A Sony egyszerre optimista és pesszimista

  • Írta: fojesz
  • 2009. január 22.
  • Hardver
Link másolása
Kaz Hirai durván, de magabiztosan leszólta a konkurenciát, míg a Sony a 2009-es üzleti év bevételeit illetően nem túl bizakodó a gazdasági válság miatt.
Kaz Hirai durván, de magabiztosan leszólta a konkurenciát, míg a Sony a 2009-es üzleti év bevételeit illetően nem túl bizakodó a gazdasági válság miatt.



Kaz Hirai, a Sony Computer Entertainment elnöke az Official PlayStation Magazine hasábjain merész kijelentéseket tett, melyekben elsősorban a konkurenciát bírálta. A legtöbb késdöfést természetesen a Microsoft és az Xbox 360 kapta, Hirai szerint ugyanis a fehér doboz várható 4-5 éves élettartama édeskevés a PS3 tízéves ciklusával szemben. Hacsak nem fordulnak igazán rosszra a dolgok az iparban, a tervezett időtartam végén valószínűtlen, hogy az X360 nagyobb rajongótábort tudhasson magának. Hirai úgy gondolja, a hosszabb élettartam és a lassabb eladások a nehezebb, de jobban járható utat jelentik a konzolháborúban. A Microsoft persze szinte kinevette a kijelentéseket, Aaron Greenberg az amerikai piacot hozta fel például, ahol állítólag 2014-ig biztos előnye van az X360-nak, ebben pedig az is nagy szerepet játszik, hogy nem csupán hardverben, de innovatív szolgáltatásokban és játékokban is erős a konzol. Hirai egyébként a Wii-t nem tartja konkurenciának, hasonló nyilatkozatot pedig anno a Nintendo is tett, tehát úgy tűnik, ebben egyetért a két gyártó.

Az üzlet és a számok viszont már mást mutatnak, így a Sony a gazdasági válság miatt nem túl bizakodó a márciusban véget érő 2009-es üzleti év bevételeit illetően. Konkrétan 2.9 milliárd dolláros veszteséggel számolnak a cégnél, ami a jóslatok beigazolódása esetén azt jelentené, hogy 14 év óta először zár majd veszteséggel a vállalat. A 2.9 milliárdos tortából egyébként 377 millió dollárt a PlayStation-brandnek tulajdonítanak az okosok. A Sony 15 millió eladott PSP-t, 10 millió PS3-at, 8 millió PS2-t és 250 millió játékot jósol még, amely alulmúlná az elmúlt két év eladásait. A Sony hamarosan új tervvel jelentkezik a vészhelyzet miatt kialakult újraszervezést illetően, amely a hírek szerint többezer megszüntetett munkahellyel jár majd a költségek csökkentése végett.
62.
62.
thomee84
ezekből a hozzászólásokból csak az jön le, hogy sok sok ember féltékeny, szidja a ps-t mert nem tudja megvenni és ide jár kiélni ezen vágyait.. menjetek játszatok xel psel csak ne keljen már ezt olvasnom
61.
61.
thomee84
kívánom annyi ezerrel csökkenjen az ára mint ahány helyesírási hibát találok a 78 hozzászólásból:))
60.
60.
attila78
egy kis árcsökkentés kellene.50 rugót adnék érte :)))majd két év múlva talán :))))köcsögök
59.
59.
dentaku
Mennyetek bulizni... igyatok sok sört......meg csajozzatok ....hallgassatok jó zenéket....a többi legyen mostan leszarva.... elvégre péntek este van !!!!!!!

57.
57.
ferrari123
Most lehet h nemsokra.DE par ev mulva igen.
55.
55.
thomee84
silenthill megfogta a lényegét.. épp ezért van 10 éves dátum kitűzve, mert alapból drága a gép, de 10 év alatt mennyit fejlődhet a gyártás.. addigra fele ennyibe se fog nekik kerülni a gép
54.
54.
silenthill
A blueray dióda alapból egy drága dolog még mindig, ott a winchester, a cell, a az alaplap, a hangchip, a videochip, a memória, a gépház, a táp...és akkor még rádobott volna ha úgy odlják meg mint a ps2 esetében, hogy a ps1et végülis beleépítik a gépbe.

És tényleg a szoftvereken hoznak sokat, meg a fizetős online tartalmakon. A box pl már ha jól tudom, kis nyereséget termel, maga a hardver.
53.
53.
ferrari123
Az eloallitasa tenyleg sokkal dragabb mint amennyiert eltudjak adni.
52.
52.
whabaky
Sry, nem 62, 64 :) Bocsi
51.
51.
whabaky
62, csak annyit fűznék hozzá (tényleg, nem kötekedésből), de ezt te sem gondolhatod komolyan, hogy 100$al több az előállítása egy PS3nak, mint amennyibe kerül :D Hol érné meg nekik? Erre tudom, hogy a játékokat, meg előfizetéseket, meg ilyenek fogod felhozni.

