Tőzsdére ment a Zynga, készülődik a Rovio is

  • Írta: fojesz
  • 2011. december 19.
  • Biznisz
Link másolása
Kissé szárazabb infó, de ettől függetlenül mindenképpen említésre méltó: a Facebook-játékairól ismert Zynga pénteken tőzsdére ment, a játékfejlesztőcég 100 millió részvényt bocsátott a befektetők kezére. A hírek szerint a Rovio is készülődik, a finnek 2013-ra tervezik ezt a lépést.

Pénteken a FarmVille-ről és a Mafia Warsról ismert Zynga 100 millió darab részvényt bocsátott ki, egyenként 10 dolláros áron: ez összesen 1 milliárd dolláros forrásbevonást jelent, ami a legutóbbi becslések felső határát jelenti. Érdekesség, ez a legnagyobb kezdeti részvénykibocsátás (IPO), ami a Google 2004-es, 1,9 milliárd dolláros tőzsdére lépése óta történt az amerikai internetes cégek körében.

A Zynga piaci értéke így 7 milliárd dollár, ami az elmútl egy évnyi árbevételének 6,8-szorosa - összehasonlításképpen, az Electronic Arts piaci értéke 6,9 millárd dollár, de ez az éves forgalmának csak az 1,8-szorosa. Az elemzők szerint a Zynga részvényeit jól fogadja majd a piac, egyre többen ismerik majd, hogy a cég játékaiban óriási növekedési potenciál van.

Készülődik a Rovio is

Közben készülődik az Angry Birds-brandet jegyző Rovio is, egy finn lap szerint a fejlesztőcég 2013-ban a hongkongi tőzsdén bocsátana ki értékpapírokat. A cég vezérigazgatója, Peter Vesterbacka állítólag a Walt Disney Companyhez hasonló tőkésítést akar, és ez a méretre is vonatkozik: bár a Disney részvényei összesen 65,3 milliárd dollárt érnek, Vesterbacka szerint előbb-utóbb ők is kiépíthetnek ekkora médiavállalatot - a Rovio dinamikus növekedését jelzi szerinte, hogy a vállalat forgalma 2010-ben 10 millió dollár volt, idén pedig 100 milliór dollár lesz várhatóan.

4.
4.
ferikesz
emberek!
hogy lehet ilyen gané' val játszani mint a farmville és stb...inkább erre adnak ki a gyökér emberek pénzt mint hogy vegyenek 1 unchartedet v egy kill zone-t.
3.
3.
robi009
Hurrá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...