Íme, az első Valve-bejelentés: jön a SteamOS

  • Írta: fojesz
  • 2013. szeptember 24.
  • Bejelentés
Link másolása
Ahogy megígérte, a Valve tegnap este előrukkolt az első bejelentésével: érkezik a SteamOS, ami egy Linux-alapú, ingyenesen letölthető operációs rendszer lesz, természetesen a játékosok köré szabva.

Ahogy azt sejteni lehetett, saját operációs rendszert mutatott be a Valve, a Linux-alapú rendszer célja, hogy a nappaliban, a tévéken álljon helyt - minden bizonnyal a Steam Box alapjául. A gyártók ingyen licencelhetik majd, hogy saját gépet építsenek rá, de amúgy otthonról is bárki letöltheti, mindennemű díj befizetése nélkül.

A Valve szerint a SteamOS ötvözi a Linux "sziklaszilárd" felépítését a nagy képernyőkre szabott játékélménnyel, állítólag jelentős fejlődést hoz majd a grafikus számítások terén, de azon is dolgoznak a fejlesztők, hogy minél lejjebb nyomják a beviteli késleltetést és felhúzzák az audioteljesítményt.

A SteamOS már most "több száz" játékot támogat, de a következő hetekben több olyan AAA-címet is bejelentenek majd, ami 2014-ben megjelenhet az operációs rendszerre. És ez csak a kezdet: a Steamen keresztül bármilyen PC-s és Mac-es játékot streamelhetünk a SteamOS-es gépünkre. Family Sharing lesz, családbarát beállítások csakugyan, és a Valve több médiaszolgáltatóval is tárgyal, hogy zenét és filmet költöztessen a platformra.

Ez tehát a SteamOS, folytatás következik, méghozzá szeptember 25-én!

64.
64.
higgadt
a második bejelentés az ikont elnézve szerintem is maga a steambox de 25 perc múlva okosabbak leszünk.
Na de mi a harmadik? Még egy kör kerül az oprendszer mellé adja az isten, hogy egy új API.
63.
63.
szinkron
#1: Blokkolta a tűzfalam, mint káros oldalt, ki kéne szedni moderátorok.
62.
62.
Lorthirash
Jól hangzik az új os ha kitudnák ekrülni azt a sok drivert meg szarságot lényegesen meglehetne emelni pc teljesítményét hiszen a konzolnak is ez a lényege.
Egy gamer OS sztem hatalmas ötlet én nagyon várom.
55.
55.
mestermagyar
54.
54.
greenmelon
#52: Hopsz, bocsi, igazad van. :D
Bekavart a kisbetű.
53.
53.
mestermagyar
#52: Ha néznéd a hírt, tudnád, hogy a steamos az az oprendszer...
52.
52.
greenmelon
#50: "Steames", ember, nem "steamos", fájt végigolvasni amit írtál. :D
51.
51.
mestermagyar
#50: 3. Az amd verje a seggét a földhöz, és hagyja elpárologni a részesedését?*

Mellesleg mit korlátoznának a vidikártyán, amikor ök nem tudják olcsóbban gyártani ettöl? Inkább max kijáratják a régit, de mint mondtam, ök jönnének ki rosszul.
44.
44.
dBLOOD
#39: Bár utálom a kémprogramokat, örülnék neki ha lenne egy ingyenes, directxet támogató linux.
Hiába mondanak akármit, csak a directx-támogatástól lesz jobb ez a linux a többinél, kizárólag ez fog többletteljesítményt okozni. Persze a sok birka majd megint elhiszi hogy a Valve feltalálta a spanyolviaszt
43.
43.
br1Koo
imádom a steamet. Ha egy jó oprendszert hoznak össze akkor tárt karokkal várom a dolgot, mert nálam a steam úgy fut a gép bekapcsolásákor mint anno az msn.
42.
42.
mestermagyar
Amúgymeg nem várt fordulat volt ez. :D Azthittem kiadnak valami steamboxot olyan drágán, mint a piston. Nem, helyette kiadtak egy mindenki számára működő ingyenes oprendszert, ami ráadásul még a játékteljesítményt is növeli!
40.
40.
Dontrip
#37: Pl guminőkről írogatsz, erőlteted a poénokat, mindenhova beírsz valamit mint Kemuri. Am semmi gond nincs veled...
39.
39.
JcGross
#38: Mivel azt írják az összes steames játék futtatható lesz belőle, ezért találd ki! Valószínűleg licenszelik a directX-et azt le van zsírozva.
Viszont egy tisztán játékra fejlesztett OS akár 10-15% teljesítménybeli javulást hozhat, úgyhogy kíváncsian várom.
38.
38.
dBLOOD
Ez a SteamOS egy directxet, D3D-t használó, linux alapú OS lesz? Vagy csak OpenGL-t fog tudni, amire a legtöbb mai játékot nem írják meg?
37.
37.
Gamerdavid
#36: Mondj pár példát. De szerintem mindenki szokott offolni, ahogy mi is most.
35.
35.
Gamerdavid
#34: Én nem szoktam offolni. mindig az adott témához kommentelek. Olvasd el a 24. kommentemet, van köze a témához. Persze van kivétel.
34.
34.
#32: Meredek ez a kérés Tőled... Lényegében minden cikkhez odaírsz valamit, ami legtöbbször off, de legalább korrekt a helyesírásod.
33.
33.
#32: A moderátorok néha 1-2 durvább kommentet törölnek és ennyi...
30.
30.
Csoki80
Alig várom nekem mindig itt csücsül egy ssd meghajtón a win mellett az ubi.
Sokszor megmentett már, ha behalt ez a szutyok :-)
A dx -el kapcsolatban, az szép és jó, hogy ezt szeretné a valve, de attól, hogy ők streamelik vagy mittudomén a cuccokat. Attól még dx alatt futnak, majd szerintem, vagy nem?? Főleg, hogy a MS így benne van a játékbizniszben......
28.
28.
strike19
Én nagyon várom.Remélem sikerül kiharapnia nagyobb szeletet az operációs rendszerek sütiből a linuxnak.
Nagyon sok embernek próbáltam már a linuxot bemutatni.A legtöbbnek tetszett csak mindig elérkeztünk egy kritikus ponthoz 10 perc elteltével:" ÉS milyen játékok vannak linuxra?Mennek a Windows-ak?"A legtöbb embert ettől a pontól ,már nem érdekelte a linux.
A windows-nak 2 ütő kártyája van:1.Direct X
2. MS Office (libre office-t ne soroljuk most ide)
25.
25.
kopic
Inkabb a Half-Life 3-at jelentsete mar be a Valve !!!!!!!!
24.
24.
Gamerdavid
HL3-mat a népnek! Ha nem lesz HL3 bejelentés, akkor felhívom az egyik Asztro műsort és átkot küldök a fejlesztőkre, méghozzá az anyagi területre.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...