HWSW: Az okostelefon az új PC

  • Írta: fojesz
  • 2011. február 10.
  • Biznisz
Link másolása
Történelmi negyedév volt a tavalyi negyedik az okostelefon-eladások szempontjából, most először fogyott belőlük több mint PC-ből. A jövőben az okostelefonok fölénye állandósulhat és átvehetik az elsődleges személyi információs eszköz szerepét a PC-ktől, írja nagytestvérünk, a HWSW.

2010 negyedik negyedévében minden eddiginél több okostelefont adtak el a gyártók, az IDC szerint világszerte 100,9 millió darab fogyott, ami 87 százalék feletti éves növekedésnek felel meg - ugyanez az elemzőcég 92 millió darabra becsülte a PC-piacot, vagyis az okostelefonok forgalma most először múlta felül a PC-két, leginkább az Android mindent elsöprő sikerének köszönhetően. A gyártók versenyében ugyan még a Nokia áll az élen, de androidos készüléket több vállalat is kínál, ennek köszönhetően az Android átvette a piacvezető pozíciót a Symbiantól. A nagy nevű mobilgyártók közül a Samsung, a HTC, a Motorola, az LG és a Sony Ericsson is stratégiai szerepet szán az Androidnak, igaz közben egyesek a Windows Phone 7-tel is próbálkoznak.

A Nokia piaci részesedése egy év alatt 38,6-ról 28,6 százalékra zuhant vissza, áll az IDC adataiban. A friss Symbian^3 platformra épülő új készülékekből (pl. N8, C7, C6-01) összesen csupán 5 millió darabot értékesítettek a finnek, a többi 23 millió készülék régebbi Symbian platformra épült. Stephen Elop, a Nokia új vezérigazgatója egy kiszivárgott belső feljegyzésben lényegében világossá tette, vállalata egy másik platformot is fel fog karolni, amely feltehetőleg a Windows Phone 7 lesz (és a közeljövőben a MeeGónak sem lesz nagy szerepe). A cég pénteken tartja stratégiai tájékoztatóját, ahol várhatóan még több részlet kiderül arról, milyen irányba indul.

Hamarosan ezek a mobilok vehetik át a PC-k helyét a fogalom eredeti értelmében, vagyis ezek lesznek a "személyi számítógépek" - a teljes cikket a HWSW-n olvashatjátok el!

19.
19.
Extol
#18: Jah, a PC mérföldekről külömbözik a telefontól. Hiába tud hasonlókat, teljesen más kategória, ezek a "átveszik a pc szerepét haldoklik a PC" cikkek már nagyon idegesítenek, ezt el sem olvastam már, sztem csak vitacsinálásra jó
18.
18.
lackosor6
Nekem a mobil telefonnak való és ez így is lesz! Különben is nehéz lenne az agyastelefonon műszaki rajzolni...
17.
17.
zola2000
#13: azért szerintem nem árt feltenni legalább valami ingyenes virusírtót pl avira vagy panda cloud, a legtöbb vírust nem is veszed észre, csak mondjuk elküldi valakiknek a jelszavaidat meg ilyenek...
16.
16.
Raam989
En kb 1 honapja vettem az androidos telomat. Laptopot akartam venni, de rajottem, hogy ugyis csak msn, facsebuk, twitter, meg forumozas megy nalam, ha be van kapcsolva a pc, igy egy komoly okostelo mellett dontottem. Frankon lehet rajta netezni, zenelni, letolteni, hd filmet nezni, meg minden olyat, amire egy pc-t hasznalok a mindennapokban. Es ezt barhova magammal vihetem, persze vannak dolgok amihez pc kell, de az nem sok van.
15.
15.
Netsu
#14: Az átlagfelhasználók is ki tudják tapasztalni,hogy milyen oldalakra érdemes látogatni. Addig előfordul,hogy bekapnak néhány vírust,de mivel az átlagfelhasználók első dolga egy vírusirtót letölteni,azokat úgyis kiirtják.

Ez már csak szőrszálhasogatás: Mi van,ha annak a felhasználónak éppenséggel régebbi okostelefonja van,ami nem kéri,hogy hozzon létre ilyen-olyan profilokat? ;D

Nem mondtam,hogy nincs vírusom,mert tudom,hogy van. De ezek annyira kis low szarok,hogy meg sem éri azt a 2 kattintást,hogy eltüntessem őket. Komolyabb vírusokról beszéltem,azokat a megfelelő oldalak látogatásával nem lehet bekapni.
14.
14.
szabi113
#13: Szóval azt mondod, hogy átlagfelhasználónak nem egyszerű dolog egy vírust bekapnia. Biztos vagy te ebben? Mióta látogatnak az átlagfelhasználók kizárólag megbízható oldalakt?! Nem is értem a felvetést.......

A másik a cloud. Ki a jóég mondta hogy az átlagfelhasználónak hallania kellet erről? Vajon egy cég aki sok telefont akar eladni az nem gondol erre szerinted?
Elárulom, tényleg nem hallottak az átlaguserek a cloud-ról, de mégis megy. Az új okostelefonok használatához létre kell hozni kötelező jelleggel, egy googe/apple/nokia profilt.

Későbbiekben ez alapján teljesen automatikusan szinkronizál. Nem kérdez, nem macerál olyan kifejezésekkel mint a cloud, még arra sem kér meg hogy fogd fel az egész nagyszerűséget. Egyszerűen csak működik. Csöndben, automatikusan, kényelmesen.

