Börtönben maradnak az ArmA III fejlesztői

  • Írta: zoenn
  • 2012. november 17.
  • Érdekesség
Link másolása
Habár a családtagok és a cseh külügyminisztérium minden erejével azon van, hogy a Görögországban kémkedés vádjával fogva tartott két fejlesztő végre szabad lehessen, a helyi bíróság megtagadta a fiúk fellebbezésének lehetőségét. Óvadék ellenében sem szabadulhatnak, legalábbis egyelőre.

Sajnálatos tény, hogy a készülő ArmA III kapcsán nem tudunk újabb információkkal szolgálni magáról a játékról, csak egy hónapok óta kirobbant, kényes ügy miatt kerül terítékre a Bohemia Interactive munkája.

Mint ismeretes, szeptember elején letartóztattak két cseh játékfejlesztőt Lemnos szigetén, mivel a vád szerint katonai létesítményeket fotóztak, ami a hatóságok szerint kémkedésnek számít. Görögországban szigorúan veszik a törvényeket, s az eltelt két hónapban sem sikerült hazahozni az érintett Ivan Buchtát és Martin Pezlart - rajongói összefogás ide vagy oda.

A legújabb fejlemény az, hogy már óvadék ellenében sem szabadulhatnak a börtönből, miután fellebbezési kérelmüket elutasították a görög hatóságok. A duónak így szembe kell néznie a bírósággal, ám a helyi ítélőtábla jelenleg sztrájkol, így minden beadandó kérelmen heteket ülnek.

Buchta édesapja elmondta, hogy a cellában nem optimálisak a körülmények. Huszonöt fővel vannak egy helységben és a földön kell aludniuk. Naponta kétszer kapnak ételt. A fiúk már nem is nyugtatják azzal a szüleiket, hogy minden rendben van. Az egyik anyuka szerint olyat mondott a gyermeke, amit egyetlen szülő sem akar hallani: "Anya, Apa, kérlek, mentsetek meg minket!"

A családok a cseh elnökkel és miniszterrel közösen próbálják hazahozni a srácokat, mert szerintük a külügyminisztérium nem biztosított elegendő segítséget az ügyben. A tárca szóvivője elmondta, hogy nagyon intenzíven dolgoznak ezen a kérdésben, minden lehetséges szögből.

Buchta és Pezlar akár 20 év börtönt is kaphatnak, ha bebizonyosodik a kémkedés vádja.

46.
46.
Quent1n
#41: +1

Hülyék voltak ennyi, nem tudom mit kell ezen ragozni. A görög törvények ilyenek, ez van. Nyilván nem fognak 20 évet ülni... Legközelebb majd ésszel csinálják. Teljesen laikusként is ha az ember katonai objektumot akar fényképezni akkor engedélyt kér rá. Sajnálom őket félreértés ne essék de ez van ebből tanulhatnak ők is meg mindenki.

