Az évtized híre: Bill Gates visszavonul!

  • Írta: Daks
  • 2006. június 16.
  • Hír
A hír igaz. Bill Gates, a Microsoft alapítója, elnöke és vezető szoftvermérnöke egy mai sajtókonferencián bejelentette visszavonulását.
A hír igaz. Bill Gates, a Microsoft alapítója, elnöke és vezető szoftvermérnöke egy mai sajtókonferencián bejelentette visszavonulását.

A redmondi óriáscég alapítója és vezetője, a számítógépek történelmének egyik legmeghatározóbb alakja, a tiszteletbeli lovaggá ütött dollármilliárdos üzletember, Bill Gates ma bejelentette visszavonulását a Microsoftnál betöltött vezető szoftvermérnöki posztjáról. A székét 2008. júniusában hagyja el véglegesen, addig Ray Ozzie-val közösen fog dolgozni, aki két év múlva teljesen átveszi majd a helyét. Ray Ozzie keze alatt vezető kutatóként Craig Mundie fog tevékenykedni hétfőtől, aki Gates félreállásával a fejlesztési osztály második embere lesz. A 2 év múlva esedékes nyugdíjba vonulás után Bill apánk már nem fog fejlesztőként dolgozni, de a cégnél betöltött elnöki pozícióját megtartja.

"Az üzleti és technológiai szerepünk sosem volt még ilyen erős, a Microsoft az elkövetkezendő években biztosan tartani tudja piacvezetői posztját. Szerencsésnek érzem magam, hogy olyan rendkívül tehetséges emberek vesznek körül, mint Ray és Craig." - mondta - "A következő 2 évben teljes munkaidőben fogok velük együtt dolgozni, hogy gondoskodjak a pozíció zavartalan átvételéről."

Az 1975-ben alapított Microsoft nagyvállalatot 2005-ben Steve Ballmer vezérigazgató 3 divízióra osztotta, melyek vezetői Jim Allchin, Kevin Johnson, Robbie Bach és Jeff Raikes lettek, operatív vezetőnek pedig Kevin Turner-t bízták meg.

A Bill Gates helyét átvevő Ray Ozzie az 1980-as évek elején alkotta meg a világ első elektronikus adatbázis-kezelő programját, a VisiCalc-ot, 83-ban pedig már a Lotus Development Corporation-nél dolgozott egy MS-DOS alapú irodai programcsomag megalkotásán. 84-ben megnyitotta az Iris Associates Inc-t, melyben a Lotus Notes fejlesztését vezette, 1997-ben pedig egy új céget alapított, ahol szintén irodai programcsomagot gyártottak Groove Virtual Office néven. A vállalatát 2005-ben a Microsoft vásárolta fel, ahol Ozzie azonnal vezető pozícióba került.

Craig Mundie 1992-ben igazolt a Microsoft-hoz, ahol csakhamar a Windows CE operációs rendszer egyik vezető fejlesztője lett, szakterülete pedig a mobiltelefonok, a Pocket és az Auto PC-k voltak.

Ray Ozzie és Craig Mundie hétfőtől kezdik meg a munkát, 2008 júniusáig Bill Gates-nek tartoznak majd beszámolási kötelezettséggel, onnantól pedig közvetlen főnökük a vezérigazgató, Steve Ballmer lesz. Bill Gates ezek után nem fog majd aktív munkát végezni, egyedül az elnöki székét tartja meg.

Ezek is érdekelhetnek

19.
MAKAY
ennyi pénzem lenne én is vissza vonulnák :D:D
18.
b1csab1
Jahh, hogy ossze ne fossam magamot, szegeny Bill Gates bacsi, vajon ezutan mibol fogja eltartani azt a nepes csaladjat!??

Amugy semmi bajom Gates-el , sot tisztelem ot, hogy majd a semmibol megteremtette a vilag legbefolyasosabb ceget!!

RESPECT!!
17.
InGen
Egyébként az Xboxért, meg azért a divizióért ami a játékokért is felel Robbie Bach -nak kell a köszönetet mondani :) köszönjük neki is.
16.
InGen
nos szerintem egy istenség Bill atyánk, sajnálom hogy elmegy, nem semmi amit létrehozott!
15.
Daks
Ca$h: kiveszi az egyik zsebebol es belerakja a masikba :)
13.
Roly
sztem idejön Anettkáért és elmennek egy romantikus űrsétára.
12.
Ca$h
Nem hiszem hogy nyugdijat vagy végkielégítést adna saját magának LordRAT! :)))
11.
Avium
Daks: a Bungie arrol volt hires h minden jateka elobb jott ki mac-re (vagy csak arra jott ki) mint PC-re :) pont ezert volt egy "kisebb" felhaborodas amikor pont a legnagyobb konkurencia vasarolta fel az egyetlen Mac-re specializalodott jatekfejlesztot.. mi marathon rajongok a siras hatarara kerultunk amikor kiraktak eloszor a bungie honlapjan h mostantol MS tulajdonok es majd X-re jon ki a HALO... (pedig egyertelmuen ott volt elotte h coming for macintosh es par honappal kesobb for pc)
10.
Daks
ejha ezt nem is tudtam. erdekes dolog, mert a MAC-en annyira nem szarnyal a jatekpiac mint PC-n es kozolon ugyhogy erdekes dontes volt toluk.
9.
Avium
fojesz: ha a microsoft nem vasarolja meg a bungie-t akkor eloszor MACINTOSH-ra jon ki a HALO aztan PC-re! mivel HALO fejleszteset az elso pillanattol kovetem ezt pontosan tudom (es akkoriban csak Mac-et hasznaltam) :)
8.
fojesz
Ca$h: ha a Bungiet nem vásárolja fel a Microsoft akkor valszeg az lett volna, hogy PC-re jelenik meg először és nem Xboxra. :P
7.
pappi
Küldhetne nekem egy kis pénzt mongyuk 1 millát :)
6.
Chocho
5.
Daks
#4 panyi: vezeto szoftvermernok (volt) tehat nem keves szerepe volt a windows kodolasaban
4.
Ca$h
Srácok srácok, az XBox óta de főleg, mióta boldog tulajdonosa vagyok egy X360-nak, semmi rosszat nem tudok mondani Bill atyánkról. :))) Jah, és persze a Haloról se feledkezzünk meg, ki tudja mi lett volna a Bungie-val, ha ő nem vásárloja fel őket! ;)
3.
MikeReem
en szemely szerint sajnalom, mert hiaba szidja mindenki, azert o regen a semmibol hozta letre a vilag egyik legerosebb ceget. csak remelni tudom en is, hogy tudjak tartani a szinvonalat, vagy meg talan emelik is azt. az elnoki pozicioban azert nyilvan nem veletlenul marad, gondolom fontos donteseket nelkule nem hoznak.
2.
Panyi
Szerintetek Bill Gates kódolja a Windowst???? Ugyanúgy lesz kékhalál, lezdetben valszeg ő kódolta, de most ki az a hülye cégvezető, aki lekódolja, amikor vehet fel rá embereket aaaa
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...