A második Valve-bejelentés: úton a gőzgépek

  • Írta: fojesz
  • 2013. szeptember 26.
  • Bejelentés
Link másolása
A Valve második meglepetéséről is lehullott a lepel, a cég a várakozásoknak megfelelően a Steam Boxoknak szentelte a tegnapi bejelentését. Üröm az örömben, hogy sokkal okosabbak így sem lettünk a témában.

A Valve tegnap bejelentette, hogy több számítógépgyártóval is olyan gépeken dolgozik, amik a SteamOS-re, a fejlesztőcég nemrég bemutatott operációs rendszerére épülnek. Túl sok extra infó egyébként nem derült ki a témában, korábban az alábbi infókat mind lehetett tudni, de legalábbis sejteni.

A most már Steam Machine-eknek nevezett gép 2014-ben kerülhetnek boltokba, és a legfőbb érdekességük, hogy bár a konzolos játékélményt (nappali+tévé) kívánják megragadni, a PC-khez hasonlóan nem kell egyetlen konfigurációra szorítkozniuk a játékosoknak. Valamelyik Steam Machine kisebb lesz, valamelyik nagyobb, valamelyik olcsóbb, valamelyik drágább, valamelyik csendesebb, valamelyik hangosabb és így tovább. A lényeg, hogy te választod ki, melyik tetszik a legjobban, milyen teljesítményre van szükséged a kedvenc játékaid futtatásához, sőt, mivel a SteamOS ingyenesen letölthető, elvileg bárki megépítheti majd a saját Steam Machine-jét.

A Valve saját prototípust is összerakott, ez teljesen testreszabható és nyitott, ami azt jelenti, hogy a felhasználók kicserélhetik benne a hardvereket és a szoftvereket is megváltoztathatják rajta. Az nem derült ki egyértelműen, hogy a Valve piacra dobja-e a saját modelljét, az viszont biztos, hogy 300 szerencsés kipróbálhatja majd idén egy bétateszt keretei között.

A Valve pénteken rukkol elő a harmadik bejelentésével, és bár korábban azt pletykálták, ez a Source 2 motor bemutatója lehet, sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy a csapat a saját kontrolleréről rántja majd le a leplet. Köszi, petrosz007!

46.
46.
mestermagyar
#45: 8.1 jövö hónap. Engem is érdekel, az egész gép újra lesz rakva, és majd letöltöm.

Hát személyes vélemény, de én nem pont a hl3-at várom, meg amúgy is még csak a black mesán (hl1 source engine-al) toltam, Ami jobban tetszik, mint a hl2, már ameddig eljutottam benne. :P Kövezz meg, én ezt a steamboxot nagyon vártam, a steam-os meg a "megváltás" lett számomra, mint ahogy a tegnapi amd bejelentés, hogy a directx helyett egy messze gyorsabb API-val fognak menni a játékok a kártyámon. (És az mégegy érdekes felvetés, hogy ha a valve tartott 1 nap szünetet, ami alatt az amd bejelentette ezt az API-t, és a valve visszaszámlálója felett O+O van, akkor lehetséges, hogy azért van már többszáz játék elvileg konvertálva steam-os-re, mert az amd megoldására könnyü ezt megtenni? ;) )

Steam-os: minden PC-re, és a jövöre érkezö steamboxokra jó. A valve meg nem EA, hogy pénzért adja az ilyet. Ingyenes lesz örökre, továbbra sem lesz semmiféle elöfizetési szarság steamre (nesze nektek konzolok). És azt hallottam open source is.

