Wonder Woman filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2017. június 8.
Fordulóponthoz érkezett az első világháború. Amíg a felek a fegyverszünet megkötésére törekednek, vannak, akik nem érdekeltek ebben. A béke sikere végül Themüszkira amazonjának, Diana hercegnőnek a kezében van.

Hiába termelt egy raklapnyi pénzt a Batman Superman ellen vagy az Öngyilkos osztag, a filmek minőségét tekintve felesleges igazi fokmérőnek tekinteni ezen eredményeket. Éppen ezért a Wonder Woman egyértelműen vízválasztó produkcióként várta sorsát, hiszen ha a stúdió ismét átlagon alulit produkál, akkor univerzumépítés ide vagy oda, valószínűleg nem sok jót jelentett volna az Igazság ligájának vagy a következő különálló eredettörténeteknek, ha Themüszkira csodálatos amazon hercegnője, Diana nem tud kitörni abból az unalmas szürkeségből, ami az előző filmeket jellemezte. És úgy tűnik, elég, ha Zack Snydert kicsit távol tartják (igaz, még mindig túl közel van), mert jól látható, micsoda különbség van rendezői kvalitásokban közte és A rém rendezőnője, Patty Jenkins között. Ettől még a Wonder Woman nem lett tökéletes, sőt, nagyon sok esetben képtelen levetkőzni a DC-filmek sajátosságait, de mindenképpen óriási előrelépés, függetlenül attól, hogy ilyen mély mocsárból azért nem volt nehéz megugrani a lécet.

Diana hercegnő (Gal Gadot) Themüszkira csodálatos szigetén, a világtól teljesen elrejtve nevelkedik Zeusz amazonjai között. Miközben édesanyja, Hippolyta királynő (Connie Nielsen) mindentől védi gyermekét, addig Antiopé tábornok (Robin Wright) titokban megkezdi a nagy tettekre hivatott hercegnő kiképzését. A hétköznapokat aztán egy lezuhant német harcigép bolygatja fel, aminek pilótáját, az angoloknak kémkedő Steve Trevort (Chris Pine) gondolkodás nélkül menti meg Diana. Az emberek védelmére felesküdött amazonok meglepődve hallgatják Trevort, aki elmeséli, hogy odakint már évek óta tombol az első nagy világháború, amiben a nála lévő, Méreg professzortól (Elena Anaya) ellopott jegyzetek hozhatnak fordulatot. A hercegnő tudja, itt az ideje, hogy leszámoljon az egész mögött álló Árésszal.

Ugyan a Wonder Woman cselekménye semmivel sem kínál többet, mint a DC és a Warner korábbi filmjei, mégis elmondható, hogy összességében sokkal jobban felépített, összeszedettebb alkotást kaptunk, ami ráadásul sokkal ügyesebben egyensúlyozik az akció és az általa boncolgatott kérdéskörök között. Mert a Wonder Womant akármennyire is szeretnék egyesek feminista csodafilmként látni, egyáltalán nem az. Patty Jenkins ugyanis képes volt arra, hogy a kor szellemét, a férfijogú társadalmi berendezkedést úgy ábrázolja, hogy abban Diana megmaradjon erős erkölcsű, idealista nőnek, miközben naivitása, a hétköznapokra rácsodálkozása közben Trevor a kezét fogva vezesse végig a számára ismeretlen helyzetekben.

Kapcsolatukban nincs alá- és fölérendeltségi viszony, egyszerűen azért, mert tökéletesen kiegészítik egymást, aminek köszönhetően nemcsak tanulnak a másiktól, de ennek köszönhetően folyamatosan fejlődnek is. Trevor hiába vallja ugyanazon elveket, mint Diana, a háború borzalmaitól megkeményedett katona már csak az összképre koncentrál, így ő komoly, akár egy kisebb városnyi áldozat árán is az emberiséget helyezi előtérbe. Ezzel szemben Diana az egyén képviselője, számára még az ellenség is ugyanolyan ártatlan életet jelent, mint azok, akik a jó oldalán harcolva áldozzák fel magukat. Ez a kettősség azonban csak közelebb hozza a két szereplőt, és amíg Trevor képes magáévá tenni Diana önzetlenségét, addig a hercegnő naivitása, ártatlansága mögé bújva egyre jobban átlátja a kor politikai és társadalmi, mai szemmel lesújtó, de napjainkban is uralkodó berendezkedését.

Ez az egész nem működhetne ennyire jól, ha sokáig lesajnált Gal Gadot nem lenne ennyire jó Wonder Woman. Már a Batman Superman ellenben is ő volt az üde színfolt, eredetfilmjében azonban szerepe nem merül ki a mezei biodíszletben. Karizmatikus, elvei mellett mindvégig kiálló, a világra naivan rácsodálkozó, határozott, idealista nő. Nagy kár, hogy hozzá már csak Chris Pine tudott felnőni, bár az is igaz, hogy a forgatókönyvírók mindenki másról megfeledkeztek, legyen szó Wonder Woman csapatáról vagy a rossz oldalt képviselő Méreg professzorról és Árészról. 

