Doom 4 - olyan volt, mint a Call of Duty

  • Írta: Shifty
  • 2015. június 25.
  • Érdekesség
Link másolása
Két évvel ezelőtt jelentette be a Bethesda, hogy teljesen újrakezdték a legújabb Doom munkálatait. Pete Hines, a cég marketingese a Polygonnak elmondta, mi is állt a döntés hátterében.

Két évvel ezelőtt erősítette meg a Bethesda, hogy az eredetileg Doom 4-nek indult legújabb rész fejlesztését teljesen újrakezdik. A kiadó akkor nem részletezte, miért is hajították a kukába több év munkáját, Pete Hines a Polygonnak adott E3-as interjújában azonban a döntés hátteréről is mesélt.

Hines elmondta, hogy egyszerűen nem voltak elégedettek az addigi eredményekkel, és jobbnak látták, ha hagyják az egészet, kihajítanak minden addigi ötletet és az egész fejlesztést újrakezdik. Időközben persze jó néhányan távoztak a cégtől és pozícióváltások is történtek, de ezek a változások csakis jó irányba lendítették előre a projektet.

Hines állítása szerint a legfőbb probléma ugyanis az volt, hogy abszolút nem hasonlított a Doomra az új rész. Állítólag az egész olyan volt, mintha a Call of Duty vagy a Battlefield kapott volna egy Doom-külsőt, ahogy ő mondta, akár el is nevezhették volna a játékot "Call of Doom"-nak vagy "BattleDoom"-nak. Állítását egyébként megerősíti a nemrég kiszivárgott felvétel is, amelyen pont a törölt Doomból láthatóak részletek.

A marketinges később hozzátette, egyszerűen nem volt elég gyors, elég pergős a játékmenet. A Doomra jellemző esszencia teljesen elveszett, így a régi változatban sokszor azon kapta magát a játékos, hogy más FPS-ekből ismert elemekkel találkozik, és ez abszolút nem jellemző a sorozatra.

Szerintetek az E3-on bemutatott demó már közelebb áll az eredeti Doom játékmenethez?

22.
22.
CJgabor
Először megijesztett a cím (azt hittem, kipróbáltátok, és olyan volt vele játszani, mint a CoD-dal :D) de nagyon örülök hogy tévedtem. Hála a jó istennek, ha minden jól megy, köze sem lesz a fent említett címekhez.
Az E3-as demó mondjuk amúgy sem ezt sugallta, de abból nehéz eldönteni. Én tűkön ülve várom :D
21.
21.
Szabby999
#17: Üdv!

Szívemből szóltál. Az egyik youtube videóhoz szinte szó szerint ugyanezt a véleményt fűztem. Nevezetesen azt, hogy míg a Doom 3 2004-ben grafikailag is óriási áttörés volt, addig az új Doom esetében ilyet egyáltalán nem látok. Sőt, nem látok különösebb innovációt azon kívül, hogy több a poligon. De ettől függetlenül a két játék grafikai színvonala között messze nincs olyan különbség, ami 11 eltelt évet mutatna. Nem csak a grafikával volt gondom egyébként (ismétlem, szép az új Doom grafikája, csak messze nem "next gen"), hanem egyrészt a tök ugyanolyan pályatervezéssel, másrészt az agyonvilágított pályákkal, harmadrészt pedig a színorgiával, mert néhol olyan az egész, mint egy kifestőkönyv. Ezek szerint nem csak én érzem így (noha rendesen megkaptam érte a magamét a fórumon, igaz, voltak, akik egyetértettek). A grafikai áttörés elmaradása kapcsán halkan megjegyzem: ez az első Doom játék, melynek fejlesztését technológia szempontjából már nem Carmack igazgatta... A végeredmény ezt messze igazolja is.
17.
17.
Wolverine
Az E3-on bemutatott Doom hozza a régi fílinget játékmenetben, viszont én személy szerint többet várnék már tőle így 2015-ben, akár játékmenetben akár grafikailag is, mert akárhogy nézegettem a gameplay-t, hát nemigen nyújt grafikailag sokkal többet a 2004-es 3. epizódtól, pedig az már egy jócskán több mint 10 éves fejlesztésű játék és valahogy itt nem látszik, hogy eltelt megannyi év és bizony akár egy sima tűz effektet nézek, hát komolyan azt kell mondjam élethűbb egy gta5-ös tűz effekt, ami az id múltjára nézve elég szégyenletes, persze értem én, hogy a régi nagy fejek már nincsenek, meg leépítések voltak stb, nade akkor is kérem.

