Gamerekre is hajt az adatmaffia

  • Írta: fojesz
  • 2008. november 16.
  • Érdekesség
Link másolása
Érdemes a biztonsági szoftvereket játék közben is bekapcsolva hagyni, ugyanis a Symantec felmérése szerint a játékosok is kedvelt célpontjaivá váltak az adatmaffiának.
Érdemes a biztonsági szoftvereket játék közben is bekapcsolva hagyni, ugyanis a Symantec felmérése szerint a játékosok is kedvelt célpontjaivá váltak az adatmaffiának.



A tavalyi év második felében az ötven legkártékonyabb vírus nyolc százalékának célja az online játékokkal - például World of Warcraft - játszók jelszavának megszerzése volt. Az idei Games Convention során készült Symantec kutatás szerint a megkérdezett játékosok mintegy 16 százalékának lopták már el azonosítóját, ráadásul harmaduk vallotta be, hogy a jobb teljesítmény miatt általában kikapcsolja a biztonsági szoftvereket játék közben.

A legnépszerűbb módszer az úgy nevezett "phising": az adathalászat már nem csak bankszámlák, de online játékok azonosítói ellopására is szolgál. „Egy hitelkártyaszám fél dollár, egy World of Warcraft azonosító minimum 10 dolláros áron forog a feketepiacon. Extrém esetben többezer dollárt is hajlandóak a fanatikusok kiadni, attól függően, hogy mennyire fejlettek a karakter a képességei” – mutat rá Gombás László, a Symantec vezető rendszermérnöke. Szintén népszerű és legalább olyan hatékony a "drive-by downloads" módszer. „Ilyenkor kifejezetten egy-egy weboldalt vesznek célba. Az ilyen támadás tulajdonképpen a kémprogramokra, vírusokra és minden olyan kártevőre használatos, mely a felhasználó tudta nélkül, észrevétlenül telepedik a gépére egy weboldal meglátogatása, e-mail elolvasása, vagy megtévesztő pop-up ablakra kattintás után.”

A bűnözők egyre többet tudnak kutakodni a különféle közösségi oldalakon (MySpace, Facebook), ahol a játékosoknak létrehozott klubokban, csoportokban új információkat találhatnak a következő áldozatokhoz. „Mindössze az oldalon fellelhető e-mail címeket kell begyűjteni és máris mehetnek a személyre szabott levelek” – teszi hozzá a szakember.

Végül Gombás László öt tippet is ad, melyekkel hatékonyan lehet védekezni a bűnözők ellen:
  • Érdemes a személyes adatainkat bizalmasan kezelni – egy kis egészséges gyanakvás sosem árt.
  • Csak óvatosan a phising emailekkel! Gyakori trükk, hogy akciós játékok  hamis ajánlataival bombáznak minket, például azt állítják, hogy a World of Warcraft: Wrath of the Lich King egy exklúzív példányával szeretnének a kedvünkbe járni. Ilyenkor előfordulhat, hogy csak a jelszavunkat akarják kicsalni. Ha igazi ajánlatról van szó, akkor a minimum, hogy teljes megszólítást (család- és keresztnevet is) alkalmazzák, illetve soha nem fogják a jelszavunkat elkérni. Inkább kétszer járjunk utána egy-egy ajánlatnak, mielőtt a levélben látható linkre rákattintanánk.
  • Egy vírusirtó szoftver önmagában nem elég, érdemesebb teljeskörű szoftvert használni, mint a például a Norton Internet Security 2009. Ez tűzfallal, proaktív adathalászat elleni védelemmel, de főleg böngésző védelemmel van ellátva, mely például a már említett Drive-by Downloads (minden olyan letöltés, mely a felhasználó tudta nélkül történik) ellen nyújt védelmet.
  • Érdemes a biztonsági szoftvert a játék közben is bekapcsolva hagyni. Ma már a biztonság nem megy a teljesítmény rovására. A Norton Internet Security például mindössze 7 MB-ot használ a memóriából, és csendesen dolgozik a háttérben.
  • Az emberi tényező most is kulcsfontosságú. Ne hagyjuk magunkat átverni, és ne engedjük, hogy mások puszta kapzsiságból megfosszanak a szórakozástól.
8.
8.
Mobalint
Hatred: Én nod 32-t használok (természetesen feltrört verziót :P), de annyira nem jó, mert már egy csomó vírust befogott, de még mindig az a legjobb a piacon. Most tesóm kapott egyetemen Nodot, ami tűzfal is egyben, mondjuk azt mondják annak sem vmi erős a tűzfala.
7.
7.
fojesz
6: Nagyon okosat mondtál, teljesen igazad van az elejétől a végéig!
6.
6.
LonGleY
HATRED: A Windows "tűzfala" semmit nem ér, de abban igazad van, hogy egy vírusirtó kevés a sikerhez, csakis tűzfallal együtt érvényesül a védelem.
5.
5.
LonGleY
A legnépszerűbb marketing módszer az úgynevezett közeli megszólítás, ahol a közösségek sajátos szférájába fűzik be a terméküket, hátha így kelendőbb lesz.



A szánalmas az, hogy ezt az átlátszó szart a Gamekapocs hírként leközli...
4.
4.
HATRED
10000ft 1 évi védelemért? anyád! persze ezek nekem kurva jók és nem fogják a gépet: nod32 fizetős és nem vmi szar de ez legalább csinál is vmit, Spyware terminator az összes kiegével (ez ingyenes) zone alarm internet security (az ingyenes fajtája) és már védve is van a gépet a nod 32 meg egyből jelzi ha vmi drive by download indul vagy mi és megszakítás. ennyi a nod32 megéri a többi meg ingyenes jah meg persze windows tűzfal ezért azt sem árt bekapcsolva hagyni. a sok naív és hülye embert lehet megfosztani az accuktól bár van pár ügyes hacker aki minden adatot megszerez az áldozatáról...
3.
3.
MT Raze
Jaj ne jön az adatmaffia... Don Nerdlioni és társai... nem nagy újdonság hogy lopják az adatainkat.
2.
2.
Gubi
Nem hiszem. A Symantec az szereti ilyen felmérésekben, statisztikákban reklámozni magát, de ha jól tudom nem ingyenes a szoftver :P De nekem az a véleményem róla, hogy nagyon megfogja a gépet. Tényleg jó meg minden, de nagyon megfogja.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...