Halálos iramban: Hobbs & Shaw filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2019. augusztus 3.
Hobbs és Shaw a lehető legjobb dolog, ami az elmúlt években történhetett a Halálos iramban-sorozattal. Párosuk már az előző részben is a legjobb pillanatokért volt felelős, most pedig kaptak egy külön mellékágat, ahol szabadon kiélhették magukat.

Közel 18 évvel ezelőtt talán még a Universal Pictures sem hitte, hogy az eltelt két évtized alatt a Marvel moziverzuma után a második legtöbb bevételt produkáló sorozattá növi ki magát az azóta nyolc különböző részt megélt Halálos iramban-széria. Az évek során több mint ötmilliárd dollárt termelt franchise-nak természetesen megvoltak a maga hullámvölgyei, így nem csoda, hogy a sorozat idővel háttérbe szorította a dögös sportkocsikat és a formás lányokat, helyüket pedig egy, lassan már kémfilmekbe illő univerzumépítés vette át. Ebben óriási szerepe volt a Shaw-testvéreknek, illetve a kezdetben a Toretto-családot üldöző Luke Hobbsnak (Dwayne Johnson), a Diplomata Biztonsági Szolgálat ügynökének. Ráadásul a készítők vették a fáradtságot, hogy a sorozat átlagos színvonalához képest jobban felépítsék Hobbs, illetve Deckard Shaw (Jason Statham) hátterét, hogy aztán szépen egymásra találjanak ők, és hol verbálisan, hol fizikálisan a másik tudtára adják, ki az úr a háznál.

Párosuk annyira jól működött a vásznon és azon kívül, hogy a stúdió úgy döntött, lehetőséget kapnak, hogy önálló, de a sorozat univerzumához azért kapcsolódó mellékszálban éljék ki farokméregetésüket. Persze nem mindenkinek tetszett, hogy egyesek tojnak a "Család" szentségére, így Vin Diesel kicsinyes bosszúból alaposan keresztbe tett annak, hogy Dwayne Johnson a következő számozott epizódokban visszatérjen. De látva a Hobbs & Shaw kitérőjét, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ő és mi is jobban jártunk. A John Wicket, a Deadpool 2-t vagy az Aranyszőkét is jegyző David Leitch ugyanis remek arányérzékkel kovácsolta össze a duóban rejlő humorfaktort és a korábbi munkáit meghatározó eszelős akciót.

Alibinek persze most is kapunk történetet, amiben egy, az emberiségre veszélyes vírus utáni hajsza áll a középpontban. Az MI6 egyik akciója közben ugyanis beüt a baj, egy titokzatos szervezet és annak elit katonája, "fekete Supermanje", a kibernetikus implantátumokkal felturbózott Brixton Lore (Idris Elba) szeretné megkaparintani a vírust, amit aztán átprogramozva saját céljaikra használhatnának fel. A titkosszolgálat egyik ügynöke, Hattie Shaw (Vanessa Kirby) viszont úgy előzi meg a bajt, hogy magába fecskendezi a gyilkos vírust, majd igyekszik meglógni a rosszfiúk elől. Így egyszerre két komoly feladattal is meg kell birkóznia Hobbsnak és Shawnak: valahogy ki kell vonni a vírust Hattie-ből, közben pedig meg kell akadályozni, hogy Lore kezébe kerüljön az.

A forgatókönyv persze ostoba fordulatokon keresztül vezeti végig a nézőt a cselekmény végéig, a kicsit több mint kétórás játékidő alatt viszont bőven kapsz kárpótlást. Egyrészt bitang jól néznek ki az akciók, még azok is, ahol a Halálos iramban-sorozatra jellemző agyeldobós, fizikát nélkülöző marhaságok köszönnek vissza, másrészt pedig Hobbs és Shaw duójáról kiderült, hogy verbális kakaskodásuk és fizikai csörtéjük képes egy egész estés filmet is szórakoztatóan kitölteni. Tényleg akkor működik a film igazán, amikor a modern kori Tango és Cash szája be nem áll. Kár, hogy mind ők, mind az egyébként tökös Hattie a film utolsó harmadára háttérbe szorul, a történet pedig előtérbe pofátlankodik, hogy aztán a mostanra már jól bejáratott stáblista utáni jelenetekben felvezessék nekünk a folytatást. Az összképet azonban alaposan felhúzzák a film különböző mellékszereplői, ráadásul akad köztük olyan, aki a neki szánt rövid jelenetekben simán ellopja a showt.

