Beperelte a ZeniMax az Oculust

  • Írta: fojesz
  • 2014. május 22.
  • Hír
Link másolása
A múltkori fenyegetőzést követően a ZeniMax be is perelte az Oculust, a Bethesda és az id Software anyacége üzleti titok megsértésével vádolja az Oculus Rift VR-szemüveg tervezőit.

Közel egy hónappal a fenyegetőzés után a ZeniMax Media beperelte az Oculust, állítása szerint az Oculus Rift olyan üzleti titkokra épül, amire a tervezőcég jogtalanul tett szert. A kiadó azzal vádolja a csapatot, hogy az az ő több évbe és több millió dollárba került kutatásaiból próbál hasznot húzni, és ahelyett, hogy megállapodnának - a ZeniMax 2 százalékos tulajdonrészt szeretne az Oculusból -, a VR-esek még el is viszik tőlük az alkalmazottaikat.

A ZeniMax szerint a történetük 2012 áprilisában kezdődött, John Carmack ekkor találkozott az Oculus alapítójával, Palmer Luckeyval. Luckeynak ekkor még csak - a kiadó szóhasználata szerint - egy primitív VR-szemüvege volt, amiből egy sor fontos funkció hiányzott. Carmack és a ZeniMax más munkatársai segítettek neki kikupálni a kütyüt mind hardveresen, mind szoftveresen, sőt a Doom III: BFG Edition is kapott egy VR-kompatibilis változatot.

A szemüveget a 2012-es E3-on is bemutatták, méghozzá a ZeniMax közreműködésével, Luckeyék pedig később is kérték a kiadó támogatását a promóhoz - a Rift körül lévő felhajtás tehát neki köszönhető szerinte. További probléma, hogy az E3 után az Oculus ZeniMax-hardvert és fejlesztői kiteket használt, ráadásul a csapat a későbbiekben is direkt kérte a ZeniMax segítségét.

A ZeniMax szerint már az E3 után elkezdtek tárgyalni arról, hogy az Oculus hogyan kompenzálná a kiadót a segítségéért, azonban ahogy a cég egyre több alkalmazottra tett szert, és egyre több befektetést kapott, ezek a tárgyalások zátonyra futottak.

Az ügyben kiemelt szerepet kapott Carmack is, aki a ZeniMax vádjai szerint még ZeniMax-alkalmazottként beleegyezett, hogy minden munkája a kiadóé lesz. A helyzet elfajulásával párhuzamosan a ZeniMax arra kérte Carmacket, hogy a megegyezésig ne segítsen az Oculusnak - ez volt az a pont állítólag, amikor az Oculus felvette magához a mestert és más ZeniMax-munkatársakat is, akik ugye egytől-egyig hozzáfértek a kiadó minden bizalmas információjához.

A per kapcsán az Oculus azt mondta, hogy továbbra is kiáll a korábbi álláspontja mellett: a ZeniMax nem segített neki a fejlesztésekben, és meg fogja védeni magát.

5.
5.
aRkye
Szerintem ennyire nem komplikált az eset. Ha bizonyítani tudják mindazt, amit állítanak, akkor nyert ügyük van. Majd kiderül minden.
4.
4.
Cristiano
semmiért perelik be szép
3.
3.
shatterhand
mocskos egy húzás volt reszukrol. Nagy cegeket se kell felteni de basszus a kis ceg szerzodesekkel probalja bevedeni magat. En se orulnek ha befektetnek vmibe az meg amint beindul az uzlet letagadja hogy valaha is raszorult volna segitsegre. Remelem csodbe megy.
2.
2.
anarchoid
Talan inkabb jovo karacsonykor ;) es nem a billentyuzetre , mert addigra biztosan az se lesz ;) csak a levegobe irkalunk ;)
1.
1.
Grabowsky30+
Zeninek viszket a tenyere, látják előre, hogy ez bizony siker lesz és lóvét akarnak! Nem egyedi eset a történelemben! Nagyon remélem, hogy ez nem fogja befolyásolni a termék mihamarabbi megjelenését és legkésőbb karácsonykor már oculustól hányom a bejglit a billentyűzetre! :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...