A játékmenetről meg annyit, hogy tényleg tök jó, hogy a régi fílinget adja, csak tartok tőle, hogy ez itt ki is fújt, mert azon túl, hogy rohangál az ember portálról portálra és darálja ezeket a szépségeket mindenhol, nem nagyon fog mást nyújtani a játék, persze lehet sokaknak ennyi épp elég, de én speciel akkor már inkább benyomom a régebbi részeket, ha erre vágyom...
Én díjaznám ha lenne valami értékelhető sztori is a háttérben egy ekkora múltú és jelentőségű játéknál, de sztem így hogy ráadásul reboot rész is lesz, mert a 4-es jelzés eltűnt így valószínűleg megkapjuk az alapsztorit, néhol esetleg kicicomázva, amit már mindenki ismer ezer éve.

Lassan felvetődik bennem a kérdés, hogy mi az az új amitől hanyatt vághatom magam, mi az amit ettől a játéktól el lehet várni ennyi év után!?
Hozzáteszem szeretném magam hanyatt vágni mint régen, de nem megy és tartok tőle, hogy nem bennem van a hiba, csak sztem ez nem üti meg a mostani mércét. :)
15.
15.
crytek
Ezek hülyék.

Lazán befejeztem volna a törölt game-et és valami más címmel kiadom.
13.
13.
br1Koo
#10: Ezért tisztelem a valve-ot, hogy nem dobnak ki multis játékokból folyamatosan újat, hanem amikor már olyan mocskosul elavult, próbálnak frissíteni. Mondjuk a cs esetében feleslegesnek tartottam a go megjelenésekor, de kb 2 évvel a megjelenése után a legtöbben váltottak, aminek örülök mert én is megszerettem.
11.
11.
logic5
#10: Ezt a BF3-mal cáfolnám :) HÁLISTENNEK! Többen nyomjuk multiban, mint bármelyik újabb BF-et! (PC)
9.
9.
PaulMarloW
jól csinálták törölték és most meg zseniális doom lesz
8.
8.
dzsiádzsó
Hál isten, hogy törölték, akkor....
7.
7.
kryszisz
Nagyon jól tették, hogy kukázták az előző koncepciót, az új verzió az én szememben vitte az egész E3-at, mondjuk ebben az is közrejátszott, hogy a Mass Effectből csak egy - amúgy ultrahangulatos - rövidke trailert mutattak, de akkor is:D Az meg, hogy a multi is a Q3-as időket fogja idézni csak hab a tortán, nálam máig a az a multis etalon:)
5.
5.
Falcon
manapság már csak a multit nézem a single ez csak ráadás ,ha jó lesz a multis része akkor vétel lesz mert az luxus hogy egy10+órás kampányért 10-20 ezreket kifizessek
2.
2.
Leszarom a mostani gyerekeket, tanulják meg mi az a Doom inkább, a sok mai bénaság helyett :) A törlés teljesen jogos volt egyébként, én is sírva fakadtam volna egy ilyen Doom trailer láttán. Egyedül az a rövidhajú csajszi aranyos aki a fegyverét emelgeti a magasba, más szerepben a fejét belerakhatják az új részbe :) De ha nem, az se baj, istenkirályság lesz ez a Doom, vééégre! :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...