A Halálos iramban: Hobbs & Shaw szerencsére nem akarja túlgondolni a dolgokat, nem akar többnek látszani, mint ami, és közben arra sem veszi a fáradtságot, hogy olyan marhaságokat nyomjon le a néző torkán, mint a "Család" fontossága. Egyszerűen csak elvárja a nézőjétől, hogy kicsit több mint két órára kapcsolja ki az agyát, két pofára tolja magába a popcornt és élvezze a maszkulin szájkaratét és a láthatóan komoly büdzséből rittyentett üldözéseket, bunyókat és akciókat. És bizony a nyári hőség elől a moziterembe menekülve nem is kívánhatnánk jobb kikapcsolódást magunknak.

Gamekapocs értékelés: 7.0

Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Eredeti cím: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
Rendezte: David Leitch
Írta: Chris Morgan
Szereplők: Dwayne Johnson, Vanessa Kirby, Jason Statham, Idris Elba, Eiza González, Helen Mirren, Cliff Curtis, Jonah Eddie Marsan, Stephanie Vogt
Játékidő: 134 perc
Magyarországi premier: 2019. augusztus 1.

75.
75.
Max3000
Pont azt hozta a film ami várható volt.Laza popcorn mozi jó beszólásokkal.Sokkal jobb ez a stílus,mint a fast széria ami közben halálosan komolyan akarja venni magát.
68.
68.
LeonAran
Borzalmas, ostoba "film".
54.
54.
user101
Elolvasom a cikket, gondolom kap vagy kilenc pontot erre tessék : hééééét ? Margit ! Noooooormális ? :) Mindig azt szoktátok szajkózni, hogy mindent és mindenkor a saját kategóriájában és fajtársaihoz viszonyítotok... Akkor ez most miért nem tííííííz ? Tényleg nem értem bakker ! :)
38.
38.
Obi Wan Kenobi
Na, vélemény: Abszolút ajánlom, főleg az első két harmadát a filmnek. A harmadik harmad kicsit vontatott, kevesebb humorral. Illik megnézni a stáblistát, Ryan Reynolds pedig megint jó volt, bár megint Deadpoolt játszott.
37.
37.
Obi Wan Kenobi
36.
36.
FrankBlack
#35: +1 Az elmúlt 4 évben kb. 5x néztem végig az összes évadot. Ha megszereztem egy újat, akkor előtte az elejéről végignéztem az előtte lévőket újra. Épp most kezdem el hatodjára is újranézni. Nem tudom megunni :)
35.
35.
logic5
#33: Egy ilyenre én is elmentem volna, de sajna már vége :( Egyébként az egyik legjobb sitcom ever.
34.
34.
Ooorky
#33: Wow, én azt hittem előre felvett cuccot tolnak alá.
14.
14.
PaprikaJancsi
#12: Én pont, hogy szeretem, ha egy ilyen filmen az egész teremet betölti az emberek nevetése. Emellett a film mellett, a Deadpool első része volt az, ahol ezt tapasztaltam. Szerintem hangulatos, én boldog leszek tőle. Viszont aki beszélget, telefonozik az egy csicska.
12.
12.
Falcon
Ha meghallom hogy vicces a film vagy jo poénokkal van megszórva be sem üllők mert nagyon idegesítő mikor sok ember hangosan röhög mert annyira fejlet a humoruk hogy a röhögésüket kell hallgatni percekig
10.
10.
PaprikaJancsi
#9: Nagyon hülyén írtam le, de Obi Wan Kenobi értette a lényeget. Azt akartam ez alatt érteni, hogy zseniális volt, abból a szempontból, hogy egy eszement, szórakoztató, vagány film volt. Rég nevettem ennyit egy filmen, az összes szereplő jó volt, (számomra kedvelt, szimpatikus színészek, ahogy a két meglepetés szereplő is csillagos ötös), nem volt soha üres menet, unalmas percek. Számomra egy ilyen filmmel kapcsolatban ez zseniális teljesítmény. Aztán pedig rátérve, azért írtam, hogy mint film, azért messze van attól minőséginek nevezzük, mert bugyuta volt végig az egész. Vagyis helyén kezelve a filmet zseniális, összességében nézve azért nagyon messze van a mesterműtől.
9.
9.
Neo1989
#2: "Zseniális film volt, persze nem egy jó film"

Akkor mitől zseniális ha eleve még neked sem jó. Ennél még a szuperhősfilmek is jobbak. Sorozat gyártott hulladék.
5.
5.
A filmról igazából jókat lehet hallani, viccesnek és összességében jónak mondják. A koncepció nekem is tetszik, de amúgy még nem láttam a filmet. Jövő héten végül is be lehetne ülni rá. Majd kiderül.
2.
2.
PaprikaJancsi
Zseniális film volt, persze nem egy jó film, de számomra az év legnagyobb szórakozását nyújtotta, és remélem lesz még sok belőle.
1.
1.
SLi
134 perc??
10. részt tarr béla rendezi ha így haladnak
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...