GDC 2014: Olcsón vehetnek engine-t a fejlesztők

  • Írta: fojesz
  • 2014. március 20.
  • Hardver
Az Epic és a Crytek gyakorlatilag egyszerre jelentette be, hogy szolgáltatásként is elérhetővé teszi a játékmotorját, így egy viszonylag alacsony havidíjért is hozzájuthatnak az Unreal Engine 4-hez és a CryEngine-hez a fejlesztők.

Nem kell részletezni: az új üzleti modell a független fejlesztőknek kedvez. A komolyabb játékmotorokért óriási összegeket kértek eddig a játékkészítő cégektől, dollármilliós nagyságrendre kell gondolni, ami a kisebb stúdiók számára megfizethetetlen opció. Belátta ezt az Epic Games és a Crytek is, ezért változtattak mindketten az üzleti modelljükön.


Új előzetes a GDC-ről

Az Epic az új Unreal Engine használatáért havi 20 dollárt kér a fejlesztőktől, illetve a motorral készített játékból származó bevételek 5 százalékát fizetteti ki velük. Az előfizetők a motor minden eszközéhez és funkciójához hozzáférnek az összes támogatott platformon, az előfizetésüket pedig bármikor lemondhatják - ilyenkor is megtarthatnak maguknak mindent, csak a frissítésekről kell lemondaniuk. Az Epic ettől függetlenül a hagyományos modellt is megtartja, a nagyobb forgalmú cégek maradhatnak az egyszeri nagyobb összeg kifizetésénél is.

Ezzel párhuzamosan a Crytek is hasonló szolgáltatást jelentett be: ez kizárólag a független fejlesztőknek szól, és felhasználónként havi 10 dollárért kínálja a CryEngine-t - mindenféle plusz nélkül, tehát a Crytek nem kér a játék bevételeiből. A cég azt is leszögezte, hogy a CryEngine ingyenes SDK-ja is elérhető marad, a frissítésekre viszont csak az előfizetők számíthatnak majd.

Nem készül új Unreal Tournament

Az Epic a GDC-n annyit volt hajlandó megerősíteni, hogy több eddig bejelentetlen címen is dolgozik a Fortnite mellett, azt viszont már most leszögezte, hogy új Unreal Tournament nem készül nála. Ennél jobban nem is részletezte a dolgot, így azt nem tudtuk már meg, hogy terveznek-e egyáltalán folytatást a sorozathoz.
3.
anteris
A Unity a jelenlegi körülmények között mehet az OBI-ba venni magának egy ásót ha csak nem változtat az üzleti tervén sürgősen.
2.
Cristiano
új Unreal Tournament jó lenne pedig
1.
eszem
És legyen még egy harmadik az unity: "Unity havi 75 dollárért igényelhető, ráadásul ez az összeg háromszorosára is nőhet a különböző extra Pro licencekkel, amelyek szükségesek lehetnek, ha a játékot iOS és Android platformra nem csak alapvető funkcionalitás mellett szeretné elkészíti a fejlesztő. Cserébe persze a Unity nem kér részesedést a bevételből és az Unityt 12 hónapra veszed kötelezően, nem mondhatod le" - Prohardver

Érdekes lesz az biztos :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...