Nem hiszem, hogy 20évre bevágják őket nyilván mérlegelni fog a bíróság..
44.
44.
Mr Gutsy
Szerintem egy nyilvános akasztást is megérdemelnének.
43.
43.
tundrish
#38: Képzeld, ha netán egy KATONAI LÉTESÍTMÉNYEKET (értem?) fényképezgetnék turistáskodásom alkalmával, akkor biztos feltenném előtte a kérdést valakinek (akár a helyszínen), hogy ebből nem lesz e gond. Ugyanis nem a sarki cukrászdát fotózgatták...
42.
42.
shatterhand
Meg hülyék is voltak. Görögország EU ide vagy oda, nem olyan rég még diktatúrában volt. Plusz vannak még mindig erőszakos anarchista csoportok is. Minden országban vmire rá vannak specializálódva a hatóságok. És mivel ott a rendőrséget is simán megtámadják talán a hadsereg jobban figyeli az ilyen dolgokat. Gondolom a csehek nem tudtak erről és nyugodtan fényképezték az objektumot.
41.
41.
Hubert Cumberdale
#40: 1: Mert felelőtlen barmok voltak valózínűleg
2: Lásd: 3-as pont
3:"A cseh stúdió vezérigazgatója, Marek Spanel megerősítette a fenti hír valódiságát a cég hivatalos fórumán, s egyben leszögezte, hogy a két srác csupán anyagot gyűjtött a készülő taktikai FPS-ükhöz, az ArmA III-hoz." Szóval valószínűleg a fejlesztőcég bízta meg őket.
4: Ha tényleg csak a kocsijuk ablakából vették fel egy pillanatra, akkor tényleg jogos kérdés, akkor vajon honnan tudták meg? Viszont ami valószínűbb, hogy ott ólálkodtak a bázis körül és fényképezőgéppel a nyakukon elég egyértelmű lehetett, hogy mit csinálnak.
5. A jogi részhez nem értek, ha a bázis fényképezése kémkedésnek számít, amit náluk ennyivel büntetnek, akkor valószínűleg ezért.
40.
40.
randall13
#39: Na akkor nem értem, hogy
1) mi az anyámért nem kértek engedélyt, nem lett volna olyan bonyolult
2) mit kezdtek volna pár távoli fényképpel?
3) ha nem a fejlesztőcég bízta meg őket, akkor csak úgy hobbiból elutaztak görögbe saját költségen?
4) hogyan kapták rajta őket a csaláson? gondolom nincs minden busz hátuljában függöny mögé bujtatva egy alakulat, akik erre specializálódtak
5) 20 év börtön irreálisan sok egy raktár lefényképezésért a távolból

Következtetés: valaki hazudik...
39.
39.
Hubert Cumberdale
#38: Ők nem túristák voltak, hanem ezzel a céllal mentek oda. Az csak a "hivatalos álláspont" hogy menet közben kamerázták le "véletlenül" a létesítményt. Az első hírben lehet olvasni, hogy konkrétan ezért utaztak oda, amit a fejlesztő ismert be.
38.
38.
randall13
#37: Igen, nyilván minden turistának az az elsődleges feladata, hogy olvassa végig minden olyan ország pár tízezer oldalas alkotmányát, amelyen az utazás során áthalad. Tök egyértelmű...
37.
37.
tundrish
Biztos én vagyok a hülye, de azért, ha külföldre megyek és netán eszembe jut katonai objektumokat fotózgatni, akkor azért előtte csak elolvasom az ottani törvényeket ezzel kapcsolatban. Nem irigylem szerencsétleneket, de azért ebben a történetben benne van minden emberi hülyeség is. Kimegyek külföldre, csinálok amit akarok, aztán majd lesz valahogy, kit érdekelnek a helyi törvények...
35.
35.
kopic
#9: Mivel is mutatnak példát ? Azzal, hogy hogyan kell szépen padlóra küldeni egy országot:O Tuti, hogy majd államcsőd lesz a vége..... vagy az már megtörtént ???
34.
34.
GeeZa
Szerencséjük van, hogy nem valami arab országban fényképezkedtek, ott helyben fejbe is lőtték volna őket... Különben a cseh terroristák nagyon elpimaszodtak mostanában.
Ez hasonló hírek, mint a katonai szakértők szerepe a MOHWarfighter kapcsán. Bár végigjátszva a játékot nem éreztem úgy, mintha féltve dédelgetett katonai titkok birtokába jutottam volna...
Valószínűleg az ARMA3 közben az egérrel hadonászva felkiáltanék:
"Bakker, ott szemben az a lepukkant raktár nem az a titkos görög létesítmény??!!!"
33.
33.
shatterhand
Még mindig börtönben vannak? Az kemény.
De hát mit várjon az ember olyan országtól ahol aktacipelésért külön prémiumot fizettek, meg más hasonló extrafizetések jártak. És még most 2012ben se értik,hogy mitől vannak szarban.
32.
32.
K2 The Highest
Azért szomorú, hogy a két srác ezeken megy keresztül azért, mert a "kedves" Görögöknek épp nincsen más dolguk, ami persze így ebben a formában nem igaz.

