Elhunyt Ralph Baer, a videojátékok keresztapja

  • Írta: zoenn
  • 2014. december 8.
  • Gyászhír
Link másolása
Kilencvenkét éves korában elhunyt Ralph Baer, a videojáték-ipar egyik legnagyobb úttörője. Ő tervezte a barna doboz néven emlegetett első játékkonzolt, a Magnavox Odysseyt. Egy zsenivel lettünk kevesebbek.

Ralph Baer 1922-ben született, a játékipar iránti kíváncsisága a hatvanas években bontakozott ki, miközben a Sanders Associatesnál dolgozott mérnökként. Fejébe vette, hogy mindenáron egy olyan termékkel rukkol elő, amivel játszani lehet a televízión.

1967 és 1969 között kollégáival, Bill Harrisonnal és Bill Ruschsal több kísérleti egységet készített, beleértve a Magnavox Odysseyt, amely az első olyan konzolnak tekinthető, amin már több játék foglalt helyet és multizni is lehetett rajta. A masina 1972-ben mutatkozott be a nyilvánosság előtt és máig 700 ezer darab kelt el belőle, megnyitva az utat az összes játékkonzol előtt - ennek hatására rukkolt elő az Atari saját géppel.

Baer dolgozta ki a Pong játékmenetét Nolan Bushnellel közösen. A következő években több mint 150 szabadalmat birtokolt, de nyugdíjba vonulása után is aktív volt, hiszen részt vett a Smarty Bear Video és a Laser Command munkálataiban.

A játékipar iránti szenvedélye tagadhatatlan. 2008-ban számos kísérleti egységet, modelleket, feljegyzéseket és rajzokat adományozott a Smithsonian National Museum of American Historynak. 2004-ben az akkori elnök, George W. Bush kitüntette a Nemzeti Tudományos Éremmel, amit a Technológia és újítás kategóriában vehetett át.

Baer három gyermeket és rajongók millióit hagyta hátra, nélküle nem lenne olyan a játékipar, mint ma.

Köszi, Kupai97!

8.
8.
Yagami Light2626
Nyugodjék békében és köszönjük munkáját:(
7.
7.
Norbaa
Béke poraira, és köszönet munkásságáért.
6.
6.
feher576
5.
5.
valti61
4.
4.
Extol
Benne volt már a korban az öregúr
2.
2.
Raam989
Nyugodjék békében. :(
1.
1.
br1Koo
:) Milyen büszkeség tölthette el, hogy az ötlete így kivirágzott.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...