Így fut a DOOM az AMD Vegával

  • Írta: zoenn
  • 2017. január 7.
  • Videó
Link másolása
Megérkeztek az első részletek az AMD legújabb csúcskártyájáról, az AMD Vegáról. A sok technikai maszlag helyet inkább nézzük meg, miként muzsikál játék közben a VGA: a DOOM ultra részletesség mellett 70 fps-sel szalad 4K felbontásban.

Az AMD az idei Consumer Electronics Show-n leplezte le legújabb grafikus chipjét, a Vegát. Ami a teljesítményét illeti, nagyon úgy tűnik, hogy még NVIDIA Titan X-ét is megelőzi itt-ott. Nagyvonalakban annyit érdemes tudni a csúcskártyáról, hogy a gyártó szinte minden ponton hozzányúlt az architektúrához, az egyszerű feldolgozó egységektől a memóriavezérlőig.

A HWSW komolyabban is belement a technikai részletekbe, szóval ha ezekre vagy kíváncsi, kattints erre a linkre!

Számunkra sokkal érdekesebb, hogy miként vizsgázik játék közben a Vega. Az biztos, hogy a VGA 45 százalékkal gyorsabb a Fury X-nél, és a PC Gamer információi szerint egy súlycsoportban versenyez a Titan X-szel.

Az AMD kiadott egy videót, amelyben egy Vegával szerelt gépen a DOOM fut 4K felbontásban, ultra beállítások mellett 70 fps-sel.

38.
38.
Whisper
#7: Simán Én még a 7870-nel is elvoltam csak kinyirtam és had ne mondjam mióta megy a gépemben a FX 8350 és még most is nagyon jól elvagyok vele. simá nminden Op vele a GTX 1060-nal pedig ráadásul még 3 kijelző is van rajta. 2 FHD monitor meg egy 4K-s TV. Bár lehet a 1060 kuka lesz ,ha kijön az új AMD CPu akkor lehet fullr alecserélem az egészet AMD+ATI-ra vissza.
37.
37.
Whisper
#30: ne is gondold,hog ymennyir e bántam csak meg ,hog yGTX 1060-t vettem. nem is azt ,hogy nem volna jó a 1060 , hanem ,hogy cserélhetem le majd gyorsan ahogy az NV-t ismerem. mindig csak éppen aktuális VGA-k támogatottak rendesen stb. stb lsd. 7xx 9xx és most 10xx. Már bánom ,hog y nem ATI-t vettem,de ha így haladunk gyorsan eladásra fog kerülni a 1060-om. Mág mielött az NV leszivatja a sima 10xx-es szériát.
30.
30.
fluency
Ami a cikkből kimaradt az az, hogy a Doom 4K-ban 60 fps-t hoz, ez pedig 70-et.
A bemutatón a ryzen+vega kombó legalább 10%-al gyorsabb volt, mint a GTX 1080. Én kíváncsi leszek a hivatalos tesztekre is azért.
http://www.guru3d.com/articles-pages/nvidia-geforce-gtx-1080-review,16.html

Egyébként az SW Battlefrontal is futottak egy kört ugynezzel az eredménnyel:
https://www.guru3d.com/news-story/amd-shows-systeem-with-ryzen-cpu-and-vega-gpu.html
28.
28.
KeXxX
Nekem erről a VEGA-ről mindig a DOOM-ban lévő mesterséges intelligencia jut az eszembe.
25.
25.
delphijos
#16: "Erdemes azert megnezni amikor kijon egy jatek, majd utana honapokig balfaszkodnak mire valami ertelmeset kihoznak belole, kozben meg az idokozonkenti patchekkel rendszeresen szoktak megkeseriteni a jatekosok eletet"