Szvsz itt a Görögnek annyi dolguk lett volna, hogy adnak egy írásbeli ejnye-bejnyét a két srácnak, akik emellé kapnak egy párszáz eurós bírságot, a gépeiket elkobozzák, aztán szépen húznak a francba. Ekkora hűhót csapni egy ilyen (értem Én, hogy ettől fog megborulni a világrend, hogyne) relatíve apróság miatt. Persze, nem kellett volna vaktában olyat fotózgatni, amit LEHET, hogy nem szabad, de azért 20 év... Megölök valakit és kevesebbet kapok.

ui.: Azért látszik, hogy ezek a "NAGY" emberek, akik ezekről döntenek, nem intelligensek, hanem Görögök ;) Sebaj, inkább erre menjen el a pénz meg az idő, ne az igazi problémák megoldására :) Hát mennyivel jobb f*szságokon agyalni, te ÚÚúristen :) baaah...F****szfejek....

Természeten ez az Én véleményem, nem akarok senki lelkébe gázolni a mondandómmal, illetve a véleményemmel. (Ha esetleg valakit mégis érzékenyen érintene, akkor jöjjön fotózza le a házam :) )
31.
31.
Giggsy
#26: A repnap az kérlek úgy jön ide, hogy ott a legkülönbözőbb haditechnikákat is le lehet fényképezni, vadászgépeket, tankokat, a bázison látható telepített létesítményeket és mégsem szól senki egy büdös kurva szót sem a fényképezésért (és az ilyesmi, az tuti görgögben is így van). Azt nekem úgy hidd el, ahogy van, hogy olyasmit, amit avatatlan szemek nem láthatnak, te nem fogsz tudni lefényképezni az út mellett megállva, még akármilyen nagyfelbontású objektívvel sem.
Ami a tilos a fotózás jelzéseket illeti, az olyan dolog, hogy egy bizonyos területre belépve láthatsz ilyeneket, de olyat én még sehol sem láttam, hogy egy területet körberakjanak ilyesmivel. Egyszerűen eltúlozzák a görögök ezt az egészet. Bárki más már belátta volna, hogy valószínűleg a NATO szövetséges Csehország nem fog rájuk videójáték fejlesztőket küldeni kémkedni... Egyszerűen komolytalan keménykedés az egész.
30.
30.
Ooorky
#28: Ha valaki elhalad előtte és lefényképezi az útról... Le******, csinálja. De ha valaki megáll és többszáz eurós objektívekkel elkezd fotózni. Az vagy hülye, vagy hülye kém.
És konkrétan a görögök csak azért nem kezdtek el eddig háborúzni a törökökkel, mert elvileg 1 csapatban játszanak, de azért néha lelőnek 1-1 repülőt 'véletlenül'.
28.
28.
Glek
Milyen szépen tisztában van mindenki a kémkedés jogi mibenlétével. Kár, hogy a srácok a nemzetközi reptérről vezető úton videóztak és csak egy pillanatig látható a katonai létesítmény, kívülről. Itt vagy turpisság van a történet mögött, vagy a görögök nem ok nélkül vannak akkora szarban, amekkorában. Konkrétan a <> fogalmát kimeríti az egész.
Egyébként is kizártnak tartom, hogy jogi értelemben -akár EU vagy NATO címszó alatt- elfogadható legyen, hogy jelzés vagy fizikai elszigetelés nélküli dolgok fényképezését büntessék. Ezt még az amerikaiak sem teszik meg, nem hogy sza****ú görögök, néhány amerikai segélyen vett F16 végett. De várjunk, majd kirakok én is egy sárga gumikacsát a Kossuth térre légierős emblémával, azt ha valamelyik köcsög turista lefényképezi, úgy vágom őket a dutyiba mint annak a rendje. Persze, váltságdíj fejében kivihetőek, különben csak lúzer lennék mint a görögök. ^^
26.
26.
Hubert Cumberdale
