Metacritic: gyenge volt a tavalyi év

  • Írta: fojesz
  • 2013. január 2.
  • Hír
Link másolása
A játékok pontszámait átlagoló Metacritic idén is elkészítette a maga évösszegzését, amiből az is kiderül, hogy 2012-ben jóval kevesebb játék kapott kiváló értékelést, mint 2011-ben.

A Metacritic 2009 óta ad ki a mostanihoz hasonló évösszegzést, de a jelentése szerint azóta a 2012-es volt a leggyengébb év: tavaly mindössze 14 konzolos játék kapott kiváló (legalább 90 százalékos) értékelést, és az összes platformot nézve is csak 18 cím volt sorolható a legjobbak közé. 2011-ben 23, illetve 32 játék lett közel tökéletes.

A Metacritic az év játékát is megválasztotta, szintén relatíve objektíven az értékeléseket vette alapul, és a legjobb átlagpontozással büszkélkedő címet kiáltotta ki a legjobbnak. Idén ez a Telltale-féle The Walking Dead gyűjteményes kiadása volt (95 százalék), ami két szemszögből is érdekes: az elmúlt évek legjobbjainak értékelései rendre felülmúlták ezt a játékot, másrészt egy olyan anyagról van szó, ami korábban öt részletben jelent meg, és azok közül még a legjobb is csak 89 százalékot kapott. A legjobbak között dobogós lett még a Persona 4 Golden (94 százalék) és a Mass Effect 3 PS3-as változata (93 százaléka) is.

A Metacritic platform-összehasonlításában a PS3 volt a nyerő, a konzolon megjelent 204 játék átlagosan 70,3 százalékot kapott (6 kiváló cím), őt az Xbox 360 követi (243 játék, 69,5 százalék, 7 kiváló cím), végül jön a Wii és a Wii U közös listája (53 játék, 68,3 százalék, 1 kiváló játék). A PS3-on a Journey, az Xbox 360-on a Trials Evolution, a Wii-n a Xenoblade Chronicles lett a legjobb platform-exkluzív - utóbbi az amerikai premier nyomán. (Közvetlen összehasonlítás nincs, de a PC-n is 70,3 az átlag, a kiváló játékok száma pedig 4.)

Ha még több számra, toplistára, összehasonlításra és érdekességre vágysz, mindenképpen nyálazd át a Metacritic listáját!

20.
20.
p3ti
Walking dead , Borderlands 2 , Journey .... nekem ez volt a top 3 . Szerintem a Walking Dead olyat mutatott , hogy sok játékfejlesztő elbújhat mögötte . De nekem nagyon tetszett az Asura's Wrath is , amire kb. már senki sem emlékszik :)
19.
19.
#17: Pont ezt írtam én is. Sok olyan oldal van aminek a tesztje vagy fizetett vagy annyi hogy rossz vagy jó. És így mivel ezeket is beleszámolják, semmi realitás nem jön ki, csak max annyi hogy valamit hypoltak vagy sem. Egy Call of Duty sosem lehetne például elől még akkor se ha úristen valami extra nagy újítás lenne, mert divatból lesznek 3-4 pontot adó site-ok,szóval erről ennyit.
18.
18.
piskóta
gyenge év ?? talán, ha nem erőszakolták volna meg a pl. a Resident Evilt, akkor az is jobb értékelést érhetett volna el vagy ha a legtöbb játék nem eszetlen hentelősdi lenne már az is sokat segítene. persze ezek a PIACI IGÉNYEK, de akkor miért is lett gyenge az év ?
17.
17.
simon 555
Egy olyan oldalon(metacritic) ahol a legtöbb ember csak az 1 pontot és a 10 pontot ismeri nem lehet adni szerintem, ugyanis sajnos a legtöbb ember úgy értékel,hogy ami tetszik az 10 pont ami meg nem az 1 pont.
Így ugye teljesen reális képet lehet kapni...
16.
16.
Yanez
Hiába volt gyenge ez az év,de még így is annyi jó játék jött,hogy senki sem érkezett mindet lejátszani.És íme 2013!Most fognak jönni csak a nagy címek:GTA V,Watch Dogs,God of War,Last of Us,Tomb Raider,Beyond-ez ami kapásból eszembe jutott,de még ki tudja miket fognak kiadni.Happy New Year!
15.
15.
Aramisz93
Persona 4 Golden? Azért az jó, hogy egy 4 éves játék (szinte) egy az egybeni portja veri az idei játékokat. Vessenek magukra a fejlesztők az elmúlt év alapján.

