Koppintásért perli az EA a Zyngát

  • Írta: fojesz
  • 2012. augusztus 5.
  • Hír
Link másolása
Lovagnak tartja magát az Electronic Arts, miután beperelte a Zyngát másolásért. A kiadó szerint a The Ville több szempontból is a The Sims Socialt másolja, ezért szeretné bíróság elé citálni az ismert fejlesztőcéget, ráadásul úgy tartja, a Zynga nem először követ el ilyen bűncselekményt.

Az Electronic Arts bejelentette, hogy a Maxis nevében szerzői jogok megsértése miatt perli be a Facebook-játékairól ismert Zyngát. A vádak szerint a fejlesztőcég a The Ville-lel szándékosan másolta a The Sims Social egyes részeit, és ezzel törvényt sértett.

Több dizájnnal kapcsolatos döntés, animáció, vizuális elem és a karakterek mozgása is a facebookos Simsből lett átemelve, és a hasonlóság akkora a kiadó szerint, hogy a laikusok képtelenek különbséget tenni közöttük. A Zyngát nem először gyanúsítják meg másolással, az Electronic Arts pedig lovag módjára nemcsak a saját igazáért harcol, hanem állítása szerint az olyan a kisebb csapatokért is, akiknek nincs elegendő erőforrásuk ahhoz, hogy felvegyék a kesztyűt a Zyngával szemben.

Persze csak lélekben, valószínűleg az esetleges kártérítést nem fogja szétosztani a többiek között.

A Zynga falnak ütközött

Az üggyel együtt az EA megtörte korábbi elvét, miszerint a vállalat képviselői nem emlegethetik nyilvánosan a Zynga nevét: a kiadó lejárató kampányba kezdett, amiben kihasználta azt, hogy a fejlesztőcég tőzsdei szereplése nem túl rózsás. Peter Moore operatív vezető szerint a Zynga játékai túlzottan hasonlítanak egymásra, és a mobilplatform behálózásában is lemaradt riválisaihoz képest.

Olimpiai hasonlata szerint "míg az EA dekatlont űz, és így egy rosszabb eredmény után kilenc másik számban teljesíthet jól, addig a Zynga maratont futott, és most falnak ütközött".

39.
39.
Aeren
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_acquisitions_by_Electronic_Arts
http://www.youtube.com/watch?v=e-LE0ycgkBQ&list=FLv9jgRT3iGE7A9XA9RcEdKw&index=67&feature=plpp_video
38.
38.
Aeren
#37: A DLCk csak a jéghegy csúcsa. Azoktól függetlenül is egy pénzéhes valuta átváltó és tőzsde cég az EA ami már régóta nem játékokat hanem pénzbeszedő szoftvereket gyárt. Attól a perctől fogva hogy elkezdtek azzal foglalkozni hogy más fejlesztőcsapatokat zabáljanak fel és taszítsanak szánalmas középszerűségbe, nem igazán miről van lehetőség beszélni. Maxis, Cryex, Phenomic, Bioware stb.
A játékipar létező leggroteszkebb, használhatatlanabb és nemtörődöm supportja mellett tojnak az összes felhasználójukra és azok véleményére. A játékaiknak meg szimplán megvásárolják a magasabb osztályzatokat. Metascore review csapata 89 ponta értékelte a mass effect 3-at, a játékosok meg 43-ra. Innentől miről beszélünk?

