HWSW: A kalózpéldány is frissíthető Windows 10-re

  • Írta: fojesz
  • 2015. március 19.
  • Hír
Link másolása
A Microsoft azt mondta a Reutersnek, hogy a kalózpéldányok tulajdonosai is frissíthetnek Windows 10-re. Eleinte úgy tűnt, a kijelentés csak Kínára vonatkozik, de megérkezett a hivatalos állásfoglalás: a döntés globális érvényű.

Hatalmas vihart kavart Terry Myerson tegnapi mondata, amit a Reuters egy, a Windows 10 megjelenésével kapcsolatos bejelentések után közölt interjúban hozott le. A Microsoft operációs rendszerekért felelős igazgatója a hírügynökségnek a kínai helyzetre vonatkozó kérdésekre válaszolva azt mondta, hogy a redmondi vállalat minden alkalmas PC-t frissíteni fog, fusson azon eredeti Windows vagy kalózváltozat.

Borítékolni lehetett, hogy Myerson mondata hatalmas lavinát fog elindítani, mert a Reuters cikke azzal kapcsolatban nem fogalmazott egyértelműen, hogy ez a döntés csak Kínára vonatkozik, vagy globális érvényű. Számos lap közölte tényként, hogy minden kalózpéldányt is ingyenesen lehet majd frissíteni Windows 10-re, mi úgy döntöttünk, a bejelentéseket ismertető írásunkban a hivatalos állásfoglalásig a konzervatívabb verziónál maradunk.

Nem csak azért, mert a kínai piac 90 százalék feletti kalózkodási arányának ismeretében ez logikus lépésnek tűnt, hanem azért is, mert nem gondoltuk, hogy egy ilyen horderejű változást a Microsoft ennyire sután fog kommunikálni. Úgy fest, mégis. Miután a cég fél napig hagyott a levében főni mindenkit, egy szóvivő a The Verge-nek megerősítette: minden, a hardveres követelményeknek megfelelő PC-re lehet majd frissítésként telepíteni az új Windowst. Ebbe a cég immár beleérti a legális licencek mellett a kalózpéldányokat futtató PC-ket is - tehát de facto otthoni használatra ingyenessé tette a rendszert a vállalat.

Még nincs vége a cikknek, a további részletekért irány a HWSW!

40.
40.
brummi
"Iparági szakértők szerint, a kalóz szoftverek (így a nem jogtiszta Windows is) nagyobb kockázatnak vannak kitéve kártevőknek, csalásoknak (személyazonosság eltulajdonítása, bankkártya adatok eltulajdonítása stb.), személyes adatok publikálásának, illetve nagyobb eséllyel nyújtanak alacsonyabb teljesítmény vagy működnek hibásan."

