Távoznak a BioWare alapítói

  • Írta: InGen
  • 2012. szeptember 19.
  • Gyászhír
Link másolása
Enyhén megdöbbentő, és némileg szomorú hírrel kezdjük a mai reggelt. Ray Muzyka és Greg Zeschuk, a BioWare két alapítója és vezetője egyszerre döntőtt úgy, hogy elhagyja a stúdiót és a játékipart egyaránt. Mindketten mást terveznek a jövőre nézve, de valószínűleg nem térnek vissza.

Mindketten egy öblös blogbejegyzésben írtak a döntésükről, megjegyezve, hogy a döntés még áprilisban született meg, és hagytak 6 hónapnyi időt az Electronic Arts számára, hogy "feldolgozza" a tényt. A duó több, mint 20 évvel ezelőtt alapította a BioWare-t, miután egyszerre végezték el az orvosi egyetemet.

A blogban Ray Muzyka leírja, úgy érezte, hogy új fejezetet kell nyitnia a karrierjében, a BioWare ugyanis jelentősen megnövekedett, több országban, több kontinensen működik, és számos platformon, különböző üzleti modellekkel ért el mindenféle sikert az évek alatt. Ezzel pedig gyakorlatilag az úriember elérte azt, amit szeretett volna a játékiparban, most pedig inkább egy saját vállalkozásba kezdene, egy teljesen másik iparágban. Elmondása szerint érdekes és egyben ijesztő is lesz az út, hiszen új vállalkozókat szeretne mentorálni, a cégükbe fektetni.

Greg Zeschuk ezzel szemben nem a karrierváltás fontosságát említette, pusztán elmondta, hogy már egyszerűen nem érez akkora szenvedélyt a játékkészítés iránt, mint régen. Nagyon büszke azokra a játékokra, amiket eddig letettek az asztalra, és nagyon büszke az emberekre is, akikkel együtt dolgozhatott. A BioWare után most tart egy kis szünetet, és jelentős időt tervez eltölteni a családjával és barátaival, majd egy érdekes új dologba vág bele: egy webes alapú interjúsorozatot készít The Beer Diaries néven, melyben neves sörfőző mestereket interjúvol meg, és kóstolja meg a söreiket. Ezzel kapcsolatban később tervez más műsorokat, appokat és egyéb dolgokat is, ha pedig mégsem jön össze, legalább jó sok finom sört ivott, és visszatér a játékokhoz vagy valami egészen máshoz.

16.
16.
goblinfing
#14: picsán rúgták őket?? Nem tudom..biztos nem szegények hogy ha így ott hagyják a vezetői posztjukat..
15.
15.
IceColdKillah
Sajnálom hogy elmennek, de megértem őket. Szerintem a TOR miatt hozták meg ezt a lépést...
Számomra a Mass Effect trilógia, és a Dragon Age 1-2, máig nagy kedvencem, a Kotor 1-ről nem is beszélve (szintén Casey Hudson műve:)! Mivel maga a BioWare cég nem szűnik meg létezni, ezért biztos hogy hallani fogunk még a ME-ről és a Dragon Age-ről is!
14.
14.
Extol
Pffff ez nevetséges XD Sörös műsor! Nemár! Legegyenesebb módja lenne ha bevallanák hogy p/csán rúgták őket
13.
13.
Jake Holden
Tényleg nagy kár értük. Sok sikert nekik!
11.
11.
szcsaba1994
Kicsit off, de erről tudtok valamit? http://www.imdb.com/title/tt1482455/
Csak annyit hallottam, hogy készül de az évet szerintem elírták
10.
10.
Scoo
#8: Én abban bízok, hogy 80 évesen már befogják digitalizálni a szellemem/agyam egy gépbe és majd mátrixban tolom a gémeket örökifjún :))))

