Halálra vannak ítélve a konzolos játékok?

  • Írta: fojesz
  • 2009. november 27.
  • Érdekesség
Link másolása
A Square Enix fejese szerint tíz éven belül eltűnhetnek a piacról a konzolos játékok, a jövőben pedig az OnLive-hoz hasonló rendszereken keresztül fogunk játszani.
A Square Enix fejese szerint tíz éven belül eltűnhetnek a piacról a konzolos játékok, a jövőben pedig az OnLive-hoz hasonló rendszereken keresztül fogunk játszani.

Tisztázzuk gyorsan: mi is az az OnLive? Az idén bemutatott szolgáltatásra előfizetve mindössze egy dekóderre, egy megjelenítőre és irányító perifériákra lesz szüksége a játékosnak, ugyanis a játékokat egy központi szerverről érheti majd el. Nem igényel méregdrága hardvert, nem kell lecammogni a boltba a játékért - hasonlóan a TV-adáshoz mindent elérhetünk helyben, bizonyos havidíjért az interneten keresztül.

Yoichi Wada szerint a hasonló rendszerek a hagyományos, lemezen megjelenő konzolos játékok halálát is jelentik egyúttal. Wada úgy gondolja, a nagy konzolgyártók már 2005-ben stratégiát váltottak az OnLive berobbanása okozta negatív hatások elkerülésére, most a játékkiadókon van a sor, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A platformot immáron nem a hardver, hanem maga a világháló jelenti majd: miután gyakorlatilag bárhol játszhatnánk, órási mértékben nőhet még a játékosok tábora. Remek túlélési lehetőségnek látszik az online közösségi és böngészős játékok piaca is, amely a jövőben komoly virágzásnak indulhat, főleg Ázsiában. A Square Enix állítólag már felkészült: a Final Fantasy XIV a cég ezirányú törekvéseit fedi le.
68.
68.
Thor Vath
#67: Nem apu meg anyu fizeti a netemet, mert 36 évecskés volnácskák LOL :-) A kis füzetecskét meg gyártsák le újrahasznosított papírból, nem óhajtom egy monitoron nézegetn mint PDF, egyáltalán. Pont ahogy egy könyv sem az igazi mint ebook, habár ebookot is olvasok, azért az igazi az igazi :-)

A legnagyobb probléma különben is az, hogy nem lehet az onlive-on vett játékot eladni, meg használtan venni: itt van a kutya elásva. A havidíj is elég jó kitolás, olyan, mintha a megvett DVD-imért ezentúl havidíjat kellene fizetni, hogy ott legyenek a polcomon arra várva, hogy mikor szottyan kedvem megnézni. Abszolút marhaság.

Ha bevezetik, retro leszek, csak régi konzolokkal játszom :-)
67.
67.
Auchen
Ez nem azt jelenti, hogy ezentúl nem lehet másra használni a PC-t, ez csaK egy program a Pc-n, és azt sen jelenti, hogy nem lesz utána konzolipar, a Sony, Nintendo, a Microsoft biztos küzdeni fog, vagy sikerül nekik vagy elbuknak. De valszeg a hardware gyártók is küzdeni fognak vele. Én személy szerint várom, nagyon jó ötlet szerintem. A dobozproblémát akár ugyis orvosolni lehetne majd, hogy megpveszed boltban a játékot, aktiválod Onlive-on és játszol vele ilyen egyszerű. Egyébként emlékezzünk a kijelentésülre: azt állították, hogy az Onlive segítségével IPhone-on tudon Crysis-ozni.

A PC sose tünik el, egyszerűen ha konzolt személyi célokra használjuk már PC-vé (personal computer, személyi számítógép) válik. Nem lehet megírni az orvosi disszertációdat egy Xbox360-on és nem fogsz játékot csinálni PS3-mon mert nem lehet. Minden játék PC-n készül.

Ne felejtsük el azt se, hogy a japánok diktálják a technikát, ha ők ezt mondják abban van valami.

66.
66.
Romulus_HUN
10 év hülyék ezek? 2012 be úgy is világ vége nem ? XD
65.
65.
Teuton
64.
64.
Teuton
61# Szép meg jó meg minden, de nem hiszem hogy tényleg annyival jobb mit amivel nagyobb, sztem sokan a 720p és 1080p közöt nem tudnak különbséget tenni még olyan tv-n sem ahol ez látható lenne, nekik ez parasztvakítás.