Ébresztő, emberek! Ugyan azt a Windowst telepíti a jogmocskos felhasználó is, csak átveri a frissítésszervert az aktivátorral. Akkor ez mit is befolyásol a teljesítményben, kártevőknek kitettségben, bármiben? Az MSDN hálózatáról származó imagek tömegei elérhetőek egy egyszerű google-kereséssel. A közleményben meg süketelnek az iparági elemzőkről, meg hogy mit találtak ki má' megin, hogy alátámasszák az áraikat.
36.
36.
Konteó oldalról megközelítve se egy utolsó a dolog.
Tele lesz ilyen szervereken tárolós sync-elős minden szart cloud-ban tárolós faszsággal.
Namármost, ez azért felvet egy két kérdést. PL ez kinek jön jól és rávilágít, hogy ki fizetett érte igazából.
Ha pénzbe kerülne akkor nem mindenkinek kellene, így meg rácuppan mindenki mint gyöngytyúk a takonyra.
...
35.
35.
Amúgy eszembe jutott az is (csak úgy a tréfa kedvéért), hogy lehet ingyen fel lehet majd tenni és működni is fog csak semmit nem lehet majd rá teleíteni vagy elindítani.
Szal lesz egy linux :D
WINUX
Nezheted a desktopot...
34.
34.
#33: Miért rohanna barki is új hardware-t venni ezért?
2 évre visszamenőleg az összes gpu dx12 kompatibilis.
Arról az apró tényről nem beszélve, hogy azzal reklámozzak, hogy kevesebb lesz a erőforrás pazarló gyk. ugyanazon a gépen jobban mehet majd ugyanaz dx12-vel.
Sz'al. ez igy nem áll meg.
33.
33.
pszihoapu
#17: egyszeruen eszbekaptak hogy elobb utobb le lesz mosva az uzleti modelljuk.
amugy meg egy reszt ugye kapsz egy butitott verziot, mint az eddigi windowsoknal is volt- masreszt kihozzak a DX12-ot, valami uj ram es alaplapi-proci vezerles stb-vel egyetemben es mindenki rohan uj hardwaret venni, amibol nekik a driver licence-eknek koszonhetoen iszonyat csorog a le.
30.
30.
mestermagyar
#29: BTW a kalózok igazából tojnak az egészre, mert fél órával a kiadása után már törve tolják fel majd torrent oldalakra.
29.
29.
mestermagyar
#28: Állitotta-é a cím, hogy jogtiszta lesz, vagy licencelt ha a feltörtet frissíted?
23.
23.
Naridar
Ha mindenki elpártol a Windowstól és mondjuk OSX-re, Linux-ra és hasonlókra vált mert azok ingyenesek, az sehogyan sem jó a Microsoft-nak mert onnantól nem fogja tudni annyira nyomni a többi termékét - az Office-t, a Visual Studiot, a Games for Windows-t. Ráadásul azzal, hogy a fejlesztőket Windowson tartja - mert így továbbra is azt fogják a legtöbben használni, ergo arra éri meg fejleszteni - több bevételt szerez a különféle licenszdíjakból, APIkból, ilyenekből, mint amennyitől az átlagfelhasználó Windows-vásárlásának elengedésével elesik.
22.
22.
Neo1989
Most nem azér de ebből is lesz buherált OS szal aki letöltené
Igazából akárhonnan be tudná szerezni.
Legális v félig v semennyire részlet kérdés.

Bár tény h mondjuk jó fej az MS h ezt így kiadja.
Bezzeg a Halo 5-t nem fogja :)
Na de mind 1.
21.
21.
#19: Csak ne mézesmadzag legyen.
Aztan meg jól megszivatnak majd mindenkit.
20.
20.
#15: No igen.
Ez már így mindjært más.
Az süket duma hogy a warez hibásan működhet vagy jobban ki van téve a kártevőknek.
Az, hogy alacsonyab teljesítményt nyujtson meg kizárt.
Persze ez joe tex-nek meg marinéninek szól.
Mert a hozzánemértőket ezzel meg lehet vezetni.
19.
19.
mestermagyar
#16: Szerintem meg észrevették, hogy így nem lehet versenyezni a vetélytársakkal, avagy inkább a jövőbeli potenciális vetélytársakkal. Ezért irányt váltottak. Én nem hiszem, hogy lesz ilyen, főleg hogy az emberek jó része negatív hozzáállást mutat. Ha te uralod a konzol platform harmadát, a PC 80-90%(?)-át, és próbálod uralni a telefon platformot is, akkor igenis jó lépés egy egyesített windows platform, ami így majdhogynem ki fog pukkadni a sok használójától, és tartalmától. Rengeteg zsozsót le fognak tudni gombolni anélkül hogy te egy fillért is adnál konkrétan az ő termékükért. Ha engem kérdezne valaki, én azt mondanám, pár év és ingyenessé teszik a platformot.
18.
18.
17.
17.
Ez több mint kurv@ra gyanús.
Valami sunyiság van e mögött.
A microsoftot nem Teréz anya vezeti és a tulajdonosai se azok, a részvénysekről már nem is beszélve.
...
16.
16.
gerappa
Én nem lepődnék meg ha ezek után az új Windows tele lenne mikrotranzakciókkal...
15.
15.
Semmer
#14: A hivatalos MS nyilatkozat:

"A lakossági ügyfeleinknek szóló, ingyenes Windows 10 frissítési ajánlat a műszakilag megfelelő, új és meglévő Windows 7, Windows 8.1 és Windows Phone 8.1 készülékekre érvényes. Bizonyos kiadásokra nem vonatkozik az ingyenes lakossági ajánlat, például a Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise és Windows RT/RT 8.1 kiadásokra. Mennyiségi licencszerződés keretében érvényes Software Assurance szolgáltatással rendelkező ügyfeleink a Windows 10 nagyvállalati kiadásaira való frissítésre jogosultak.

