Így tette tönkre az OnLive-ot a vezérigazgatója

  • Írta: fojesz
  • 2012. augusztus 29.
  • Homo Nobilis
Link másolása
Noha néhány nappal korábban arról szóltak a hírek, hogy az OnLive vezérigazgatója minden közelmúlti esemény ellenére a helyén marad, most mégis a távozását jelentette be a vállalat. A hírek szerint többen nem akartak Steve Perlmannel együtt dolgozni, személyesen őt okolták a cég tönkretételéért.

Mint ismeretes, az egykor ígéretes vállalkozásnak tűnő OnLive nemrégiben a csőd szélére került, a cloud gaming szolgáltató csak úgy menekülhetett meg, hogy a vállalat teljes eszközállományát értékesítették, az új befektetők pedig új céget hoztak létre, és folytatták az OnLive munkásságát, illetve felvették a korábban kirúgott munkatársakat is.

A helyzet elsősorban a hirtelensége miatt volt érdekes: eddig úgy tudtuk, hogy az OnLive jól muzsikál, azonban mint utóbb kiderült, a cég felhasználói táboráról közölt számok nem voltak éppen pontosak, valójában a szolgáltatást nem használta 1600 embernél több egyszerre az utóbbi időben, és a szerverek kihasználatlanul álltak.

Távozik a vezérigazgató

Noha a napokban a vállalat megerősítette, hogy az OnLive vezérigazgatója minden korábbi esemény és átszervezés ellenére Steve Perlman marad, a minap a cég bejelentette: Perlman távozik, a helyét pedig ideiglenesen Charlie Jablonski veszi át, aki egyúttal operatív igazgatóként is dolgozik majd. Az OnLive új elnöke az új tulajdonos, Gary Lauder lett.

Lauder a sajtóközleményben mindenkit biztosított arról, hogy nagyobb pénzügyi biztonsággal a háta mögött, az OnLive növekvő pályára állhat, egyúttal hozzátette: Perlman zseniális vállalkozó, aki nélkül az OnLive nem jöhetett volna létre. Perlman az Onlivefans.com weboldalon közzétett nyílt levélben szintén békés hangulatban búcsúzott, arra kérte a júzereket, hogy adjanak még egy esélyt a szolgáltatásnak. Az OnLive szerinte jó kezekben van, ő pedig most új projekteken agyal.

Megint borul a bili

Perlman ugyan azt mondta, Lauder azt akarta, hogy maradjon a cégnél, a The Verge értesülései szerint viszont sokkal paprikásabb volt a helyzet, mint ami a hivatalos közleményekből átjött. A lap korábbi munkatársakkal beszélgetett az ügyről, akik elmondták, hogy egyedül Perlman arroganciája tehetett arról, hogy ide jutott a vállalat, és Lauder csak azért marasztalta, hogy így olcsón jusson hozzá a céghez.

Példaképpen elmesélték, hogy bár alapvetően máshogy működött és más piacot célzott, Perlman fő riválisként tekintett a Gaikai-ra, ami végül odavezetett, hogy a kiadókkal kötött megállapodásait sorra felrúgta. Perlman, mikor a 2010-es GDC-n megtudta, hogy a Gaikai szerződést írt alá az Electronic Artscal, dührohamot kapott, olyan hangosan ordibált, hogy "a konferenciateremben fel kellett tekerni a zenét, hogy senki ne hallja meg", a stábot pedig arra utasította az utolsó pillanatban, hogy szedjék le az EA játékait az OnLive kínálatából.

Ezután bármilyen játékot, ami megjelent a Gaikai felhozatalában, kitiltották az OnLive-ról: így járt a The Witcher 2 és a Bulletstorm is, noha utóbbi éppen az EA-vel való békülés jegyében vált elérhetővé a szolgáltatásban. A helyzet fordítva is így működött: a Ubisoft játékaival például csak akkor foglalkozott az OnLive, miután az úgy döntött, megszakítja a kapcsolatait a Gaikai-jal.

Perlmannel ráadásul nemcsak ilyen téren voltak gondok, az alkalmazottak is utálták: zavarta őket Perlman teagyűjteménye, kivételezése, az, hogy mániákusan irányítani akart minden apróságot a vállalatnál, és előfordult az is, hogy nyilvánosan alázta meg az embereit.

A hivatalos közlemény előtt olyan pletykák kaptak szárnyra, miszerint a munkatársak nem voltak hajlandók Perlmannel dolgozni, és ezért az úriember távozni fog - nos, utóbbi kétségtelenül beigazolódott, a többi pedig valószínűleg szóbeszéd és legenda marad.

