HWSW: Megérkeztek a Steam hardverek

  • Írta: fojesz
  • 2015. november 16.
  • Hardver
Link másolása
A kisméretű, enyhén túlárazott Steam Machine konfigurációk létjogosultsága kérdéses, de a Steam Controller és a Steam Link ígéretesnek tűnik. A legnagyobb gondot a SteamOS jelenti a Valve számára - írja a HWSW.

A játékipar felforgatásáról, illetve a nappali meghódításának terveiről először három esztendővel ezelőtt beszélt a Valve. Az elsősorban nagy népszerűségnek örvendő játékairól, illetve Steam elnevezésű játékpiacáról ismert cég ekkor talán még maga sem gondolta, hogy mekkora fába vágja a fejszéjét. A PC és a konzol között félúton elhelyezkedő rendszeréhez egy saját, Linux-alapú operációs rendszert (SteamOS), illetve kontrollert is fejlesztett a cég, melyek munkálatai alaposan elhúzódtak.

A hosszú utat bejárt fejlesztések a közelmúltban végleges, vagy a Valve szerint legalábbis piacképes formát öltöttek. Ennek eredményeképpen megvásárolhatóvá váltak az egyes eszközök, az áruház három gyártó termékeit sorolja fel, így a Syber és a Zotac mellett jelenleg az Alienware masinái között böngészhetünk. Utóbbi gyártó saját oldalán részletesebb információkat is nyújt a gépekről. A legolcsóbb, 450 dolláros gépben kétmagos i3-4170T processzor, 4 GB RAM, illetve egy 2 GB-os GeForce GTX grafikus kártya lapul, melynek pontos típusa egyelőre ismeretlen. A háttértár szerepét egy 500 GB-os merevlemez tölti be. A legkomolyabb, 750 dolláros masina i7-4785T processzorral, 8 GB RAM-mal, és szintén egy titokzatos GeForce kártyával operál. Sajnos SSD-re itt sem futotta, így be kell érni egy merevlemezzel, melynek kapacitása 1 TB. A gépek előtelepített SteamOS operációs rendszerrel kerülnek forgalomba.

Még nincs vége a cikknek, a HWSW teljes írásában a Steam Controllerről, a Steam Linkről és a bukdácsoló SteamOS-ről is bővebben olvashatsz!

35.
35.
cavefish
#34: Szerintem ne erőlködj, mert fölösleges. Senkit nem érdekel. Úgy sem fogják megérteni, miről szól az egész, mert nem akarják. Sok helyen ezzel az elvakultsággal találkozom, mintha hobbi lenne szidni a másikat. Mintha direkt élveznék. Holott fogalmuk sincs az egészről. Tisztelet a kivételnek.
34.
34.
mestermagyar
#33: Ja, bocs ne, mert a végén még megváltozik a véleményed.
29.
29.
mestermagyar
#25: A gamerek meg lehet hogy kevesen vannak, nem is ők a lényeg. Ha megnézed mennyi disztró van, akkor rájössz hogy mekkora fejlesztőtömeg áll mögötte. Mondtam már hogy hatékonyabbak? Itt szinte mindenre szabadon építhetsz. A legtöbb disztrón kb minden van mint a másikon és nem fog mindenki sajátot csinálni mindenből. Kivéve természetesen az ubuntu fejlesztőit, ők plusszextrásan ilyenek, persze te szabadon használhatnád a legtöbb szoftverük. A linuxra debian, a debianra ubuntu, az ubuntura még egy halom disztró épült.
28.
28.
mestermagyar
#27: Nem. Mindannyian linuxot futtatunk. Csak a disztribúciókat más elvek alapján építik a linux kernelre, de facto szabad szoftver verseny folyik. Tehát az ubuntu fejlesztője az az egyike a kevés disztróknak amik kicsit elmennek a marketing irányába, amolyan kapuja a linuxnak egyéb oprendszerekről váltáskor. Amikor te már linuxot használsz mint fő oprendszert, akkor szinte biztos hogy felfigyelsz az ubuntu mellett más disztrókra, és a legjobban hozzád igazodót választod. Ez nagyon sokszor így szokott menni.

