Visszatért a játékiparba a BioWare társalapítója

  • Írta: fojesz
  • 2015. február 19.
  • Homo Nobilis
Link másolása
Greg Zeschuk és Ray Muzyka, a BioWare társalapítói egyszerre döntöttek úgy 2012-ben, hogy elhagyják a fejlesztőcsapatot, sőt egy darabig a játékipart is hanyagolni fogják. Zeschuk most visszatért.

Dr. Greg Zeschuk, a BioWare társalapítója 2012-ben jelentette be, hogy felhagy a játékipari tevékenységével, és bár nem zárta ki a visszatérést, akkor csak kicsi esélyt látott erre.

Zeschuk a jobb oldalon...

Nos, Zeschuk mégis visszatért, újra játékot fejleszt, de aki esetleg arra számított, hogy egy BioWare-kaliberű projekten szorgoskodik, csalódni fog. Nem, a Biba nevű cég elnöke lesz ezentúl, amely olyan appot készít mobilokra, ami a játszótéri játékokat teszi izgalmasabbá és látványosabbá, méghozzá a kiterjesztett valóság segítségével. A Biba épp ma jelentette be, hogy a PlayPower nevű gyártó már elkezdett dolgozni az első Biba-kompatibilis játékokon.

...ez pedig a Biba egyik játéka.

Zeschuk azt mondta, a Bibát játékdizájnerként és apaként is nagyon izgalmasnak találja, hiszen ötvözi a videojátékok és a játszótéri játékok előnyeit: így a kicsik úgy hidalhatnak le a hatalmas űrhajóronccsá változtatott játszótéri játékoktól, hogy közben mozognak és kint vannak a levegőn. A Biba appja különböző minijátékokat kínál a gyerekeknek, akiknek a teljesítményéről online ranglista is készül. Habár vannak olyan játékmódok, amiket kifejezetten Biba-játékokkal lehet együtt játszani, néhány a "hagyományos" játszótereken is bevethető közülük.

9.
9.
Trapyd
#8: "Most egy seggedből előhúzott sztereotípiát vettél elő hogy a tv rontja a képzelőerőt. "
Giggsy rohadtul nem ezt mondta.

"Nagyon nem ezt megfigyelheted az animék vagy a képregények történeti és grafikai kidolgozottságának fejlődésén keresztül."

MI VAN?

"A 7. kommentnek meg nem tudom mi értelme volt."
Ne haragudj kérlek, mert tényleg nem akarlak bántani, de ezek után nem is csodálkozok, hogy nem tudod.
8.
8.
attila4545
#6: Most egy seggedből előhúzott sztereotípiát vettél elő hogy a tv rontja a képzelőerőt. Nagyon nem ezt megfigyelheted az animék vagy a képregények történeti és grafikai kidolgozottságának fejlődésén keresztül.De ja nehéz azokkal vitatkozni akik az egyszerű 5 éve minden jobb volt logikával mennek. A 7. kommentnek meg nem tudom mi értelme volt.
7.
7.
markoci555
#6: Emlékeztek még amikor Bear Grizli volt a fő túlélős műsor? Szép idők, pedig csak pár éve volt! Én már nem nézek nagyon tévét de a család igen és behallatszik, egy halom sz*r megy mindenhol, amiket leírtál, a sok realitys cucc, nem hallatszott még be értelem amióta pár éve abbahagytam a tv nézést...
És akkor jön a fülhallgató, valahogy el kell szigetelni magam, akkor meg jön az hogy senki nem beszél senkivel, elhatárolódik az egész család... Inkább begubózódok mint meghülyülök.
6.
6.
Giggsy
#4: És a TV bizony rossz is a fantáziának, valamint a játékok igen tetemes része sem segíti épp elő a fantázia fejlődését. Hozzáteszem, a TV lehetne nevelő célzatú is, de nézzük már meg, hogy miféle műsorok mennek rajta! Még az elvileg ismeretterjesztő tematikájú csatornákon is. Most komoly, hogy háromféle realityre van szükség, ami az elárverezett raktárak megvásárlásáról szól, van show a zálogházakról, autókereskedőkről (bár ez legalább tényleg informatív is, hisz ad némi betekintést az autók szerelésébe) kacsavadász redneckekről, házbontókról (amelyben lófasz filléres apróságokat kimentenek, ólombetétes duplaüveges franciaablakokat meg lazán bezúznak), illegális szeszfőzőkről és mindezek olyan csatornákon, amelyeknek bővíteni kellene az emberek rálátását a világra. A Discovery, NatGeo, Spectrum mostanra az ismeretterjesztés MTV-je lett (ugye a Music Television, ahol épp csak zenét nem játszanak a nap 23 órájában). A műsorok többsége mostanra idióta reality, ami gyakran köszönőviszonyban sincs a tényleges valósággal. Ami valós ismeretanyagot ma egy nap alatt fel tudsz szedni akármelyik ismeretterjesztő csatornáról, azt húsz éve a Delta nagyjából egy óra alatt produkálta.
A játékok többsége dettó. Oké, van egy Minecraft, ami fejleszti a fantáziát, de azon kívül? CoD és Battlefield típusú cső FPS-ek, amikben a single faék egyszerűségű, a multi meg csak a szem-kéz koordinációt fejleszti. Vannak ugyan összetett történetű, vagy logikai feladványokra épülő játékok, amik esetleg késztethetnek gondolkodásra, de azért egyik sem általános. Emlékszem, hogy annak idején a Tomb Raider 3, vagy a Tomb Raider 5 esetén ment a fanyalgás, hogy milyen szarok mert a fejtörők faék egyszerűségűek. Hát most ott tartunk, hogy ha egy mai játékokon nevelkedett átlag gyereket le tudnál ültetni eléjük (ami nem fog menni, mert mai szemmel nézve mindkét játék hányadék módon ocsmány) akkor semeddig nem jutnának el bennük internetes végigjátszások olvasása nélkül. Azért mert hülyébbek lennének, mint mi voltunk? Nem. Azért, mert a mai játékok többsége intellektuálisan egyáltalán nem stimuláló. Az érzelmekre nagyon ügyesen hatnak, de gondolkodásra csak nagyon kevés késztet.
És a játszótéren még akkor sincs szükség technológiára, ha a gyerek képes rendeltetésszerűen használni. Pontosan azért, mert mindent áthat a technológia, szükség van arra, hogy legyenek dolgok, amik kiszakítanak abból a közegből. A játszótér lenne az egyik.
4.
4.
attila4545
#1: Attól hogy öreg vagy és félsz a technológiától az még nem negatív. Ezt a viselkedést kéne kiírtani ami élből utasítja el a dolgokat. Először a tv volt rossz fantáziának utána a játékok most ez. Csak azért mert neked nem ilyen volt nem veszi el ennek az értelmét.( a dolog egyébkét baromság me a gyerek előbb rágcsálja meg a telefont minthogy rendesen használja ezé kell elzárni a dolgokat előle)
3.
3.
godach
Játszótér, telefon, gyerek? Nem is értem hogy jön össze...
1.
1.
leviske
"a játszótéri játékokat teszi izgalmasabbá és látványosabbá, méghozzá a kiterjesztett valóság segítségével."

Nem erre volt eddig a gyerekek képzelő ereje? Muszáj tényleg egy ötlettelen, fantáziátlan generációt kinevelni?
Én ezt halál komolyan betiltanám. Sokkal többet árt egy 5-6 éves gyereknek, mint egy GTAakárhány.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...