Egy ekkora multi úgy gondolkozik és cselekszik mint a többi. Pl vegyük a McDonald's-ot. Mennyi egy sajtburger? 230-240ft? Tudjátok mennyi az előállítási költsége? Gondolom nagyon sokan nem, hát elárulom... kb 4ft, azaz négy forint... :O Mivel egy multi, sok kedvezményhez jut, a másik megy, hogy tömbegyártásban dolgozik (kevesebb a "fuvardíj", kedvezmény a tömeges vásárlásból következőleg... és még sorolhatnám)

Bocsi, hogy nem éppen 100%osan a témához írtam, csak mielőtt ezt valaki el is hinné, megosztanám veletek. Azt meg, ha esetleg a Kaz Hirai féle csingcsungok mondták, mire is jó ez?? Hát arra, hogy a tömegből megnyernek mondjuk 2-3 vagy akár 5%ot is, akik csak azért fogják megvenni, mert tartani fogja az árát, meg hogy "átvágták" a készítőit...

Tényleg ezzel senkit nem akarok megbántani (főleg nem silenthill-t, mivel az Ő véleményére reagáltam). Előre is bocsi, ha valakinek beletapostam a lelki világába :)
50.
50.
thomee84
érdekes viták.. akit eddig érdekelt az már megvette, nálam box volt az első, warez nem izgat mert nincs igazi élménye azzal játszani, azóta is a polcomon figyel csak a box. most kb féláron van a ps3 ahoz képest h én mennyiért vettem!
49.
49.
silenthill
Nohát, volt itt olyan vélemény, hogy az mgs4 pl. 8 dvdn jelent volna meg. 8.5 giga egy duplaréteg, kettőnél több nem kellett volna....ha meg rosszul tudom, akkor is 3. és ne jöjjetek a hú ki akar lemezt cserélni dumával, mert maximum az eltunyult zsírgömbök látják így. játszott valaki a final fantasy 8-al, baldurs gate-tel, vagy a régi fmw kalandjátékokkal? nem halsz bele haa játékot 3 fele osztva lemezt kell cserélned. szerintem.



aztán a wii: nem fog koppanni a nintendo, mert már most dagobert bácsi széfében úszkálnak, elejétől nyereséges egy wii eladása. ha tegyük fel az elkövetkező 2 évben teljesen megszűnik a kereslet, akkor is van egy valagnyi pénzük, amivel egy következő generációs erőművet hoznak össze, ami wii irányítással párosítva kétszeres eladás.



aztán a ps3: 100 dollárral több a legyártása, mint amennyibe kerül. kicsit olyan 3DO filingem van, az is egy erőmű volt anno, de nem sokan vették. Nem tudom ha tovább csökkentenek, mikor fogja behozni az árát, ahogy egyesek jósolják. egyszerűen túl drága technika, és persze, azt senki sem vitatja hogy túlmutat a korán, de hát az ősembert nem fogod tudni az angol wcre szoktatni, odaszarik a barlangba. 2-3 év múlva teljesen oké lett volna előrulkkolni ilyen paraméterekkel.

azt sem értem, azt is miért bizonygatják egyesek, hogy a box az unreal 4 enginnel nem bírkózik meg, a ps3 igen. 1 éve a crysist se akarták leprogramozni a két gépre, mert a pcn 2 éve használt dx10et már nem ismerik. más kérdés hogy ott is kb minden 5. embernek van olyan gépe aki dx10et használ.



na ennyi.
48.
48.
mtalas
Hardware szempontjából a sor Wii,X360,PS3. Megbízhatóságból:X360,PS3,Wii.

A Wiiben egy egyszerű 800MHz-es proci van, ami egy nagyon kiforrott régi technológia. Az X360-ban egy elég jónak mondható 3 magos proci, amihez nem terveztek egy elégséges hűtőrendszert. Lakótársamnak már 3db X360-ja volt ebből kifolyólag. A PS3-nak meg annyira brutál hardware van, hogy nincs még játék ami kihasználja, vagyis majd csak úgy 2 év múlva derül ki, (amikor már a PS3 teljes kapacitását kihasználják)hogy mennyire jó konstrukció. El kell ismerni, hogy a Cell procik még gyerekcipőben járnak, ugyanúgy mint a Microsoft a konzolgyártásban. Lehet, hogy PS3-ból kevesebb fogyott, mint X360ból, de jóval kevesebbet is kellett kicserélni. Szerintem az X360 és PS3 csatáját, most a bőven a microsoft viszi, de lassan ki kell adni egy új konzolt, ami drágább lesz és akkor meg a PS3 lesz az olcsóbb. Vagyis a háború majd a PS3 és next genes Xbox között fog folytatódni, de közbe Wii meg terjeszkedik.

A warezról meg annyit, hogy 2-3 nap alatt kijátszható játékért rakat pénzt kiadni... wii-hez legalább a legtöbb játék elég hosszú.