Nekem az egész évben az új Hitman rész tetszett a legjobban, szerintem nagyon jól sikerült, remélem a következő részhez is megtartják a fejlesztőgárdát
14.
14.
Lacek896
#13: A jelenlegi konzol generációra is van jó és kevésbé jó játék. A színvonal emelkedése nem garancia arra nézve hogy megjelenik a next gen. A mostaniakra is lehetne sokkal jobbakat készíteni de a futószalag effektus meg az átalakult piaci igények ezt kívánják.
13.
13.
Torque
#12: És pont ez a baj, vedd az idei év bármelyik játékát, és helyezd el a 2007-es listán, (szerintem a legjobb év a videojátékok történetében) és így tekints mindegyikre. Egyiknek sem lenne semmi esélye, az FC3-nak sem, talán csak a Journey-nek, de az sokaknak túl művészkedő. Esetleg ha végre megjelennek az új konzolok, hajlandóak lesznek valódi újdonságokkal előállni, ha másért nem, hogy átcsábítsák az embereket.
12.
12.
Quent1n
#8: Azért a FC3 is elég szépen odatette magát szerintem még akkor is ha sok eredeti ötlet nem volt benne. :)
11.
11.
reptile110
pont ma játszottam a The walking dead-el :D nagyon jó játék :)
10.
10.
KENKILL
Először úgy voltam vele, hogy a persze a Walking Dead nagyon jó lett, de azért nem annyira, hogy mindenhol év játéka legyen. Aztán esett le, hogy idén kb semmi játék nem volt ami maradandó nyomot hagyott volna bennem, úgyhogy meg tudom érteni ezeket az eredményeket. Mert pl a Far Cry 3-mal és a Borderlands 2-vel remekül szórakoztam sokszori végigjátszás után is, az ilyen játékok egyszerűen nem hagynak semmi nyomot az emberben. Talán még az XCOM volt amivel remekül szórakoztam, de így belegondolva azt sem venném elő többször. Talán még a Mass Effect 3-ra mondanám, hogy csak-csak de annál meg dlc-re kellett várni, hogy egy normális befejezést kapjon az ember, ezt pedig nem lehet kitörölni az emlékezetből. De ha jobban megnézitek, szinte minden játék számozott folytatás lassan, úgy tűnik elég nehéz új ötletekkel előállni már a játékiparban is...
9.
9.
DzsungelCsirke
#7: A Walking Dead igen nagy vihart csapott pozitív értelemben, szóval sokakat érdekelt. Az egy dolog hogy téged nem :D
8.
8.
Torque
Ez az év az Indie, és Free to Play címeké volt, gyakorlatilag csak ezek tudtak bármi újat is felmutatni. A minőségről sokat elmond, hogy az egyetlen idén megjelent teljesen új AAA cím a szintén nem éppen hibátlan Dishonored volt, ezen kívül szinte csak folytatások.
7.
7.
Keveseket érdeklő játéknál könnyű sikert aratni, valamint egyes gamer oldalak kritikai erősen bérmunkák, így a metacritic összesítése ugyanannyit ér mntha kispista írta volna a hobbiblogjára :-)
5.
5.
JcGross
Hát igen, ilyen gyenge felhozatalból nehéz év játékát választani. A The Walking Dead még meg is érdemli szerintem, tekintve hogy egy-másfél napig szomorú voltam a befejezés miatt. Nekem tetszett a Max Payne 3 is és a Hitman is, de a közelébe sem érhetnek a 2011-es címeknek mint a Witcher 2 vagy Skyrim.
3.
3.
mestermagyar
1. sok a troll aki odamegy a cod-hoz, és bf3 fanként leanyázza,ugyanez az összes többi ellentétnél. Avagy leszarozzák, mert látták, más mit mondott rá.
2.Rengeteg az öreg kritikus, vagy fan, aki "enyhén" konzervatív. És nem mindnre úgy kell tekinteni, mint egy igazságosztó messiásra, és elhinni minden szavát. Ugyanez az újakkal, mert azok az agyonscriptelt játéknál nem tudják, hogy esetleg mennyivel jobb egy nyílt világú. Na azokat is elragadja a hév, mert néha lélekben utálják.
Nagyon kevés kritikus van, aki igazán érti a dolgát.
1.
1.
névtelenség
Teljesen megértem őket. Amikor kiírtátok a szavazást az évjátékaira kb. úgy voltam, hogy egyik se érdemelné meg igazán (leszámítva egy-két kivételt).
Néhány kategóriában például úgy voltam, hogy miért indult ez? Miért vezet az? Semmi köze a műfajhoz!

Ha megengedtek egy teljesen magán és szubjektív véleményt, akkor (szerintem) 2012 igen csak gyenge év volt videojátékok terén. Szerintem...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...