Mindig elkötelezettek voltuk amellett, hogy ügyfeleink számára a legjobb Windows-élményt adjuk. Habár a nem jogtiszta PC-k is frissíthetőek lesznek Windows 10-re, ezen licencek még nem változnak át jogtisztává a frissítés megtörténtével. A nem jogtiszta Windows rendszereket nem a Microsoft bocsátja ki. Nincsenek megfelelően licencelve, és nem támogatja sem a Microsoft, sem pedig minősített partnerei. Amennyiben egy eszköz a frissítés előtt nem jogtiszta vagy helytelenül van licencelve, az az eszköz a frissítést követően is nem jogtiszta vagy helytelenül licencelt marad. Iparági szakértők szerint, a kalóz szoftverek (így a nem jogtiszta Windows is) nagyobb kockázatnak vannak kitéve kártevőknek, csalásoknak (személyazonosság eltulajdonítása, bankkártya adatok eltulajdonítása stb.), személyes adatok publikálásának, illetve nagyobb eséllyel nyújtanak alacsonyabb teljesítmény vagy működnek hibásan."

De persze, jogtiszta lesz. Mert az Te úgy akarod. Olvasni, meg dolgoknak utánanézni meg már luxus...
14.
14.
randall13
#13: És mér ne lenne jogtiszta, ha egyszer ingyenes? Ne találjunk már ki történeteket, amikor pár sorral feljebb minden le van írva...

#9: Igen, gonosz MS ki tudja miket épít bele a win-be, csak hogy a kalózokat szívassa. Lehet, hogy spontán adatvesztések fognak történni. A sok felhasználó meg jól anyázni fogja a microsoftot és még véletlenül sem vált a 10-es rendszerre. Gondolkozzunk már pls.
13.
13.
Semmer
#10: Nem. Le fog frissülni, de nem lesz ezáltal jogtiszta.
10.
10.
randall13
#7: És a MS akkor kalózverziót osztogat majd? x"DDD
9.
9.
moonborn
Én azért nem frissiteném a kalózok helyett nyugodt szivvel,ki tudja mit terveznek ezzel,aztán majd kapnak egy olyan windowsot hogy lekorlátozza az egészet és semmit nem fognak tudni elinditani vagy nem tudom,bármi kitelik tőlük mert az ember sosem ad semmit ingyen
8.
8.
KopyAti
Oszt majd jönnek a reklámok!
7.
7.
Semmer
Azt azért tarta már mindenki szem előtt, hogy a MS hivatalos közleménye alapján a kalózpéldányra frissített WIN10 még mindig kalóz marad. Nem fog kapni legális licence-t...
6.
6.
Dercsi
Ez számomra akkor lenne hiteles és elfogadható, ha a saját oldalukról le lehetne tölteni, és ott lenne mellette hogy "ingyenes" Miért csak frissíteni lehet? Ez így nekem egy kicsit furcsa, pont a MS fog adni valamit, az a MS aki a kapitalizmus mintapéldánya????
Addig pedig míg ezt látom nem hiszek nekik:
http://www.microsoftstore.com/store/mseea/hu_HU/cat/Windows-8/categoryID.66227200
5.
5.
hydraxon91
Egy másik oldalon olvastam, hogy akik kalózverziót frissítik windows 10-re azok valamilyen Trial verziót kapnak de azt nem tudom, hogy mennyire igaz.
4.
4.
greenmelon
#2: Nem azért adják ingyen mert "frissítésként gondolnak az új verziókra", hanem mert a konkurencia kvázi ingyen adja magát az oprendszert meg a frissítéseket is, így alkalmazkodniuk kellett.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...