Blogajánló: Féljünk a jövőtől?

  • Írta: Scoo
  • 2014. február 20.
  • Hír
Link másolása
Ezen a héten is eltérünk a megszokott formulától, ugyanis ezúttal nemcsak a blogokat, de a bevezetőt is ti írtátok, a ti írásaitok és kommentjeitekből idéztünk. Egy kattintás, és olvashatjátok is őket!

Az Oculus Rift és vele a virtuális világ már kézzel fogható közelségbe került. Nincs olyan gamer, aki ne vágyna már erre évek, évtizedek óta. Yanez viszont felhívja a figyelmet arra, hogy mennyi veszéllyel is jár egy ilyen új világ. A Vesztünkbe a Technikával című blogjából idézünk:

„Egy virtuális világ sok örömöt okozhat, de ha ennek a testi épségünk, ergo az egészségünk az ára, akkor bárhogyan is nézzük, nem éri meg. Az elmúlt évtizedben elvégzett statisztika alapján, a tinédzserek fizikai kommunikációja, évről évre csökkent 1-2%-ot, hála a számítógépeknek,
ergo az internetnek. A legutóbbi jelentések szinte már katasztrofálisak! Vagyis a fiatalok társadalmában a szexuális tevékenység az elmúlt egy év alatt 15%-ot csökkent, ami mellesleg az elkövetkezendő 2-3 évre már 30%-ra emelkedhet.”

Lássuk, hogy mit reagáltak erre a többiek!

Barackostej: Nem hiszem, hogy ilyesmin kellene aggódni. Lehetetlen megjósolni, milyen találmányok, technikai újítások fognak napvilágot látni a következő 50 évben. Az 1900-as évek elején kiszámolták, hogyha olyan ütemben növekszik a forgalom Budapesten, mint akkoriban, akkor az ezredfordulóra térdig lószarban fognak gázolni az emberek.

babl3tyo2,9: Azt mondanám, hogy egész egyszerűen meg fog szűnni a hagyományos emberi érintkezés, mint olyan. A való életben nem vagyunk olyan izgalmasak, hiszen nincs mögöttünk az internet egész tárháza, nem tudunk mindig érdeklődési körünknek megfelelő társaságot választani. A mostani fiatalság bizarr kettős élete pedig itt bukik a felszínre leginkább, hiszen egyik oldalon szende nerdeket látunk, de a Facebookon tárolt hétvégi képeikre tekintve állatok módjára tomboló vadembereket, szánalmasan lerészegedve.

Barackostej: Őseink kiröhögnének, hogy azon problémázunk, hogy fogjuk megoldani a társadalom problémáit kényelmes foteljeinkből, míg ők háborúkat, betegségeket és éhínségeken küzdötték át magukat.

Trapyd: Az emberiség kéccáztizenyóccal, csukott szemmel, habzó szájjal, fülig érő vigyorral száguld a vesztébe. Teszi mindezt, miközben hátba veregeti önmagát. Mindenki egyénileg felelős a saját sorsáért és a saját sorsunkon keresztül alakítjuk az emberiség jövőjét.

Ti mit gondoltok? A virtuális világ áldás vagy átok lesz hosszútávon?

***

Természetesen nem ez az egy blog volt a múlt héten, amit érdemes elolvasni. Íme, a többi kiemelt:

Segítség! A számítógépem a barátnőm

A Nő című filmben a főszereplő szerelmes lesz a számítógépe mesterséges intelligenciájába. FrankBlackkel ez már rég megesett, ugyanis ő már a kilencvenes években szerelembe esett az Amigájába. Sokan nosztalgiával gondolunk vissza a gondtalan gyermekkora, a tévé, monitor előtt eltöltött számos órára, de a fiataloknak is érdemes elolvasniuk az írást, hogy tudják, honnan is indult el a gamer korszak. A terjedelmes blogban bizony igazi szerelmi vallomást is találunk és valljuk be, mérföldekkel jobb, mint a Twilight.

