Az id játékmotorjainak evolúciója

  • Írta: zoenn
  • 2011. április 16.
  • Érdekesség
Link másolása
Szemrevaló és egyben kellemes emlékeket gerjesztő összeállítással jelentkezett a Gametrailers. A több mint hatperces videóban a dallasi id Software korábbi lövöldözős játékait vehetjük szemügyre mozgás közben. Honnan indultak és merre haladtak? És hol tartanak most? Naná, hogy a Rage-nél.

Az id annak idején önszorgalomból portolta a Nintendo Mario-ját személyi számítógépekre, elindítva ezzel az oldara scrollozós játékok térhodítását, majd jött a Catacomb 3D, mely már kitaposta az utat a Wolfenstein 3D előtt. Tovább finomítva a térhatást, érkezett a Doom és a Quake is - hallatlan sikersztorit hozva ezzel Carmackéknak. A Doom 3 után most a Rage készül a világmegváltásra, az id Tech 5 kínálta technológiával. Lássuk, honnan indultak, mire elérkeztek a jelenhez!

20.
20.
themagott
Hatalmas id fan vagyok, bár még csak a csattogós lepkét tologattam amikor a Doom kijött, de a Catacomb 3D-n kivül mindegyik játékukat rongyosra játszottam még a Commander Keen-t is... ez a videó feldobta a napomat :)
18.
18.
drat576
17.
17.
tjames
De jó volt ez a nosztalgia! Az első kivételével mindegyiket rongyosra játszottam anno!
16.
16.
wigyory
Én valóban visszautaztam a múltba ezekkel a játék kezdeményekkel az emlékezetemben. Nem semmi, sok minden beugrott a trailerek alatt. Hát, mit mondjak mindig is a kezdet volt nehéz, a mai gamek már szinte csúcsközelben vannak a technikai megoldásokkal. Ez valóban nosztalgia áradat.
15.
15.
Gorre
#14: Hát nem
http://www.youtube.com/watch?v=aipGP5oAuWQ
14.
14.
Scoo
Nem a Wolfenstein volt az első FPS? Ez nekem új.
13.
13.
shooter1234
#10: Igen, de gépigénye is volt, bár gyengébb p4-es gépeken is elfutott, de a full grafikához kellett a vas. Szép grafikája van még ma is, én legutóbb magyar szinkronnal toltam végig, úgy parázósabb volt. Amúgy jól lett optimalizálva a gamma. Sajnos ez a mai játékok nagy részéről nem mondható el. PC-re az ember kap valami sz*rt, aminek ocsmány a grafikája, és ráadásúl még akad is. (Tisztelet a kivételnek PL.: Crysis 2 Ami elvileg egész szépen megy egy geforce 8600 GT-n is)
12.
12.
Split
11.
11.
Split
Kicsit fura nézni a RAGE, és a DOOM 3 közötti különbségeket. Ugyan előbbinél a textúrák nyilván nagyobbak, mint ahogy a poligonszám is magasabb, de valahogy hangulatilag "nincs ott". Legalábbis a videó, egyenlőre. De azért bízom benne, mert hát borítóról megítélni vétség! :D
10.
10.
Apostol360
doom3nak milyen szép graffja volt akkoriban :)
9.
9.
Giggsy
#1: Azért azt mondani, hogy bárki aki FPS-t gyárt az ID-t másolja elég erős túlzás, mert ezzel az erővel azt is mondhatjuk, hogy bárki aki platform játékot készít az a Super Mario-t koppintja. A CoD-nak és társainak azon kívül, hogy belső nézetű és fegyverrel kell ölni benne, semmi köze nincs az ID játékaihoz.

Amúgy én a Wolfenstein-t szerettem, de azon kívül az összes fenti játék hidegen hagyott, nekem sosem jött be ez az eszeveszetten pörgős szörnyölős stílus.
8.
8.
gucho
ezeken a játékokon nőttem fel, jó volt megnézni az evolúciót
a Rage engem egyáltalán nem fogott meg
7.
7.
pjoco
6.
6.
FU€GO
Jah.... :) Én is nosztalgiázom egy picit! :D
5.
5.
wildláma
amúgy a commander kentől a rageig mennyi idő telt el? 20 év? mi lesz itt akkor 2030-ban?
4.
4.
wildláma
quake 3 arena rulz ... az első online FPS amivel toltam
3.
3.
daenath
Ahhh regi szep idok, elfogott a nosztalgia, elo is veszem a Doom 1-et meg megvan eredeti floppys verzioban :D
2.
2.
Sarkadi
Nem semmi,hogy halad az idő.Anno a Quake óriásit robbant az összes játékukkal együtt és hónapokig játszottunk velük.A RAGE-ben pedig csak reménykedem,hogy nem fog eltünni.
1.
1.
koffein
id Software a zisten. Nem más cégek másolják a call of dutyt hanem már anno a call of duty másolta az Id játékait, mivel ők találták fel az Fps-t mint műfajt. ennyi
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...