A videojáték olyan rossz lehet, mint a dohányzás

  • Írta: Daks
  • 2009. október 26.
  • Érdekesség
Link másolása
Amerikai gyermekorvosok szerint a videojáték legalább olyan rossz hatással van a fiatalok egészséges fejlődésére, mint a dohányzás. Friss kutatás következik.
Amerikai gyermekorvosok szerint a videojáték legalább olyan rossz hatással van a fiatalok egészséges fejlődésére, mint a dohányzás. Friss kutatás következik.


Az idei American Academy of Pediatrics gyermekorvosi konferencián elhangzottak szerint a videojátékok, filmek és tévéműsorok komoly befolyással vannak a gyerekekre. A képernyőn látott erőszak kihatással bír a valós életben lévő erőszakosságra és agresszivitásra, e kettőnél pedig legalább olyan erős párhuzam húzható, mint a dohányzás és a tüdőrák között - állítják a kutatók. Szerencsére ezúttal viszont nem egy teljesen elborult gondolkozású csapat jutott erre a következtetésre, és az előadásban kiemelték, hogy nincs szükség az erőszakos tartalom cenzúrázására, csak és kizárólag a szülők felelőssége, hogy milyen játékhoz, filmhez és tévéműsorhoz férhet hozzá a gyermek. Fontos betartani a borítón ajánlott korhatárt, és jelszóval kell védeni azokat a csatornákat, melyek sűrűn sugároznak negatív tartalmú adásokat. Az orvosok egyébként a vizuális tartalmak mellett kiemelték az audio hatásokat is, az alkohol, drog, szex és erőszak témájú zeneszámok például a kicsik számára ugyanolyan hamis képet festenek az életről, mint a látható tartalmak. Azért ha belegondolunk, nem mondanak nagy hülyeséget a tisztelt doktor urak, sok szülő ugyanis hajlamos a TV-vel felneveltetni a gyerekét - ez a kis figyelmeztetés pedig pont nekik szól!
74.
74.
Pestoo91
Ehhez csak annyi, h köze van a nevelésnek, a környezetnek (társaság, bár ha a kissebbeket nézzük, akkor szülők, másik (bolond) gyerekek), és hatással lehet rá a játék is. Tényleg túlzás ez az összehasonlítás, de azért tény h a TV-ben is rengeteg erőszak szerepel, vannak mesecsatornák, amik szintén ökörségek (Lásd: Cartoon Network, ill. Animax), de ha ennyire eltorzul egy gyerek, abban lehet némi agyi gond is... Látok sok kommentet, amiben megírják h 4 évesen kezdtek el játszani Doom-al, + a stb-vel, és örülök h semmi "bajuk" nincsen, de a gyerekek többsége még nem teljesen tudja felfogni a valóság és a játék közti különbséget. És van olyan, aki korán elkezd játszani, és semmi baja, de viszont - az érem másik oldala - vannak olyanok, rengetegen, akik a játékoktól kezdenek el "megőrülni". Ugyh, nem csak a média okozza ezeket a dolgokat, sok más tényező lehet a dologban, amitől agresszívvé válhat egy ember... De a biztonság kedvéért, mint ahogy eg van írva a cikkben, érdemes betartani a korhatárt, amit kiszabnak a játékra. De hogy ehhez minek kutatás, azt nem tom -.-" sztem azért sokan tudtuk ezt is...:D
73.
73.
Dagobert_bácsi
szóhoz se jutok, de abba biztos vagyok hogy a játszás (videojáték, mielőtt valaki szándékosan félre értené!) nem, hang súlyozom NEM okoz tüdőrákot, szerintem legalábbis nem! az meg mindenkinek a magán ügye hogy mennyit ül a gép/TV előtt, én például a crysis wars-t 1 órán belül megunom! a TV-n pedig általában az MTV-t nézem (Music Television) vagy Discovery és még társait!
72.
72.
tmngy
rám csak a quakeII volt hatással amikor belementün ka savba vagy mi attól nagyon féltem:D
71.
71.
mini111
#73: ebbe van igazság, de van akinél nem így van
70.
70.
erninnjo
#70: Hát a haverom erre azt mondta, hogy: "Nem a lövöldözős játék miatt lessz agresszív 1 gyerek, hanem az ALAPBÓL agresszívabb gyerek kezd el jáccani a lövöldözős játékkal." :D
69.
69.
tutikoko
Szokásos amerikai faszság XDXDXD
68.
68.
bbankrablo
A hülyeség fáj...Csak ennyit írok.
67.
67.
mini111
ez olyan hülyeség, a 12 éves tesóm sok lövöldözős játékkal játszik, és 1átalán nincsenek rá hatással, és nem is erőszakos 1 kicsit sem.plusz én is játszotta doom-al meg ilyenekkel mikor nőttem fel, és semmi hatással nem voltak rám.ok ha 1 fogyatékos gyerekre lehet h hatása van de normális ember-el szerintem nem
66.
66.
spepe
Normál esetben most nagyon ellenezném ezeket a kijelentéseket de most egyet kell, hogy értsek velük! Az erőszakról és agressziróról látott képek vagy hallott zenék igenis hatással lehetnek egy gyerkre. Vegyük csak mondjuk azt példának, hogy a gyerek kedvenc filmhőse mit csinál. Ezeket a gyerek meg megpróbálhatja leutánozni.



Azért értek egyébként egyet ezzel mert szerintem is csakis a szülők felelőssége minden, vagyis majdnem minden. Ha van egy gyermekem akkor nekem a kötelességem neki elmondani, hogy mi a jó és mi a rossz mert magtól nem valószínű, hogy mindenre rá fog jönni.