A témáról: első akadály a net (asszem ezt elegen leírták már), második az hogy sokan szeretnénk magunkénnak tudni a játékot, és nem "nagytesótól kölcsönkérni" harmadszor meg sokan nem csak játékra használják a gépet/konzolt, meg ugye anem is hagynák m$ és sunyi, szóval ha egy-két izomnet országban még ha el is terjed, nem hiszem hogy temetni fogjuk a konzolokat. (azt már csak zárójelben hogy még a pc-s játékokat se eltemetni az sok híresztelés ellenére szóval a konzoloknak ez a 10év még enyhén korai lenne)
63.
63.
petej7
Ez kicsit akkora váltás lenne, mint eltüntetni a közlekedésből a szén alapanyagú üzemanyagokat (benzin:X-box, gázolaj: PS, földgáz: PC). De nem lehetetlen és nem feltétlen rossz.

#66 és társai fognak a legrosszabbul járni. Azaz, aki eddig letöltötte, ezután mélyen a zsebébe nyúlhat, vagy nem játszik.

#65 Vegyük kicsit a természetvédelmet. Nem lesz kézzelfogható lemez, ami nem éppen lebomló hulladékká vállhat 5-10 év után. A kis füzetecskéd sem óvja éppen a fákat. Nyilván megtalálják a módját, hogy digitálisan minden eljusson hozzád. És biztos megtalálják az egyensúlyt. Leginkább szerintem a kábeltv szolgálltatáshoz hasonlóan tudnám elképzelni. Alapösszegért játszhatnál a Duke Nukem 3D-vel, közepes árkategóriában 1-2 éves játékokkal, "HBOmax" csomagban pedig a legújabb gémeket tolhatod.

Ha aput-anyut rá tudtad beszélni a netre, akkor ez is menni fog, csak amekkora sávszélességre fizettetek elő most, majd olyan minőségű lesz ez az előfizetés is. Pl. ha most 1-2 Mb-es a neted, akkor pl az alapcsomag a tiéd.

Vagy azért már 10 év múlva ti is dolgoztok, és akkor eldöntheted, hogy asszonykáddal még egy gyerkőcöt vállaltok, vagy inkább legyen egy kutya és az OnLive.

Lényeg-a-lényeg: Azért akadnak előnyei is, ennek és nem csak a kiadóknak és a szolgáltatónak lesz jó. Ha mégis így lenne, akkor úgy is bukás lesz, mivel a fogyasztó diktál, még ha ezt néha nehéz is elhinni.
62.
62.
geriking12
Sztem is egy nagy hülyeség....

Akkor már inkább megveszem...
61.
61.
Thor Vath
Hát én remélem, hogy ebből nem lesz semmi, borzasztóan rühellném, ha már a videójáték sem lenne kézzelfogható. Nagyon nem tetszik :-( Nekem kell a kis füzetecske, a szép kis doboz, meg minden. Ráadásul, ha végigtoltam vagy nem tetszik, el sem tudom adni, plusz rengetegszer veszek 'second-hand' játékokat. Ezzel a húzással szerintem a használt-játék kereskedelmet akarják lenullázni, ami (Magyarországon kívül) elég jelentős. Már többször kezdeményezték különböző kiadók hogy ők is kapjanak a használt-játék eladások után, kétszer akartak pénzt ugyanazért a lemezért :-) Az onlive rendszerrel megveszed, nem tetszik, beszoptad, jól rádrohad. A havidíj is szívás, van olyan játékom, amivel csak két-három havonta játszom pár órát, addig meg fizessek a habokra?!

Ráadásul nincs is mindenkinek megfelelő netje.