Ez pedig alapvetően rányomja a bélyegét a film egészére, mert amint nem Gadot és Pine kettőse van a középpontban, pontosan ugyanazt az ürességet kapjuk, ami eddig is jellemezte a DC filmjeit. A cselekmény döcögése ilyenkor a legszembetűnőbb és ilyenkor bukik ki az is, hogy a sokszor baromi látványos akciót ócska CGI-vel turbóztak fel. És sajnos ezúttal sem sikerült levetkőzni a teljesen sötét képi világot, pedig a Themüszkira szigetén zajló első félóra biztató, meglepően színgazdag élményt ígér, de ahogy haladunk előre a történetben, úgy lesz egyre sötétebb és követhetetlenebb a film. Ennek nyilván szimbolikus jelentősége is van, hiszen a paradicsomi idillből először a mocskos Londonba vezet az utunk, majd a frontra, az egyre sötétebb képi világ pedig igyekszik rezonálni a háború borzalmaival.

Viszont az így kapott utolsó félóra eléggé hazavágja az addig látottakat, mert emlékeztet rá, hogy bizony Snyder még mindig ott van a tűz közelében és bizonyos kérdésekben megkerülhetetlen. A Warnernak azonban ideje lenne felismernie, hogy a "látnoki" rendező nem csak a képregényekhez, de a filmkészítés finomságaihoz se ért. A Wonder Womannek ugyanis meglepő módon nem áll jól a grandiózusság, Patty Jenkins nem a hősnő isteni mivoltára, hanem a nőiességére és az abból fakadó erényeire és erősségeire helyezte a hangsúlyt. Kár, hogy a végén erről megfeledkeztek a készítők és a nagy összecsapás kedvéért hazavágták mindazt, amit addig felépítettek. Ennek ellenére a Wonder Woman messze az egyik legjobb DC-mozi, de még mindig korainak tartom, hogy a Marvel aggódni kezdjen.

Gamekapocs értékelés: 7.0

Wonder Woman
Eredeti cím: Wonder Woman
Rendezte: Patty Jenkins
Írta: Allan Heinberg, Geoff Johns
Szereplők: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright, Connie Nielsen, David Thewlis, Elena Anaya, Lucy Davis
Játékidő: 141 perc
Magyarországi premier: 2017. június 1.

42.
kopic
#37: Gratula.
Balfax...
41.
delphijos
#39: Vagy a Fantaszikus Nagynéni-t, és elfelejteni ezt a témát.
40.
Firsttime
#38: Megnéztem őket. Hát most mit mondjak erre. Lehet igaz, lehet nem. Nem élünk ott, nem tudjuk. De már írtam ezt is, hogy mi itt sose fogjuk megtudni a teljes igazságot. És azt is írtam, hogy egyik fél sem szent. De azért ilyen Hamasz szintű szervezeteket ne kezdjünk el sajnálni. Azt meg főleg túlzásnak tartom, hogy egy színésznőt köpködjunk a származása miatt, meg egy poszt miatt, amiben a népét méltatja, mégha nincs is igaza. Mondom, kis emberek vagyunk mi, gal gadottal együtt, hogy tudjuk mi miért történik a közel-keleti háborúkban. Viszont Továbbra sem tudok szimpatizálni az arabokkal. Sajnálom.
39.
Mirror
#38: Még ajánlom Nemere István "A Moszad" című könyvét ha tisztába akarod tenni a káoszt ami benned kavarog eme könyv segíteni fog ebben.
38.
Mirror
#34: Nagyon jól működik az agymosás nem is gondoltam volna.

Te tényleg a homályban élsz.

Lásd "szent" izraelieket egy izraeli szemével.

https://www.youtube.com/watch?v=-IVKoUcclYo

https://www.youtube.com/watch?v=HFj1KbwMe_g

36.
Skinner
#34: TOTÁLIS homályban élsz. Mint mondtam,végeztem.
35.
Firsttime
#33: https://hu.m.wikipedia.org/wiki/T%C3%BAszdr%C3%A1ma_a_m%C3%BCncheni_olimpi%C3%A1n
34.
Firsttime
#33: Jó a lefejezés kicsit túlzás volt elismerem. De az én szememben a hamasz az ugyanolyan szélsőséges mint az isis. Márpedig a Gázai övezetben a hamasz tevékenykedik.
Szerinted izrael terrorista állam.
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Ham%C3%A1sz
A világ szerint meg a hamasz. Ne akarj már Törökországhoz, Kínához, vagy ezekhez hasonlóan vélekedni erről. Undorító ott is ami zajlik. A bemásolt térképed meg a világháború utáni helyzet. Azt elfelejtetted, hogy kik éltek Jeruzsálemben és környékén eredetileg. A zsidók. A háború csúnya dolog, palesztinok és zsidók lövik ott most éppen egymást. Civil aldozatok vannak. De sose volt az a terület a palesztinok igazi otthona. Meg arról is elfelejtkeztel, hogy nem izraeliek kinoztak meg sportolókat, hanem a palesztinok. Elismert terrorcselekmény volt. Most akkor melyik a terrorista nemzet? Ugyan már...
33.
Skinner
#32: Még ennyit hozzád te töriszakos észlény.:)

http://1.bp.blogspot.com/-oAt4Nmo6rWg/US4Jnfur0EI/AAAAAAAAAB0/92VwEFIFAu0/s1600/map2.jpg

