Ken Levine szerint a PC a játékipar jövője

  • Írta: InGen
  • 2010. október 29.
  • Érdekesség
Link másolása
Habár manapság főként azt halljuk, hogy a PC, mint játékplatform haldoklik, és a jövő a konzoloké, Ken Levine, a System Shock 2 és a Bioshock-játékokért felelős Irrational Games feje szerint nem ez a helyzet. Levine úgy gondolja, hogy a múltat és a jövőt is a PC jelentette és jelenti.

A Kotaku kérdezte Ken Levine-t, az Irrational Games vezérét arról, hogyan látja a játékipar jövőjét, s melyik platformot tudja elképzelni a jövő játékplatformjaként. Levine érdekes módon egy hoszabb bejegyzéssel válaszolt, melyet úgy kezd, hogy bemutatja az ő napi rutinját.


A legtöbbünk azt gondolná, hogy egy játékfejlesztő semmit nem akar jobban, miután egész nap a gép előtt dolgozott, csak hazamenni és messze elkerülni a számítógépet. Nos, Mr. Levine láthatóan nem ezt csinálja: "Miután hazamegyek, együtt vacsorázom a feleségemmel, majd felmegyek az emeletre és belövöm a PC-t." Levine ezután megnéz pár oldalt, majd elmondása szerint elővesz néhány PC-s játékot: "Ma a Civ 5-öt toltam, tegnap a Cataclysm bétát, tegnapelőtt a Minecraftot, és így tovább."

Ken később belövi a PS3-at vagy az Xbox 360-at is, elalvás előtt pedig még az iPad-en is játszik valamit. Emberünk tehát igazi fanatikus - amilyennek a legjobb játékfejlesztőknek lennie kell. Viszont melyik platform áll legközelebb a szívéhez? Ez is kiderül: "Játékosként én még mindig PC-s vagyok. Tetszenek a játékok, amik megjelennek rá, tetszik, hogy a játéktervezők számíthatnak arra, hogy megkapják a teljes figyelmedet, és ezért nyugodtan el is várhatják azt, hogy odafigyelj a játékaikra."

Levine ezen kívül kiemeli, hogy mindig is a PC volt a kreativitás és az innováció otthona, és hogy a legnagyobb konzolos fejlesztők mind PC-s csapatként kezdték, mint ahogy több nagyobb konzolos sorozat is eredetileg PC-s játék volt vagy lett volna. Példaként persze a Mass Effectet, a Halo-t és a Call of Duty-t hozza fel.

Azt azonban, hogy mi lesz a PC-s játékok jövője, még ő sem tudja: "Szociális játékok, MMO-k vagy ingyenes cuccok? Nem tudom De egy valamit biztosra mondok: ha ismerni akarod a játékok jövőjét, akkor vegyél egy PC-t, és figyelj oda. Mert mindenekfelett, az a holmi az asztaladon egy kristálygömb" - fejezte be a Bioshock írója és kreatív atyja.

52.
52.
gorezalan
#2: te el vagy tevedve rendesen. Ha mar itt tartunk, van nehany millio emberke, aki csak peldakent fizet havonta azert, h PCn jatszhassa a wowot, amit ti konzolosok sose fogtok pl. Es ez csak 1 a sok kozul! Ja es visszaterve, mi lenne veletek, nagy konzolosokkal, h ha eltunne az AMD es az INTEL, mert mondjuk veletlen kihalna a "PCs tarsadalom" (bar ien sose lesz :) ) megneznem mivel szerelnek ossze a kovetkezo generacios xboxot v ps-t :))))
51.
51.
zsilvolgyi
49.
49.
Quent1n
#46: PCn szinte minden játék szebb mint konzolon ha tleg fullon nyomod. De ahhoz az 5770 biza csirke, a proci viszont ütős. Azt ne feledd, hogy Pcn ha megvan a vasad akkor élsimítás + minden extra full hd-ben(sőt akár magasabb felbontásban!) mászik a szemed elé. Konzolon a full hd felbontás a játékoknál még mindig nem standard sajnos, hogy a többi extra fícsörről ne is szóljak.