Értjük szereted a PC-det, mi is szeretjük a sajátunkat, csak mi még felfogjuk azt is, hogy az okostelefonok igenis jó dolgok...
(A "nincs vírusirtóm, de tudom hogy nincs vírusom, mert én okosan netezek" hozzáállás pedig erősen struccpolitika.)
13.
13.
Netsu
#12: De mivel az átlagfelhasználó úgyse hallott semmit sem a cloudról,ezért nyilván ő a fontosabb adatait is a telefonján fogja tárolni,hogy ha kell,akkor ott legyenek. Mint neked,csak Te biztonságba helyezted őket.

Azért PC-n nem egy egyszerű dolog vírust bekapni. Ha nem egész nap csak a pornót,meg mindenféle ismeretlen keygent töltöget az ember,hanem megbízható oldalakra látogat,akkor kb. 0 az esélye,hogy egy komolyabb vírust bekapjon. Nekem sincsen vírusirtóm már évek óta,mégsem volt semmi gondom ez idő alatt.
12.
12.
dareal
#10: de milyen adatokról beszélünk? a fontos adataimat tárolom cloud-ban, amit jó, ha napi 1x kell megnéznem, akkor bőven belefér a cloud és a szinkron (ami mivel kis fájlokról van szó, nem egy nagy was ist das, ami ráadásul ha nem változott még kevesebb forgalmat generál, mert lokálisan a szeletek tárolódnak).
ha hétköznapi emberekről beszélünk, akkor ezen adatok max fényképek, zenék, esetleg 1-2 kisebb szöveges fájl lehet, mint mondjuk egy menetrend. azok meg valami komoly adatok. csak azért kérdem, mert adatbiztonságról beszélsz és átlagfelhasználókról.
ennyi erővel az otthoni gépe is egy veszélyes zóna, mert a vírusok és egyéb veszélyek kb szintén azonosak, mint hogy ellopják/hagyja a telefonját. sőt, szerintem többen használnak gépen érzékeny adatokat mint telefonon, illetve jelenleg - még - jóval nagyobb az asztali gép fenyegetettsége, mint egy mobilé.
11.
11.
X360_FaNbOy
#9: Mekkora szerencse..
Hát én juliusban vettem a Desiret.. számomra megunhatatlan.. minden estére van kb. 10 új hasznos app, desktop customizationnel órákat el lehet tölteni. Zenét, filmet tölteni nagyon jó..
Nálam az akkumlátor az kb. d.u. 4-5kor 30%on van.. mondjuk gyötröm is keményen. Sok látványos és szórakoztató játék van rá.. haverom mesélte multkor, hogy taxival utazott és a sofőr vezetésközben online pokerezett egy HTCvel. :D
10.
10.
Netsu
#6: Lehet,hogy neked van ennyi eszed,hogy így tárold a dolgaidat,de egy hozzá nem értő embernek nem biztos,hogy lenne. Nem hiszem,hogy mindenki túl akarná bonyolítani adatai tárolását. Egy mezei usernek annyi a fontos,hogy gyorsan,bárhol hozzá tudjon férni az adataihoz,és nem az,hogy még megvárja,amíg lefut 3 szinkronizáció,míg végre hozzájuk fér. És az ilyen felhasználók adatai igenis sérülékenyek.
7.
7.
dareal
itt egy videó az atrix-ról:
http://www.youtube.com/watch?v=sjZI94VfC1U

a desktop rendszer is a telefonon fut, az egy linux desktop.
6.
6.
dareal
#4: én is azt mondom, hogy hülyeség. de arra, amit írsz :)
ellopják? kit érdekel (már érdekel persze, csak az adatok tekintetében nem, de mint anyagi veszteség igen), mivel cloud-ban tárolom az érzékeny adatokat, azaz ha a telefonnak kampec, az adataim még megvannak, ráadásul nem férnek hozzá.
gmail contact sync-el a contactok is megvannak, alapból az hozzáférhető, de akár az is jelszavazható.
sérülékeny? kérdés, hogy milyen készülék. mert mondjuk egy motorola defy többet bír, mint itt bármelyikünk pc-je (még vízálló is) és nem is drága (80E forint az új, független).
jelenleg már nagyon sok mindent így oldok meg a munka területén, idő kérdése és az atrix szerű rendszerek elterjednek, onnantól meg tényleg mindent megoldhatunk velük (bár nekem most is úgy néz ki, ha otthon vagy az irodában vagyok (vagy a laptopom fut) akkor azon gépeim képernyőjén ott a telefon képernyője is.
5.
5.
fojesz
#4: 1. Annyi okostelefon lesz lassan, hogy ez "bármikor" simán leredukálódik akkora számra, minthogy "bármikor" betörhetnek hozzád.
2. A PC-det sem vágod földhöz direkt, és vigyázni természetesen nem árt rájuk.
3. Munkán kívül gyakorlatilag bármire használhatók ezek a cuccok. (Bár hozzáteszem, hogy a munkakérdés is megoldható előbb-utóbb szerintem.)
4.
4.
Netsu
Hülyeség. Bármikor ellophatják,és akkor oda minden személyes adatod. Normál PC mellett ha kirabolnak,otthon még mindig megvannak az adataid. Nem beszélve arról,hogy ezek a készülékek elég sérülékenyek. Tehát nem hinném,hogy alkalmasak lennének arra,hogy egy normál PC feladatait ellássák hosszútávon..
3.
3.
Mortis
:OOO. Ez meglepett, akármennyire i lehetett sejteni...
2.
2.
kivenoko
Nekem akkor is az asztali marad az igazi :) Na meg biztos jó árban lesznek...
1.
1.
The Lone Drow
Miért winfos mobile? >.< Inkább Androidot vennék meg, annak még örülnék is.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...