Az hogy ez a cég azt akarja bemesélni a világnak hogy "lovag módjára nemcsak a saját igazáért harcol" egy rossz vicc, de még a legpozitívabb esetben is egy röhej.
Nem hogy az extra tartalmakat nem veszem meg hanem egyáltalán semmit aminek az EAhoz köze van. Ha annyira felkelti az érdeklődésem akkor maximum torrent, de én, személy szerint egy életre végeztem ezzel a céggel. Egy fillért nem szánok rá semmilyen programjukra.
37.
37.
Ra1D3n
#26: Ahogy sokaknak még csak ennyi sem adatik meg, erre nem gondoltál? Végül is teljesen értelmetlen itt a vita a témáról, mert úgyis azt tartjuk igaznak amit gondolunk. A DLC-ket már oda vissza lehetne vezetni, hogy az MS és Sony már eleve úgy hozták ki a konzoljaikat, hogy ez a metódus létezhessen. Miért nem őket fikázzátok? Ha mondjuk az EA vezérigazgatója lennél, nem arra mennél rá, hogy minél több hasznot könyvelhess el évente? Az EA ezt nagyon jól csinálja, és ha nem tetszik, hát nem tetszik, nem tudsz mit csinálni, max nem veszed meg az extra tartalmakat. Ha üzletileg nem lenne sikeres a DLC, hidd el, hogy senki sem foglalkozna vele, de mivel szép kis summát hoznak a házhoz, biztos lehetsz benne, hogy még jódarabig nem fog változni ez a tendencia...
36.
36.
Necreon
Én az EA helyében nagyon csendben lennék a Zynga perlése helyett miután kihozták azt a valamelyik cég játékaira kísértetiesen hasonlító (értsd: ugyan az) SimCity Online-t.
35.
35.
Gubi
Ha az EA beperelte a Zynga-t a The Ville miatt, akkor a Zynga is be fogja perelni az EA-t a SimCity Social miatt? Mert hogy a SimCity Social egy az egyben a CityVille hasonmása az látszik :)
34.
34.
daenath
#20: "Lehet, hogy aki a mai világban kezd el kockulni annak ez már minden napos, de képzeld régen ezek nem így voltak, akkor még a kiadóknak a minőség volt a fontos, nem a bevétel. Persze ma is van pár ilyen kivétel (pl Blizzard), "
Nah ezen behaltam :P SC 2 darabolas neked nem penz lehuzas? D3 Auction House? Tiszta sor hogy a legtobb jo cucc, amit hasznodra is lesz, azt a Blizz teszi ki, szep borsos arert. Amugy regen a Blizzard tenyleg nem (csak) a penzre utazot, de hol van az mar!!!
30.
30.
Isaac42
#25: Nem vagyok "jólmegaztmondó" ember, én csak a véleményemet mondtam...
A Zynga ugyan igaz hogy lemásolta a EA "játékát", de azért az EA sem valami földre szállt angyal...és én nem fogok melletük pártolni...az egyik másol, a másik pedig kiüríti a vásárlók pénztárcáját...lehet inkább egyik mellet sem leszek.
28.
28.
bema695
#27: Teljes mértékben egyetértek. :) Leginkább ezt becsülöm a Nintendóban, hogy ebben a generációban sem kurvult el, maradt a játékélmény > grafika (ja és DLC-k sincsenek). De egyelőre úgy tűnik a vííjúú is be fog állni a sorba a DLC-kel, remélem azért a kreativitásukat megtartják.
27.
27.
randall13
#22: Ha jobban belegondolok, minden pénzt megadnék azért, hogy ne jöjjön több játék tőlük. Milyen jó lett volna megrekedni 2004-ben. Senki sem a grafikára csapkodná a tökeit, hanem a szín tiszta játékélményre, nem lennének DLC-k, csak ingyen letölthető javítások és pályák patch néven. Ha meg kételkedsz valamelyik játékban, nem kell azért imádkoznod, hogy bekerülj valamiféle zárt béta tesztbe - már ha van ilyen - , hanem letöltesz egy demot. És akkor nem is voltunk rákényszerítve arra, hogy szart vegyünk.
26.
26.
KENKILL
#22: Lehet, hogy félreértettelek. Hálásnak kéne lennem, mert egyáltalán vannak játékok? Persze az vagyok de csak annyira amennyire azért is, hogy minden nap van kaja az asztalon meg tető a fejem felett. De ha ezek a dolgok drágulnak, akkor az sem különösen tetszik (sztem ezzel nem vagyok egyedül), miért lennének a játékok kivételek? :D Érdekes egy logikád van.
25.
25.
Ooorky
#24: "Úgyhogy én a Zynga mellet vagyok."