Remélem, hogy ez az onlive rendszerű kitolás sohasem fog bekövetkezni.
60.
60.
demon68
sosem fog eltrrjedni ez az OnLive, a világ leggazdagabb cégeinek nagy részét tönkretenné.
59.
59.
ha elég gyors lesz az internet akkor simán megjátszható ez a téma.

reálisabb is egy gyors nettel streameltetni, mint a sokadik optikai formátum kifejlesztése hogy kezelhetőek legyenek a több száz gb terjedelmű cuccok.

nem beszélve a warez elleni harcról, a teljes legalizálásról amit annyira szeretne mindenki ugyebár...

jól beszélnek a japók, ők csak tudják hiszen náluk az egyik leggyorsabb a net, meg a ps széria is mindig amolyan középpontja volt az otthoni szórakozásnak. innen már csak egy lépés a terminál szintű megközelités.

vagy talán kettő - még egy utolsó lemezes ps modell erejéig jöhet egy ps4 :)
58.
58.
Lachgas
#61: Hát igen, ehez a felbontáshoz már kelleni fog az a TB nagyságu.



Pont 1 hónappal ezelött olvasgattam hogy mennyi BR fogyott németbe:

7millio ( ez csak film )
56.
56.
Mathia$
#57: a DVD eddig 14éve van a piacon. és mindössze 2rétegű változatig futotta, még a Blu-ray 1 TB változata 40 rétegű. Azért hidd el még sokkal több ideje van a blu-raynek mint elődjének.



Am ez a jövő: http://en.wikipedia.org/wiki/General_Electric_holographic_disc 100TB azért nem semmi...
55.
55.
bencsizy
#57:

Elég nagy hely van egy BD-n és még több lesz!

Már dolgoznak a több terás BD lemezeken, amit a mostani lejátszók, ill olvasók is elfognak vinni!

Felesleges lenne újból formátumot váltani...



Hírhez:

Ez egy baromság. :D
53.
53.
Batri
#55: 20? lol...azér ne túlozzunk... esetleg 10 mint a DVD...
52.
52.
Mathia$
#51: hát ez eleve hülyeség, wikipédián olvasd el nyugodtan: Dolgoznak az 1 és az 5 terabyte-os blu-ray lemezeken is már a sony-toshiba-sanyo fejlesztői.



Sztem következő 20 évben a blu-ray lesz a fő adathordozó.
51.
51.
ps3
Wada Bekaphatja..kit érdekel hogy mit gondol???

Túl sok van már a konzolokra áldova ahhoz hogy majd kozpontositott online rendszer legyen...lesz lehet mert fejlődünk...de a konzol marad!!!
50.
50.
Batri
#51: a dvd is nehezen indult be anno...
49.
49.
Giga0509
47.
47.
jeti93
47: Miért lenne bukás a blu ray? létrehozták azt, amit nem éri meg hamisítani, mégse túl drága legyártani. Az, hogy már van 300 gigás mittoménmien Disc is ,az meg semmit sem jelent. Szerinted a DVD megjelenése után 3 évvel nem tudták volna létrehozni a BR-t? DEHOGYNEM! De minek? Még a TV-k közül is csak pár bírja azt a felbontást, ami kényelmesen ráfér egy blu ray-re. Nem beszélve a kétrétegű BR-ről, vagy az annál több rétegű (asszem 8) BR-ről.

ui: Még pár évig látni fogod a BR-t.
46.
46.
dzsiádzsó
10 év :/ nem hinném, de az biztos hogy a kövi generáció lesz az utolsó optikia adathordozós, már így is egy kész bukás a blu-ray, de még sima dl lemezek is drágák, főleg ha 2 kell nyomni belőlük mint a Forza3-nál.



Az biztos hogy eltünnek, de inkább kisebb reklám volt ez, mint realitás a 10 éven belüli nyilatkozattal. :)
45.
45.
I
45: De ha rossz a net, hiába hurcolod bárhová is.^^
44.
44.
bence51
42/44# Én megértelek titeket meg minden de gondoljátok el hogyha nemkell pc-re költeni semmit SOHA többet és az egész box/ps3 hurcolása helyett elég lessz egy kis távirányitó nagyságú dolgot hurcolnom akárhova ahol van net és egy tv akkor azért meggondolom hogy az én Hőn szeretett Pc-m vagy Boxomat necseréljem e le erre...Bár a havonta fizetést mindig is utáltam...hmmhmm bár ez ugyis csak a jövö zenéje majd kiderül :D
43.
43.
trialboj
ez baromsag, mindenkinek megvan a kedvence, es azt favorizalni is fogja orokre!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...