Egyébként csak irigykedem. Volt egy olyan állásuk amit valószínűleg imádtak és bizony nagyon sikeresek is lettek. Most pedig megtehetik, hogy másba vágjanak bele. Sajnos nem sokan tehetjük ezt meg.
9.
9.
InGen
#7: Szerintem amíg Casey Hudson a Mass Effect-főnök, addig az ME olyan lesz, mint eddig - értsük ezt akár pozitív, akár negatív értelemben :) szóval emiatt szerintem nem kell parázni.
8.
8.
randall13
#2: Hát megnézném mikor fogsz te 80 éves korodra a Call of Duty: Modern Warfare 136-al játszani. :)

Nem kell itt összeesküvés elméleteket szövögetni, egyszerűen megunták azt, amit már 20 éve csinálnak. És igazuk is van, minek üljenek még 10 évet a bőrfotelben, ha mást is tehetnének? Meg nyilván ők jobban átlátják a játékipar helyzetét, mint mi, hogy tulajdonképpen már semmi jót nem lehetne csinálni egy Mass Effect után. Ha pedig az EA miatt hagyták volna el a céget, gondolom inkább egy újat alapítottak volna.
7.
7.
Scoo
#6: Csalódott vagyok, na! Utálom, hogy egyre több olyan ember hagyja ott a játékipart akiknek igazán jó játékokat köszönhetünk.
Ezek után mire számíthatunk szerintetek az új Mass Effectet illetőleg???
Életem legjobb játéksorozata!!!

Ha legalább maradtak volna a szakmába :((((

Egyébként osztom a véleményt, hogy bele lehet unni az állandó harcba a kiadókkal. A kiadók ölik meg ezt az ipart, nem fejlesztők :(
6.
6.
5T3V3N
#2: Hülyeséget beszélsz, pláne, hogy lekezelő stílusban..:D Soha a büdös életbe nem fogsz akkorát dobni a játék világba hogy akár arra méltó lény hogy felszolgáld nekik azt a bizonyos sört..:)
Véleményem szerint a rengeteg folytatással van a baj. Nincs új ötlet és a játékosoknak tele a hócipőjük ezzel. Megfigyelhető hogy az indie ág tör előre. Plusz egyre több Japán És koreai cucc is elkezdett nyugat felé húzódni, mert abban még van spiritusz. Ez a két ember alkotni akar ... és nem sorozatgyártani.
Vagy csak tele a tökük a folytonos rivalizálással és azt mondták hogy ennyi elég.. Ettől függetlenül ők még a BioWare alapítói és nagy emberek az iparban...
Jó pihenést, Mesterek!
5.
5.
Hab
#4: Szerintem itt szó sincs belefáradásról, inkább az a probléma hogy kiárusították a BW-t az EA-nek, elméletem szerint hogy legyen elég pénz a TOR-ra. Gondolom nem úgy mentek a dolgok az együttműködés során mint amire számítottak, ezért léptek olajra. A legnagyobb gond az hogy ezzel kimondták a halálos ítéletet a BW-re. Ezekután a Dragon Age 3-ban sem nagyon bízom...
4.
4.
InGen
Szerintem aki elvégzi az orvosi doktorit, és a kurva sok tanulás és szopás után úgy dönt, hogy inkább játékokat akar fejleszteni, az igazi gamer, és szerintem az is marad. A játékkészítés viszont más, az egy munka, és bármilyen munkába bele lehet fáradni pár év alatt, pláne 20 év alatt.
3.
3.
szinkron
#2: Ezek igazi gamerek. Nyilván játszani továbbra is fognak, de nem fejlesztenek. Durva az egész, de a Blizzard is köhécsel. A diablo óta valami gáz van ott is.
2.
2.
Scoo
Ezek szerint nem voltak igazi gamerek. Egy igaz gamer az is marad az élete végéig. Max a munkája miatt már nem tud (annyit) játszani, de mivel nekik ez volt a munkájuk is, így nincs kifogás.
Köszönjük szépen az elmúlt éveket, ha így gondoljátok akkor mehettek is sörözni.
1.
1.
wardprod
Nem tudom, hogy nekik mennyi beleszólások volt a ME, illetve Dragon Age szériába, de az biztos, hogy ezek miatt nem a toppon hagyták abba.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...