No comment...
99%-ban lemásolták más termékét (bárki meg tudja ezt nézni akinek van Fb accountja...), de velük vagy mert jólmegaztmondó ember vagy aki jólmegaztmondja aztán várja, hogy mindenki jól egyetértsen vele mert ő jólmegaztmondta.
24.
24.
Isaac42
Az EA már annyira kényelmesen érzi magát a vásárlókból kihúzott pénzek miatt, hogy most már van ideje mindenkit akinek hasonló játéka van az övéhez bíróság elé cipelni, pedig azért ők is másoltak már...de nekik ez nembaj, övék a NfS és a sok sport játék, ők mindent megtehetnek...legalábbis ezt hiszik ők.
Miközben évről-évre ugyanazt adják ki, "kicsit" feljavítva....ez nagyobb csalás, mivel ezzel a gamerek ellen van.
Úgyhogy én a Zynga mellet vagyok.
22.
22.
Ra1D3n
#20: Ahogy elnézem a lényege nem jött át a kommentemnek. Örülj neki, hogy kapunk játékokat, még ha egy részük olyanok amilyenek. Nem fog senki sem pisztolyt a tarkódhoz, hogy megvedd. Még mindig inkább ilyen helyzet legyen, semmint ne kapjunk semmilyen játékot kézhez, vagy csak évente párat és érjük be az indie fejlesztők munkáival.. Mindegyik kiadónak megvannak a maga címei amik hordoznak magukban kreativitást, nem vagy rákényszerítve arra, hogy a szart is megvedd.
21.
21.
l.rics16
legtöbbször undorito ez a perelés amit csinálni szoktak de ebben eléggé egyetértek hogy lekopizták a simset ami elég egyedi játék nem pedig sima kategoria mint a auto s játékok amik a kocsi márkák miatt perelnek
20.
20.
KENKILL
#16: A Dragon Age-et mint kreatív játék elég nevetséges felhozni szerintem. Egyébként mindennek megvan a maga oka, annak is hogy ennyien "fikázzák" a nagy kiadókat. De a kedvedért felsorolok párat.

Témánál maradva vegyük pl az EA-t. Egyrészt a sorozatosan futó címeik, mint pl a sport játékok vagy a Need for Speed, évente jelennek meg újabb és újabb epizódokkal, ezáltal arra van késztetve a vásárló, hogy minden évben megvegye az újat. Mert ugyan miért is ne venné meg, ha rögtön mindenki arra ugrik rá és a régi epizódok multija elnéptelenedik? Ezen kívül ők is elkezdték ezt az "egy játékhoz rohadtsok dlc" üzletpolitikát, ami messzemenően a legnagyobb lehúzás szerintem. Elég lenne előhozni a Mass Effect 3-at, amihez most fog megjelenni az ELSŐ sztori dlc, a sok multis fegyverpakk meg egyéb ökörség mellett, vagy mondhatom akár a Battlefield 3-at is, amihez most még ezt a prémium borzalmat is bevezették a sok DLC mellé, csak hogy aztán jövőre megjelenjen a BF4. Akarsz tippelni mennyi változás lesz az új BF-ben jövőre? Kb annyi mint ami a CoD-okban is szokott. De előhozhatom a Dead Space-t is, ami ugyan remek horror brand-nek indult, úgy tűnik szép lassan minden hangulati elemet kiölnek belőle ezzel a coop-pal, meg fedezékből lövöldözéssel. És tudod, hogy mindez miért van? Csak és kizárólag a bevétel miatt. Mert ha egyszerűbb egy játék, kevésbé ijesztő és van benne coop, máris nagyobb játékostábort szólít meg, rögtön többen fogják venni mint például az első részt. Meg ha az ember megvesz egy játékot, akkor már miért ne venné meg a DLC-ket is nem igaz? Elvégre manapság már lassan csak így kapsz teljes értékű élményt, az más kérdés hogy az eredetileg elköltött pénz és a játék értékének többszöröséért.

