jönni ha cigány gyerekek potyognak az égből :)!
3.
3.
Giga0509
Nagyon yó játék :D Apprentice-el csak annyi a baj h combo-k,erők nélkül sokat nem ér,elég gyengére sikeredett...meg a story ja 5 szintes az is rövid és unalmas de versus-ba nyomni állati yó! imádom!
2.
2.
Mast3rmind
Remek cikk és játék! A legjobb része számomra mégis a karakter kreálás, mely által egyedi harcosainkkal bunyózhatunk online!
1.
1.
drip
ÁÁÁ unokatesóm a héten szerzi be már alig várom hogy nyomhassam ellene : )
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...