#24: Ha valamit náluk tilt a törvény, akkor tilt a törvény. Lehet háborogni, de attól az úgy van és lehet, ha kicsit odafigyeltek volna az ilyesmire, akkor nem csücsülnének a hideg kövön kitágított ánuszrózsával. A repnapok meg hogy jön ide? Az görögbe van?
25.
25.
Hubert Cumberdale
#24: Valahol láttad írva, hogy nem jelezték?
24.
24.
Giggsy
#22: Már bocs, de mivel a fényképezés általánosságban engedélyezett dolog, így azt kell jelezni, ha valahol NEM szabad. Mégis honnan a rákból kellene tudniuk, hogy nem szabad valamit lefotózni, ha azt nem jelzik? Amúgy sem szokás az ilyesmit igazán komolyan venni, mert itthon pl a repülőnap idején embert nem látsz fényképezőgép nélkül, mégsem tartóztatnak le senkit. Ja és repnapok idején totál körbe lehet fotózni a gépet, sőt (igaz, arról valóban nem lehet fotót készíteni) még a pilótafülkékbe is be lehet ülni. Ezek után kicsit vicces, hogy pár barakk, meg harckocsi lefotózásáért 20 éves börtönnel fenyegetnek. Ha valamit nagyon nem szabad látnia illetéktelen szemeknek, akkor azt mélyen berakják egy katonai létesítmény közepére és egy civilnek betörés és egyéb trükközés nélkül esélye sem lesz lefotózni. Ez az ügy nem szól másról, csak a görögök idióta keménykedéséről, hogy ők most aztán jól megmutatják.
23.
23.
Stranger
#17: De okos vagy így utólag, mibe h te is lefényképzted volna kérdés nélkül... Mi az, hogy legszigorúbb szabály? Ilyen nem létezik. Vagy mert benne van az alkotmányukba így szó szerint? Mert abban nem hiszem vagy csak keret jelleggel. Tüntetni? Tudod te ezek milyen "megszorítások" miatt tüntetnek? ÁFA emelés, fizetés csökkenés? Még azokkal is 100x jobban élnének mint mi... itt az idő, hogy egy kicsit megismerjék ők is az életet...
22.
22.
Hubert Cumberdale
#20: Vagy talán utána kellett volna járni, hogy lehet-e fényképet készíteni a helyről és utána beszerezni a megfelelő engedélyeket hozzá, elvégre nem egy plázát fotóztak, hanem egy katonai létesítményt. A saját balf@szságuk miatt vannak ott, ahol és nem a görögök miatt.
20.
20.
Giggsy
#17: A képeket nem a létesítményben, hanem a létesítményen kívülről készítették. Amúgy ha olyasmit tartanak kívülről látható helyen, ami titkos, akkor meg is érdemlik, hogy lefotózzák. Kiröhögtetik magukat ezzel a hisztivel.
19.
19.
ptmilan
#17: Így igaz. magyarországon az emberek saját magukat ölik meg, nem hogy a tudjuk ki(ke)t... :-D
18.
18.
Uhu123
#17: Tény, hogy ami Magyarországon van az még nagyobb röhej. Más országokban ennek a feléért már utcára vonult a lakosság...
17.
17.
azureknight0715
15#
Nem szánalmasak a görögök. Csak azt teszik amit más ország is megtenne. Ez törvénybe van iktatva és egyik legszigorúbb szabály hogy katonai, titkos létesítményekben tilos bármiféle fényképet készíteni. Ez más országban is így van. Aztán az hogy nem akarták hogy ez legyen sajnálatos, de úgy kell eljárniuk mint mindig személytől függetlenül. Mért kéne kibaszni őket euból? Mert válság miatt foylton tüntetnek? Jól teszik. Nekünk is így kéne tenni csak a maygar birka nép és inkább el tűri az embertelen körülményeket amiben már több éve vagyunk minthogy bármit is tennénk. Görögöknek még így is 4X jobb fizetésük van mint nekünk. Nálunk a legdrágább minden és a görögök tüntetnek. Azért vicces:D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...