Amúgy a HL3-ról úgy gondolom megvárják leülepedni a steam-os-t, az új architektúrát, mert ugye jó eséllyel új source motorral fog futni. Tehát számítsd azt, hogy kb mostantól készül igazán az új hl3 (team fortress 2 ~ 10 évig készült)
45.
45.
kharami
#43: Vagy lehet volt, csak ő is úgy volt vele, hogy az ilyen ember megérdemli az oltást! Amit mondasz nem rossz ötlet, mert bár meg vagyok elégedve a win 8 al, de ahogyan irtad nem teljesen tökéletes, mint ahogyan semmi sem! Valamit én is "illegálisan" szerzek, be pl ez előtt a win 7 et, de most úgy voltam vele a win 8 nál teszek egy próbát! És nem is bántam meg! Ez a Win 8.1 egy meg engem is érdekel! Te erről tudsz bővebben valami infót mikor jön elviekben? Vagy ha az embernek van egy Win 8 a akkor befrissíthet e erre! Amúgy meg, hogy a témánál maradjunk igazából én egy picit azért pattanok a valve ra, mert a HL 3 helyett amit úgy gondolom mindenki vár, ilyen amolyan dolgokkal akarnak rivalda fénybe kerülni, és igazából lehet, hogy most hülyeséget fogok mondani, de számomra ez a steam os mint ahogyan elöttem boncolgatták már egy ingyenes alapokon nyugvó szoftver kicsit átbuherált változata, amit majd súlyos dollárokért ad majd el a valve! A másik meg hogy tényleg szükség van e ezekre a steam boxora, mintsem hogy külön kiadná ezt a "steam" ost! De javíts ki ha baromságokat irtam!;)
44.
44.
mestermagyar
#43: Ja, és nekem sincsenek gondjaim a win 7-el, nincs vírusírtóm, mégsem jönnek vírusok, és a tisztogatásra is csak 1 program kell, az mindent elvégez töredezettségmentesítéstül, és felesleges fájlok törlésestül.

A win 8 meg háát számomra a win 8.1 kivárására sarkall, valahogy érdekes, hogy a beállítások fele az ablakos üzemmódban van, a másik fele meg hatalmas betűkkel a csempés full képernyős módba van berakva.
43.
43.
mestermagyar
#42: (Amilyeneket írtál, az alapján itt admin még nem volt. Nyugodjál le. Nincs gond, a világ tovább megy. És most kilélegezz, aztán be lassan... :P)

Windows 8-on én is úgy tudom jobban megy a játékok zöme.

Én speciel lassan kezdek azon is elgondolkodni, hogy az egyik linux disztrót wine-al fogom használni, hogy ugye menjen a pár windowsos cucc, és emellett steamos-t vetem be. Bár én amúgy is illegálisan szerzem be az összes microsoft terméket, és van elég terrám is a 2 linux mellé egy 8.1-nek is, azért majd elgondolkodok rajta. :D De mindenképp el kell szigetelődni a nagy cégek befolyásától picit jobban, és legalább megismerni a többit, mielőtt mindenki kijelentené az álláspontját.

Azt nem tagadom, hogy egy linux disztró sokkal több alaptartalommal jön, beleértve professzionális rajzprogramokat, tervezőprogramokat, 3d-s modellezőket, és a saját office-t, nomeg gondolom egy tucat más dolgot is, ami windowsnál egy marok papírpénzbe kerülhet. Persze a libreoffice-al sz*rt sem érek amikor office fájlokat kell csinálnom előre megadott adatok szerint, pl. powerpointot egyenesen lehetetlen ugyanolyanra megszerkeszteni, de legalább van ilyen funkció, és sajátok készítésére tökéletes.

