HWSW: Itthon is kaphatók a windowsos Nokiák

  • Írta: fojesz
  • 2012. január 20.
  • Hardver
Link másolása
Csaknem három hónap várakozás után hazánkban is a boltokba kerültek a Nokia és a Microsoft együttműködésének első gyümölcsei, a Lumia 800 és Lumia 710 okostelefonok - írja nagytestvérünk, a HWSW. A telefonokon az Xbox Live alkalmazás is fut természetesen.

A Nokia és a Microsoft helyi, illetve regionális felsővezetői tegnap a partnercégek vezetői, a sajtó és a szakblogok képviselői előtt jelentették be, hogy mától forgalomba kerülnek Magyarországon a finn telefongyártó első olyan okostelefonjai, melyek a Windows Phone operációs rendszerre épülnek. A forgalmazás egyelőre független csatornákon (így például a Nokia saját shopjaiban, vagy a Media-Markt, Saturn hálózatban), valamint a mobilszolgáltatók közül kettőnél, a T-Mobile-nál és a Telenornál indul. A Vodafone később csatlakozik a két versenytárshoz.

A Nokia tavaly október végén Londonban lebbentette fel a fátylat első windowsos okostelefonjairól, melyeknek szállítása még tavaly ősszel megkezdődött a nagy európai országokban. A telefongyártó és a Microsoft tavaly februárban jelentették be stratégiai együttműködésüket, miután világossá vált, hogy külön-külön egyik fél sem tudja felvenni a versenyt a Google-lel és az Apple-lel, a Lumia-sorozat első két tagja így iparági mértékkel számolva rekordidő alatt, nem egészen egy évnyi fejlesztést követően készült el.

A magyar premier után több magyar nyelvű szoftver is elérhetővé válik - a teljes cikket a HWSW-n olvashatjátok el!

12.
12.
Giggsy
#11: Nem azt vontam kétségbe, hogy fejlődnek, de az nem elég. Mondom, onnantól kezdve, hogy az emberek hozzászoktak a iPhone-hoz és az Androidhoz, nehéz lesz elvonzani őket onnan. Millió példa van arra, hogy az emberek a bevált jót nem akarják egy lehetséges jobbra cserélni. Olyat kellene mutatni nekik, amit a másik nem tud, csakhogy egyelőre úgy tűnik, hogy arra a WP nem képes.
Amúgy imádom, hogy mindenki az SGS2-vel jön, hogy ott is meg-meg akad a menü, holott közismert, hogy a Samsung-nál rosszabb gyári Android csak az LG-nél van. Az Arc-on, Sensation-ön, ilyesmivel nem találkozni, ahogy a Samsung cuccokon sem, ha CyanogenMod ROM van rajtuk.
11.
11.
simon 555
#8: az a baj,hogy tényleg nem annyira gördülékeny az android mint kellene.
még a SGS2-n is néha meg-meg röccen a menü meg a kezdőképernyő pedig abban nem gyenge hardver van.míg egy WP7-es telefon egy sima 800 Mhz-s processzortól már simán megy akadás mentesen.Azért ez szerintem elárulja az optimalizáció minőségét.A WP7 most kezd fellendülni és ebben a Nokia nagy segítsége lesz mivel aki régen Nokia párti volt,de elpártolt a gyengébb Symbian 3 végett most lehet visszatér.Nekem jelenleg egy Nokia N8-am van.Van egy androidos Galaxy Tab 10.1-em is szóval van némi tapasztalatom androiddal is.Nem a legjobb az N8,de nekem tökéletesen megfelel.A következő telefonom valszeg egy WP7-es Nokia lesz mert tud minőséget gyártani.Mindig minőségi anyagokat használ a telefonjaihoz és nem olyanok,hogy leejted és kettétörik.Az tény,hogy mostanában vergődik a Nokia,de egyre erősödik.Nézd meg a legújabb Symbian Belle-t.Sokat fejlődött az alap Symbian 3-hoz képest és még idén jön 2 további Symbian frissítés amik már csak az egyik 1 Gh feletti procis telefonhoz lesz míg a másik meg már 2 magos procikhoz.Na meg itt a WP7.A Symbian fejlődik és a WP7 is.
10.
10.
Batman
#5: A sebességet hagyjuk,ugyanis még egy olyan gyors és gördülékeny menü nincs mint iOS-en. Az Android egy újabb készüléken is be-be röccen. iOS-en ez nincsen.No de ne ilyen 3G meg 3GS-t nézzél,hanem i4-et vagy i4s-t.