Amibe a konzol brutális az az élettartam, az ár, és a játékok széles és minőségi választéka. Meg hát Move vs. Kinect ugye :)
47.
47.
Killerbee
#46: "A legtöbb multiplatform játéknál nem találtam semmi érdemes különbséget! A Maffia 2 és a GTA4 viszont PC-n szebb mint konzolon!"

Nyilván, mivel ezek többsége átportolt.

"a PC-m nem tud nagyobb teljesítményt, mint a PS3-am vagy mint a haverom Xbox360-a"
Lefogadom, hogy több fps-sel, nagyobb felbontásban, nagyobb textúrákkal, magasabb élsimítással, részletesebb effektekkel fut a pc-den. Bár ez megint játék függő, de úgy nagy általánosságokban.
Ezek függvényében a pc-d közel nem ugyanazt számolja.
46.
46.
#45: Nekem is rosszul esne, ha PC-s lennék (PC párti), hogy egy 10-szer gyengébb hardver ugyanazt leszámolja, mint a mai csúcsmodern PC-k!

Félreértés ne essék, kb. 1 éve vettem egy új PC-t, az akkor kapható legjobbat, és a PC-m nem tud nagyobb teljesítményt, mint a PS3-am vagy mint a haverom Xbox360-a!

A Maffia 2 tényleg PC-n a legszebb, illetve a GTA4 is szebb PC-n, csak egy jó PC, 4 konzol ára, és ez is számít sokaknak!

Mellesleg a PC-m!
Intel Core i7 860 (4x2,8 GHZ és 8MB L3 cash; 1MB L2-es cach)
ATI Radeon HD 5770
G. Skill DDR3-as RAM 4 GB @2200 MHZ
Asus P7P55D

A legtöbb multiplatform játéknál nem találtam semmi érdemes különbséget! A Maffia 2 és a GTA4 viszont PC-n szebb mint konzolon!
45.
45.
#44: "A 2011. március 25-én érkező alkotás a fejlesztő ígérete szerint PC, PS3 és Xbox 360 platformokon is ugyanolyan magas színvonalú látványt és teljesítményt fog nyújtani."

Most akkor vagy a fejlesztő hazudik, nem tudja mit beszél (amit erősen kétlek) vagy te!!!
44.
44.
#42: "Ja bocs, ha te 640p-ben 30fps-sel akarod játszani, mediumra belőtt grafikán a játékot, akkor hajrá."

NO COMMNET! Ezzel magadat égeted! Gratulálok hozzá!

Olvasd el kérlek, hátha megvilágosodsz!
http://www.gamestar.hu/jatek/crysis-2.html

Egy mondatot hadd idézzek:
"A 2011. március 25-én érkező alkotás a fejlesztő ígérete szerint PC, PS3 és Xbox 360 platformokon is ugyanolyan magas színvonalú látványt és teljesítményt fog nyújtani."

Ezt már több helyen IS olvastam!
42.
42.
megalonagyix
Jó én végeztem... 22# minden elfut 1080p-ben??? hol élsz ember? legtöbb játék a boxon még a 720p-s felbontást sem éri el. Meg milyen 512mb ram? Igen, a konzolokban esetleg annyi van...de 512mb-t ramot anno 2004ben használtak az emberek. Most hova szarjak, lehet hogy a sok hülyét beetetik hogy milyen kurva erős, de egyébként egy kétmagos dual coreban több lóerő van mint abban.

"
22.
PSfanboy
PSfanboy
ma, 16:31
válasz erre
#14: Ennyi baromságot régen olvastam, amit TE ide írtál! Ha jól esik, élj benne!

"Technikailag már egy 4 éves gép többet tud egy konzolnál"
Hát pont hogy nem! Pont fordítva! A PC-k csak most kezdik beérni a konzolokat! Például az Intel i7-es 860 CPU, 70 000 Ft-ért kb 50 Gigaflops teljesítményű, míg a Cell 208 Gigaflops teljesítményű!