Közöd nincs ahhoz mi folyik a világban de azért jössz hogy beugass nekem. Legyen folytasd tényleg leszarom innentől,tipikus.:)
32.
Skinner
#31: " inkább a zsidók, mint a keresztényeket lefejező palesztinok"
:DDDDDDDDDDDDDDDDD

Fingod sincs a palesztinokról, kábé ennyi eszed is van pont mint amennyi látszik. Meg wikipédia mint hiteles forrás.
És én gondolkozzak..:D
Azt hiszem itt végeztem is. :D
31.
Firsttime
#30: Nem véletlenül bannolták értelmesebb országokban a kis kijelentései után az egész filmjét.
Értelmesebb ország aka Libanon. Gratulálok. A térképet meg nézd már meg. Sőt mutatok neked jobbat.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Palesztina
Tessék itt szépen le van írva, ki kit hova mikor miért kergetett. Palesztinokat véded, holott azok sem jobbak egy fokkal sem. Terrorállam :D Ja mert a többi a környéken nem az. Kajak hülyeségeket beszélsz már bocs. Nem mondom izrael sem szent, de tudod mit, ha állást kellene foglalnom, inkább a zsidók, mint a keresztényeket lefejező palesztinok. Kicsit gondolkozz...
30.
Skinner
#29: Ebben minden benne van csak egy pillanatra húzd ki a fejed a ****edből és tájékozódj.

Ez meg a kis válasza arra mi a véleménye hogy az izraeliek etnikai tisztogatást csinálnak a palesztinokkal:
"“You all complain, not realizing that Israel is just fighting to stay alive!”"

Ja. Harcolnak a túlélésért vagyis leölnek mindenkit aki nem izraeli és kezet mer emelni rájuk, holott ugye nem ők vannak otthon...:)
Gyakorlatilag betörnek az otthonodba hogy elfoglalják te kezet emelsz rájuk,és te vagy a szarházi aki miatt a túlélésért kell harcolni.

Terrorállam...Nem több. De ez nem ide tartozik.
Nem véletlenül bannolták értelmesebb országokban a kis kijelentései után az egész filmjét.
Örülj magadnak és "faszságozz", abszolúte leszarom mit szűrsz te le.
29.
Firsttime
#28: I am sending my love and prayers to my fellow Israeli citizens,” she wrote. “Especially to all the boys and girls who are risking their lives protecting my country against the horrific acts conducted by Hamas, who are hiding like cowards behind women and children...We shall overcome!!! Shabbat Shalom!

Mutasd már meg azt a sort amiben azt írja, hogy a gázai mészárlás rendben van. Légyszíves. Szó sem volt ilyenről. Velem együtt szart nem tudsz az ott játszódó dolgokról, semmit. De legalább ontod itt magadból a faszságot. Na nekem ezt sikerült leszűrni.
28.
Skinner
#27: Ebből ezt sikerült leszűrni, gratulálok. Tudod én nem ismerem el egy szarházi terrorállam mészárlását amit ártatlan nők és gyerekek szenvedtek meg.

27.
Firsttime
#26: Mert te vagy az emberi mintakép...
26.
Skinner
Emberileg egy nulla ez a gebe liba. Szomorú hogy egy amúgy is szenny film ilyen színésznővel (aki szerint a gázai mészárlás rendben volt) nem hasalt el a francba.
25.
Shannaro
#24: Ezt a nevet kerestem! Tudtam, hogy emlékeztet valakire...
24.
kopic
#23: Cristiano te vagy az ?!
23.
Onion
Kicsit csalódás lett a film. Pedig jól kezdődőt és vége túl marvel féle nyálasra sikerült. Szerintem végénél nagy harc jelenet nem illet bele filmben.
22.
NemecsekErno
#17: A való életben színész. Az más kérdés, hogy ahonnan jött, ott a sorkatonai szolgálat mindenki számára kötelező.
21.
szakallaskan
A csajt kardélre hánynám!
20.
Firsttime
#13: Hát nem is abból fakad az ereje, hogy ndk-s súlylökő...
19.
amadeusz gyermeke
Csodás muffos film...Mindenki ajnározza.Röhej.
18.
Solomon
#16: Azt ki mondta, hogy ezzel baj van?
Senki, hidd el azóta én megvettem még itthonra blu-ray-en is és újranéztem.
Úgy már nem aludtam el, de ettől függetlenül nem a kedvencem.
Főképp, hogy semmi extra nem volt rajta, Snyder legalább egy kommentárt lenyomhatott volna.

Nincs bajom a DC-vel, ugyanúgy szeretem a karaktereiket, de Nolan trilógiáját leszámítva én nem érzem úgy, hogy olyan jó lenne, mint amit a Marvel csinál.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...