Próbálgattam, és el is romlott a rendszer 1-2 nap múlva, mialatt próbáltam mindent beállítani rajta. De legalább nagyon jó tapasztalataim voltak vele.
42.
42.
kharami
#41: Én úgy gondolom jogosan.....
41.
41.
mestermagyar
Jaj már megint elszabadult a flame meg a kurvaanyázás. -_-
40.
40.
Yami
#37: Az idézőjelben lévő állításokat GhostDog24-től idéztem és nem az én véleményem tükrözik.
39.
39.
randall13
#33: Egy szoftvertől se várd hogy új hardvert varázsol a gépedbe és akkor kisebb lesz a csalódás. Amivel a SteamOS jobb tud lenni a Windowsnál az az, hogy nem futtat felesleges folyamatokat a háttérben és így meg tud spórolni 5-10% teljesítményt amit játékra fordít. Alternatíva semmiképp sem lehet a Windowssal szemben, maximum egy másodlagos op.rendszer. És a Valve sem akar ennél többet.
38.
38.
kharami
#35: Buta mint a sötét éj! Már csak azt nézd amit nekem irt a 21 éves kis szaros!
37.
37.
Giggsy
#35: Mondjuk ez a kezdő hackerek fejlesztette kernel dobog a világ egyik legelterjedtebb operációs rendszere alatt (khm, Android, khm) szóval az ilyetén szidása minimum viccesnek tekinthető. A Linux már jóideje kilépett a hackers only státuszból. Az egyedüli előnye a Windowsnak a szoftverellátottság. Linuxra egyszerűen nincs életképes altarnatívája a Dreamweavernek, a PhotoShopnak (peeersze Gimp, csakis) és még néhány programnak (jelzem többnyire célprogramoknak, tehát az átlag felhasználó mindent megtalál Linuxra is). Azonban ha ez megszűnne, rögtön változna a helyzet. Egy Linux telepítése, kezelése semmivel sem igényel több hozzáértést, mint a Windows-é, csak mivel néhol kicsit más logikával működik, egyszerűen mást kell megszokni. Ugyanez fennál amúgy a Win8-ra váltásnál is...
36.
36.
kharami
#33: 2 dolgot tisztázzunk te noob! 1 linux buzikkal nem vitatkozom! 2 becsületesen dolgozom 26 éves vagyok van egy gyönyörű szép kislányom és én támogatom a 70 éves apámat! Világos? Amúgy egy irdatlan nagy büdös paraszt vagy! Volt szerencsém!
35.
35.
Yami
#29: Te valamiféle álomvilágban élsz?
Majd jön a Valve a csodatevő varázspálcájával, rákoppint kettőt a "kezdő hackerek fejlesztette" linux kernelre ami ettől rögtön "jól fog működni".
És ezt persze onnan tudod, mert láttad a mindent látó varázsgömbödben, értem én.
34.
34.
jszili32
#22: Nálad nagyobb parasztot még nem láttam.
33.
33.
GhostDog24
#30 ezt magyarázd azoknak akik a megjelenés napján átálnak steamOS-re h ne ijen fos fps-ük legyen akkora gépen mint neked (amit ugye apud vett).
32.
32.
kharami
#28: Én igazat adok neked abban amit irsz pontosan igy van, hogy manapság az emberek szeretik divatból szidni a windowst! Nem tagadom tény ami tény voltak hibái és biztosan vannak is, de ahogyan irod, a 7 óta korrekt op rendszer lett a win!
31.
31.
kharami
#29: Játékokról meg annyit, egy kis adat részemről! GTA 4 fullon full HD ben átlag 38fps, win 7 en 32, crysis 3 win 7 ugyan igy átlag 28, win 8 31! Akkor most mi merre hány méter? Nem értem! A win 8 igenis egy stabil és jól használható rendszer lett, az meg más kérdés, hogy aki nem szereti a csempéket annak nem ajánlott!
30.
30.
kharami
#29: Semmi nem omlott össze! Ezt most vagy elhiszed vagy nem! Meg ne haragudj de milyen win 98 ról beszélsz? Yami nak igaza van! Általános felhasználásra ott a jó öreg windows, minden másra és annak aki szeret buherálni ott a windows! És mondom ha elhiszed ha nem atom stabil a win 8 legalábbis nálam, win 8 as nokiát is használok semmi bajom nincsen vele! Megfelelően védem a gépem virusirtóval, pucolóval, tűzfallal és semmi bajom nincs a rendszerrel lassan már egy éve!
29.
29.
GhostDog24
#28 és wine sem fog rajta futni. Valamint a steamOS (mintahogy minden linux) ezt is alakíthatod hobbid szerint ha akarod csak ez jól fog müködni nem ugy mint egy suse... az ubuntu meg egyéb linuxok (eddig) egyáltalán nem alternatívák ahogyan a mac-sem volt az soha... legealábbis játékokhoz nem.