Itt is már az érvényesül, hogy kijött a játék, a "javítgatás" már nem hozza, hanem csak viszi a pénzt, gondolom ilyenkor már minimalizálják a ráfordított erőforrásokat, a tesztelés se úgy megy.... Én továbbra sem gondolom hogy az lenne a probléma forrása hogy egy AAA címen béna, ügyetlen programozók dolgoznak akik max. erre képesek.
18.
18.
AfterLife
#14: Bár erősen összeesküvés elmélet, amit mondani fogok, de a nem túl fényes optimalizálás, akár direkt húzás is lehet, amivel rávehetik az embereket, hogy erősebb VGA-t és CPU-t vásároljanak. Valamiért a játékosok úgy érzik, ha nincs minden tökig felnyomva és mindemellett nem fut 60 fps-el a program, akkor már nem teljes értékű a játékuk. Pedig sokszor, ha lekapcsolsz 1-2 effektet, vagy leveszed az ultrát, high-ra, akkor gyakorlatilag aligha látsz különbséget, leszámítva, hogy akár 10-15 fps-t is nyerhetsz...

Bár szerintem inkább a fejlesztési idő nyúlik el túlságosan, ha a realitás talajához akarok közelíteni. Úgy veszem észre, hogy a kiadók nem igazán foglalkoznak azzal, hogy mivel keresik a pénzüket(ergo nem lehetnek nagy videojáték rajongók), csak amibe belefektetnek, azoktól elvárják, hogy hozza a üzleti terveikben lefektetett számokat. Ja és mivel sok helyen elsősorban konzolra fejlesztenek, emiatt a PC-s átiratra már lehet nagyon szűkös idejük van a fejlesztőknek. Bár a fene se tudja... Egyébként az embereket általánosságban, nagyon könnyen kiengesztelik, sőt elég könnyen meg is bocsátják, ha valami nem úgy fut, ahogy szeretnék. Ha nem így lenne, akkor már rég csőd szélén állnának a nagy kiadók.
-------
De, hogy az AMD és NVIDIA terén is mondjak valamit. Nekem ugyan régi tapasztalataim vannak az AMD-vel kapcsolatban, de számomra szebb képet nyújtottak. Erősebb színeket, jobb élsimítást, de ma már azt is figyelembe kellett vennem egy új kártyánál, hogy mennyit fogyaszt. És ebben a tekintetben az NVIDIA a nyerő. A hűtés milyenségéről meg már ne is beszéljünk. A nyers erő tekintetében is az NVIDIA mellé tettem le a voksomat. Röviden ennyi.
16.
16.
dcba
#14: Erdemes azert megnezni amikor kijon egy jatek, majd utana honapokig balfaszkodnak mire valami ertelmeset kihoznak belole, kozben meg az idokozonkenti patchekkel rendszeresen szoktak megkeseriteni a jatekosok eletet, pl eltuno mentesek es a tobbi. Vannak itt gondok, ez mar nem csak a kiado hibaja.

A masik az, h ha viszont egy jatekhoz odairjak, h teszem azt Recommended 1060, akkor urambocsa azon fusson mar relative maxon (ertsd elsimitas mondjuk FXA es par igazan brutal dolog off, de a tobbi mind ultran) 1080pben, ugy, hogy nem zuhog a sebesseg 40 es 60 kozott egy 1070en, lasd Dishonored. Ez utobbi pl mar honapok ota kint a piacon es meg mindig nincs maradektalanul megjavitva es azert ez a grafika nem indokolja, h egy 1070 miert droppol a sebesseg, de ott a Mafia 3 ami sztem meg a Batmannel is nagyobb blama volt, mert legalabb a Batman egy jo jatek volt es meg szep is volt, mig a Mafia 3 egy szar szemet otvar csunya fortelem lett es meg a gepigeny is nevetseges.
15.
15.
aordog
Tehát a Doom-nak a legmagasabb a gépigénye?
Szerintem nem ezzel kellene mutogatni, hanem a piacon a fellelhetô gépzabáló játékot. Ami faszán volt optimalizàlva az persze, hogy így fut...
14.
14.
delphijos
#13: "foleg, h az osszes programozo kb kisegito iskolaban tanult PCre programozni es keptelenek rendesen portolni"

Azért megjegyzem, nem a tudással van a baj, hanem többnyire időt és pénzt sajnálnak erre a kiadók / fejlesztők. Ilyenkor "visszaüt" a pc előnye , mert nem kötelező olyan hw-re megcsinálni a játékot aminek elégnek kéne lennie, max. azt mondják hogy ehhez a címhez jobb kell. És spórolnak egy csomó pénzt az optimalizáláson.
13.
13.
dcba
#8: Nem azt mondta, h egyik AMD kartya sem kepes maxon vinni a jatekokat, csak leirta, h a piacon hogyan allnak az eroviszonyok es, h az Nvidia sokkal szelesebb skalan kinal termekeket.

