HWSW: Jön a Windows 10 első nagy ráncfelvarrása

  • Írta: zoenn
  • 2016. március 31.
  • Hír
Link másolása
Érintőceruza, webes Hello, linuxos alrendszer - számos ponton fejlődik tovább a Windows 10 a nyáron esedékes Anniversary Update-tel. Plusz egyre jobban teret nyer majd a DirectX 12.

Windows Hello

A Windows 10 tavaly új beléptető-autentikációs keretrendszert hozott, a Windows Hello formájában. Ebbe integrálta a cég a biometrikus szenzorok széles körét, a hagyományos ujjlenyomat-olvasóktól az íriszleolvasón át az arcfelismerésig. A Hello API-t a következő nagy frissítéstől nem csak az operációs rendszerbe való belépésre és a Windows Store-ban lehet használni, hanem a natív alkalmazásokban és a weben is. Ez utóbbihoz egyelőre az Edge böngészőre van szükség, de az API megnyitásával várhatóan hamarosan a Chrome és a Firefox is implementálni fogja.

Ceruzák és tinta

"Megvettem a kiegészítő tollat, mire használjam?" - a sajtóbeszélgetésen a Microsoft illetékesei szerint ez a visszajelzés rendszeresen visszaköszön a felhasználóktól. A Windows 10 első verziójában ugyanis a digitális ceruza nagyon kevés helyen használható rajzolóeszközként. A visszajelzések nyomán az Anniversary Update ezen javít majd. A felhasználók tanítását egy új kalauz végzi majd, a rendszer pedig a tollat aktiválva azonnal feldobja a kompatibilis appok listáját is, előrevéve a korábban már használt alkalmazásokat.

Új tollas felület, app ajánlóval

A Windows Ink egyszerűen integrálható az UWP-s alkalmazásokba, mindössze néhány sor beiktatásával "írhatóvá" tehető a képernyő, ilyenkor pedig a tollas eszköztár is felugrik. Ez utóbbiról érhető el a vonalszélesség, szín, illetve újdonságként a vonalzószett is. A Microsoft ugyan szereti az UWP-t reflektorfénybe helyezni, de szerencsére az új tollas API-k Win32-es alkalmazásokból is elérhetőek lesznek a DirectInk keretrendszeren keresztül. A OneNote mellett már a PowerPoint is támogatja a tollas bevitelt, és várhatóan a Word és az Excel is rendelkezik majd ilyen képességgel.

A Microsoft a "tollas PC" egyik zászlóvivője volt mindig, a cég Surface számítógépei is elől járnak ezen a területen. Mára az Apple is belátta, nem olyan rossz az érintőceruza, az iPad Pro-sorozattal már ebbe az irányba mozdult el a cég. A Microsoft persze igyekszik tovább lépni előre, a vállalat keményen dolgozott azon, hogy a rajzolás az alkalmazások természetesen része legyen, ehhez pedig operációs rendszer szintű támogatást nyújt. A demóból néhány példa: a térképre rajzolt útvonalat az app képes 3D-ben megjeleníteni, vagy a Sticky Notes jegyzetapp a kézírásból linket, vagy épp naptáremlékeztetőt tud készíteni. Egyelőre kevés, az appok közötti átjárásra vonatkozó forgatókönyv létezik, a Microsoft célja ezek kibővítése - ehhez persze a külső fejlesztők munkájára is szükség van.

Ha kíváncsi vagy a további újdonságokra, olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

Pluszban álljon itt az új DirectX 12 trailer:

11.
11.
Lorem Ipsum
#9: Az arkham knight ezen sem fut....
10.
10.
GAMEROD
Első? A Fall update is az első nagy ráncfelvarrás volt.
9.
9.
delphijos
#8: Ez:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tianhe-2 :)
8.
8.
ADMlN
#5: Ki az új teljesítménykirály?
6.
6.
greenmelon
5.
5.
mestermagyar
#4: Na ha normálisan akarsz játszani azt máshol is megkapod. A windows már nem teljesítménykirály.
4.
4.
greenmelon
#2: Hogy normálisan tudj játszani, ahhoz viszont igen. :D
3.
3.
markoci555
Azt hittem valami belső javtás/átalakítás, annak örülnék is.tegnap tettem újra az egészet, mert olyan szinten akadt minden mint a régi gépen. Már harmadszorra csinálom, bezzeg a win7-et több év alatt csak 1x raktam újra...
2.
2.
mestermagyar
#1: Hát ahhhoz nem windowst kell választanod. :P.
1.
1.
Stranger
Jöhet bármi, csak lehessen őket opcionálisan letiltani, eltávolítani.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...