A közösségi játékok ölik meg a konzolokat?

  • Írta: zoenn
  • 2011. szeptember 23.
  • Érdekesség
Link másolása
Hogy mi értelme van kétes eredetű felmérésekre alapozni a játékipar jövőjét, azt nem tudni. Pláne egy olyan piaci szegmensben, ahol uszkve pár nap leforgása alatt lehet orbitális sikertermékekkel a feje tetejére állítani az addigi normákat. A számok nem hazudnak: pont a közösségi játékok ölik meg a konzolokat?

Az korábban is nyílt titoknak számított, hogy a konzolos eladások - mind a hardvereket és a szoftvereket beleértve - látványosan csökkentek az elmúlt években. Akkor hová tünt a vásárlói kedv? És azok a játékosok, akik eddig megvették az új címeket és gépeket? A válasz egyszerű: átpártoltak a közösségi hálózatokon futó játékokhoz. Igen, már megint a Facebook a hibás!

Egészen mostanáig a szakértők úgy hitték, hogy azok a játékosok, akik PS3-on és Xbox 360-on játszanak, nem ugyanazok az emberek, akik casual címekkel nyomulnak a közösségi portálokon. Egy új felmérés szerint, 1400 megkérdezett személy közel hetven százaléka minősül alkalmi játékosnak, de ugyanezek a válaszadók konzolokhoz is hozzáférnek könnyűszerrel. Van egy harmadik réteg is, akik azért nem játszanak Xbox 360-on és PS3-on, mert számukra az online játékok is kellő élménnyel szolgálnak.

A tekintélyes Develop magazin leközölte a teljes kimutatást, melynek eredményei alapjaiban véve rázhatják meg az egész iparágat.

A vásárlói kedv is csökkent: a megkérdezettek 22 százaléka azonosítja magát "közösségi játékosként" és ugyanezek a személyek fizettek ki több mint 100 dollárt mikrotranzakciókra az elmúlt egy évben, akár kétszer is kicsengettek 50 dollárt ingame tartalomért. A kemény számadatok ellenére a játékosok egynegyede mondta azt, hogy kevesebb pénzt fektetnek hardcore játékokba. Tegyük hozzá, hogy a közösségi oldalkon egyre-másra tűnnek fel a komolyabb címek is, úgymint a Civilization World vagy a The Sims Social. 

A világ tehát változik, s úgy változnak a gamerek szokásai is. Eljött tehát az idő, amikor egy új, átfedést hozó réteg biztosította a helyét a kezsüelek és a hardcore játékosok mellett: ők a hardcore social gamerek. Üdv a köreinkben!

33.
33.
X-Master
#23: Ez mind szép és jó, de ki kérdezte, és mi köze van ahoz, amit írtam? A Forza szerinted mióta 2D-s? El vagy te tévedve nagyon!
31.
31.
mestermagyar
#29: Nem érted. Ez egy szemüveg a lencséi helyett oled 3d kijelzövel.azér moziélmény. Ha nem hoszed search : sony 3d personal wiever.
30.
30.
shatterhand
#23: ezeketől a "te alakítod a filmet, benne leszel", stb,stb tele a padlás

kábé úgy nézhet ki,hogy nem a filmmel leszel majd elfoglalva, hanem magaddal. Kicsit olyan mintha, nem könyvet olvasnál, hanem írnál helyette (persze 99%ban nem író az ember,hogy művet alkosson ezzel:)

29.
29.
shatterhand
#23: amíg szemüveg kell a 3D-hez addig sose fog úgy elterjedni ahogy egy sima tv
28.
28.
shatterhand
#20: mert olyan volt a 2. rész
ami lehet kúr..a hangulatos elsőre, de másodikra már nem az
én meg azt szeretem,ha megadja az esélyt a játék,hogy többféle fordulat
26.
26.
ReNegAdE
#25: Nem cáfolni akartalak félre ne érts!
25.
25.
mestermagyar
#24: Nem.
Keress rá azokra amiket mondtam: mind létezik
24.
24.
ReNegAdE
#23: Húúúúúúúú,egy kicsit előre rohantál nem?
23.
23.
mestermagyar
#22: Nem sokáig lesz így.hamarosan jön a sony 3d personal wiever(3d-s) képernyös szemüveg)nem is csillagászati áron(100 ezer ft moziélményért nem sok)és akkor már csak egy lépés hogy összetegyék kinecttel és érzést generáló ruhával.+van már ez az unlimited detail(mintha atomokból állna nem polygonból)amihez már csak jó textúra kell és már te éled át a filmet.
Nem gondoltatok bele hogy 1millió ft alatt már milyen hardcoremasinát készíthetnének?!
Kinect kb30ezer,sony szemüveg 100ezer, valami érzést keltõ cucc (azt is megoldják 50-ért max csak rezgést és nyomást tudde már az is valami)
ez 180 ezer és a többit költheted csúcsgépre(egyesek tudják hogy már 200 ezerért is milyen gépet lehet összerakni nem beszélve fél milláról.
És ha ügyes vagy a félmillót se léped át.
És ilyen grafikával már tud játékot csinálni az activision és az ea (irdatlan sok pénz)

