Elképesztő éve volt a Clash of Clans fejlesztőjének

  • Írta: fojesz
  • 2015. március 24.
  • Biznisz
Link másolása
Brutális évet zárt a Clash of Clanst és a Hay Dayt fejlesztő Supercell, a finn cég forgalma a legnagyobb játékkiadók számaival vetekszik. Az árbevétele például körülbelül feleakkora volt az Activision-Blizzardéhoz képest.

Ha végeznénk egy gyors kutatást, és finn játékfejlesztőkről kérdeznénk a gamer barátokat, tízből kilencen valószínűleg a Remedyt vagy a Roviót emlegetnék, pedig az "üzletet" tekintve kanyarban sincsenek a Clash of Clans és a Hay Day fejlesztőjéhez, a Supercellhez képest.


Az alig 150 főt számláló finn cég a Wall Street Journal jelentése szerint közel 1,7 milliárd dolláros árbevétellel zárta a 2014-es naptári évet, az adózás, kamatok és amortizáció előtti nyeresége pedig 565 millió dollár volt. Ami még ijesztőbb, az a cég növekedése: 2013-ban még "csak" 570 millió dolláros forgalma volt a srácoknak, a haszon pedig 265 millió dollárt tett ki.

Csoda, hogy belefért nekik Liam Neeson egy Super Bowl-reklám erejéig?

6.
6.
Csoki80
#4: Én játszom, pedig én régi játékos vagyok. . .
5.
5.
Sischo
#2: Szerintem a baj nem azzal van, hogy sokan fizetnek a játékért, elvégre a fejlesztőknek is meg kell élniük valamiből, és ha senki nem fizetne akkor nem lenne értelme. Inkább az kéne, hogy mindenki kifizeti a játék árát és mindenki egyenlő eséllyel indul. Csakhogy a legtöbb ember ne makar fizetni hanem ingyen akarnak játszani és emiatt az előtérbe kerülnek az ilyen freemium játékok, és a normális játékok meg visszaszorulnak mert hát azért pénzt is kell kiadni. Ezután pedig minenki rinyál, hogy Pay to win meg hasonlók.... Szerintem nem véletlen alakult ki ez a rendszer és nem csak a fejlesztők a hibásak, hanem a vásárlók is.
4.
4.
ssemtexx
Ezt egyáltalán játsza valaki?
3.
3.
markoci555
#2: ez nem az 1-esnek ment,
EZ megy az 1-esnek :)

Nem csak a felhypeolásban hasonlítanak, de abban is, hogy ilyen játékok eddig is voltak. Katapultból egy halom volt az angry birds előtt, és ebből a clash of clans szerű sz*rból is rengeteg. És egyiknél sem értem, miért ezek terjedtek el.
2.
2.
markoci555
#1: Én is játszok egy netes "paytowin" játékkal, és az emberek fel voltak háborodva kb 1 hónapja, amikor jött egy frissítés ami még jobban kedvezett a fizetős játékosoknak.
Nem fogja föl a sok idióta, hogy önmaguk teszik ilyenné a játékot. Ha senki nem adna egy forintot a játékba, egálban lenne mindenki és nem kéne rinyálni. Lenne pár ember aki k*rvagazdag és unatkozik, és nem tartaná be, őket le kéne verni összefogással, és a tömeg ki tudná harcolni azt, hogy valóban ingyenes játék legyen.

Az meg mellékes, hogy hogy tudnak az emberek egyáltalán ingyen játszani ilyen sz*rral, és miért fizetnek még pluszba rá?
1.
1.
Ooorky
Ez is ugyanolyan lufi, mint az Angry Birds volt...
A jelenségről még egy South Park rész is készült:
http://southpark.cc.com/full-episodes/s18e06-freemium-isnt-free#source=57baee9c-b611-4260-958b-05315479a7fc:c6cbd5e3-7eae-4cc3-94b7-119c8d412f99&position=6&sort=!airdate
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...