18.
18.
dcba
#17: Igy van jo pelda barmikor megtortenhet.Steamen megha barmi kenyelmetlenseg er ugyis vissza kapsz mindent raadasul olyankor mindig van vmi fajdalomdij amivel megprobaljak karpotolni az embert igy olyan nagyon rosszul sem tudsz jarni.Sok embernek meg idegen ez a fajta vasarlas bevallom nekem is az volt es en is szerettem gyujteni a polcon a jatekokat de hidd el ha egyszer raerez vki ennek az izere akkor rajon h sokkal jobb mint dvdket oritgetni egy eleten at ami eltorhet megrepedhet megkarcolodhat vagy szimplan elveszhet es akkor nincs jatekod mig steamen csak beirod a jelszodat es mindig mindent ott talalsz ahol hagytad.En nagy letoltos voltam de a steammel raereztem a jogtiszta jatekok izere es a jatekaim 80%a mar eredeti es ha egy jatek nagyon tetszik akkor tutira megveszem es nem erdekel h ingyen is beszerezheto
17.
17.
sleki666
#9: Mit csinálsz, ha betörnek a lakásodba és elviszik a számítógéped és a játékaid?
Igazán 1000%-os biztonság sehol nincs, de, ha betartod a biztonsági szabályokat, nem fogja senki ellopni a steam fiókodat. Ha meg az ő hibájukból jársz rosszul (pl.hackertámadás), akkor úgyis visszakapod.
16.
16.
Cooper911
#15: Pont igy voltam én is. Én is meg akartam ott venni a Mafia II-t. De nem kellett nekik a pénzem :( Azóta meglett steamen...
15.
15.
Doncyke
Nekem annyi volt a gondom az OnLive rendszerrel, hogy kishazankat (tovabba EU nagyreszet) ok is kihagytak a fizetni kepes vevokorbol. Bar lehet , hogy azota ez valtozott, egy ideje nem neztem ra, pont emiatt. Amikor elindult, le is toltottem, teszteltem. Szamomra elvezetes volt, mivel manapsag elkoptak a demok es meg is kiprobalhattam egy jatekot ugy, hogy nem kellett megvenni, v letolteni. Meg akciok is voltak, pl. az 1. jatekot meg lehetett venni 1$-ert. Akkoriban jott ki az uj Deus Ex, Batman Arkham Asylum is ujnak szamitott meg, gondoltam beprobalom. Hat persze, hogy a kartyaregnel nem tamogatott orszagban voltam :/ Ilyen hozzaallassal nem csodalom, hogy kihasznalatlanul alltak a szerverek.
14.
14.
barackostej
#8: Úristen, ez borzasztó! Nem kellene tizenezreket (mit tizen, százezreket) kiadni egy normális konfigurációra. Sőt, ki sem merem mondani: nem lennének rosszul optimalizált konzol portok. Igazad van, még a végén éhen halnának a videokártya és processzor gyártók.
13.
13.
Raatkainen
#2: Én is utáltam addig, amíg rá nem jöttem, hogy a játékokat sokkal olcsóbban szerezhetem be steamről.
Csak egy példa: L.A. Noire Complete Edition 10.990 ft-ért volt kapható a cd galaxisban(máshol sehol olcsóbban). Ezért körülnéztem a neten és találtam egy fickót aki steam kuponokat és gifteket árul a bolti ár töredékéért. Giftként vettem meg az említett játékot 2 rugóért. Én is jobban szeretem a dobozt de, annyira nincs 10 ezer pénzem a megjelenéskor az adott játékra, hogy elgondolkoztam, hogy a valódi játék a gépeden van, most hogy legyen egy doboza az nekem nem ér meg plusz ezreket.
12.
12.
Dontrip
#7: Kösz a tanácsot, biztos megfogadom! :)
11.
11.
dcba
#9: Van konkret eset mely szerint vkinek vegervenyesen es visszaallithatatlanul elloptak a steam accountjat.Nekem is van es kb 140 jatek figyel rajta es imadom.Sokkal jobb mert nem hely igenyes hidd el van az ugy h osszegyulik annyi jatek h polcon tartani mar nem komfortos tovabba nekem halt mar meg gyari lemezem,es itt installalni sem kell egyszer letoltom es onnantol ott van egy particion es ha rendszer ujrahuzom csak annyi h ugyanoda kerem a jatek letolteset es nem kell ujra leszednem.En szeretem ez az iranyt h digitalisan van egy accountod es ott megtalalsz mindent nem kell lemezekkel szorakozni.En az onlivenak is drukkolnek mert ha tenyleg kepesek lennenek emberi modon megcsinalni akkor pcn elkezdenem aztan esetleg psvitan ill xperia playen folytatom.Ha telleg megcsinalnak akkor tokjo lenne h barhol tudnek jatszani csak felcsatizok az accountomra es maris jatszom.Nemrossz ez csak meg uj nagyon uj
9.
9.
markoci555
#7: mit csinálsz ha ellopják az accountod pl steamon vagy letörlődik minden meg ilyenek?
8.
8.
Grabowsky30+
A konzolok se úgy indultak, hogy teljesen megreformálják, lebutítják a pc-s játékokat, hogy nem lesz fps fedezék modell nélkül és még sorolhatnám! Aztán mi lett belőle? Na pont ezt nem szeretném a kedvenc számítógépemnél is végignézni! Először csak videokártya nem kell majd, aztán már proci se a végén meg kapok egy gyufásdobozt egy hdmi kimenettel ez a számítógép! Na neeee.......
7.
7.
adam222
#2: akkor verd a farkad a polcodon lévő játékaidra, én valószínűleg negyed annyiért vettem őket
6.
6.
markoci555
igen ott véletlen 2x van "a" betű
5.
5.
markoci555
ez már csak természetes hogy az jobb ha megvan fizikailag mint elektronikusan a pl a "felőben":), ennek az onlive-nak meg nem jósolok sok jót, pedig lehetett volna belőle valami
4.
4.
kivenoko
#3: Hanem az egész társadalmat ^^
3.
3.
Donpedro
#1: Nem is a PC-s társadalmat célozták meg vele ;)
2.
2.
Dontrip
Nekem már a Steam sem tetszik... Sokkal jobb, ha valami kézzelfogható és megvan a polcon és mindig elő tudod venni.
1.
1.
Grabowsky30+
Őszintén szólva én nem szeretném ha jövő ebbe az irányba menne el és felhő alapú lenne a jövőben minden! Én igen is szeretem a kis számítógépemet, szeretem szerelgetni, okosítani stb stb! Szóval sok sikert az onlive-nak, de én nem kérek belőlük!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...