És te most akarsz 2d szart játszani??!!!
22.
22.
X-Master
Én is inkább Hardcore vagyok, de pl. ha tévézek, akkor egy hardcore gammel nem olyan könnyű leállni, és nagy figyelmet igényel, míg mondjuk Empires& Allies-ban kattintok párat a Barátok Közt közben és nem vonja el úgy a figyelmemet. Erre tökéletesek. Reklámok alatt valamivel elfoglalja magát az ember. Aztán ha megnéztem azt a pár műsort ami érdekel, átnyomok komponens bemenetre aztán tolom a Forzát. Így megy ez mostanság nálam. Minden terméknek megvan a helye, az pedig, hogy mennyire sikeres, csak rajtunk múlik.
21.
21.
ReNegAdE
#9: Pedig milyen jó is lenne Marcussal földet túrni,fát ültetni,virágot locsolni!Favágáshoz a fűrész is adott!
20.
20.
lukaka
#11: Azt honnan veszed hogy az Uncharted 3 agyon lesz scriptelve,talán már játszottál vele(mert videobol kiszürni valamit a játékbol elég nagy hülyeség)?Amugy is a 2-be is sok script volt és így is az lett az év játéka és szinte mindenhol max.pontot kapott.
18.
18.
wildláma
#4: ha most épp tejet ittam volna, akkor az orromon spriccelt volna ki kb 3m-es sugárban.
17.
17.
Extol
Aki farmolásos játékot játsszik az nem azért teszi mert megfogta a grafika, hanem az addiktív játékmenet miatt. Hisz tudjátok: A grafika nem minden, ez teljesen igaz.
Ezek az emberek valsz kiégtek és próbálnak nyugisabb időtöltést keresni maguknak, ami alapjában véve nem lenne baj, ha nem akkora %-ról lenne szó.
Ettől függetlenül nem hinném hogy majd ez a konzolgyártók csődközeli helyzetbe jutását eredményezné.
HARDCORE GAMING 4EVAH!
16.
16.
Henry82
#1: "aki gk-n van csak is hardcore gamer lehet !!"

Azért had ne kelljen napi 23 órát játszanom, hogy jogom legyen itt lenni:)

Akkor milyen kategóriába esek én és még sokan mások, akik az ilyen közösségi szarokhoz hozzá nem nyúlnának, csak rendes játékokkal játszunk PC-n, vagy konzolon, de aránylag ritkán és akkor sem sokat?
Casual hardcore gamer? :) Ennyi hülyeséget, már ne haragudjatok...
15.
15.
Yagami Light
Én a mai napig nem értem, hogy mégis mi érdekes van egy ilyen farmos játékban.
Körülöttem lévők is csak ezzel nyomulnak, és például ha szólok, hogy játszunk egymás ellen a Mortal Kombattal(2011), azt meg le se szarják. Én ezt nem értem.
14.
14.
secret.
#13: Pontosan ember..pontosan :D
13.
13.
Mortis
Hardcore social gamer? Ez a hivatalos megnevezés? Hehe. hehehe. hehehehe...
12.
12.
shatterhand
#5: az ilyen farmos játékokat azért nem értékeled mert eleve a gears of war-ra vagy ráállva
majd lesz egy nyugis időszakod, nincs kedved berakni XY tps/fps-t és unalomból nekiállsz ilyennel játszani
na majd akkor észreveszed,hogy mi a jó benne
addig nem fogod
11.
11.
shatterhand
#7: Az akinek a szeme hamar megszokja a látványt és pár nap után már nincs kedve játszani a játékkal.
Én pl magasról leszarom a BF3 hogy fog kinézni ps3on. Akár lehet Bad company 1(!) szinvonalú is csak jól érezzem magam a multijában. Uncharted3 se hoz lázba, mert végigscrippelt az egész játék.
Olyat szeretek ami szórakoztat, meglep,egyedi élményt nyújt. És nem kell ehhez AAA címnek lennie sem.
10.
10.
Skyer
#8: Meg fogod unni. Hacsak nem fizetsz.
9.
9.
molten
#7: Hát igen. Nem gondoznék kertet mondjuk egy GoW után!
8.
8.
Cuppak
Én Cityville-t nyomom mostanába, nagyon megtetszett =D, de persze hardcore játékok ftw :).
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...