Adatokat gyűjthet az EA az Originen keresztül

  • Írta: fojesz
  • 2011. augusztus 25.
  • Érdekesség
Link másolása
Most lett belőle hír, mert csak hetekkel az Origin elindulása után vette valaki a fáradtságot, hogy elolvassa a szolgáltatás végfelhasználói licencszerződését: ebben a kiadó világosan kiköti, hogy a telepíthető kliensprogrammal bárminemű adatot összegyűjthet a gépünkről, és fel is használhatja azokat.

A szoftverek végfelhasználói licencszerződését (EULA, end user license agreements) nem sokan olvassák el: az ilyen anyag hosszú, bonyolult, sokszor ugyanaz, mint a többi, ezért a legtöbben automatikusan nyomnak tovább, pedig elvileg az elolvasása kötelező feladat lenne minden telepítés előtt. A kiadók sokszor meglepit is elrejtenek benne, most éppen az Electronic Arts Origin szolgáltatásának klienséről derültek ki érdekes dolgok.

Az Escapist egy fórumozója szerint a rendszer telepítés után már-már "kémprogramként" működhet, folyamatosan szipkázhatja az infókat a felhasználók számítógépéről. Az EA felelősségre nem vonható, ugyanis erre már az EULA-ban felhívják a figyelmet: egészen pontosan a szerződés elfogadásával a júzer jóváhagyja, hogy az EA információkat gyűjtsön a számítógépe, az operációs rendszere, a szoftverei és a hardveres kiegészítői kapcsán többek között.

A kiadó ezeket az infókat az adatvédelmi szabályoknak megfelelően tárolhatja, felhasználhatja marketinges célokra, és továbbíthatja azokat harmadik félnek, persze névtelenül - aki ezt nem szeretné, egy kiutat találhat: nem telepíti fel az Origin kliensét, az meg más kérdés, hogy a Battlefield 3-hoz kötelező lesz az Origin használata. (A Star Wars: The Old Republichoz nem, ezt a BioWare is megerősítette.)

Ami különösen érdekes, hogy az EA gyakorlatilag bármiről gyűjthet adatokat, még olyan programok használata kapcsán is, amihez az égvilágon köze sincs. A konkurens Steam egyébként szintén gyűjt információkat, viszont a Valve csak a saját termékei kapcsán teszi ezt meg. Fontos persze kiemelni: mindez nem jelenti azt, hogy az EA mindenki után kémkedni készül, de tény, hogy az EULA alapján joga van erre.

19.
19.
Józsi_Doe
Manapság már minden cég gyűjt adatot minden fogasztójáról, vásárlójáról. Nem újdonság.
18.
18.
romulan
Amióta általános szerződési feltételek megszülettek, mindig megpróbált valaki trükközni velük. Erre a normális jogrendszer válasza az, hogy: azok az általános szerződési feltételek, amelyek tisztességtelenek, bíróságon megtámadhatók. Még az USA-ban is. Pont.
Más kérdés, hogy ahol kémprogramokat lehet legálisan fejleszteni anélkül, hogy minimum egy kiadós nemzetbiztonsági ellenőrzésnek vetnék alá a céget, ott az állapotok nem normálisak.
17.
17.
Quent1n
#16: http://www.gamespot.com/pc/action/battlefield-3/news/6330914/ea-origin-eula-sparks-privacy-concerns

Itt a link amin olvashatsz róla, én még nem tettem meg ahhoz még korán van. :)
16.
16.
#15: Azért ez nem ilyen egyszerű. A hírben annyi van, hogy "bárminemű adat", és ez mi a fenét takar? Mi van, ha valakinek a C: meghajtón van az Origin meg mondjuk a Battlefield 3, a D: meghajtón meg mondjuk amin dolgozik, céges adatok, vagy hasonlók?? Szóval bárminemű? Mi a fasz közük van hozzá? A jelszavaink is ellopják, keylogger nincs véletlenül az originben? :D:D De persze el kell olvasni, hogy mi van odaírva pontosan...
15.
15.
Quent1n
Tőlem aztán.... Mivel leírták, így el is fogadja az ember ugye ha telepíti a cuccot. Ezért érdemes átnyálazni az EULA-t néha. :) Amíg a névtelenség megvan addig gyűjtsék ha ez a vágyuk. Egyébként se tudják megmondani egy szoftverlistából, hogy az adott szoftver legális e vagy sem. Bonyolultabb adathalászat meg nem hiszem, hogy van a progiban, de majd visszafejtik a szakik. :)
14.
14.
mdr88
13.
13.
mdr88
komolyan mondom GK... vezessétek be a LIKE gombot a hozzászólásokhoz :D:D
12.
12.
Mortis
En ezert nem fogadok el semmit alapos atvizsgalas nelkul s ezert olvasok el mindent, ami valamilyen programhoz kotheto, amit hasznalnek. Manapsag ez mar nem paranoia. :)
11.
11.
Optimus Prime
Tudtam! Az EA mindig is a saját vevői ellen volt.
Az Origin akkor is veszélyes, ha csak telepítve van, de nem fut?
10.
10.
givi6
valahogy ez megmozgatja a fantáziámat
news : az origin nevű terrorista csapat netes adatokat felhasználva gyűjt pénzt és indít támadást amerika ellen
az oroszok nem tesznek semmit (élvezkednek)
amerika korrupcioja annyi raszitást és szabad harcost idegel fel, hogy az origin
mindjárt támadást indít stb.
9.
9.
mdr88
#7: letöltheted, lemásolhatod, de csak akkor legális, ha birtokodban van az adott szofver, zene... stb. eredeti változata is
6.
6.
abydos
#3: Nem az :)))) Mert szoftver.
4.
4.
vytros
Most nagy késztetést érzek a V mint Vérbosszú c. film megnézésére...
3.
3.
SebaHUN
#2: megnyugodhatsz még ha kalózkodsz is, hisz Magyarországon saját célú felhasználásra legális a letöltés :)
2.
2.
lolman598
ez kedves.és akkor ezzel akár le is lehet buktatni mondjuk a kalózszoftvereket használókat?
1.
1.
falselight
ha az infó névtelenül kerül harmadik fél kezére, akkor nem érdekel.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...