Konzolokon minden elfut 1080p-ben, rosszabb esetben 720p-ben; de max 512 MB RAM van benne, ami a grafikára és intelligenciára is elég kell lennie! A szar PC-n 512 MB rammal semmi se menne el! Erről ennyit! Látszik nem értesz a témához!

A Crysis 2 is elfog simán futni a konzolokon, PC-n meg 10-szer olyan erős hardverrel esetleg!" ez megint oltári nagy baromság.

Ja bocs, ha te 640p-ben 30fps-sel akarod játszani, mediumra belőtt grafikán a játékot, akkor hajrá.

Más: Láttátok már az ATi eyefinityt? Na mutass konzolon olyan játékot, amit így tudsz játszani..
41.
41.
Killerbee
#40: Az se natívba viszi az 1080p-t hanem felscalezi.
40.
40.
XDannyL
#39: http://bitmarket.hu/termek/sony_computer_gran_turismo_5.html
39.
39.
Killerbee
#35: Natív 1080p-s játékot nem sűrűn fogsz látni a mostani konzolokon.
38.
38.
vytros
Akik alattam veszekednek hogy melyik játék innovatív, és melyik nem, azoknak üzenem(mint PC és Box tulaj): Akármilyen innovatív egy játék konzolra, azt PC-re ezerszer egyszerűbben megcsinálhatták volna, ezerszer gyorsabban, és ugyanúgy képesek lennének rágyártani PC-re a konzol-only címeket is.

Az egész a marketingről szól. Ha egy játék csak egy bizonyos konzolra jelenik meg, az csak azért van, hogy hype-olják azt a vasat, és hogy vegyék meg, ronda kifejezéssel kb. "paraszt-vakítással" azt súgják neked, hogy vedd meg ezt a konzolt ezekért a játékokért.

Az más kérdés, hogy a PC-sek csak azokat a játékokat hajlandóak megvenni, amik IGAZÁN megérdemlik a pénzüket (pl. már az előttem említett Mass Effect, Dragon Age, stb.). Viszont azt is bele kell venni, hogyha olyannal b*sztatják még az embert, hogy DRM-védelem(pl. Assassin's Creed 2), az elég idegesítő, és persze hogy lewarez-olják, ha már ennyire szívatós kedvükben vannak a fejlesztők, mert csak az bánja meg ilyen vásárlás esetén, aki megveszi, mert ezek a dolgok inkább őt bántják mint a warez-mestert, aki egy ügyesen kidolgozott crack-el boldogon eljátszogat a game-el.
37.
37.
golgotha
#21: No meg aki nem hajlandó költeni 10k-t pc játékra az pont az lesz aki majd még többet fog költeni egy konzolra meg játékra is, mert hát ott nincsen realoded meg razor1911...a lényeg ha egy game-t pc-re is elkészítenek kb 1 millió ember megveszi és 2 millió letölti, de az az 1 millió hozott a konyhára kb 25-35 millió dolcsit...és ez a nem mindegy. Itt a profiton van a lényeg.
33.
33.
FU€GO
Nem vitázni akarok csak a saját véleményem írom le és ezzel senkit nem szándékozom megsérteni.Nekem van Pc-m és Xboxom is,a pc szerintem több"rétű".Több mindent lehet rajta csinálni és SZERINTEM jobban lehet fejleszteni de ez nekem legalábbis költségeseebnek tűnik.Az Xboxon szoktam inkább játszani mert arra jönnek ki olyan játékok amik megfognak.Az Fps-ek és stratok jobban irányíthatók szerintem pc-n,viszont xboxon elég durva és pörgős játékok vannak amiknek elég jó az írányíthatóságuk és a látvány meg a hangulat is jó.Mindkettőnek van pozitív és negatív oldala.Mindkettő jelentős szerepet tölt a játékosok világában.Sztem ez a Pc és konzol harc még sokáig fog tartani de majd elválik melyik a jobb de,külömbségek és pozitívumok-negatívumok mindig lesznek mind kettőben.De ez csak az én véleményem. :)
30.
30.
XDannyL
#28: Na és szerinted mik a kész tények???
28.
28.
Zieg
priewoferdc:

tény a mineden elfut 1080pben erős de a semmi még inkább. Maradjunk a középútnál.