Bocs a hosszú kommentért
47.
47.
ferrari123
Tobben vannak livon mivel tobb boxos van.
45.
45.
Gael
mindenki annyira bizik a Wii-ben,hogy az hihetetlen.Az a helyzet,hogy a legnagyobb kockazat pont a vasarloi retegeben van.Amig tartott a gazdasagi viragzas,addig az ugynevezett Casual reteg is megengedte maganak a szorakozas ezen formajat,de ahogy szorul a hurok,pont ez a reteg hatral ki leggyorsabban az ilyenfajta,alltaluk nem letszuksegleti koltekezesekbol.Ha nem valtozik a helyzet a vilagban hamarosan,akkor a Wii fog a legnagyobbat koppanni.
44.
44.
G Logan
Hát én nem tudom hogy miért félnek a gamerek a ps2 nek is kellet legalább 3 év hogy letudgya váltani elödjét és a cd-t . a DVD meg nagyon nagy marhaság lett volna akkor se lenne rá Warez plusz már most ott tartunk hogy egy pendrive vagye sd mini kártya nagyobb területel bir .
43.
43.
feri93
sztem a PS3-om továáb fogja bírni, szépen lassan elkezd csökkenni az ára, míg a microsoft-nak egy új gépet kell majd kiadnia, ami annyi lesz, mint most a PS3-om, és akkor a mostani helyzet fog felállni, csak éppen fordítva, és még sokáig ez a 2 helyzet fog váltakozni, és ezalatt a Wii mindkettőt lealázza eladásban
42.
42.
cemi
Ehez csak annyit hogy:-amig Hogy még tavaly nyáron lett irva hogy majd 2010 körül jön az unreal engin 4.szóval ha nem birja majd a box akkor vmit ki kell találnia a microsoftnak.A Sony a startot nagyon elbaszta, meg hogy nem lehet warezos játékokat futatni, valahol ez elöny a boxnál-de hátrány is.Az hogy hogy dól el a harc, azt megjósólni nem lehet, de ne felejtsül el hogy a microsoft nagyon ujonc a konzol piacon.

aSonyról különösebbet nem tok mondani, de elöbb vagy utob de beszerzek egy PS3at is, hogy teljes legyen a paletta(bár a játékok ára rémit
41.
41.
nem temetem a ps3-t, sőt várom hogy végre magára találjon. akkor amikor még csak arról volt szó hogy jönni fog, azt szerettem volna venni! :)

a warez x360-ra pedig olyan dolog szerintem, hogy aki online akar játszani boxxal az nem flashelteti a cuccot, meg fogja venni a gamékat, mert fanatik azoknak a játékoknak az irányába ( gow1,2 pl left4dead stb ). aki meg nem online, az meg letölti, de véleményem szerint kb egál a letöltők/vevők aránya.

én remélem h a ps3 megmarad még jó sokáig, mert nagyon jó kis gép ez vitán felül áll, de akkor is hülyén csinálta a sony a bevezetését szerintem.

igaz, ha dl-dvd-t raktak volna bele, akkor még mindig volna hd-dvd. de legalább több idejük lett volna kiforratni a dolgokat, és váltani amikor már biztosan megléphető a dolog rizikó nélkül.
40.
40.
Sohi
49: Szerintem azért a ps3-at még ne kezdd el temetni, sok víz lefolyik még a Tiszán mire eldől a háború.

Én eddig mindig azon az álláspontom voltam, hogy nem kell a warez, de tény, hogy sokan azért veszik a boxot. Havonta megvesz 1-2 játékot + letölt 5-öt. Ennyi. Sony: megvesz 1-2 játékot, a hónap második felében unatkozik...

Véleményem szerint hosszú távon jól fog jönni a blu-ray is + a Cell is.
39.
39.
vki irta korábban, hogy ha ps3-ba is dvd-t raktak volna, akkor megverte volna a m$ gépet simán. ez szerintem is logikusnak tűnik.

most nem azért, de az átlag fogyasztó nem hiszem hogy bluray írót fog venni, meg lejátszót, meg 1080p tévét csak a bluray miatt.

sony ezt csúnyán elkúrta, be kellene végre látniuk, hogy már nincsenek a piacon monopolhelyzetben - az az idő már elmúlt.

szerintem elaludtak, mégpedig a ps2 sikerétől megrészegülve azt hitték hogy senki nem fogja meg őket. sokat tököltek a ps3 kiadásával is, nem szabadott volna!

a válság meg még jobban megdobja a dolgokat, szal ez kész ennyi.
37.
37.
ferrari123
Nah,eddig csak 46 poszt.100-nak minimum meg kell lennie.xd
36.
36.
ACDC 4ever
nah gyerekek ez már fejlődés eddig egy anyázás sem történt

ennek örülök hogy eddig sikerült kultúráltnak maradni:)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...