"Az Amiga volt a barátnőm, mert maga a szó is ezt jelenti, és hát a gépben lévő grafikus és hang chipnek is Paula és Lisa volt a neve. De aztán jött az igazi barátnő. Lényegében a nejemet is az Amigának köszönhetem, mert az hozott minket össze."

The LEGO Movie Videogame

A mozifilm feldolgozások általában olyan rosszak szoktak lenni, hogy egy igényesebb gamer keresztet vet, ha meglátja őket a madarasteszkóban. Kivételt képeznek ez alól a LEGO-feldolgozások. Most azonban a saját filmjükből készítettek egy játékot. Vajon ezúttal is sikerül minőséget letenniük az asztalra?

„Megmerem kockáztatni, hogy most kapjuk a legtöbb humoros jelenetet a többi epizódhoz képest. Ez pedig nagyon jó hatással van a lelkünkre. A játék egy pillanatra sem veszi komolyan magát, ez pedig mindenképpen pozitív pont jelen esetben.”

Uncharted 3: Drake's Deception

Dentorel már harmadik hete szerepel az ajánlóban. Nem csoda, hiszen az Uncharted mindegyik része kiválóra sikeredett. Eljutott a sorozat harmadik, legújabb részéhez, és nem árulunk el nagy titkot vele, hogy ez is tetszett neki.

„Összegezve mit is tudnék most jelen pillanatban mondani? Igazából azon jár az eszem, hogy remélem, lesz megint több szabadnapom, amikor ismét nekiülhetek eme játéknak.”

Contract Wars

Ki gondolta volna, hogy a Facebookon van olyan FPS, ami még élvezhető is? Kicsit kételkedtünk ebben, de LtK blogja meggyőzött minket.

„Egy ilyen kinézettel rendelkező FPS Facebookon? Na, ne viccelj. Eddig maximum Mario vagy medvedisznóemberfarm volt itt.”

Trust GM-1520 Gamepad

Aki konzolos tudja, miért jó gamepaddel játszani. Aki PC-s, az már jobban húzza a fogát, és az istennek se engedné ki a keze alól az egeret. Kredencferenc tesztelt egy gamepadet a Trust kínálatából.

„Összességében a 3500 és 4000 Ft-os ártartomány egyik legjobb kontrollere, legalábbis véleményem szerint.”

***

Ennyi lett volna az ajánló. Ne felejtsetek el blogot írni, kommentelni, hátha jövő héten ti is bekerültök!