De mondom,egy középkategóriás Androidos telefonon is lassul a menü.Ti már nem veszitek észre,mert megszoktátok,de ha egymásmellé tesszük a két telefont akkor látszik.Ez igen is tény.Akartam váltani Androidra,nem ment,pont ilyenek miatt.
9.
9.
Batman
#8: Én is úgy vagyok vele,hogy az iPhone 4S-em simán jó mindenre. 720p-s videók akadás mentesek,de még az 1080p-sek is.Simán jól elvagyok az iOS-el.Nem mondom,hogy ez a WP7 egy kalap akármi,egyszerűen nem tetszett akkoriban az android és nem volt WP7,hogy kipróbáljam.Kíváncsi vagyok az appokra,mert ez így nagyon halovány idáig.XBOX Live alkalmazás pedig már van iOS-re is,szóval ezzel nem exkluzívolhatnak a Microsoftnál,mivel ők adták ki.
Bár a The Dark Knight Rises-os Lumia 800-on elgondolkodtam,de úgysem hiszem,hogy ide eljut egy darab is :D
8.
8.
Giggsy
#5: Az a késő, hogy az emberek már hozzászoktak az Android-hoz és iOs-hez és egy megszokott rendszert kevesen fognak leváltani egy teljesen ismeretlenre. Aki okostelefont szeretett volna, annak már van (már ha anyagilag megteheti, aki meg nem, az tuti nem egy csak felső kategóriára pakolt WP rendszerrel fogja kezdeni). Mind az Android-ról, mind az iOs-ről nagyon jók a felhasználói visszajelzések, mindkettő kiforrott és szoftverekkel valamint játékokkal jól ellátott. Ez bizony egy jó két éves lemaradás a Nokia-MS párosnak, ami az IT területén kurva nagy idő. Innentől kezdve lehet akármilyen jó, ha más nem áll mögé a két cégen kívül, rövid időn belül el fog halálozni. Az ugyebár pedig nem is kérdés, hogy a fejlesztők mire fognak elsősorban programokat készíteni, ugye? Hát naná, hogy az okostelefonos és tabletes piac kábé 90%-át lefedő Androidra és iOs-re, nem a 4-5 %-on kullogó WP-re (még nem is tart ott, ha jól tudom). Ami a sebességet illeti, nem egy low-end droidos készüléket kéne összehasonlítani egy kizárólag felső kategóriában jelen lévő WP-vel és akkor talán reálisabb képet kapnál. Nekem az Xperia-m lazán lejátszik HD videókat, 3D játékokat, a menü gördülékeny, ennél több mi kellene? Mégis miben veri sebességben a WP a droidot?

És mit jelent az a mondat, hogy zárt rendszer, nem pendrive funkcióra találták ki? Ez nekem abszolút zűrzavar. Amúgy igen, zárt rendszer, és amennyire eddig hallottam róla, nem igazán lehet belenyúlkálni, testre szabni, márpedig innentől már kuka az egész, legalábbis nekem (és sokan lesznek vele így) Az Android-ban épp az az egyik legjobb, hogy nyílt és millió lehetőség van arra, hogy a saját szájízünkre hangoljuk. A torrent kliens meg miért is ne kellene? Az hogy neked nincs rá szükséged, az egyéni dolog, de másnak attól még kellhet. A Marketen a tTorrent-et ami az egyik legnépszerűbb ilyen program több, mint 1 millióan töltötték le (1 és 5 millió között, ennél pontosabbat a Market nem mond és van még pár torrent kliens hasonló statisztikával) gondolom nyilván nekik sem kell, ugye?

