Pereskedik a PUBG - túl hasonló a Fortnite

  • Írta: szlav
  • 2018. május 29.
  • Biznisz
Link másolása
A PlayerUnknown's Battlegrounds csapata bíróságra viszi az Epic Gamest a Fortnite: Battle Royale kapcsán. A két játék hasonlóságai miatt elégedetlenkedő Bluehole stúdió Koreában nyújtotta be a pert.

Idáig fajult a helyzet. A Bluehole Studios és annak leányvállalata, a PUBG Corp. beperelte a Fortnite: Battle Royale-t fejlesztő Epic Gamest. A szerzői jogi pert a két játék hasonlóságai miatt indítja a PlayerUnknown's Battlegrounds csapata. A pert Dél-Koreában, a szöuli központi körzeti bíróságnál nyújtották be, hogy ez miért érdekes, arra később még visszatérünk. A vita egyébként már tavaly ősz óta folyik, de a helyzet csak most fokozódott idáig.

Eddig sem volt titok, hogy a PUBG-nél nem nézik jó szemmel a konkurens battle royale-játékok sikerét, s arra is volt már eset, hogy a cég jogi balhét indítson emiatt. Legutóbb a kínai NetEase vállalatot vitték törvényszék elé a Knives Out és a Rules of Survival mobiljátékok miatt. Könnyen úgy tűnhet tehát, hogy a PUBG Corp. az egész battle royale-zsánert a sajátjaként tekinti. Érdekes ez egy olyan játéktól, amely önmaga is egyértelműen Takami Kósun 1999-es regényére, valamint az azt követő mangára és filmre épül, melyeknek a címe is egész egyszerűen "Battle Royale". Persze a játékvilágon belül sem ők voltak az elsők, akik előálltak ezzel a koncepcióval, már 2015-ben elérhető volt a H1Z1, s még ezt is megelőzték a különféle ArmA-modok (melyek egyikéből született a PUBG). Ha igazán mélyre akarunk ásni, akkor akár a korai minecraftos Éhezők viadala-játékmódokat is felemlegethetnénk hasonló elődként.

Térjünk vissza tehát a fő témához, s lássuk, hogy hogyan rétegződik tovább ez a meglepően komplikált ügy. Ha a per miértjét keressük, akkor tehát világossá válik, hogy az elsődleges indok a két játék merőben hasonló játékmenete. Igen ám, de mivel a PlayerUnknown's Battlegounds is az Epic által készített Unreal Engine 4 játékmotort használja, a cég attól tart, hogy a rivális vállalat a jövőben szándékosan visszatarthat olyan frissítéseket, amelyek nagyban segíthetnék a PUBG fejlesztését. Elsőre kissé valószínűtlennek tűnik egy efféle szándékos szabotálás ötlete, hiszen a PUBG mellett ezernyi másik játék támaszkodik még az Epic motorjára, de persze semmi nincs kizárva. Azért reméljük, nem ezzel indokolják majd a Battlegrounds híresen rossz optimalizálását!

És ha eddig nem ástunk volna elég mélyre, akkor térjünk vissza Koreába, s nézzük meg, hogy miért éppen most indul el a jogi akció. Nem titok, hogy az ingyenesen játszható Fortnite sikere erősen odavágott a PUBG statisztikáinak. Természetesen nem kell félteni az így is hatalmas népszerűségnek örvendő játékot, de a PC-s játékosok, s elsősorban a streamerek körében az Epic battle royale-játéka már egy ideje átvette a vezetést. A Fortnite következő nagy lépése pedig a dél-koreai fronton történik. Leszerződtek ugyanis az ottani Neowiz kiadóval, amelyek a Koreában hihetetlenül népszerű cyberkávézókba, úgynevezett "PC bangokba" vinné a játékot. Ott hatalmas kultúrája van az ilyen intézményeknek, s a múltban innen kerültek ki a StarCraft és a League of Legends világhírű eSportolói is.

Ha a PUBG csapata tehát megnyerné a jogi összetűzést, akkor ez teljes mértékben szabotálná a Fortnite koreai terjeszkedését. Taktikai szempontból abszolút érthető, habár kissé radikális lépés ez - bizonyos szemszögből nézve akár kétségbeesettnek is mondható. Az Epic Games egyelőre nem reagált nyilvánosan a fejleményekre.

8.
8.
Kelan
Tényleg aljas húzás a Epic-től hogy ráadásul ingyenes... :)
6.
6.
Chrysh
#5: Jim Sterling beszélt erről az egyik videójában, hogy kár panaszkodnia a PUBG-nak, mert bár éllovasok voltak a battle royale zsánerben, mégis létrehoztak egy annyira egyediséget nélkülöző, de jól működő játékot, hogy ennél bármelyik másik hasonló battle royale játék könnyszerrel egyedibbé tudná tenni magát a PUBG-nél, szóva szerintem elméleti síkon ez a perelés részükről egy halva született ötlet.
5.
5.
markoci555
nevetségessé teszik magukat, nem elég a bevétel az idióta skin vásárlókból, meg az alap túlárazott 30 eurókból? még a konkurenciát is szeretnék ellehetetleníteni annyira pénzéhesek, fujj de undorító
4.
4.
mestermagyar
#2: Hupsz, we came full circle.
3.
3.
Geribácsi
Bréking nyúz!

Az Id Software bepereli a 3D Realmst mert rádöbbentek hogy a Duke Nukem 3D-vel lemásolták a Doom-ot.
2.
2.
Ooorky
Pont most nyálaztam át ~300 hozzászólást /v-n ezzel kapcsolatban.
Esélyük 0.
Sőt, a per miatt az Epic tisztességtelen ipari magatartásra hivatkozva akár meg is vonhatja az UE4 használati jogát a fejlesztőktől, aztán mehetnek oda ahol a part szakad.
1.
1.
GAMEROD
Az Epic-nek csak nyalhatnak, mint mikor a jóllakott nyúl akarja megtámadni a farkast. Az Epic sokszor megalapozta a játékvilágot, az első számú csapat akiknek nagyon sokat köszönhet a játékvilág technikailag és játékmenetekben is.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...