HWSW: Processzormagokat osztogat az AMD

  • Írta: fojesz
  • 2017. október 6.
  • Hardver
Link másolása
A cégtől nem idegenek az ilyen húzások, az évtized első felében több hasonló esetre is volt már példa. Vélhetően most sem véletlenről van szó, írja nagytestvérünk, a HWSW.

A gyári specifikációktól eltérő AMD Ryzen processzorokra bukkantak dél-koreai felhasználók. A jelenség a hatmagosként értékesített Ryzen 5 1600 és 1600X processzorok egy sorozatát érinti, amelyek a beüzemelést követően az első perctől nyolcmagosként üzemelnek. Ezzel előbbi modell kvázi a Ryzen 7 1700-nak, utóbbi pedig a Ryzen 7 1800X-nek felel meg, lényegesen alacsonyabb árcéduláért cserébe. Azt egyelőre nem tudni, hogy valamiféle hibából kifolyólag maradt aktív a lapkában található összes mag, vagy az AMD PR-húzásáról van-e szó. Utóbbi nem lenne idegen a cégtől, a múltban már több példa is akadt hasonlóra.

A deviáns Ryzenekre a cooln.kr fórumozói bukkantak rá, akik természetesen maguk is meglepődtek, amikor az eredetileg hat magot és tizenkét szálat kínáló termékeknél harmadával több végrehajtóegységet jelzett a Windows feladatkezelője, miközben azokra a CPU kupakjára szitázott elnevezést, azaz Ryzen 5 1600 vagy 1600X-et jelez az operációs rendszer. A beszámolók szerint a processzorok teljesen stabilan működnek, így a szerencsés vásárlók az 1600X esetében gyakorlatilag féláron jutottak hozzá az AM4-es csúcsmodell 1800X képességeihez. Az érintettek visszajelzései alapján már az érintett szériát is sikerült behatárolni, ez alapján az év 36. hetében Malajziában összeállított processzorokban aktív az összes mag, utóbbi adat a doboz kibontása nélkül leolvasható a fémkupakról.

Véletlen hiba vagy szándékos húzás? A további részleteket a HWSW cikkében találod!

1.
1.
GAMEROD
Még mindig jobb mintha az erősebbért cserébe gyengébbet kapnának. Viszont szerintem szimpla anyaghiányról van itten szó, a gyártók helyettesíthetik ilyenkor más alkatrészekkel a hiányzót, ha az nem megy az előírt teljesítmény rovására. A megrendeléseket pedig teljesíteni kell ha nem akarnak megrendelőt veszteni vagy esetleg kötbért a nyakukba.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...