És miben kevés? Nos, fejszámolás. Van ugyebár a Nokia, mint egyedüli cég, aki komolyabban alapoz a WP-re. Azért a Samsung, HTC is csinálgat egy-egy készüléket vele néhanapján, de nem többet évi egynél. Ezzel szemben ott van ugyebár az Android, amire alapoz jelenleg: Samsung, Sony, HTC, Motorola, Alcatel, LG, ZTE, Huawei, meg kicsit messzebb lépve a telefonoktól: Asus, Acer, Amazon, Barnes & Noble (az egyik legnagyobb könyvforgalmazó cég a világon, egyben a Kindle utáni legnépszerűbb eBook reader a Nook kiadója) ha valami kimaradt, hát sajnálom. A fenti gyártók teszik ugyebár a droidot low-endtől high-endig mindenre. Ehhez képest az MS ha a feje tetejére áll sem lesz képes értékelhető piaci részesedést kiharcolni, hisz egyetlen komoly partnerük van aki két év alatt a MySpace-hez hasonló zuhanást mutatott be világelsőből a középmezőnybe (ott is csak a feature phone kategória tartja, ha csak az okostelefonokat nézzük, szinte nincs is részesedésük), márpedig 5 de még akár 10 százalékos aránnyal sem fogja komolyan venni őket senki. Az elégedett droidosok (az i cuccok vásárlói még kevésbé) nem fognak váltani az ismeretlenre, az elégedetlenek rétege meg igen szűk.

Magyarra lefordítva, az MS most kivételesen a f@sz rossz végére került. Már rég túl vagyunk azon a ponton, hogy jelentősebb mértékben lehet vásárlókat szerezni azzal, ha jobbat gyártanak, mint az Android (egyébként erősen kétségbe vonom, hogy egyáltalán sikerült-e, de tételezzük fel, hogy így van) Olyat kéne mutatniuk, amire a droid nem képes, márpedig a tesztek alapján (nem csak a HWSW-n, hanem mindenhol) az jön le, hogy ilyenről szó sincs. Az rohadt kevés, ha egy fokkal simább az animáció (amit sokan amúgy ki is nyomnak) komoly pluszra lenne szükség. Ugyanez volt egyébként a Windows-Linux kérdésben is, csak ott az MS járt jól. Hiába jobb ezerszer a Linux (Ubuntu, Mandriva, Fedora, stb, mindegy melyiket nézzük) szebb, gyorsabb, használhatóbb, ha egyszer az átlag felhasználó már rászokott a Windows-ra.
7.
7.
Gubi
#6: Háááát, ha hamarabb szálltak volna be, akkor meg még nem volt Mango frissítés a Windows Phone 7-hez. Ez a frissítés pedig olyan alapvető funkciókat tartalmazott, hogy anélkül nem sokakat érdekelt a telefon. A Nokia vergődése kb olyan meglepő számomra mint most a Kodaké. Mekkora cég volt régen mind a kettő, nem gondoltam volna hogy egyszer eljutnak idáig.

Bár igaz ami igaz, a Nokia legújabb telefonjai közül nem tudtam volna választani mert egyik sem tetszett, maradtam a 6230i-nél, az volt az utolsó. Ezek a Lumia készülékek szerintem amúgy nem néznek ki rosszul, de tekintve hogy egy HTC HD7-esem van, nem hinném hogy a közeljövőben le fogom cserélni :)
6.
6.
greenmelon
#5: Arra gondolt, hogy a Nokia jóval késöbb szállt be a WP7-be...
5.
5.
Fronter
#2: Na persze, mi a késő? Sebességben otthagyja bármely androidos telefont.... próbáltam azt az OS-t is, de inkább hagyjuk. :)

Miben kevés? Ez egy zárt rendszer, nem pendrive funkcióra találták ki. Nem lehet rajta torrent klienst futtatni. :D Nem is kell.
4.
4.
Gubi
#2: Azt inkább úgy szokták mondani, hogy "Túl kevés, túl későn..."
2.
2.
Giggsy
Azt hiszem erre mondják, hogy túl késő, túl kevés.
1.
1.
xICEMANx
Nekem annyira nem jön be...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...