HWSW: 2010 legnagyobb informatikai botrányai

  • Írta: fojesz
  • 2011. január 2.
  • Hír
Link másolása
2010 IT-piaci botrányok egész sorát hozta, szinte minden hónapra jutott egy-egy jelentős esemény, felsorolni is nehéz őket. Adja magát a bizalmas információkat kiszivárogtató WikiLeaks körüli év végi felhajtás és Julian Assange letartóztatása, de ez egyrészt túl magas labda, másrészt inkább politikai jelentősége van.

Ha a WikiLeaks ügyét félretesszük, akkor is van miből válogatni, 2010 szaftos botrányok egész sorát hozta. Az év elején például kiderült, Kínából egy Windows-sebezhetőségen keresztül nagyszabású támadások indultak a Google, a Juniper és más amerikai vállalatok rendszerei ellen.  A Google válaszul azzal fenyegetőzött, beszünteti a kínai keresőjének cenzúrázását, de végül jobb belátásra tért, miután a kínai hatóságok kilátásba helyezték hogy megvonják tőle a működési engedélyt, az ügy komoly diplomáciai feszültséget is okozott a két ország között. A WikiLeaksen elérhető dokumentumok szerint a kínai kormányzat a tulajdonában levő IT-biztonsági cégeken keresztül ismert számítógépes bűnözőket alkalmazott a támadásokhoz.

Komoly médiavihart kavart 2010-ben a Foxconn szerződéses elektronikai gyártónál bekövetkezett öngyilkossági hullám is. A vállalat sencseni gyárkomplexumában, amely 420 ezer dolgozót foglalkoztat, így valóságos város méretű, az év elején tucatnyi öngyilkosság történt, amelyről a vezető lapok is beszámoltak. Noha az öngyilkosságok aránya nem magasabb az országos átlagnál, az eset mégis nagy médiafigyelmet kapott az IT-lapok körében is, mivel a Foxconn a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója és szinte nincs olyan informatikai eszközgyártó a világon, amely ne rendelkezne részben vagy egészben a Foxconn-nál előállított termékekkel.

Még nincs vége: szó esik az Infinity Ward-botrányról és az iPhone 4-fiaskóról is - a teljes cikket a HWSW-n tudod elolvasni!

3.
3.
Teuton
#2: Kezdd a második oldal lap alján, és onnan haladj visszafele. Nem mindegyiket szükséges elolvasni, de a címek úgyis elárulják hogy melyek azok.

http://kitekinto.hu/cimkek/wikileaks/
2.
2.
fomar
Sajnos lemaradtam a WikiLeaks ügyről :(
Tudna valaki mutatni egy oldalt ahol jól össze van foglalva a dolog?
1.
1.
Teuton
Az IE9 béta pedig csalt a SunSpideren vagy valamelyik másikon
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...