Persze kell egy alap beállítottság is bár lehet, hogy az is csak nevelés kérdése, nem tudom...
65.
65.
tombar
amcsiknak soha semmi sem világos, ha már az országuk mozaikszavából sem képesek kivenni h mi is az igazi neve az egyesült államoknak
64.
64.
CJgabor
én egy régebbi kutatásban olvastam hogy a videojáték csak akkor káros, ha a gyerek is enyhén (vagy nem is annyira enyhén) agyilag is károsult (ebben lehet valami, mert egy volt osztálytársamnak meg volt a Mark Ecko's Getting Up, és a játék miatt kezdett el graffitizni, és nem volt teljsen ép. nem volt pszihó, de azért voltak gondok. szerencsére később abbahagyta) Emellett az erőszakos filmek rosszabbak, mint az erőszakos játékok. én ezt hallottam. már annyi kutatás van, mind más eredményel, akkor most kinek higgyünk?
63.
63.
CJgabor
áh má a tököm tele van az amerikai kutókkal... mért nem tudják befogni? sztem mindenkinek világos hogy a szülőknek figyelnie kell, ezt már 1000szer elmondták, ez a kutatás semmi újat nem hozott... méghogy olyan mint a cigi... szánalom
62.
62.
Horvi14
én inkább a kisebbeket sajnálom, akiket beraknak a szülők ilyen Miceky Egér Játsztóháza elé XD az ilyen mesékben olyan frankón érvényesülnek a fizika törvényei h nemigaz :D
61.
61.
Mysticboy
Ez attól függ hogy nevelik a gyereket na meg hogy a gyerek maga milyen szellemi képességekkel rendelkezik.. Én utálom a cigit viszont 5 éves korom óta játszok különböző játékokkal(mellékesen a Manhunt 2, God of War 2 - és most jön a kakukk tojás - a Kingdom Hearts 2 a kedvenceim) és mégis ha valaki benéz a suliba alig vagyunk páran értelmesek. Szóval ha valaki alapból tök normális akkor a szülőnek normálisan is kellene nevelni, mert ha nem neveli rendesen biztos hogy valami aberált drogos lesz belőle.
60.
60.
Chroma
Hát szó mi szó elég káros, Cyber-t vezetek és borzalmas látni hogy egy 10 éves gyerek egy GTA4-ben nem csinál mást csak gyilkolja az embereket. hol kocsival,hol gyalog.... Még jó hogy létezik a PEGI rendszer... és lehet blokkolni.

És igen teljes mértékig a szülő hibája és nem a játéké.
59.
59.
Aramisz93
#61: A dohányzásnak többféle ága van, nem csak a cigarettát jelenti. Ami amugy tényleg szar.



Jó dolog, de káros. De a szó más-más jelentéssel bír. Attol, hogy valami káros attól meg lehet jó. Ahogy fordítva is.
58.
58.
Turley
60:már bocs ,de a dohányzás mér lenne egy jó dolog?
57.
57.
Aramisz93
Videójáték káros hatásai lemérhető Pezsgő-n. A tökéletes példa rá. Amugy nem értek egyet azzal, hogy olyan rossz lenne mint a dohányzás. Hiszen a dohányzás egy jó dolog. HOgyha úgy értik, hogy milyen káros hatásai vannak. Hát manapság már mindennek van káros hatása.
56.
56.
Hororo
Ott a pont a pont #57....
55.
55.
orange
#56: Én meg veled értek egyett! ;)
54.
54.
rolmanus
Még jó, hogy nekem duplán szar... Dohányzom is és játszom is... :D
52.
52.
Cootermain
#53: ha a szülő rendessen törődik a gyerekket valószínüleg nem számít annyira mivel játszik vagy néz , persze igy is megkell húzni egy határvonalat ( 6 éves kissrácnak nem adunk Doom 3-at stb. ). Nem feltétlenül a gyerek erőszakos viselkedése lesz a jutalom egy egy durvább behatásnak hanem rémálmok vagy fél a sötétben és társai aminek én nem tenném ki a gyerekemet. Ezért kell szülőként mérlegelni hogy mennyire tartjuk érettnek a lurkónkat és eldönteni hogy mit nézhet játszhat. ( Ha valaki pedig agresszivvá válna az nem a különböző médiák miatt van, abban a gyerekben eleve volt egy kis agyi gikszer. ) A lényeg: a kedves szülőnek jobban oda kell figyelni a gyermekére , beszélgetni vele , foglalkozni , stb.. Ha ez megvan nincs probléma ( olyan kifogás pedig nincs hogy nincs időm a gyerekkel foglalkozni stb mert akkor mi a fészkes fenéért válalta egyálltalán a szülőként járó felelősséget ).
51.
51.
Tomie7
Bírtam volna, ha ilyen rajzfilmek lettel volna pl ez: xD http://www.youtube.com/watch?v=GigH1I7Xo4I
50.
50.
Mortician
#50: Ez valahol érthető, de én pl. 4 éves korom körül kezdtem játszani, akkoriban Doom2, Heretic, Quake és hasonlókkal, lényegében mindig azzal játszottam, ami tetszett és még se lett belőlem tömeggyilkos. A nevelés ezt nagyba befolyásolhatja, ha megtanítják a gyereknek a különbséget a valóság és a TV/játékok között akkor nem lesz több ez neki mint puszta szórakozás. A lényeg, hogy ne lásson ezekben követendő példát...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...