Egyébként mindenki annyira elvakul azzal amit képvisel mit szeret pc ps x360 hogy a realitást a tényeket mindenki a saját javára ferdítgeti. Hogy a francba lehet kész tényken vitázni? Olvasson mindenki mielőtt ír és ne csak a saját platformjáról. Nagyon jó dolog tájékozotnak lenni.

Viszont ezt a csapatot össze kéne hozni az utcán és ott hagyni titeket megbeszélni a dolgokat. Érdekelne hogy hány embernek csak olyan nagy a pofája a való életben.
27.
27.
Bigyo
#25: Tudod ki szelet vet....
25.
25.
XDannyL
#24: A kultúra felfedi önmagát :D Csak így tovább! ;) xD
24.
24.
Bigyo
#20: Tudod kit retkezzél te tizenéves szarjankó!!!!!Anyádat,ki megszült!!Köcsög ORK!!
23.
23.
#16: "A PC-re a játékok úgy írják meg hogy ne csak a csúcsszuper ultramodern vasak vigyék a játékokat, hanem fussanak médiumon is."

Ez egy marhaság! Mindig úgy írják meg, hogy meg kelljen venned az újabb fejlesztésű VGA kártyát! Pénzlehúzás!
22.
22.
#14: Ennyi baromságot régen olvastam, amit TE ide írtál! Ha jól esik, élj benne!

"Technikailag már egy 4 éves gép többet tud egy konzolnál"
Hát pont hogy nem! Pont fordítva! A PC-k csak most kezdik beérni a konzolokat! Például az Intel i7-es 860 CPU, 70 000 Ft-ért kb 50 Gigaflops teljesítményű, míg a Cell 208 Gigaflops teljesítményű!

Konzolokon minden elfut 1080p-ben, rosszabb esetben 720p-ben; de max 512 MB RAM van benne, ami a grafikára és intelligenciára is elég kell lennie! A szar PC-n 512 MB rammal semmi se menne el! Erről ennyit! Látszik nem értesz a témához!

A Crysis 2 is elfog simán futni a konzolokon, PC-n meg 10-szer olyan erős hardverrel esetleg!
(Hülyeségeket beszélsz!)
21.
21.
Top Secret
Hát ennyi warez mellett nem hiszem hogy a PC lenne a jövő játékipara.
20.
20.
XDannyL
#19: Te retek! Az ki a sz*rt érdekel, hogy min írják a játékot??? Itt most arról van szó, hogy min játszol vele. Hogy melyiknek van nagyobb jövője, melyik nyújt jobb játékélményt.
Bárki bármit mond, nekem Xbox-om, PC-m is és PS3-mam is van, de a PS-t soha semmi nem múlhatja felül.
Ken Levine meg mi mást is mondhatott volna, miután FPS játékokkal dolgozik?
Az FPS, meg a stratégiai játékok, még mindig PC-n jobbak. (Bár a PS Move és a Kinect technológia megjelenésével ez nem sokáig marad így)
19.
19.
Bigyo
Csak annyit kérdeznék a sok elvakult konzolostól,hogy a játékaikat szerintük min írják a fejlesztők?Tán Ps-en,vagy X360-on!??
18.
18.
drat576
hülyeség ilyesmiket csak úgy kijelentgetni, de PC-n se sokkal nagyobb a warez mint mondjuk X360-on, én PC-s vagyok de csak azt látom hogy konzolra jönnek a jobbnál jobb játékok, amíg mi jóesetben is csak fél év késéssel kapunk valamit, úgyhogy sokat gondolkodtam már konzolon, de kitartok a pc mellett
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...