Veszteséges a Sony, de a PlayStation 4 jól megy

  • Írta: fojesz
  • 2014. május 14.
  • Biznisz
Link másolása
Veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a Sony az elmúlt üzleti évre, és a következőre sem vár nyereséget. A játékos részleg is mínuszos volt: a PS4 jól megy, de a piacra kerülés költségei még érződnek a számokon.

A Sony márciusban véget ért üzleti évére 75,4 milliárd dolláros forgalom jutott, ami 14,3 százalékos növekedés éves szinten, és főleg a PlayStation 4 rajtjának, illetve az erősödő okostelefon-eladásoknak volt köszönhető - ennek ellenére a cég 1,26 milliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A számunkra érdekes játékos részleg bevétele 38,5 százalékkal nőtt éves szinten, ami 9,5 milliárd dollárt jelentett, viszont ez is veszteséges lett: hajszálvékony, 78 millió dolláros mínusznál állt meg a számláló. Mindennek az oka az volt, hogy bár a PlayStation 4 szépen rajtolt, a piaci bevezetéséhez kapcsolódó költségek még jobban éreztetik a hatásukat, ráadásul a játékos divíziót az is visszahúzta, hogy a Sony Online Entertainment négy MMO-ját lelőtte, ami 60 millió dollárba került neki.

Míg az előző évben 16,5 millió PlayStation 2 és PlayStation 3 kelt el, a mostani üzleti évben 14,6 millió PlayStation 3 és PlayStation 4 talált gazdára - a következő évre 17 millió eladott gépet remél a cég. A kézikonzolos front kiábrándító: egy évvel ezelőtt 7 millió PSP-ről és PS Vitáról számolt be a Sony, most csak 4,1 millióról, és jövőre is csak 3,5 milliót vár.

Az idén áprilistól jövő márciusig tartó üzleti évre a Sony 487 millió dolláros veszteséggel számol, de a játékos részleg nyereséges lesz a várakozásai szerint.

20.
20.
leilu
Dobják piacra a Morpheust lessz itt pénz annyi,hogy meg sem tudják számolni.
18.
18.
p3ti
A Sonynak a legnagyobb gondja hogy túl sok pénzt invesztál felesleges dolgokban. Sajnos a műszaki cikk részlegben már nem olyan erősek mint anno, és az olyan cég mint a Samsung, ott vág alájuk ahol csak akar.. lehet jó lenne vmi új koncepcióval elindulni.
17.
17.
Kocsis92
72 milliárdos a cég alaptőkéje ha jól tudom, tehát 72 évig még simán elmehetnek ilyen minusszal, kedves xbox fanok, a sony nem fog eltűnni sehova :)
14.
14.
manziel
#9: Sajnos úgy gondolták a japók hogy a nevükből megélnek az idők végezetéig, és simán adhatják másfélszeres áron a cuccaikat a konkurens koreai gyártókhoz képest.
Csakhogy időközben a Samsung meg az Lg gyakorlatilag f.szra húzta a Sony-t a dömpingáron kinált termékeivel.
A konzolrészleg pedig nem valószínű hogy kihúzza őket a kakiból.
13.
13.
giga321
11.
11.
Cristiano
micsoda Sony Veszteséges :O
10.
10.
Szelenas
#9: remélem a hamarosan az minimum 8 év:D
9.
9.
GAMEROD
Sony-ék is hamarosan lehúzzák a rolót. Nem igazán dübörögnek már amióta elvették tőlük a tv, video, és egyéb szórakoztatóipari piacot. Már csak a playstation és a mobiltelefon piacból élnek. Valamit nagyon elszúrtak az elmúlt 10 évben. Amekkora versenytárs volt velünk, most olyan kismiska lett.
8.
8.
Juha
Az üzleti évben rengeteg költségük volt, részben még fejlesztés is, aztán a gyártás, és persze marketing. Ehhez képest évzárásig (üzleti évzárásig) relatíve kevés konzolt adtak el, ezért nem meglepö az eredmény.
A ps4-et gondolom nem egy-két évre tervezték, tehát a profit is késöbb fog realizálódni a rászánt befektetés tükrében.

És nem kérek "köszönjükemese" stílusú hozzászólásokat, mivel csak azoknak írtam, akik esetleg nem gondolták még végig :)
7.
7.
Zombiekiller6
Húzzatok bele drágasszágaim!
6.
6.
Norbiii
#5: Részben egyetértek, és pont ezért mondtam, hogy annyian tolják még a "régi" konzolokon, hogy mondjuk 1 év csúszással nagy problémát talán nem okoztak volna! Sokan keresik a választ, hogy miért, miért, és miért? Miközben akkora nagy gond talán nincs, csak nem mindenki akar egyből váltani! A Nintendo meg előfog rukkolni valamivel, ebbe 99%-ban biztos vagyok, és igen, általában maradandót alkottak. Hajrá N, de azért hajrá Sony és MS is, legyen izgalmas 8. generáció! :)
5.
5.
MrLentoFan
#2: Igen ! Valahogy saját maguk alatt vágják a fát! Ha megnézzük az elmúlt pár nap híreit, látszik az, hogy ez a generációváltás egyik cégnek sem azt hozta, amit szeretett volna és most mentik a menthetőt! Mondjuk egy jóízűt nevetnék ha a Nintendo előrukkolna valamivel amivel adnak egy nagy pofont a piacnak! (azért lássuk be eddig csak maradandót alkottak)
4.
4.
Szelenas
Szerintem még sokan nem vettek új konzolt, ezért lett veszteséges.
3.
3.
DON GONDOCS
Ha a ps vita nemis muzsikál olyan jól ahogy kéne ha a ps4 mellé csomagolják elérhető áron Mintahogy a kinectet kellet volna az Xo-hoz biztosan megtérül a befektetés. A játékfelhozatallal sosem volt gond és az e3 után ez csak javulni fog.
2.
2.
Norbiii
Azért érdekes, hogy a Nintendo-nál, a 3DS visz mindent, és jól fogy, addig a Wii U lehúzza, és veszteséges az N, a Sony-nál meg a kézi konzol teljesít gyatrán, a Ps4 meg jól fogy. Mindkét cég ezek szerint veszteséges lett, ami szomorú! Mondjuk az előköltségek is benne vannak...
1.
1.
Fooxfire
Hát nem értek én ehhez de nem is akarok :D Remélem a következő szezonjukba én is beszállok a konzollal. \o/
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...