És ez a klikkesedés még jó is és egészséges ahogy a szabad szoftver is.
27.
27.
Yami
#26: Ez most komoly? Majdnem olyan kevesen vagytok, hogy beleestek a mérési hibahatárba és még így is klikkesesdtek? Pff...
26.
26.
mestermagyar
#24: Ugye nem ubuntu pleb vagy hanem minimum egy archhal tolod? :D
25.
25.
cavefish
Ja és ha lenne normális videokártya a gépemben, mert per pill csak az i3-as procim van, akkor annyi játékkal tudnék ezen a vacak Linuxon játszani, hogy nem győzném szabadidővel.
24.
24.
cavefish
Steam könyvtáramban a 231 játékból 145 megy LInuxon is. A játékok, amiket lehet kontrollerrel játszani, azokat egy Xbox360 kontrollerrel játszom. Most per pillanat a Hearthstone-al játszom, a Diablo 3-ba meg több mint 100 órám benne van. Csak hogy egy-két játékot említsek. És a gépem nem látott majd 10 éve windows-t.
23.
23.
mestermagyar
#21: Én hétvége óta linuxot használok és a steamet csakis azért telepítettem mert kihívás volt a hibaelhárítás. :D
22.
22.
ADMlN
#21: Mert nincs is semmi baj a Linux-szal ha az ember nem játékra vagy hittérítésre akarja használni.
21.
21.
#20: Honnan tudod, hogy nem 0-ás szintű Steam user, 3000+ óra cs:go-val ? :D
Egyébként én is használok linuxot napi szinten, 8 gépen :) és soha semmivel nem volt gondom. Ha valami nem fordult le a source-ből, mert nem volt library vagy hibás volt, akkor kijavítottam a forrást és már futott is ... :DDD
20.
20.
#17: Na ez az amit nem hiszek el mert nem igaz.
Durvan fogalmazva, hazudsz..
19.
19.
#5: Igen es akkor van egy steam machine-nek nevezett pc-d ami 3* annyiba kerult mintha egy boltban rakattad volna ossze (magadtol nem menne) az altalad kivalasztott cuccokbol.
18.
18.
#1: Hat baratom ekkora baromsagot ilyen hosszan leirva ritkan latni.
Amugy a konzolok szerinted mire epulnek?
Szerinted a tablet hasznalok hany %-a vagyik erosebb (es dragabb) hardverre.
Es azt az izom tabletet mivel eteted?
Mert amikor kijon egy izmosabb aksival megy a siras hogy letorik a kicsi keze mert x%-al nehezebb.
????
17.
17.
cavefish
Én is Linuxon játszom, és semmi gondom nincs semmivel.
16.
16.
markoci555
Én simán vennék ha menne minden Steam játék, de hogy gondolják hogy 1000 körül van a támogatott azt viszlát? Van egy gyanúm, hogy nem nagyon nő ez a szám sokáig.
15.
15.
Lorthirash
Ez a Steam konzol meg vulkan api linux játék ez halott ügy , nem tudom miért nem látják ezt be az emberek.
kicsit off: Alapból egy csomó gamer nem is ért a számítógéphez csak leül és játszik vele nem hogy még linuxot meg ilyen szarságokkal fog foglalkozni.
A másik baj az hogy mindenki windowshoz van szokva az itt lévő programokhoz van szokva és nincs kedve senkinek átállni.
13.
13.
mestermagyar
#11: Marketingelési szempontból nem kétlem, hogy jót tesz nekik a név, és biztos vagyok abban is hogy az utolsó fillérig kisajtolják a pénzt hogy biztos jobban megérje összerakni.

(Mégegy szempont azért, hogy valószínűleg a source 2 játékokra tökéletesen rátervezték a hardvert, ha másra nem is lesz jó, azért a saját dolgaik jól fognak futni.)
12.
12.
dcba
Ez nem nekunk van kitalalva, hanem ostoba amerikaiaknak akiknek fingjuk sincs az informatikarol, csak annyit tudnak, h megveszik es beteszik a TV ala es jatszanak. Azokat meg nem erdekli, h 20 fps-sel jatszanak, mert hulyek ahhoz is. Ja es az ilyenek plane nem fognak ratenni Windows-t, mert azt sem tudnak hol kezdjek. Ha szar, akkor vagy kernek ra egy refund-t, vagy elkonyvelik, h szar es vesznek egy dragabb vmit, vagy konzolt es majd ok fognak legjobban anyazni amikor a PC gaming szoba kerul.

Amugy maga az otlet, h Steam Os hatalmas otlet lenne, csak nem jo a kivitelezes, de en a Valve-bol kinezem, h par ev mulva akar komoly versenytarsa lesz a Windows-nak. Nezzuk csak meg, h a Steam is mive notte ki magat, pedig emlekszem, h amikor megjelent, akkor egyes tesztekben, ha egy jatekhoz kotelezo volt a steam, akkor azt negativkent rottak fel, sot sokan anyaztak, h mi az, h fel kell tenni a steam-t, ma meg mindenkinek a gepen van, mert meg a legnagyobb warezpistikek is neha vesznek learazaskor ezt-azt vagy bundle-ban.

A steam machine egy baromsag, de az oprendszert nagyon szeretnem latni, h mive fejlodik egy par ev mulva es akkor hatha hatra lehetne hagyni ezt a hulye Windows-t.
11.
11.
ADMlN
#5: Azon nem segít, hogy gyenge hardware-t adnak tisztes felárral.

#7: Ha jól láttam ma még nem.
Azt meg nem kell elmagyaráznod, hogy mi a PC, szerintem én is kapisgálom. Mindössze csak azt akartam mondani, hogy ezek gyenge HTPC-k amiket jó drágán adnak csak azért mert ráírták, hogy "Steam Machine", és ennek semmi köze ahhoz, hogy milyen OS-t raknak rá.
10.
10.
Tokodboy
Ez mar a kitalalasakor halott ötlet volt. Nem is tudom hogy képzeltek ezt.
9.
9.
mestermagyar
"A PC és a konzol között félúton elhelyezkedő rendszeréhez egy saját, Linux-alapú operációs rendszert (SteamOS), illetve kontrollert is fejlesztett a cég"

Nem, ez egy PC amire (és az úgynevezett "DIY" steam masinákra) fejlesztett egy GNU/Linux disztribúciót. Ha ez valamiért azonosul a konzollal, akkor az okostelefon egy fél-kézikonzol mert kisméretű PC.
8.
8.
felegyi
Nesze neked semmi, fogd meg jól... minőségre biztos ott van a szeren, de teljesítményre kb 1.5-2 éves konfig! Csak azért mert Alienware... há be ne kapják már :) amcsiknak jó lesz!
7.
7.
mestermagyar
#2: Mondtam már hogy linuxot használok?

Tudod, ezek PC-k, a steam big picture mód meg windowson is futhat. Az emberek zömének van win 7-10-e amit rárakjanak ha erre van szükségük.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...