Amugy meg eddig megy minden a gepeden, de terjunk vissza erre ev vege fele, mivel a kartyad kb a 960 es 970 kozott van es mivel kint van mar egy 4Ks Ps4 es lassan jon a Skorpio, sztem megint meg fognak ugrani a gepigenyek, foleg, h az osszes programozo kb kisegito iskolaban tanult PCre programozni es keptelenek rendesen portolni. Erdemes megnezni milyen jatekok futottak szarul 2016ban (Dishonored 2, Deus Ex, Mafia 3), mikozben a Gta 5, a Doom vagy akar a Resi 7 demo mind mennek akar porszivon is, mig a Mafia 3 minimum grafikahoz es 30 fpshez is megigenyel egy olyan gepet, amin a GTA5 vagy a Doom very highon fut, kozben ezek gyonyoruek a Mafia 3 meg kb mintha ovodasok rajzoltak volna olyan ocsmany jatek, de legalabb meg 1070en sem birja a 60 fpst stabilan.
12.
12.
GODL1KE
Hát én maradok az Nvidia kártyáknál köszönöm szépen, legközelebb gtx 1070-est fogok venni.
11.
11.
Heldengeist
#8: Ki nem szarja le. Az erőviszonyokon nem változtat.
9.
9.
logic5
#7: Én is váltok, ha sztem..
8.
8.
logic5
#6: Édes jó istenem :D Igazi "ZÖLDHÁLYOGOS KOMMENT" ! :D Nekem egy SZUTYKOS 290X van, és mindent maxon játszom, FULLHD-BEN. Élsimítást leszámítva :D
7.
7.
GAMEROD
Gondolkodok idén egy AMD újításon, új RYZEN processzor és egy ilyen kártya. Az előző generációval is kihúztam 2012-től mostanáig mindenféle kompromisszum nélkül.
6.
6.
Heldengeist
#3: A Fury kártyák, na azok túl voltak árazva. Nem az Nvidia árulta őket. A kártyák nyújtanak egy szolgáltatást, az AMD és az Nvidia kártyái is. Mindkettő szolgáltatásai túlmutatnak a játékokban felmutatott teljesítményen. A kártyák összes tulajdonságának egésze és színvonala a konkurenciához képest adja az árukat. Az Nvidia nincs túlárazva, esetleg néhány terméke nem pont best buy. A GTX1060 6GB ára pontosan átlapolódik az RX-480 8GB árával, egyiknek sincs lényegi teljesítményelőnye a másikkal szemben. De valamivel lejjebb a GTX1050 Ti konkurencia nélkül áll. Az RX-460 sokkal lassabb (>25%) és arányosan olcsóbb, az RX-470 pedig gyorsabb ugyan (~25%), de arányosan drágább. Az RX-480 fölött pedig az AMD jelenleg nem kínál semmit, de van egy ~45%-kal gyorsabb és valóigaz, ~50%-kal drágább GTX1070, viszont a felárba beleszámít, hogy semmi konkurenciája. Esetleg crossfire annak hátulütőivel, de akkor meg már letetted egy GTX1080 árát, ami még 20% a 1070-hez képest és 8sszesen ~75% az RX-480-hoz képest, ami már túl van a CF skálázódásán.
5.
5.
logic5
#4: 3G vrammal ma már nem mész messzire...
4.
4.
Stranger
#3: Ebből már nem nagyon fog kitörni az AMD vagy csak nagyon lassan. De miért lennének túlárazva az nv-s cuccok? Én nagyon szemezek egy 1060 3GB-al. Egy rakat játékban még az RX480-t is lehagyja és sokkal olcsóbb. Többi kategória is rendben van sztem.
2.
2.
hedzsooo
Helyes, legyen meg a konkurencia továbbra is az NVidiának
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...