Gabe Newell: visszatértünk!

  • Írta: fojesz
  • 2018. március 10.
  • Hír
Link másolása
A tavaly bejelentett kártyajáték, az Artifact csak egy a Valve-tól érkező fejlesztések közül - ezt maga Gabe Newell, a Valve atyaúristene erősítette meg újságíróknak. Oké, a Half-Life 3-ról még mindig nem beszélt.

A Valve zárt ajtók mögött demózta a napokban a tavaly bejelentett kártyajátékát, az Artifactet. Az eseményen Gabe Newell is részt vett, a bevezető előadásában pedig ő maga erősítette meg, hogy a csapata újra játékfejlesztésre adta a fejét: "Az Artifact csak az első játék, ami tőlünk érkezik. [...] A Valve újra játékokat készít majd."

Hogy mire készülnek pontosan a cégnél, azt nem tudjuk, és ki kell ábrándítanunk mindenkit, a Half-Life 3 érkezését sem erősítette meg Newell. Azt viszont megpendítette, hogy irigykedve tekintenek a Nintendóra, amiért lehetősége van arra, hogy párhuzamosan fejlessze a játékait a hardvereivel, és most azt tervezik, hogy ők is ebbe az irányba mennek el.

"Amikor Miyamoto leül, hogy a következő Zeldáról vagy Marióról gondolkodjon, az is felmerül, hogy milyen legyen a kontroller, vagy milyen grafika és képességek kellenek hozzá. Azért tud előrukkolni olyan dolgokkal, mint a mozgásérzékelés, mert mindkét terület az ő irányítása alatt áll."

Newell ennél több részletet nem osztott meg a terveikről, de azt már most látni, hogy ambiciózus vállalkozásba kezdett a csapat. A Valve egyébként a DOTA 2 óta csak a HTC Vive-ra készült The Labbel rukkolt elő, illetve külsős cégek közreműködésével készült el a Counter-Strike Online 2, a Counter Strike Nexon: Zombies és a Left 4 Dead: Survivors.

A Steam üzemeltetése mellett épp a hardveres kísérletezések vitték el a brigád idejét, igaz, javarészt ezt is partnerek segítségével intézte a Valve, miután a cégnek saját bevallása szerint sem kompetenciája a hardvergyártás. A HTC Vive esetében például a platformot szolgáltatta, a VR-szemüveget a HTC készítette. Hasonló modellben készül egy headset az LG-nél is.

Oké, de milyen lesz az Artifact?

Ahogy említettük, a bemutató apropója az Artifact volt, az eseményen árulták el az első részleteket a kártyajátékról, és néhány látnivalót is kaptunk róla. A legfontosabb hír: az Artifact nem free-to-play játék lesz, az üzleti modellről azonban még nem árultak el infókat a fejlesztők.

A készítők igyekeztek újszerű mechanikákkal feldobni programot, ennek része például az, hogy a kártyacsomagok bontogatását és a paklik építését igyekeznek közösségi élménnyé tenni, emellett kapunk majd egy AI-t, amelynek az a feladata, hogy megtanítson minket játszani. Piacteret is terveznek a játékhoz, ahol eladhatjuk a lapjainkat, és vehetünk újakat helyettük.


Newell igyekezett leszögezni, hogy az Artifact nem egy DOTA 2-kártyajáték, a DOTA-t csak kényelemből használták háttérnek - az úriember szerint az Artifact maga is hozzájárul majd az univerzumhoz, az új hősei például a DOTA 2-ben is feltűnhetnek majd. Arra viszont ne számítsunk, hogy single playert is kapunk, az Artifactet csak mások ellen játszhatjuk.

Az Artifact egyelőre zárt bétatesztelés alatt áll, iparági szakértők és veterán kártyajátékosok próbálgathatják. A terv az, hogy még az idei év végéig megjelenik a játék, ezt követi a jövő év első negyedében az első nagy bajnokság. 2019 közepére egy mobilverzió is készül belőle iOS-re és Androidra, így az Artifact lesz az első mobiljáték, amely a Source 2 motort használja.

15.
15.
markoci555
Már kezd lecsengeni a kártyajáték (vagy már vége is? nemtom engem soha nem érdekelt mi a divat, én még mindig játszok kártyással, moba-val is), ügye már battleroyal vagy mivan mostanság, és ezek most adnak ki kártyásat? Arra számítanak, hogy a dota2 hatalmas tábora majd mind kipróbálja és sokan játszanak is majd vele? Ló****t, gondolom adnak majd valami ajándékot a dota2-ben ha játszol a kártyással, arra majd sokan rárepülnek, aztán le se fogják tojni.

Mindenhol le volt írva már irdatlanul sokszor: felesleges akármilyen normális single játékot kiadniuk, amíg a sok baromból megélnek 0 munkával. És láss csodát: ez egy normális single lenne, a nagy visszatérés kezdete? NEM, ez egy only multi kártyajáték... az én szememben el vannak temetve ilyen téren.
13.
13.
mestermagyar
#11: Te.

"Dagadt disznó"

ÁÁÁ egyáltalán nem degradáló és gyerekes. :D

"Nekem valamiért a zsírdisznó jut eszembe róla"

:DD ÁÁÁ totálisan idevaló tartalom, csak nehogy a rasszizmus meg a dagadt emberek virtuális földbedöngölése közben valaki a "szar" meg a "kurva" szót használja mint holmi nyomatékosító szó mert azért tényleg jár a popónveregetés.
10.
10.
mestermagyar
#6: #7: Te jó ég, már látom hova szivárogtak a fatpeoplehate subredditről miután lebannolták.
9.
9.
mestermagyar
#5: A Valve-ra meg Gaben-re nem kell atyaúristenként tekinteni, viszont nehéz lenne letagadni azt hogy zseniálisak. Az a különbség hogy ők a zsenialitásukat a cég minden elemében használják fel és nem kizárólag játékokban. Igen, nem jó dolog a mikrotranzakció, de nehéz lenne letagadni hogy a Valve esetén a HL2 alkotói heggesztették azt is, hiszen egyenesen vonzza a játékosokat minthogy ellenszenvet keltene az EA megoldásaival ellentétben.
8.
8.
kopic
*masnak a szívét
Uristen -.-
7.
7.
kopic
Ez a dagadt diszno mar reg leszerepelt.
Plusz jo lenne ha ti sem emlitenetek tobbszor a HL3at, mert ugy sem lesz soha, szoval msmasnak a dmszivet fajditjatok ezzel...
6.
6.
PaprikaJancsi
Nekem valamiért a zsírdisznó jut eszembe róla, mint atyaúristen.
5.
5.
Gykrizsi
Amúgy meg anno lehetett volna igaz ez az atyaúristenezés, de mára már nevetséges. A csávó nem több mint egy az évekkel ezelőtt megalkotott online boltján pöfeszkedő senki. Az elmúlt években mindössze pár hülyeséget vagy buktát tett le az asztalra. És lenyom egy ilyen hülye dumát miyamotoról. Mert neki aztán nem volt lehetősége, bruhuhu, végül is csak rohadt gazdag, ha akart volna csinálhatotott volna valamit, volt hozzá anyagi háttér hogy szinte akármit megtegyen.
4.
4.
Gykrizsi
Egy kártyajáték, csodás, nagy visszatérés :(
3.
3.
overdosed90
Ha az E3ra kijutnának, nagy előre haladás lenne :D
2.
2.
zsocc-nrg
"Nesze semmi fogd meg jól" bejelentés... Továbbra se tudtuk meg hogy Gabe tud-e 3-ig számolni.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...