GDC 2014: Olcsón vehetnek engine-t a fejlesztők

  • Írta: fojesz
  • 2014. március 20.
  • Hardver
Link másolása
Az Epic és a Crytek gyakorlatilag egyszerre jelentette be, hogy szolgáltatásként is elérhetővé teszi a játékmotorját, így egy viszonylag alacsony havidíjért is hozzájuthatnak az Unreal Engine 4-hez és a CryEngine-hez a fejlesztők.

Nem kell részletezni: az új üzleti modell a független fejlesztőknek kedvez. A komolyabb játékmotorokért óriási összegeket kértek eddig a játékkészítő cégektől, dollármilliós nagyságrendre kell gondolni, ami a kisebb stúdiók számára megfizethetetlen opció. Belátta ezt az Epic Games és a Crytek is, ezért változtattak mindketten az üzleti modelljükön.


Új előzetes a GDC-ről

Az Epic az új Unreal Engine használatáért havi 20 dollárt kér a fejlesztőktől, illetve a motorral készített játékból származó bevételek 5 százalékát fizetteti ki velük. Az előfizetők a motor minden eszközéhez és funkciójához hozzáférnek az összes támogatott platformon, az előfizetésüket pedig bármikor lemondhatják - ilyenkor is megtarthatnak maguknak mindent, csak a frissítésekről kell lemondaniuk. Az Epic ettől függetlenül a hagyományos modellt is megtartja, a nagyobb forgalmú cégek maradhatnak az egyszeri nagyobb összeg kifizetésénél is.

Ezzel párhuzamosan a Crytek is hasonló szolgáltatást jelentett be: ez kizárólag a független fejlesztőknek szól, és felhasználónként havi 10 dollárért kínálja a CryEngine-t - mindenféle plusz nélkül, tehát a Crytek nem kér a játék bevételeiből. A cég azt is leszögezte, hogy a CryEngine ingyenes SDK-ja is elérhető marad, a frissítésekre viszont csak az előfizetők számíthatnak majd.

Nem készül új Unreal Tournament

Az Epic a GDC-n annyit volt hajlandó megerősíteni, hogy több eddig bejelentetlen címen is dolgozik a Fortnite mellett, azt viszont már most leszögezte, hogy új Unreal Tournament nem készül nála. Ennél jobban nem is részletezte a dolgot, így azt nem tudtuk már meg, hogy terveznek-e egyáltalán folytatást a sorozathoz.
3.
3.
anteris
A Unity a jelenlegi körülmények között mehet az OBI-ba venni magának egy ásót ha csak nem változtat az üzleti tervén sürgősen.
2.
2.
Cristiano
új Unreal Tournament jó lenne pedig
1.
1.
eszem
És legyen még egy harmadik az unity: "Unity havi 75 dollárért igényelhető, ráadásul ez az összeg háromszorosára is nőhet a különböző extra Pro licencekkel, amelyek szükségesek lehetnek, ha a játékot iOS és Android platformra nem csak alapvető funkcionalitás mellett szeretné elkészíti a fejlesztő. Cserébe persze a Unity nem kér részesedést a bevételből és az Unityt 12 hónapra veszed kötelezően, nem mondhatod le" - Prohardver

Érdekes lesz az biztos :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...