#24 csak azok nem nem fikázzák a windowst akik fosnak minden ujtól és ragaszkodnak a jó öreg win 98 ukhoz mert az ojan jó -.-" (neked sem omlott össze még a win 8 on a csempék mi? egyébként sem PC-re csinálták a win8-at) valamint csak azért fejlesztik hh komojabb legyen a védelme a heckerek ellen... roszabul futnak a játékok is rajta mint a win 7-en...de ezt is csak úgy zárójelben.
28.
28.
Yami
#23: Ez hülyeség.
A Linux-szal az a "baj" hogy egy professzionális OS. Professzionális azoknak akik értenek hozzá, akik tudják mi és miért történik benne és szeretnek is belenyúlni.
Én a munkámhoz és a hobbijaim nagy részéhez is Linuxot használok, mert egy olyan szoftveres szabadságot ad, ami a Windowsban nincs meg.
Viszont általános felhasználásra egy Windows lényegesen jobb. Felrakod és megy, Könnyen beállítható és kezelhető és nem kell naponta szeretgetni a kernel-t hogy minden rendben legyen. Tudom, hogy nagyon divatos szidni a Windows-t, de az igazság az, hogy a Windows 7 óta egy korrekt operációs rendszer. Igen a Windows 8 is. Sokat fejlődött a 7-hez képest és csak azok utálják akik pánikrohamot kapnak ha nem találják meg a Start menu-t.
Amúgy eddig is voltak cégek akik pénzt öltek a Linuxba lásd pl a Canonical-t vagy a Suse-t, szóval nem igaz, hogy csak a "kezdő hackerek" fejlesztették.
Alternatíva mindig is volt, aki nem tudott a Windows-szal élni az váltott is. Mondhatod, hogy egy Ubuntu nem élhető alternatíva ezért vagy azért, de akkor nem értem egy Steam OS mitől lenne inkább az. Az is egy linux lesz. Csak KDE vagy Gnome helyett egy Valve GUI fog rajta futni.
27.
27.
kopic
Hat sajnos kicsi az eselye annak, hogy tenyleg lesz HL3 bejelentes....:(
DOGOLJ MEG VALVE !:S
26.
26.
mestermagyar
#25: Nekem meg windows 7 van, 8.1 lesz, de inkább váltanék linuxra, bárcsak ne lenne ezen a fizetős izén annyi jó szoftver, hogy ezt kelljen használnom.
25.
25.
kirschakos
#24: Egyetértek. Nekem Win7 van fent és én sem cserélném le egy linux alapú rendszerre.
24.
24.
kharami
#23: Én pl tökéletesen megvagyok a Win 8 al, nem cserélném le se linuxra se semmire! Zenét is irok rajta játszom minden! Én úgy gondolom, ha egy megfelelően összerakott és karbantartott rendszer van a gépen akkor azzal gond nincs! kb lassan 1 éve van fent! Általában azok nyavajognak akik orrba szájba telepítenek mindenféle fost, szart, aztán magába roskad a gép! Ne csodálkozzanak! De ahogyan a mondás tartja kinek a pap, kinek a papné, de azért az erős túlzás, hogy a wint mindenki cserélné le! Magad nevében nyilatkozz!:)
23.
23.
GhostDog24
#21 Az egyetlen baj eddig az olt a linuxal h ingyenes volt és ezért (a valven kívül) minden cég leszarta és csak kezdö hackerek fejlesztették... msot egy profi csapat pénzt öl bele és ingyen oda adja... tény és való ha nem fogják reklámozni akkor lassan fog elterjedni de elhiheted... a windowst mindenki cserélné le... csak azért nem lehetett eddig mert nem volt alternatíva.
22.
22.
mestermagyar
#20: Persze hogy ingyenes. Mi értelme lenne, hogy pénzbe kerüljön? Szerintem egy 100+-as gép és a windows mellé már nem akarnál ilyet is venni. De amúgy az ingyen dolgok szerintem 3x annyi embert vonzanak átlagban.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...