És akkor még csak az EA-ről beszéltem. Az Activision-t inkább fel sem hozom, elég ha annyit mondok, hogy CoD. A Ubisoft-al nekem speciel nincs problémám, pillanatnyilag ők jelentetik meg a legtöbb nagy címet, gondolok itt az AC-re, a Far Cry 3-ra, Watch Dogs-ra, stb. Ott még talán nem ennyire tragikus a helyzet, de persze ott is fel lehet hozni a DRM-et, vagy a folyton késő PC-s megjelenéseket.

Lehet, hogy aki a mai világban kezd el kockulni annak ez már minden napos, de képzeld régen ezek nem így voltak, akkor még a kiadóknak a minőség volt a fontos, nem a bevétel. Persze ma is van pár ilyen kivétel (pl Blizzard), de aki még dobozos kiegészítőket vett (amik tényleg megérték az árukat) és évekig eljátszott ugyanazzal a játékkal, az nem fog szó nélkül elmenni ezek mellett a dolgok mellett ami most megy. És akkor jön a "fikázás", ahogy te hívtad.

De ha ez nagyon zavar, nem kötelező elolvasni a kommenteket, és nyugodtan meg lehet venni évente ugyanazt a játékot más köntösben, a 20 dlc-jével együtt.
19.
19.
markoci555
látom mennek ezerrel a perelések
18.
18.
belaman
és az új simcity sem egy az egyben cityville :)
17.
17.
hl89x9
#15: a Dishonored bevallottan átvesz ötleteket
Binary Domain meg szimpla "robotok öntudatra ébrednek és emberek ellen fodulnak" story

#16 Ubisoftot a DRM miatt, EA-t a sok DLC és Origin miatt, az Activisiont meg a drága CoD és DLC-i miatt

ez a per meg egy hülyeség csak a Zynga lejáratása a cél
16.
16.
Ra1D3n
#12: Mirror's Edge-et már ellőtték előttem, de akkor még mindig ott van pl a Dragon Age aminek az EA volt a kiadója, vagy az Army of Two, valamint véleményem szerint a Fight Night Championben is mutattak egy kis kreativitást azáltal, hogy sztorit raktak alája, és egész hangulatos is volt. Nyilván vannak még címek amiket érdemes felhozni pozitív példaként, de manapság azt veszem észre, hogy divat fikázni az összes neves kiadót. Az Ubisoftot az AC-k miatt, Az EA-t csak azért mert EA, az Activisiont meg a zsidóság miatt stbstbstb... Tit tényleg semminek sem tudtok örülni? Örülni kéne, hogy vannak ezek a cégek és alkalomadtán adnak ki igényes és/vagy szórakoztató játékot amivel ellehet ütni az időt, nem pedig vég nélkül fikázni mindenkit... Örülök, hogy gamer vagyok, de szomorú, hogy sok ember aki gamernek vallja magát, csak fikázni tud...
13.
13.
randall13
#12: Mi minősül eredetinek?
10.
10.
Bré
akkor azért estek a részvényei a zyngának...
9.
9.
Dreadlox
perelni arra van eszük, eredeti cuccokat kiadni már nincs.....
8.
8.
daenath
Nem ez az elso eset hogy a Zynga egy az egyben lemasol egy FB jatekot, foleg az Indy csapatok jatekait nyulja le eloszeretetel, tudva hogy tul kis halak hogy pereljenek.
7.
7.
KENKILL
Valahogy nem tudok együtt érezni az EA-vel az undorító üzletpolitikájuk mellett...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...