12.
12.
Scoo
#11: Öööö...nincs sorrend. Mármint sose a minőség szempontjából rakom sorrendbe az ajánlót. Most persze kicsit eltértem a megszokottól, mivel így szoktam felépíteni:
Játékok, film/könyv, hardver, elgondolkozni való/egyéb.
11.
11.
devi925
A blogajánló jó lett, csak a sorrend nem...szerintem.
10.
10.
FrankBlack
#9: +1 és köszönöm, hogy bekerült a blogbejegyzésem :)
9.
9.
Yanez
Jó kis ajánló lett, grat mindenkinek!
8.
8.
Henry82
Grabowsky30+:
Amiket irtal azzal egyetertek, de te csak videojatekokrol beszelsz, a virtualis vilagnak ez viszont csak egy kis szelete. Elmennel bulizni, de nincs kivel, meg kulonben sem vagy meno, eszre sem vennenek egy szorakozohelyen, sebaj, vegyel egy uveg wiszkit, toltst be az ibiza klub szimulatort, maris te leszel a sziget bulikiralya, vagy inkabb egy luxusjachton buliznal? megoldhato. Nem akarok peldakat sorolni, milliot lehetne, ha kellokeppen fejledt lesz a technika (hamarosan), egy atlag ember elete semmiben nem versenyezhet a megvasarolhato virtualis jatszoterek vegtelen lehetosegeivel.Ki akarja majd a szurke hetkoznapjait elni?
7.
7.
Grabowsky30+
Úgy gondolom, hogy az emberek életét, az ilyen közösségi terek mint facebook sokkal jobban mérgezik, mint egy virtuális eszköz! Egy videojáték (kivéve MMO) véget ér néhány óra, nap, hét alatt, persze mindig jön egy új, de konkrétan van vége ezért nehezen alakulhat belőle egy életforma, mint egy facebookból amin igazából csak úgy fenn vagy és órákat töltesz el rajta úgy, hogy nem történik semmi, de közben elhiteti veled, hogy voltak emberi kapcsolataid, hogy emberekkel beszélgettél úgy hogy egy szót sem mondtál illetve hallottál! Véleményem szerint ez sokkal veszélyesebb, mint bármilyen viruális világban rohangálni órákat! Ahol ugyan nagyon szeretnéd elhinni, hogy ez a valóság, de azért tudod, hogy egy játékban vagy! Persze, mint a drognak és az alkoholnak ennek is van az a hatása, ami gyakorlatilag bárminek ha nagyon rákapsz függő leszel és ebből adódhatnak problémák, de egy normális embernek nem hiszem, hogy ilyen gondja adódna, pl egy oculus rift használatától jobban, mint ha az aktuális játékát (tök mindegy mi) monitoron játszaná! Ha valaki hajlamos függővé válni az függővé válna egy 15" monitoron játéktól is, nem kell hozzá virtuális valóság szemüveg!
6.
6.
Henry82
Jol latod a dolgokat, csak az a baj, a profitorientalt vilag hozzaallasa miatt elfogadod a folyamatot, mint ha ez igy lenne rendben, mint ha a fejlodesunkbe kodolva lenne a bukasunk is.Szerintem ez nem igaz, nem torvenyszeru, hogy zombikka valjon a tarsadalom, lehet tenni ellene, csak gondolkodni kell. A cegektol nem varhato, hogy korlatozzanak barmit is, oket tenyleg csak a profit erdekli, ez a torvenyhozok felelossege. Es a digitalizalodas sem minden esetben problema, ha online be tudom fizetni az osszes szamlamat, intezni a banki dolgaimat, az pozitivum, mert ezzel sok sok ora folosleges joves menest, sorbanallast megsporolok, amit tolthetek inkabb a csaladommal, baratokkal, motorozassal, stb. A videojatekokkal sem lattam soha semmi problemat, egy ket elvetemulten kivul az emberek tudjak a helyen kezelni, egy kepernyo elott ulni es jatszani azert nem olyan nagy kaland, az emberek tobbsege ennel talal jobb szorakozast.De a virtualis valosag mas teszta, egy kis retegen kivul, akik a valosagban is mindent megtehetnek, erre mindenki ra fog kapni es sokakat el fog rabolni ez a vilag, ezt nem kene megvarni, hanem kormanyszinten szabalyozni amig meg nem keso.
2.
2.
Henry82
Azért leírom azt is, én miben látom a megoldást. Szerintem sem kell akadályozni a technikai fejlődést, de nem kell mindent az emberek kezébe adni otthoni használatra, mert nagy baj lehet belőle. Elmész egy VR központba, befizetsz x összeget, befeküdhetsz pár órára játszani/kalandozni/versenyezni, szexelni, amit akarsz, aztán menj haza és éld az életedet, tehát fogd fel úgy a dolgot mint egy jó program, mint ha elmennél vidámparkba.
1.
1.
Henry82
Nagyon örülök, hogy ilyen írások is megjelennek itt, külön szeretném kérni, hogy valaki írjon konkrétan a hamarosan érkező virtuális világ veszélyeiről (pl Oculus Rift), hogy annak milyen hatása lehet az emberi kapcsolatokra, az iskolai/munkahelyi teljesítményre, ismerkedésre, stb.
Úgy gondolom, ha leírtátok milyen fantasztikus élmény, mennyire forradalmasítja a videojátékozást, úgy korrekt, ha azt is felvázoljátok mi történhet azokkal, akik átesnek a ló túloldalára és az "álom lesz számukra a valóság". Hogy hova vezethet az globális szinten, ha az összes álmodozó fiatal és sikertelen ember alternatív világokat választ a valóság helyett. Személy szerint azt gondolom, ezzel az emberiség a vesztébe rohan.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...