GDC 2016: PlayStation VR - valójában drágább lehet

  • Írta: fojesz
  • 2016. március 16.
  • Bejelentés
Link másolása
Tegnap este a Sony ledobta az atombombát, és bejelentette a PlayStation VR megjelenési dátumát és árazását. A gyorshírünk után most következzen egy tartalmasabb összefoglaló, benne a sajtókonferencia összes bejelentésével.

A Sony kifejezetten agresszíven ugrik majd neki a VR-piacnak: egyrészt a PlayStation VR 400 eurós ára jóval alacsonyabb, mint a fő konkurensnek számító Oculus Rift és HTC Vive 700, illetve 900 eurós ára, ráadásul az októberi megjelenésben is több potenciál van üzleti szempontból.

A sajtótájékoztatón már végleges formájában mutatták be a VR-szemüveget, illetve annak specifikációit is megerősítették. Ez alapján a headset egy 5,7 hüvelykes OLED-kijelzővel dolgozik, 1920x1080 (szemenként 960x1080) pixel felbontás mellett. A rendszer a 120 Hz-es és a 90 Hz-es képfrissítést is támogatja, míg a látószög 100 fokos, a késleltetés pedig legfeljebb 18 ms lesz.

A szemüveg (amennyiben a pántját a lehető legjobb meghúzzuk) 18,69 centiméter széles, 18,49 centiméter magas és 27,71 centiméter hosszú. A külső számítási egysége 14,3 centiméter széles és hosszú, illetve 3,61 centiméter magas. Előbbi 610 grammot, utóbbi 365 grammot nyom a mérlegen.

A PlayStation VR végleges formájáról néhány képet is megcsodálhattok, ehhez kattintsatok a fenti képre! Ez a fotó egyébként épp azt mutatja, hogy mi mindent tartalmaz a szemüveg doboza, és hát ez itt a lényeg: a PlayStation Move kontrollerek és a PlayStation Camera nem szerepelnek a 400 dolláros csomagban, márpedig a mozgásérzékelős irányítók teszik igazán teljessé a VR-élményt, a kamera nélkül pedig konkrétan használhatatlan a szemüveg, úgyhogy ezt a 60 eurós kiegészítőt mindenképpen meg kell venni. Amerikában egyébként már biztosan lesz olyan bundle, ami a teljes eszköztárat felvonultatja majd, ez valószínűleg hozzánk is eljut.

A Sony szerint több mint 230 fejlesztő készít valamit a PlayStation VR-ra, ebből pedig több mint 160 valamilyen szoftver - a játékfejlesztők listáját erre találod meg. A várakozások szerint 2016 végéig több mint 50 játék jelenhet meg a szemüveghez, ugyanakkor előfordulhat, hogy néhány eddig bemutatott projekt megmarad techdemónak. Emellett azt is érdemes megjegyezni, hogy a szemüvegnek lesz egy saját "mozimódja", amiben lényegében minden meglévő játékunkat tolhatjuk a szemüvegen keresztül; a filmnézésre is alkalmas funkció használatakor olyan élményben lesz részünk, mintha egy 5 méteres képernyőt 2,5 méterről figyelnénk.

A játékbejelentések sem hiányoztak a bemutatóról. A Star Wars: Battlefrontból például készül majd egy PlayStation VR-exkluzív változat, jóllehet erről még semmit sem mutattak, és az első részletekre is várnunk kell egyelőre. A készítők a következő hónapokban beszélnek majd először róla.

A Sony londoni stúdiója PlayStation VR Worlds néven fejleszt egy játékot, amely valójában öt kisebb címből áll majd.

Ennek a része lesz a már sokat látott The London Heist, amelyben London alvilági életébe kukkanthatunk bele, illetve az Into the Deep, amely egy "vízalatti hullámvasút". A VR Luge egy versenyjáték, a Danger Ball egy futurisztikus sportjáték, míg a Scavenger’s Odyssey az űrben játszódik, és egy intenzív sci-fi lövöldének ígérkezik.

Az Until Dawn fejlesztői Tumble VR néven készítik el az építgetős puzzle-játékuk VR-változatát.

A játék nemcsak látványában újul meg, hanem tartalmában is: új pályákat és játékmódokat ígérnek a srácok, köztük olyan kooperatív és kompetitív többjátékos játékfajtákat, amiket a PlayStation VR Social Screennek hála együtt játszhatnak azok, akik a VR-szemüveget használják, és azok, akik mellettük ülnek a kanapén, és a tévét nézik.

Szerencsére azonban a srácok másik VR-projektje, az Until Dawn: Rush of Blood sem lett elfelejtve, erről új screenshotokat tudunk mutatni.

RIGS: Mechanized Combat League néhány kép és egy trailer erejéig képviseltette magát. Íme, a videó:

És a screenshotok:

Végül hadd mutassuk be nektek a The PlayRoom VR-t: ahogy a PS4, úgy a PlayStation VR is megkapja a maga minijáték gyűjteményét, amit mindenki ingyen tölthet majd le. Videó:

Képek:

10.
10.
Skygameboy
Eléggé gagyinak tűnek eddig a játékok, főleg az ingyen játék az nagyon nem adja helyette inkább a hosszú barna hajúval játszanék attól legalább nem lesz rosszul senki.
7.
7.
kamgecam
Van kamerám is meg move.My body is ready!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...